Факти.БГ

Китай оказва натиск върху водещи компании да сринат статута на Тайван

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Евгения Юн

Китайското правителство неотдавна прегледа съдържанието, отнасящо се за Тайван, на уебсайтовете на мултинационалните компании. През януари 2018 г. Пекин блокира достъпа до уебсайта на американската компания Marriott International за това, че разглежда Тайван като независима държава.

През януари и април тази година, гражданската авиационна администрация на Китай поиска 36 международни авиокомпании, включително United Airlines, да престанат да приемат Тайван като независима държава в уебсайтове, приложения и други рекламни материали. Вместо това те настояват да се ползва "Тайван, Китай“ или "Регион Тайван, Китай". Тези, които не се съгласят са изправени пред наказателни правни мерки и подобни административни процедури. След обаждането от Пекин, за изваждането от списъка на Тайван, Хонг Конг и Макао като държави, много чуждестранни авиокомпании промениха текста на сайтовете си.

Американската компания за дрехи The Gap се извини през май за продажбата на фланелки с карта на Китай върху тях, която пропуска Тайван и изтегли въпросния артикул от магазините си по целия свят.

Позицията на китайското правителство по никакъв начин не съответства на реалността и статуквото на самостоятелното правителство. Китайската гражданска война между националистите и комунистите завършва през 1949 г. с два съперничещи си политически субекта - Китайската народна република (КНР) в континентален Китай (наричана по-общо Китай) и Република Китай (РК) на остров Тайван (известна като Тайван).

Реалността е, че КНР никога няма да има юрисдикция над Тайван; само правителството на РК има юрисдикция над Тайван. Тайванското наименование, за което Китай настоява, е в противоречие със статуквото. Натискането на авиопревозвачи и други компании да променят тайванското наименование е акт на тормоз.

Държавният департамент на САЩ публично се противопостави на опита на Китай да ограничи услугите, предлагани на клиентите на уебсайтовете на американските компании, като описва действията на Пекин като "Безсмислица по Оруелски" и призова частните компании да се противопоставят на усилията на Китай да експортира своята цензура и политическа коректност към американците и останалата част от свободния свят.

Австралийското правителство също заяви, че частните предприятия не бива да се оставят да се покланят пред необоснованите искания на Китай.

Критиците твърдят, че усилените усилия на Китай да използва своята икономическа мощ за създаване на нови международни норми - в този случай по отношение на статута на Тайван - създават тревожни прецеденти.

Според Майкъл Коул, старши научен сътрудник в Университета в Нотингам, проблемът е, че позволяваме на ревизионистки режим с ужасни истории за свободата на словото да диктува това, което говорим и пишем в нашите собствени страни: "Ако Пекин не се сблъска с червени линии, може само да продължи да иска повече".

Призоваваме всички заинтересовани органи във вашата страна да се противопоставят на факта, че правителството на КНР наскоро изостри собствената си позиция и заплаши авиокомпаниите във вашите страни и вашите многонационални компании, нарушавайки вашия съдебен суверенитет и нарушавайки разпоредбите относно търговската свобода, както е посочено в Световната търговска организация. Това е вид разширяване на политическата идеология на Китай.

Призоваваме международната общност да застане заедно, за да поддържа свободата на словото, свободата да се прави бизнес и да се противопостави на империализма.

Евгения Юн – пресдиректор на Представителството на Тайван в Атина, Гърция