25 Август, 2018 06:00 12 901 22

Двама българи, свързани с "Олимпик", изскочиха от кипърския регистър

  • олимпик-
  • olympic ins-
  • olympic ins-
  • гражданска отговорност-
  • застраховка

Cyprus Mail: Кипърският надзор се е провалил с Olympic Insurance, сочат данни от одита на компанията

Двама българи, свързани с "Олимпик", изскочиха от кипърския регистър - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Застрахователят Велин Харбазов е бил управител на кипърската компания Olympic Insurance Company, а производителят на бои Левент Чаушев управител на нейния собственик Clenmay Enterprises до продажбата на Olympic на испанския финансов измамник Диего Гонзалес Алонсо през май 2016 г. Това стана ясно от проучване на Биволъ в кипърския Търговски регистър, което беше финансирано с дарения от читателите на сайта.

От документите – годишни отчети, вписвания на управители и трансфер на акции се вижда, че към момента на откриването на представителство в България в средата на 2009 г., Olympic Insurance Company е управлявана от Деспина Софоклус и е собственост на Clenmay Enterprises, чийто управител е Георгиус Ангели (виж пълния набор документи за Olympic Insurance и компанията-майка Clenmay Enterprises).

Преди тази дата, създадената през 1995 г. Olympic Insurance Company е управлявана от няколко кипърски номинали и е собственост на друга компания, която поради срив в кипърския търговски регистър не успяхме да проверим.

В България управител на клона на Olympic става застрахователят Жельо Христозов, който понастоящем е директор на Здравноосигурителен фонд ДаллБогг: Живот и Здраве ЕАД. По-късно той напуска и от 2011 представител е Крум Димитров Крумов. Впоследствие Крумов отива в „БулИнс“, а от 2012 г. управляващ на клона е Венелин Георгиев Манев.

Двама българи, свързани с "Олимпик", изскочиха от кипърския регистър

Манев влиза и в управлението на българската фирма „Фокус Пропъртис“ с 500 000 лв. капитал, която е притежавана от Olympic Insurance. Заедно с него управител става Петър Паунов Бончев, който е съдружник на вдовицата и децата на показно разстреляния сикаджия Бай Миле.

По същото това време в Кипър собственик на Olympic (чрез Clenmay) се води Георгиус Ангели. Kапиталът на фирмата е бил 8 милиона евро и тя притежава целия капитал на Olympic Insurance Company, който през годините се увеличава до 30 милиона евро.

През 2013 и 2014 г. в отчетите на Clenmay се появява българско име. Левент Чаушев подписва годишните отчети и е посочен в тях като управител на фирмата, която е краен собственик на Olympic и на нейния бизнес в България. На 25.08.2016 г. Чаушев купува Clenmay от Ангели.

Кипърецът Ангели продава Clenmay на Чаушев през август 2016 г.

В България Чаушев има бизнес с производство на бои в Кърджали. Биволъ се свърза с него по телефона и той потвърди, че е купил Clenmay от Ангели в качеството си на посредник, защото искал да развива някакъв бизнес с други партньори. Но сметките на фирмата били блокирани и в крайна сметка плановете му пропаднали. Той разказа, че преди да му продаде фирмата Ангели е продал участието си в други компании.

Чаушев изрази искрена почуда, че името му и подписът му стоят под отчетите за 2013 и 2014 г. на фирма, която притежава общо 30 милиона евро капитал, а нейната дъщерна фирма развива застрахователен бизнес в България. Той обаче не беше сигурен дали ще сезира прокуратурата за фалшифициране на подписа му и неправомерно използване на личните му данни.

Двама българи, свързани с "Олимпик", изскочиха от кипърския регистър

Думите на Чаушев за собствеността на фирмата са точни. Clenmay Enterprises престава да бъде собственик на Olympic Insurance Group на 26.01.2016, kогато продава дяловете си в застрахователната компания на люксембургската Hispakol S.A. Към август 2016, когато Чаушев купува Clenmay, тя е скъсала напълно с Olympic. Няма обаче обяснение защо името и подписът на Чаушев фигурира върху отчетите през 2013 и 2014 г.

В момента на продажбата на Olympic и придобиването й от люксембургската Hispakol като управител се разписва българинът Велин Харбазов. При това той умее да се разписва и на гръцки, както се вижда от документите.

В България има само едно лице с такова име в работоспособна възраст. Името фигурира и в жълтия сайт Афера.бг като автор или псевдоним на автор под няколко текста.

Проверка на Биволъ установи кое е лицето, подписало се в кипърските документи. Това е Велин Севдалинов Харбазов, който е партньор в застрахователната фирма „Акса Брокърс“ ООД. Опитът ни да се свържем с него по телефона не сполучи. Според служител на компанията той не се намира в България и се появява веднъж годишно.

Попитахме и Левент Чаушев дали познава Велин Харбазов, но той твърди, че не е чувал за него.

Банка-менте купува Олимпик

Два дни след като придобива Olympic, Hispakol увеличава нейния капитал от 7 876 502 евро на 30 млн. евро. Както установи по-ранно разследване на Биволъ, зад Hispakol стои компанията NYSB на испанеца Диего Гонсалез Алонсо. Тя е регистрирана на Кайманите и се е представяла за банка в Испания, но през 2015 г. местният финансов регулатор издава забрана да оперира там. Забраната е отразена в много публични регистри на европейски органи за финансов надзор, но не й в сайта на КФН.

Двама българи, свързани с "Олимпик", изскочиха от кипърския регистър

Въпреки тази забрана и компрометирането на компанията, през май 2016 г. NYSB Financial Group разпространява прессъобщения, в които се хвали с придобиването на кипърския застраховател Olympic и смяната на неговото управление. В тях се се твърди, че на тържеството по случай придобивката е присъствал и представител на кипърския финансов надзор.

В България Олимпик се брендира като филиал на NYSB Group, както се вижда на табелите в офисите на застрахователя. Въпреки това КФН не проявява никакъв интерес към очевидно измамната реклама.

Забележително е, че Велин Харбазов е останал мениджър на компанията почти 4 месеца след нейната продажба, което означава, че той се е ползвал с доверието на новите собственици, ако те изобщо са такива, а не поредните подставени лица.

Провал и на кипърския надзор

Случаят с Олимпик е също така провал на кипърския финансов надзор, пише кипърската медия Cyprus Mail в статия за скандала, който според автора е вгорчил отношенията между България и Кипър.

Одиторите на компанията не са могли да потвърдят наличието на капиталите и активите, които Olympic е претендирала, че притежава, пише Cyprus Mail, като медията твърди, че е видяла документите от одита.

Сред неоткриваемите активи са бразилски правителствени облигации за 150 милиона евро, недвижими имоти за 24.6 милиона евро, корпоративни облигации на Hispakol за 22.8 милиона евро и депозит в банката Black Eagle Securities Bank на Коморите за 11,9 милиона евро.

Забележително е, че лицензът на банката Black Eagle Securities Bank е идентичен с този на банката NYSB на Диего Гонзалес Алонсо, обявен в Испания за „гаражен финансист“ – отбелязва Cyprus Mail.

Всичко това насочва към мащабна измамническа схема, със силна българска следа, която обаче може да бъде разплетена при сериозно ангажиране на кипърските и испанските правоохранителни органи.

Засега българската прокуратура не проявява никакъв ентусиазъм да разследва измамата на Олимпик, въпреки изнесените факти за връзки с „БулИнс“ и структурите около престъпната групировка СИК, около която е гравитирал в миналото и настоящия премиер Бойко Борисов.

Коментар на Биволъ

Случаят с Олимпик, която остави 200 000 клиента в България без застраховки гражданска отговорност и предизвика правен казус между България и Кипър всъщност показва и слабостите на европейските регулации, които позволяват на Мафията да заобикаля изискванията за капиталова адекватност чрез отваряне на фирми в държави, известни с ниските си регулаторни и правоохранителни стандарти. Показателно е, че Испания не е допуснала измамната коморска банка да оперира на своя територия, докато тя се е развихрила в Кипър и в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    66 8 Отговор
    Ай да ни е честита държавата закрилница, бащицата бди над нас, лягам си спокоен!
  • 2 Шаран БГ

    63 4 Отговор
    Има ли върховен хайдутлук, все нашенци начело... Кой казва, че сме некадърно и мързеливо племе ??
  • 3 Амнезия

    74 5 Отговор
    Срив в Кипърския търговски регистър, срив в Българския търговски регистър, откраднати само тук 200 млн. .....? Колко удобно? И да няма обесени държавни служители за това?
  • 4 qwerty

    24 3 Отговор
    Да чакаме "Бог да ни даде живот и здраве!" и да не фалира, докато не изтекат полиците на водачите, които са ги сключили с нея. Аз съм при рекетьорите, но предпочитам да дам 300лв за ГО от колкото 200лв в ДБЖЗ-Търговска лига и да ям дебелия, както тези Олимпийци.
  • 5 чичоХ

    51 1 Отговор
    Държавните чиновници отговорни за този грабеж са взимали дебели
    заплати и са им внасяни тлъсти осигуровки за да си вършат работата.А в бъдеще и ще взимат големи пенсии върху тези осигуровки на наш гръб.
    Не си ли върнат заплатите и да им нулират осигуровките няма оправия.
  • 6 ха ха ха

    46 3 Отговор
    И на децата е ясно, че Олимпик е на СИК. Испанчето е просто бушонче. А кой най-много обича бушончета...?
  • 7 Секретарка

    32 2 Отговор
    хайде и другите от мутренските времена - ама май не са си отивали ?...да се готви лев-инс
  • 8 Антон

    60 5 Отговор
    Как лекичко така се появява сик измежду много подставени лица. сега разбрахте ли защо почти никой журналист не рови за собствениците на олимпик. Просто хората са предани и не искат да развалят рахата на банкянския. Той и аверчетата му гепиха банката, сега другите аверчета гепиха парите от застрахивателя, може би тренират за нещо по-мащабни - некой пенсинен фонд или имат желание да гепат здравните вноски. А за дребния бизнес постоянно мачканенот нап и проверки. Червен картон за вас урунгели такива

    Коментиран от #11

  • 9 Гого

    41 5 Отговор
    Поредното ограбване на народа все пак си имаме мафиот за премиер.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха ха

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "Антон":

    Тони, братчето ми, галено наричания от любителя на бушончета Влади Горанов искаше да прокара идеята за вливането на частните пенсионни фондове в НОИ още през 2016 година, но не му мина номера, тъй като все пак три от най-големите фондове са международни - ДСК Родина, Алианц и Ай ЕН Джи /сега ЕнЕн/, а други четири са на ТИМ, Прокопиев и Ковачки... Но и на тях ще им дойде реда все някак си - милиарди левчета са там.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Икономист

    14 3 Отговор
    Какво намесвате името на Горанов и частните пенсионни фондове които са същите бандити като Олимпик и е въпрос на време да се сгромолясат. Решението беше много правилно, но не се изпълни докрай първоначалният му вариант.
  • 14 Гацо

    23 1 Отговор
    От 1989 година кражбите са по един и същи начин,даже и схемата си да сменят са некадърни.Много трудна задача е да ги хванат,или не искат???
  • 15 Патриот

    24 2 Отговор
    Няма да се очудя ако тия двама българи са първи дружки с Бай Суджук.
  • 16 GHOST 1

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ДаллБогг: Живот и Здраве...БулИнс...ПРОФЕСИО_НАЛИСТИ
  • 17 патриотъ

    12 1 Отговор
    Всичко е ясно,да влезе убития!
    Не е виновен Хасан,че яде баницата-виновен е този,който му позволява!
  • 18 анализатор

    19 1 Отговор
    Всички банки,застрахователи и фондове и т.н. са МОШЕНИЦИ А това как Ви звучи Здравноосигурителен фонд ДаллБогг: Живот и Здраве ЕАД.
  • 19 мафия БГ

    15 0 Отговор
    В Испания не може , в БГ -грабеж ,защото има КФН и престъпници управляващите,защото това е чисто престъпления на държавни служители-правителство отговорно за тези действия. Само мързелив не е ограбил България..Господ да ви накаже,изроди проклети,изгонихте народа да слугува по света, а на останалите предлагате мизерно съществуване.
  • 20 Чичо АДИ

    12 0 Отговор
    Да даде Бог да им изгният месата .турчин не е грабил както грабят тия изедници .До десето коляно да раждат малоуници .И тая държава да я затрие Бог та да се оттървем и ние от лапачи и кратуни със кюфтетата да се задавите дано АЙДУЦИ ТАКИВА

    Коментиран от #22

  • 21 vasik atanasova

    10 1 Отговор
    навсякъде където има афери сме замесени
    дори и гроба на чарли чаплин и изровен от българин
  • 22 Матю Ц

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чичо АДИ":

    Ама той единия е турчин бе .От ония от Десето.