3 Септември, 2018 11:00 4 613 15

Протестът е само за боси, луди и възрастни хора

  • николай колев-
  • босия-
  • гладна стачка-
  • протест

Понеже е трудно, не ни се занимава и ни е писнало

Протестът е само за боси, луди и възрастни хора - 1
Снимка: Milva Tsvetkova, Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори и да не е съвсем сигурно, че Босия гладува тотално - два месеца и половина и то за възрастен човек са много - започва да изглежда, че протестът му има сериозна логика. Катастрофата край Своге, а и много други, с които лятото изобилства, водят натам, накъдето и Николай Колев е насочил протеста си. Корупцията започва да ни коства животи, човешки съдби се разиграват на карта и погубват. Някой е махнал с ръка, когато е трябвало да ремонтира един път, прибрал е едни пари, рекъл си е какво друго може да стане, освен да забогатея, сега ми е паднало. Друг е раздал шофьорски книжки по схема, с провалени изпити, но на доверени хора, които тепърва ще изпробват фаталната теория на вероятностите, която се разиграва при висока скорост и невнимателно шофиране.

Е, време е да признаем - няколко луди казват това, за което всички мълчат - понеже е трудно, не ни се занимава и ни е писнало. Да организираш протест изглежда занимание самотно, предварително изложено на капана на опорните точки, в който някой ще те овика, че си "протестър", "платен", "организиран". От процес, който събираше наченките на гражданското общество през 2013-та, бунтът се превърна в занимание за боси, луди и възрастни хора, ненадеждна работа, някакво празно начинание на маргинали. Босия превиваше гръб от пилоните на НДК до президентството цяло лято, окичен с лозунги и безумно искане - оставка на Народното събрание и министъра на транспорта, че покрай него и на премиера Борисов. В такива моменти човек се усмихва с ехидното огорчение на системно прецаквана от системата статистическа единица и опитно обявява, че тая работа на Босия въобще няма да стане. A когато тук-там хора от властта правят опит да общуват с Колев ги чака фрустрация - тоя човек просто им вдига скандали, игнорира ги, нарича ги престъпници, не ще да влиза в онова, което обиграните в хлъзгава реторика политици биха нарекли "конструктивен диалог".

Пробвайте конструктивен диалог с Босия. Ще ви овика, ще ви заплаши със съд, ще ви развее по всички медии и ще ви припомни всеки един момент, когато сте използвали властта за лично облагодетелстване. Така трябва, впрочем. Ние се отказахме от кресливостта, злобата, радикалния протест. Една истинска кауза винаги трябва да се разиграва по ръба на закона, по острието на добрия тон, без да спазва церемонията на преговорите. Големият позор на гражданската енергия е, че се оказа по-скоро престижен ентъртейнмънт, в който едни осребриха участието си, а други повишиха залинялото си его, което се нуждаеше от произнасяната с гордост фраза "довечера съм на протест".

Никой няма да е на протест днес или утре. Няколко градски луди ще се разхождат, окичени със смешни табели. Ще ги забележат две-три маргинални медии. Минувачите кротко ще се усмихнат с онази насърчителност, която по-умният проявява към по-глупавия, когато вторият трябва да свърши онова, за което първият го мързи. Идеалната държава е тази, в която пред президентството стои Йоло Денев, а пред Народното събрание Николай Колев. Останалите са на работа или във фейса, Борисов е преизбиран за четвърти път или БСП за не знам кой си. Трейс строят пътища. Толкоз.

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 1 Отговор
    Като цяло е така. Просто останалите хора са на работа. От работещите едини са буквално заробени за 700-900 лева, работодателя им е стъпъл здраво на врата и няма мърдене- няма закъснения, няма тръгване от работа по- рано. Кога да протестират? Другите работещи пък си взимат заплатите над 2000, работят на гъвкаво работно време и честичко от вкъщи на лаптопа- те могат да протестират, но не ги вълнуват проблемите на простолюдието.... Това са реалностите.

    Коментиран от #13

  • 2 балама

    13 14 Отговор
    Баламите дето се връзват на професионални протестанти като тоя рошавия, умряха още след като "царят" ни упрай за 800 дни и за 800млн.
  • 3 Чакаленко

    20 1 Отговор
    Хубав завършек на статията! Правилен, семпъл, изчерпателен...:))
  • 4 скрийнар

    11 11 Отговор
    Хората вече не се лъжат толкова лесно - повиши им се разделителната способност и различават по-лесно тарикати като Сугарев и тоя. Дето се опитват да ни поведат "напред" и после кръгом, към статуквото удобно за кукловодите им.
  • 5 юрист

    6 10 Отговор
    Авторът да се замисли и да каже- кога заради граждански протест се е решавал някакъв проблем на държавно ниво; кога заради протест законодателната власт в България- НС- е изменила, отменила или създала закон, в който са вкарани като текст от закон исканията на протестиращите, без в същия закон да има алинеи, които на практика да дават възможност и за друга възможност/ обикновено лобистка/, освен изпълнение на исканията на протестиращите граждани? С две думи- гражданските протести НЕ ПОКАЗВАТ абсолютно нищо извън факта, че едни НПО-та, близки или работещи с една или няколко политически партии, усвояват едни пари от ЕС грантовете, с които “доказват“, че имало развитие на гражданското общество в България. Гражданските протести НЕ СА МЕРИЛО за развито гражданско общество- поне в България. Ако не беше решението на КС относно установяването на противоконституционност на ИК, колкото и граждански протести срещу ратификацията на ИК да имаше, ИК щеше да бъде ратифицирана! Та- протестът е законна форма за “отпушване“ на гражданското общество, за да не прегрее и да не достигне до идеята и реализацията на бунт или въоръжен метеж. РЕАЛНО проблемите се решават ПО ДРУГ НАЧИН- чрез правни процедури, описани в законите ни, чийто краен ефект е постановяване на съдебно решение, което ПОРАЖДА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И СПРЯМО ДЪРЖАВАТА. Но...обществото ни не е дозряло да си търси нарушените /спорни права в съда- счита това за безсмислена загуба на време, нерви и пари....
  • 6 юрист

    0 9 Отговор
    В потвърждение на предишният ми коментар
    ГПК , изм. и доп. ДВ. бр.65 от 7 Август 2018г.
    Глава двадесет и трета. СИЛА НА СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ
    Зачитане на решението
    Чл. 297. Влязлото в сила решение е задължително за съда, който го е постановил, и за всички съдилища, учреждения и общини в Република България.
    Задължителна сила на присъда
    Чл. 300. Влязлата в сила присъда на наказателния съд е задължителна за гражданския съд, който разглежда гражданските последици от деянието, относно това, дали е извършено деянието, неговата противоправност и виновността на дееца.
    Задължителна сила на решение по административен спор
    Чл. 302. Влязлото в сила решение на административен съд е задължително за гражданския съд относно това дали административният акт е валиден и законосъобразен.
  • 7 юрист

    1 8 Отговор
    И още едно доказателство как точно се решават проблемите напр. с ратификацията на ИК-
    Конституция на Р. България
    Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които
    8. изрично предвиждат ратификация
    2. се отнасят до участието на Република България в международни организации
    4. съдържат финансови задължения за държавата;
    5. предвиждат участие на държавата в арбитражно или съдебно уреждане на международни спорове;
    6. се отнасят до основните права на човека;
    7. се отнасят до действието на закона или изискват мерки от законодателен характер за тяхното изпълнение;
    Глава осма. КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД
    Чл. 149. (1) Конституционният съд: 4. произнася се за съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна;
    ЗАКОН ЗА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Обн. ДВ. бр.97 от 13 Ноември 2001г.
    Чл. 15. (1) Когато международният договор подлежи на ратифициране съгласно Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира договора със закон.
    ЗАКОН ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД Чл. 12. (1) Конституционният съд:
    4. произнася се по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законит

    Коментиран от #8

  • 8 ОлигУфрен

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    А нЕма нужда да ми копи пействаш lex. bg. Доволно по-грамотни сме от теб, за да боравим с горепосочения сайт и сами!

    Коментиран от #10

  • 9 юрист

    1 7 Отговор
    Закон за конституционният съд
    Чл. 14 (2) С решение съдът се произнася по съществото на спора.
    (5) Актовете на съда са окончателни.
    (6) Решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.
    Горецитираните членове и алинеи от българските закони, взети в своята съвкупност, ви дават законните правила, съгласно които решението на КС, че ИК е в противоречие с Конституцията на Р. България, Е ОСНОВНА ПРЕЧКА за ратификация на ИК. КАКВО ЯСНО СЕ ВИЖДА, НИКЪДЕ В ЦИТИРАНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НЕ СЪЩЕСТВУВА НОРМАТИВЕН ТЕКСТ, СЪГЛАСНО КОЙТО АКО СА НАЛИЦЕ 3 РАЗЛИЧНИ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТА ОТ 3 РАЗЛИЧНИ СОЦИАЛНИ/ СЪСЛОВНИ И Т.Н. ГРУПИ В ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, С КОИТО ТО ИСКА ЕДНИ И СЪЩИ НЕЩА, ТО ИСКАНИЯТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД ПРИ РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОСТ НА ИК .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Batushka

    14 2 Отговор
    Лудите,лудите да са живи....на "нормалните" е безумно да се разчита...ходели на работа,деца(роби) гледали ...жалък народ...
  • 12 патриотъ

    12 3 Отговор
    Никой не дава кокала без бой!Жалък народ,който ще има жалък край!
  • 13 Да но

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    След работа може всеки да отиде да протестира и вместо да си снима био салатата във фвйса, може да се снима с протестиращите и пак да сложи във фейса. Нали? Или и това е много? Просто егоизъм, глупотия и мързел.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ром

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Бабо мравке , хата джас ...?