Last news in Fakti

1 Септември, 2018 19:00 5 441 9

Загадката около покушението срещу Ленин

  • владимир ленин-
  • фани каплан-
  • дмитрий улянов

Преди сто години в Москва е извършено покушение срещу Ленин. Болшевиките обвиняват за него Фани Каплан, която е подложена на разпит и скоро след това - разстреляна. Действително ли обаче именно тя е стреляла срещу вожда?

Загадката около покушението срещу Ленин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактите са известни. В края на август 1918 е извършено покушение срещу Ленин - след митинга в московския завод Михелсон, на който вождът държи реч. На местопрестъплението е задържана Фани Каплан. Тя признава, че е стреляла по Ленин, че това е било акт на индивидуален терор, че не е член на никоя партия и не е свързана с никого. Фани Каплан отказва да каже, откъде е взела оръжието. "Има вид на луда или някаква екзалтирана", казва един от следователите. Протоколът от разпита е публикуван.

Изяснено е, че истинското име на Фани Каплан е Фейга Хаимовна Ройтблат. На 16 годишна възраст тя се присъединява към анархистите. Подготвя терористичен акт в Киев, но самоделното врзивно устройство, предназначено за киевския генерал-губернатор, избухва в хотелската стая, където тя живее със законния си съпруг, също терорист. Властите я арестуват през януари 1907 година. Военен съд я осъжда на смърт. Тъй като Каплан не е пълнолетна, смъртната присъда е заменена с доживотна каторга. В Акатуйската каторга тя е окована във вериги като особено опасна терористка, склонна към бяство.

Излиза на свобода благодарение на Февруарската революция. През август 1918 година, след разпитите, които не изясняват нищо, Каплан е разстреляна и тялото ѝ е положено в железен варел. После са разнасят упорити слухове, че тя е останала жива. Ленин лично бил заповядал да я помилват. Говори се, че през 1930-те години Фани Каплан е била видяна в различни лагери... Всичко това е само мит. Запазени са спомените на бившия комендант на Кремъл, балтийският матрос Малков, по чудо оцелял от "големия терор" на Сталин. Той лично е участвал в разстрела на Каплан. Живеещият тогава в Кремъл пролетарски поет Демян Бедний сам пожелал да присъства на разстрела. Накрая в седмичника ВЧК е публикуван списък с имената на разстреляните хора от 90 семейства. Под номер 33 е записано: "Каплан. За покушение срещу другаря Ленин. Дясна есерка".

Куршуми, гилзи, свидетели

Непосредствено след покушението тръгват слухове, че Каплан изобщо не е стреляла и заговорниците били много повече. През годините се появяват най-различни версии. Според една от тях, покушението срещу Ленин било организирано от неговия брат Дмитрий Улянов, който имал любовна връзка с Фани Каплан. Говори се също, че зад атентата стоял Яков Свердлов, който искал да премахне съперника, чиято сестра уж била приятелка на Фани Каплан и т.н. и т.н. Слуховете се поощряват включително от факта, че всъщност никой не провежда сериозно разследване. Вярно, че са разпитани 17 свидетели, но те, включително и шофьорът на Ленин - Гиля Свердлов, дават противоречиви показания. Някой чул четири изстрела, друг пък - три. Един от свидетелите заявява, че Каплан е стреляла от упор, друг казва, че се била скрила зад едно момче, непосредствено до Ленин. Според трети свидетел пък, Фани Каплан стояла на 15-20 крачки от вожда.

Браунингът, с който е стреляно, изобщо не е намерен. Налага се да бъде публикувана обява във вестник "Известия". След това някой си работник Кузнецов донася пистолета и казва, че го е намерил на местопрестъплението и го взел със себе си като скъп спомен.

Браунингът е с пълнител от седем патрона. В пълнителя са останали четири патрона. На мястото на покушението обаче са открити четири гилзи. Значи ли това, че е стрелял и още някой? Загадката се разплита бързо. Седем партона са били в пълнителя и един в цевта. Между другото приказките, че един от куршумите, извадени от тялото на Ленин, бил с друг калибър, не се потвърждават. Всички патрони са били калибър 7,65. Освен това през 1990-те години е извършена балистична експертиза, която доказва, че извадените от тялото на Ленин патрони са изстреляни именно от този пистолет. Нека да кажем също, че куршумите не са съдържали отрова, както се твърдеше дълги години. И каква отрова кураре би могла да издържи на температурата на праховите газове от 2 500 градуса в цевта при произвеждането на изстрела?

Братът на Ленин, Яков Свердлов и другите заподозрени

Що се отнася до другите доста популярни версии за покушението, и те не издържат на критиката. Любовният роман на Фани Каплан с Дмитрий Улянов, който уж се развил в санаториума Евпатория за бивши политически затворници, е измислен. Те са били в този санаториум по различно време. Фани Каплан е познавала съвсем бегло сестрата на Свердлов и освен това между Ленин и Свердлов не е имало никакви сериозни конфликти. Дори и по повод на оспорвания в болшевишките среди Брестки мир. Не си заслужава да обсъждаме версията, че всъщност никой не е стрелял по Ленин и че всичко е било инсценировка за оправдание на "червения терор". А Ленин, падайки, си счупил ръката. Това е смешно. Защото болшевиките никога не са се затруднявали да намират поводи за своя терор.

Въпреки това, някои аспекти остават неясни. Мнозина се питат, как е могла полусляпата, болна и уж напълно неопитна в боравенето с оръжие Каплан да извърши покушение срещу вожда? Защо Ленин е бил изпратен в завода Михелсон без охрана? Отговорът на последния въпрос е много лесен. Навремето никой не е охранявал нито вождовете, нито царете. Нека да припомним, че едно от покушенията срещу Александър Втори е предотвратено не от охраната, а от случаен минувач. Бившата анархистка обаче е имала опит в боравенето с оръжие. През 1906 година полицията я залавя с оръжие в ръка. Съществуват различни версии и за евентуалните съучастници на Фани Каплан. Споменават се дори конкретни имена. Първоначално била заподозряна шефката на Павловската болница Попова, която след митинга заговорила Ленин пред колата му. Тя обаче е била ранена от изстрела на шофьора на Ленин. Болшевиките устройват и очна ставка с арестувания английски посланик Брус Локърт, заподзарян в организацията на заговора. Двамата обаче нямат нищо общо с покушението.

Организаторът на атентата - болшевишки провокатор?

През 1922 година на процеса срещу есерите боецът Григорий Семьонов подробно разказва как самият той организирал покушението срещу Ленин. Само че някои детайли от тогавашните му показания си противоречат. Той е бил по-скоро болшевишки провокатор. ЧК дори го изпраща в чужбина, за да дискредитира един от лидерите на емигрантите - Борис Савинков. Руският историк Константин Морозов твърди, че "не бива да се вярва на Семьонов! Зад показанията, дадени през 1921-1922 година отчетливо се вижда ръката на чекистите и ръководителите на болшевишката партия, които са искали на всяка цена да очернят партията на есерите". Семьонев е разстрелян доста по-късно, през 1938 година. И то не за организирането на покушението срещу Ленин, а защото възнамерявал да убие Сталин и Молотов. Обичайно обвинение за онези времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    35 6 Отговор
    DW прави пропаганда-като лекичко забравя,че именно Германия дава парите на Ленин за Революцията...Айде стига вече ни правихте на глупаци..Ленин е убит пак със парите и намесата на немските власти..

    Коментиран от #9

  • 2 бродски

    25 15 Отговор
    Цялата пасмина на болшевиките изби десетки милиони хора, това са изверги и се надявам да гният в ада вечно.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така е

    26 7 Отговор
    Чедни времена са били тогава.Кой от кой по голям престъпник и мерзавец. Начело с Ленин.
  • 5 месара

    7 8 Отговор
    стрелял е някой неудовлетворен негов любовник!
  • 6 Иван

    21 7 Отговор
    Игор Бунич, написал "Златото на партията", дава доста яснота по повод терора на болшевиките. Този терор изобщо не е породен от някакви атентати, а защото първоначално цялата болшевишка шайка е с твърдото намерение да открадне колкото може повече от богатствата на Русия, после да се измете и гледа живота. Всеки от "вождовете" си направил по няколко фалшиви паспорта с различни фамилии, прехвърляли милиони долари (по днешна покупателна стойност ще бъдат милиарди долари) в банкови сметки в САЩ, Швейцария, Швеция, Великобритания... Големи помагачи на Ленин са немските и австрийски войски, които всъщност защитават режима на болшевиките като съюзнически (Ленин е техен агент). Богатствата на Русия изтичат по посока Германия, Австро-Унгария и разните там помагачи от интернационален произход... Впрочем, от 1917 до 1990 са избити толкова милиони етнически руснаци, че направо е чудно, че все още съществуват. Руската империя от онези години е от около 300 млн. души. Идват болшевиките и хората остават около 200 млн. (ред самостоятелни държави се отделят тогава от Русия). Век по-късно Русия вече е около 130 млн., но руският етнически елемент е много отслабен след многобройните чистки... Да се надяваме болшевизмът да не се повтаря...

    Коментиран от #8

  • 7 Dorian

    8 5 Отговор
    Трябвало е този самозван комунист евреин да бъде ликвидиран далеч по рано. Швабите обаче са го държали. Сигурно не е прочел и една страница от трудовете на Маркс, иначе лидер се пише
  • 8 Тим

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Как можа да изпишеш толкова глупости?
  • 9 Lilia

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Ленин умира следствие на инсулт, след като разбира, че от сметката му са изчезнали 80 милиона франка, дадени му от ционистите, които са го изпратили да унищожава Русия и руския народ. Историята с Каплан е съмнителна, остава неизяснена, ранен но от кого, няма отровен куршум? Спрял да им служи, като разбрал, че вместо слуга може да бъде господар на велика и необятна страна. Ленин е масон 33 степен, предател на страната и народа си!