9 Септември, 2018 12:32 19 644 130

Егати държавата е била Царство България

  • александър симов-
  • царство българия-
  • 9 септември
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честит празник! Честит 9 септември! Смърт на фашизма! Свобода за народа!

Нали знаете, че кипящите страсти са най-добрият признак за живот? Питали ли сте се обаче - защо девети септември събужда такава изумителна злоба, толкова отровни плюнки, беснеещ десен джихадизъм и емоционална бесовщина? Защото комунистите им унищожили държавата? Моля ви - егати държавата е била царство България.

Неиндустриализирана, немодерна, затънала в кал страна. Цяла Европа е електрифицирана, а в Царството електричество имат в столицата и още три-четири града. Всичко останало е тъмно. Селата си светят със свещи. Живеят реално в 18 век. Ужасяваща бедност и поголовна мизерия. А и дайте да бъдем честни - именно "елитът на нацията" си унищожава държавата. Със садистично наслаждение. Правят държавата ни съюзник на мустакатото фюрерче, дават я курбан на неговите расистки обсесии и мегаломански тъпотии. По-сигурен начин за самоунищожение на мен не ми и известен.

Гневът обаче идва от друго. Тия мракобесните биха си простили всичко, дори и това че са целували ботуша на Хитлер. Но 9 септември дава шанс на власт на дойдат хора, които в техните представи винаги е трябвало да бъдат на дъното. Идват бедните, унизените, идват онези, които никога не би трябвало да имат мнение, които е трябвало цял живот да бъдат закотвени в безпросветна тъмнина и социален мрак.

Идват ударените, измъчените, лишените от глас, лишените от права, онези, които не се пречупиха...И не само дойдоха - създадоха една държава за чудо и приказ. Една държава, която още продължават да крадат и да пиратстват. Именно тази държава е източникът на кошмарите и гнева. Защото, особено днес, тя е светъл спомен в мрака на прехода. Хората си я спомнят с носталгия, а не с гняв. Защото онази държава е единственото смислено нещо, което България постигна през 20-ти век.

Ето заради това е битката срещу 9 септември. Тия новичките полуфашистчета продължават да сънуват кошмари, че промяната пак е възможна. Девети им показа на практика, че хората от низините имат не само идеи, но и воля да ги реализират. Заради това им треперят гласчетата и статусите им фалцетно истерясват.

Днес обичат да изкарват комунистите изверги. Това също го приемам като комплимент. Толкова страст за нещо, което е останало в миналото е невъзможна. Но ние имаме на разположение поезията и в нея можем да видим истинският образ на хората, които се пожертваха за техните идеали. На всеки 9 септември се сещам за стихотворение на един от любимите си поети Давид Овадия. Неумолимо честен, нежен, лиричен и дълбок поет. И той е написал ето това:

Помня, вдигаше прах побеснелият вятър
по смълчаните улици, пусти съвсем.
Беше пролет, тревожна и страшна, когато
ние отивахме да умрем.

Помня, газехме тежко и с мъка в нивята
(с упоителен мирис на млад чернозем!)
Бе студено, беззвездно небето, когато
ние отивахме да умрем.

Помня, крачехме дълго, безкрай през полята,
все така, все така, цяла нощ без да спрем.
Бяхме пълни с предчувствия мрачни, когато
ние отивахме да умрем.

О, завидна съдба! Да творим, да работим,
безвъзвратно отхвърлили всеки ярем!
И врага победили, да видим живота,
за който отивахме да умрем.

Ето това са моите хора. Завинаги.
Честит празник!

*Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЗНАВАЧ

    210 90 Отговор
    Там е работата, че не е било така.Това, че така отърва на червените талибани, е съвсем друг въпрос.

    Коментиран от #88, #91

  • 2 СссереМ

    249 90 Отговор
    Пълни лъжи,преди 9- ти българия е била първенец на балканите в индустриализацията,имало е интелекнуалци и сериизна средна класа,имало е и 21 тона злато,които комунистите предадоха на СССР,имаше излаз на бяло море,македония бе българска,западните покрайнини също,и всичко това подарено с лека ръка от комунистите-неудачници.

    Коментиран от #11, #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Васил Петров

    195 52 Отговор
    А вие БСП( БКП) не целувахте ли задника на онзи психопат Сталин който изби два пъти повече хора от Хитлер.

    Коментиран от #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 забъсвайте му лигите отвреме на време

    129 36 Отговор
    Егати и държавата сме,след като в парламента има индивиди ,като тоя,постоянно плюмчещият се депутат от БСП-автора на статията.
  • 7 онищужител на комунисти

    92 43 Отговор
    мръсна мършо теб и целият ви род трябва да бъдете избесени и плющени от манафише

    Коментиран от #36

  • 8 НКВД

    63 95 Отговор
    А.Симов е камто винаги точен и без церемонен в оценката си автора Елин Пелин в произведенията си ,,На Браздата" и ,,Андрешко" описва истинската действителност на Царска България всичко друго е откровенно оплюване на социялизма!

    Коментиран от #37

  • 9 Слава на КГБ

    108 44 Отговор
    За симов 20 000 убити българи след 9 септеври е нищо, щом от масква са заповядали!

    Коментиран от #15, #118

  • 10 Batushka

    69 15 Отговор
    Ами така е било... същата клоака като сега...народа прост... животът ,тежък ,скучен...разровиш ли го, ще мирише и ще горчи като отрова....
  • 11 Д'мин

    60 42 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Най-известният учен, който днес се занимава с изследване на историята на икономическото развитие на Европа и света, е Ангус Мадисън. При това той е класически апологет на капитализма и целта на неговото изследване е именно да докаже превъзходството на капитализма над социализма. И така какво е според изследването на Мадисън мястото на България сред останалите европейски страни през прочутата 1939 г., когато бил достигнат „върхът“ в нашето икономическо развитие? БВП на човек от населението в България тогава е бил 1603 единици, докато например в съседна Гърция той е бил 2638 единици (1). При това за Гърция 1939 г. не най-успешната година през предвоенния период. Най-успешната за Гърция е 1937 г., когато БВП е 2769 ед/човек, а в България през същата година той е едва 1512 ед/човек или близо два пъти по-малък . С други думи, по това време България е била отзад напред на трето място в Европа!
  • 12 Слава на КГБ

    97 34 Отговор
    А и за лъжите му! Дори села е имало електрифицирани например село Гложене. Естествено че затриват собственика на електроцентралата след великия ден 9 септември. Нищо че е продал ниви и е ипотекирал всичко за да направи централа!
  • 13 Мизирабъл

    62 44 Отговор
    Не мечтая

    безсмъртие

    и пътища леки, а ватенка топла

    за зимния ден. - Безсмъртно

    нека остане

    навеки построеното тук

    от мен! Още не могат да окрадат построеното !

    Коментиран от #14, #45

  • 14 Гост

    97 43 Отговор

    До коментар #13 от "Мизирабъл":

    Ватенка за ушанкия.За Сибир ще ти е нужна русофилче.По време на царска България имахме златен лев който се приемаше във всяка банка на Европа. Пътувахме без проблем из Европа.След окупацията на България от СССР на 09.9.1944г. ,България е запечатана и няма достъп до цивилизования свят до 1989г.

    Коментиран от #25

  • 15 Джудже

    35 42 Отговор

    До коментар #9 от "Слава на КГБ":

    Не зная от къде ги четете тези глупости с 20 000 или 30 000 та чак до 200 000 хиляди избити след 9? Що се отнася до 9 септември, той може да е толкова празник, колкото са 9 юни и 19 май.

    Коментиран от #22, #127

  • 16 С НАМИ БОГ

    100 38 Отговор
    Слава на българските царски войници загинали за свободата и Царство България!!! И се биха мъжки до край!!! А тия с червените петолъчки дойдоха като мишки и си тръгнаха като мишки, шумкари...

    Коментиран от #44

  • 17 Инкогнито

    67 50 Отговор
    Имало е кални улици а където не е имало кал са били римски или турски пътища светили са си със кандило а въшките са ги яли целогодишно в керпичените къщи имало единствено един Рилски водопровод обработвали са земята с волове а хората са имали от 30 г.вече трактори е това е България преди 1944 г.!!
  • 18 дада

    51 63 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Статията е вярна, а само да ти кажа, че до 9.09 в БГ е имало 8км асфалтиран път и половината население е било неграмотно. Да не говориме за шлеповете потапяни с хора в Дунав и разтрелите. После ми говори колко хубаво са живяли. Иди виж хралупата на прадядо си. Дори дядо ти в панелката е имал парно, тоалетна и баня
  • 19 Щайнер

    72 18 Отговор
    Г-н Симов , вече нищо и никой не може да ме убеди че Хитлер не е бил прав
  • 20 Кристиан

    49 7 Отговор
    НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО ,НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО !
  • 21 Кристиан

    30 6 Отговор
    НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО ,НИЩО НЕ Е ПРОСТЕНО !
  • 22 Джудже

    10 14 Отговор

    До коментар #15 от "Джудже":

    От мен+, въпреки че в моят род не са били само царски офицери и войници, а е имало и шумкари.
  • 23 Jacques Yves Moineau

    64 36 Отговор
    Ееей, няма да измрат тези комунисти най-сетне! Построили държава за ''чудо и приказ '' моля ви се
  • 24 част на истината

    78 23 Отговор
    сега ще ви кажа една истина видяна през очите на човек живял през царско , през соца и през така наречената демокрация(по-скоро свободия ) моя дядо почина почти на 100 годишна възраст и беше роден в началото на миналия век точни числа не желая да давам ... та той така ми казваше; " моето момче така да знаеш ние българите сме биле 3 пъти под робство - гръцко , турско и руско "
    човека беше на достолепна възраст ... бил е учил във Виена по време на аншлус-а и през войната .. бил е и на погребението на цар Борис III та съм склонен да вярвам на някой видял всичко с очите си ... не знам за вас

    Коментиран от #28, #33, #52

  • 25 Мизирабъл

    30 13 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Това е Пеньо Пенев неграмотнико!Времето ще покаже кой крив,кой прав.
  • 26 Справедливост

    55 57 Отговор
    Боже,колко много фашизирани елементи. Боже!! Преди 9 ти септември 1944 г. било добре. Добре,но за кого? За спекуланти,мошеници,крадци,олигарси и техните наследници. А народът- бедност,глад,войни и туберкулоза. Капитализмът винаги е бил и ще си остане див и варварски водещ до войни и ламтеж за все повече богатства. Дано пребъде България,а не я затрият!!!

    Коментиран от #41, #46

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 любопитен

    31 28 Отговор

    До коментар #24 от "част на истината":

    И кога дядо ти е бил под гръцко робство? На колко години е бил през турско?
  • 29 Жунгла

    42 9 Отговор
    Егати заглавието на статията.Егати статията.Егати депутата на егати партията.Тоз човек не трябва ли да е един от най достойните и умни българи щом е в парламента.Или пак нещо не съм разбрал?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дядо Иван

    49 14 Отговор
    За национално обединение,Царство България води четири войни а тошова България прати войска да спасява комунизма в Чехословакия.

    Коментиран от #54, #84

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Врачанин

    68 14 Отговор

    До коментар #24 от "част на истината":

    Напълно съм съгласен! Дядо ми беше роден през 1900 г. и почина през 1997 г. Беше жива енциклопедия, ерудиран мъж и брилянтен адвокат. Беше видял всичко през ХХ век, от първата ел. крушка до компютъра, от румънското нахлуване 1912 г. до войните в Югославия и през цялото това време една добра дума не го чух да каже за комунизма...Добре помнеше бедността, но помнеше и свободата сам да правиш своя избор и не беше готов да я замени за панелка!
  • 34 бат мишо

    41 21 Отговор
    през 1939 г в държавата има 40 км АСФАЛТОВИ пътища
    ЧЕТИРИДЕСЕТ няма грешка - от сф со двореца врана
    от вн до Евксиноград
    Да комунистите са убили 20000 - 100000 да са
    АМА ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА
    колко щеха да са убитите ако не бяха взели властта комунистите
    и Червената армия беше минала с ОГЪН И ВЕРИГИ оттук
    щяха да са МИЛИОНИ - за справка вижте жертвите в държавите където е имало съпротива - Унгария Чехия
    КРЪВ ДО КОЛЕНЕ и милиони изтребени и ебани като добитък
    от справедливо РАЗБЕСНЯЛАТА се Ч армия
    ай да помислим хърбийската преди да лаем а
    НИКОГА НЕ СМЕ ИМАЛИ ИЗБОР в тая малка държавица
    или комунизъм или ИЗГРЕБЛЕНИЕ
    по вина на сър Чърчил, написал на 1 салфетка в ресторанта в Техеран -на батюшка Сталин
    БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕБ , ЗА МЕН ГЪРЦИЯ .....
    И БАТЮШКА КИМНАЛ в днак на съгласие
    другото е ило блеене на овцете и изббора им
    ДА ГИ ДОЯТ И СТРИЖАТ ИЛИ ДА УМРАТ
    както 50 мил в тая месомелачка 2 СВ
  • 35 Лазар

    7 16 Отговор
    А ми харесвахте господин Симов !!!
  • 36 Пенционер

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "онищужител на комунисти":

    Първо оплющени от манафише,а после изнесени.
  • 37 Леко си в грешка

    33 7 Отговор

    До коментар #8 от "НКВД":

    Че Андрешко е строго отрицателен герой, бре! Помага да се крият данъци. Това в прогнилия Запад си е най голямото прегрешение. Затова е и богат Западът.
  • 38 Ицо справката

    48 13 Отговор

    До коментар #4 от "Васил Петров":

    Грешиш. Сталин е избил десет пъти повече хора от Хитлер. Сталин е най-големият тиранин съществувал на тая Земя.
  • 39 Гост

    48 26 Отговор
    Абе всички коментиращи некадърни комунета добре ли сте бе? '89-та ме хвана в казармата. Излязох гол като пушка. Без баща и с много болна майка! Нямах ни лев, нищо! '90-та преди УВО-то през отпуските вместо да си правя кефа, чаках на опашки с купони за провизии!!!За почти 30 год. с много труд, смяна на бизнеси и без никаква сива и престъпна дейност си подредих достойно живота! Образовах се самостоятелно - висшист съм. Имам изключително семейство!!! Успях да спастря два апартамента, единия в центъра на Пловдив. Смених една камара автомобили - мога да си го позволявам. На съпругата задължително нов - тя не трябва да има грижи с колата! Всяко лято съм седмица на нашето море, защото си е наше, макар и "лайноморие", и седмица на турското, гръцкото и др. Задължително семейството има и годишна задгранична екскурзия, както и малка коледно-новогодишна ваканция, вкл. пак чужда дестинация!

    Коментиран от #42, #50, #58, #82

  • 40 Тургай

    33 22 Отговор
    Царство България и Народна Република България са 1 милиард пъти по-качествени и велики държави от Република България родена на 10 ноември 1989г
  • 41 На тая пропагандна комунистическа

    39 17 Отговор

    До коментар #26 от "Справедливост":

    статия, може да се отговори само по един начин : Смърт на комунистите/цоциалисти

    Коментиран от #43

  • 42 Искрен

    20 3 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Браво. Един смелчага който да си каже че комунизма има и недостатъци.
  • 43 Чавдар

    42 10 Отговор

    До коментар #41 от "На тая пропагандна комунистическа":

    По-добре фашизъм отколкото комунизъм. По-добре национализъм отколкото социализъм. По-добре консерватизъм отколкото либерализъм. Това е истината.
  • 44 Щирлиц

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "С НАМИ БОГ":

    Много вярно. Евала за коментара.
  • 45 Пенционер

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мизирабъл":

    Този,който го цитираш се отрови в хотел "Москва" Димитровград разбрал какво е комунизма.
  • 46 Комшията Иван

    13 9 Отговор

    До коментар #26 от "Справедливост":

    Това е така, но поне имахме държава тогава. Не като сега.
  • 47 Стамат

    28 7 Отговор
    УЖАС. Докато има и един човек който да разсъждава така нищо добро не ни чака.
  • 48 Руснак

    38 8 Отговор
    Симов, стига простотии бе. Разбирам, че за теб електрификация плюс съветска власт е върха на човешката цивилизация, ама чак пък толкова да си тъБ, не бива.
  • 49 Я пък

    20 5 Отговор
    Почти всички сгради административни са от...............преди 44 г.снимки има достатъчно да се види че нее била кал за оризища. Търгуват с Германия еми купува и трактора и колата на федерацията СССР.
  • 50 Гост

    39 9 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Бачкам яко - факт, но има за какво. Най-големият резултат от това са възпитаните наследници. Умни деца, познаващи света и почти всички европейски народи. Деца знаещи, че хората навсякъде са добри и разбрани. Деца не познаващи омразата - тази душевна язва на всеки коминтерновец! Не дължа нищо никому, вкл. си плащам съвестно и навреме данъците! И да, да Ви кажа - става. Системата не е лоша, лоши са операторите и, защото масово са наследници на хора с разбирания на списващия статията! Основно, че масите по презумпция сме им длъжни безгласни мизерници! В този анонс евала на южните ни братя, че скачат на политическите им мизерници за всичко и по всяко време! Комунизмът беше и е бил чума за хората! Никога повече комунизъм! Всеки трябва да има право на личен избор и развитие. Радвам се за бурното развитие на Света и се надявам един ден шибаните и недостойни гранични разделения м/у народите да ги няма, а политиците масово да вървят на май.ата си! Амин...

    Коментиран от #53, #117, #119

  • 51 Руснак

    28 7 Отговор
    Симов, стига простотии бе. Разбирам, че за теб електрификация плюс съветска власт е върха на човешката цивилизация, ама чак пък толкова да си тъБ, не бива.
  • 52 Шиглец

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "част на истината":

    Аз съм напълно съгласен. Единият ми дядо беше роден през 1914г и почина през 2005г. Другият ми дядо пък беше роден през 1911г и почина през 1996г. Те видяха Три Българии. Живели са в много тежки времена, но никога не се оплакваха, че живеят в бедност и мизерия. Те се справяха с проблемите, не са като нас днешните хора.
  • 53 Тишо Зидаря

    22 6 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Това е много умно разсъждение. Но искам да попитам. По-добре ли е да има неолиберална демокрация която ни кара да приемаме нелегални мигранти, джендъри, легален канабис и тъй нататък. Смятам, че е нужна твърда ръка, управление с религиозна (православна), консервативна и националистическа основа.
  • 54 Комшията Иван

    10 7 Отговор

    До коментар #31 от "Дядо Иван":

    Адаш вярно е. Но Тодор Христович защо трябваше да праща войски в Чехословакия преди точно 50 години. Защото беше подстрекател на военни действия там. Убеди хора като Брежнев, Герек, Хонекер и Чаушеску също да пратят войски. Ако Енвер Ходжа и Тито се бяха включили тогава щеше да стане глобална социалистическа война.
  • 55 патриотъ

    28 30 Отговор
    Бай Тошо правилно и добре го каза:Погребете ме по корем като умра,че като ви дойде акъла и се събудите от демокрацията,да можете да ми целувате задника!Колко е бил прав!Каквото и да приказваме,България е най-добре от 1944 до 1989 година и всичко преди и след това е мрак,каквито и приказки да си приказваме!А демагогиите демократите да ги оставят за някое друго поколение,което могат да излъжат или за децата.

    Коментиран от #59

  • 56 Д'звер

    17 5 Отговор
    Гледайте филма "Господин за един ден".
  • 57 Селски идиот

    5 0 Отговор
    Е ся я втасахме с тези хора отгледани в саксийи.
    Шъ съ опраиме, или некой да ни опраи. Ха ха ха ха .
    ЧЕКАМЕ НЕВОЛЯТА ДА НИ ОПРАИ
  • 58 И като се събуди, краката отвити

    13 11 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Алоооо висшисте, браво на теб. Тя историята ти много хубава, ама що лъжеш като дърт циганин бе висшисте. Така ли те учиха в унивеситета.

    Коментиран от #70

  • 59 Милко Бомбата

    12 10 Отговор

    До коментар #55 от "патриотъ":

    Да можеше от някъде Бай Тошо да ни гледа.

    Коментиран от #60

  • 60 Ники Отворкото

    17 8 Отговор

    До коментар #59 от "Милко Бомбата":

    Щеше да се гръмне. Немаше да се зарадва. Щеше да си каже. 29 годин откак не съм на власт и положението е много лошо. Бодигарда ми управлява за трети път и нещата съвсем са стигнали до дъното.
  • 61 АХ ле ле

    20 10 Отговор
    ле леее каква долна статия.
    ХОРА не се гневете на червената измет,имаме в архивите си предостатъчно информация и за двете времена.
    И тези които никога не им се е занимавало и никога няма да се захванат да се запознаят с архивите , за тях винаги истината е проста ясна и само една - такава каквато са я научили от някой .
    Въпреки всички крайни и заблудени или заблуждаващи мнения е хубаво да знаем ,че има документи от онези времена и ако Бай Ганьо не му пука и не иска и да знае ,тези документи са официална информация за пред ЦЕЛИЯ СВЯТ :-)
  • 62 Борислав

    31 2 Отговор
    Ако не бяхме съюзници с немците,те щяха да минат през нас за една седмица..щяхме да дадем огромни жертви и материални щети..после руснаците ни освобождават с яростни битки на наша територия и отново жертви и доразрушаване на каквото е останало.Според мен сме се отървали възможно най-леко през ВСВ.
  • 63 Хаджи Папурко

    17 4 Отговор
    Кой както иска да възприема социализма,но ръководителя на този социализъм Тодор Живков сам си каза- Социализъмът е Недоносче.
    Да Ви е честита НРБ.

    Коментиран от #87

  • 64 Мислете малко

    25 1 Отговор
    Какви асфалтирани пътища искате да има през 30те год. Дори Хитлер е правил пътища от бетон,нали след това започва истинския индутриален възход.
  • 65 Усмивката

    11 1 Отговор
    Този селяк по нищо не отстъпва на Бойко Борисов.
  • 66 Българин

    21 1 Отговор
    Прадядо ми на село е вкарал електричество през 33г. Има документ за платена такса
  • 67 Тъп шумкар

    31 4 Отговор
    Всички държави минали през "светлия социализъм" са "развиващи се страни "
    тоест изостанали

    Коментиран от #101, #104, #105

  • 68 баба Ванга

    36 7 Отговор
    Тези откровени лъжи целят да манипулират ниско образованите и полуидиотите.Тези които не знаят как беше разграбена държавата и от кого.Точно комунистите унищожиха българската нация и накараха куцо,къораво и сакато да търси спасение по света.' Какъв просперитет на нацията , когато децата и внуците ви са в чужбина = Стефан Цанев". Огледайте се , вижте около себе си .Това което се случва не е просто национална катастрофа, а съзнателно унищожение на нацията. Кой го направи? Бившите и настоящи комунисти, като се започне от принудителното изселване и заселване в градовете на три милиона селяни, зависимостта на икономиката от Руските дотации и от там илюзорен просперитет на временното безвремие до официалния фалит на комунистическа България.После създадоха стотици банки, като ги фалираха за да могат да разграбят чрез масовата приватизация всичко до което се докопат.Създадоха множество политически партии ,но направиха така да няма алтернатива и народеца за когото и да гласува все за тях да бъде.Огледай те се , всички олигарси,всички новобогаташи са произлезли от комунистическата номенклатура.Комунистите и комунизма унищожиха нацията.Амин.
  • 69 Европеец

    24 3 Отговор
    БСП-БКП най големите демагози и лъжци които заблуждава обикновенните си изпростели и изветрели избиратели че ще върнат соца.
    Система всепризната за провален модел
  • 70 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "И като се събуди, краката отвити":

    Даже няма да те коментирам надълго и широко! Който има глава на раменете и може да я ползва, който няма проблем в определени периоди да работи и денонощно в изпълнение на по-близки, и далечни цели, няма как да не харесва сегашната среда! Всичко друго са мрънканици и безпочвени претенции на, да бъда по-любезен "не случили в превода", пък ти си го разтълкувай разговорно.
  • 71 Усмивката

    24 4 Отговор
    Александър Симов е лъжец и манипулатор .Събитията за които говори са 20 години след националната катастрофа .От която България ,благодарвние на Цар Борис 3 излиза достойно.Защо не каже нещо за 20 години след националната катастрофа наречена КОМУНИЗЪМ в България .Тези които продължават да грабят България не са ли комунистически производни.И сега, след последните разкрития в които се доказва намиса на бившите държавни комунистически служби показва кои са на власт.аКОМУНИЗМА си е отишъл ,комунистите на власт НЕ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Азазел

    2 1 Отговор
    Нещо не схванах иронията.
  • 74 333

    12 4 Отговор
    Не е истина.Всичко е лъжа от първото изречение. За това недоразумение Симо ще кажа че фашизъм има в Италия. Нитов България нито в Германия има фашизъм.
  • 75 Анонимен

    28 2 Отговор
    Георги Димитров предател номер едно на България.
  • 76 Miro Minkov

    20 18 Отговор
    От дистанцията на времето, и съгласно впечатленията ми от преди 10-ти, и след 10-ти бих си позволил да коментирам, но накратко... Ще го направя и като човек, който НИКОГА НЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА НИКОЯ ПАРТИЯ, и не се е подхлъзвал по измамните ''псевдодемократични идеи и новопровъзгласилите се уждемократични лидери" през изминалите години:
    Мога да кажа със сигурност, че по "онова време" хората бяха по-усмихнати, по- щастливи, нашите родители ходеха по-често и спокойно на море през лятото, фабриките произвеждаха стока, която се продаваше в чужбина, и освен това ИМАШЕ ФАБРИКИ, т.е. ИМАШЕ ПРОИЗВОДСТВО. Тук сега ще скочат някои хора и ще кажат, че не е била качествена стоката...
    Моя отговор: ВЕЛИКАТА КИТАЙСКА ДЪРЖАВА, КОЯТО ПРИТЕЖАВА АМЕРИКА, ЧРЕЗ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ, произвежда всякакви стоки, и качествени, и бюджетни...въпрос на пазар и конюнктура...
    С ДВЕ ДУМИ: ЧЕСТИТ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ!!!

    Коментиран от #79

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Plovdiv

    8 0 Отговор
    Hищо не се връща назад, за съжаление. Онова, което може да се направи, е да спрем да повтаряме грешките от миналото. Но по тези географски ширини това изглежда като невъзможна мисия...
  • 79 Усмивката

    18 5 Отговор

    До коментар #76 от "Miro Minkov":

    Миро...никой не иска ,що годе разумен ,връщане на България преди 10 ти. Защото тогава се разхищаваше ужасно.Балагоденствието ,за което говориш ,се дължеше на високата производителност и ниските заплати. Няма вълшебна страна ,няма вълшебство. ...Сега си отговори защо нещата стоят зле. Вземи прочети кой е Арабаджиев и не споменавай повече комунизъм.
  • 80 Възмутен

    17 6 Отговор
    Не го е срам този. Как да изглежда млада държава, бореща се за самостоятелно управление с империи и на всички фронтове със саседните държави? Как? Нямало ток. Кой да го прекара? Войниците? Предател е този автора на статията.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Вишис

    7 11 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Браво. И ас съм като тебе, имам два апартамента, смених много коли, на жената винаги давам най новата и най важното е че и аз точно като тебе имам вишо образувание даже мисля за второ, щот един приятел има две виши и много ме заяжда и ме дразни, даже направо ме ядосва и аз ще му покажа че не е толко трудно да искарам още едно.
  • 83 Усмивката

    9 5 Отговор

    До коментар #81 от "9 септември":

    Защо да те плюят .Ти си природно наказан .Умствено ограниче. Със снизхождение и съчувствие трябва да се поглежда на такива като тебе.Да ви затворят в специални учреждения и да ви скопят за да нямате потомство...
  • 84 Пешо

    16 8 Отговор

    До коментар #31 от "Дядо Иван":

    А в Афганистан чий го дири армията ни, че и толкова наши момчета избиха. Пази маковите полета на краварската мафия и ЦРУ?
  • 85 Фабрикант

    28 5 Отговор
    Глупав спор, България от край време е изостанала, просташка, селяндурска територия, където стадото винаги се е управлявало от шайка мошеници и техните лакеи, независимо дали са целували цариградски, московски или брюкселски зад..ни..ци за да може да безчинстват на местна почва.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Фабрикант

    20 2 Отговор

    До коментар #63 от "Хаджи Папурко":

    СоциализАма на бай Тошо беше едно недоносче, капитализАма на неговия гавазин също е едно недоносче, с други думи, Ганьовска работа.
  • 88 ББ5

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАВАЧ":

    ТОЧНО ТАКА ! ! ! Я ДА ПИТАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА - над 80г какво е било - НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГАМЕНИ И ПРОСТАЦИ СА ДОШЛИ НА ВЛАСТ- крадяли са, бие ли са и са изнасилвали хубавите жени, ЗА УБИЙСТВАТА НЯМА КАКВО ДА ГОВОРЯ

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Вишис

    12 4 Отговор

    До коментар #88 от "ББ5":

    Да знаеш че си прав за хубавите жени, гледам тука на един друг сайт снимки на партизани и партизанки от 9 септември, значи нема нито една хубава партизанка, и сичките са със малки ци.ци
  • 91 Идиот

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЗНАВАЧ":

    Не беше така, беше много повече ! Както е казал поета: " А, Вий, Вий сте идиоти
  • 92 someone

    11 13 Отговор
    Поздравявам автора на статията, имам леля която е още жива , живяла е и двата периода, разликата след 9-ти е била осезаема - индустриализирана България е нямала нищо общо с изостаналата селска България преди 9ти. Колкото и да съскате и плюете няма как да се измени това.
  • 93 Наглец

    13 5 Отговор
    А бе Симов , ти въобще не си вкусвал живот ,в който няма какво да ядеш за да оцелееш както се е случило с 80 милиона германци по онова време , така че определенията ти за чичкото с мустачките са нагли , много ти е лесно на тебе в днешно време да определяш кои са били лудите тогава , Хитлер или гнусните англичани и французи благодарение на които се е създало такова величие като Адолф
  • 94 БМВ680катъра

    12 6 Отговор
    То щото сега е много хубаво...разбито селско стопанство и почти никаква икономика,скапани магистрали и ужасни пътища встрани от тях,почти 2.5 милиона българи заминали в чужбина,мизерни заплати за поне 80% на останалите тук и още по мизерни пенсии...кражби,цигании,гей паради,наркотици,сбъркано здравеопазване и образование,тотална неграмотност..то родината ни не е била толкова скапана дори преди 9.9.1944.И тогава и по време на соца е имало някакъв елеметарен ред..сега просто съжалявам,че живея в прекрасната страна наречена БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #95

  • 95 Но наме

    9 1 Отговор

    До коментар #94 от "БМВ680катъра":

    България е номер едно на балканите не само преди окупацията на 9 ти но и преди тази от 3 ти.
  • 96 Иван

    13 2 Отговор
    факти толкова ли нямаше какво друго да напишете че давате трибуна на този ?
  • 97 Вярващ

    17 3 Отговор
    Авторът на статията наистина ли е депутат. Боже, пази България!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Марони

    12 1 Отговор
    Хубавото на свободното слово е,че и комунистически тикви могат да се пробват.Но колкото и да се напъват да сътворят нещо,резултата винаги е посредствен и далеч от постиженията на Свободния свят!Затова се и срина комунизма,под тежестта на собствената му некадърност и нравствена абсурдност,крепена от заблудени кадри,като този писар тук.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 смях в залата

    7 7 Отговор

    До коментар #67 от "Тъп шумкар":

    Изостанали като Китай ли .Що не си пиеш хапчетата. Много помияри Герберски се навъдиха Яв но Цвъки заедно с Картечарите е изкарал и Тежката Артилерия ... Явна проява на Безпомощност . През годините на социализма са построени над 500 крупни предприятия...а сега Мутрюту построи само един завод за Боклук за 300млн. състоящ се от една лента и 50 циганина сортиращи Боклука .. повтарям за 300млн. Добре че имаше социализъм та някои да си спомнят че някога България е била високо развита индустриална държава ...
  • 102 Елка Николова

    11 5 Отговор
    Не искам да споря,искам да направя само сравнение с капиталистическите държави.Пътища,къщи,коли,социални придобивки и много други неща.А нашите къщи приличат на колиби,за пътищата да не говорим.Най зле сме с морала носледен от социализма:завист,алчност и бездейност.

    Коментиран от #120

  • 103 Памет

    12 2 Отговор
    Дедите ни помнят каква мъка и сиромашия е било в царска България.
    Но и се помни колко невинни души са прегазили комунистите.
    Да след 9.9.44 се създава държавност, и армия, и почти всичко що и сега ползваме, но на каква цена? С колко лични драми?
    Относно съвремието ни... Тотално унищожение. С дейното участие на хората от ЦК на БКП.
    Целият ми род сме по чужбина, само пенсионерите в къщи.
    След 50 години ще е невъзможно за етнически българин да живее в България.
    Това са ФАКТИТЕ!
  • 104 Ами и аз съм от тук

    7 2 Отговор

    До коментар #67 от "Тъп шумкар":

    Ами виж Чехия,Словакия,Унгария,Полша,Румъния и всички в зоната на СССР,че най зле е България.Защото УПРАВЛЯВАЩИТЕ са с твоя умствен капацитет-а може и по зле да са!!! Умнико?
  • 105 Ами и аз съм от тук

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "Тъп шумкар":

    Ами виж Чехия,Словакия,Унгария,Полша,Румъния и всички в зоната на СССР,че най зле е България.Защото УПРАВЛЯВАЩИТЕ са с твоя умствен капацитет-а може и по зле да са!!! Умнико?
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Пиночет

    12 4 Отговор
    Прасето Порки (симов) пак е изпаднало в червен транс! хахахаххаххахах
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Прекалено късо име

    8 5 Отговор
    През 33та документ за електричество?!?!?!Абе льольо,тогава дядо ти даже паспорт не е имал,ти за 10 годишни ли ни имаш?Баба ми през 33та са и късали от тетрадката за да си свият цигара,щото друга хартия няма...тоо па,документ имал...ехе брееее,още малко и швепс
  • 111 Пролетар

    5 1 Отговор
    Тези новите ,,полуфашистчета” са внуците на „онези, които не се пречупиха”!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Дядо Петър

    9 3 Отговор
    еххх децааа...един прочел нещо, друг чул друго..нека да ви каже човек, който е на 95 години и помни доста от "златния български лев" и "невероятно силната икономически" България от 39-та година. Та, живях в може би най-слино развития индустриален град по онова време - Габрово, започнах работа на 14 години, защото бяхме бедни, бедни като повечето хора, богати бяха само собствениците на занаятчийници, политици, индустриалци и банкери. Въпреки, че имахме малка шивашка работилница, едвам свързвахме двата края. Мизерията беше повсеместна, навсякъде кал, беднотия и угнетен народ. Училище завърших вечерно на дърти години, като дойде комунизма, а как мразех комунистите, ненавиждах ги от цялото си сърце. Имаше толкова подлизурковци, хора, които до вчера бяха дребни тарикати, се извъдиха по пролетарии от болшевиките. Вкараха баща ми в затвора - мръсен капиталист бил, майка ми от срам се разведе с него - тогава бах на 25 години. Ако си мислитео баче, че репресиите са ги измислили комунистите, жестоко се лъжете. Неудобните на властта винаги са били убивани, изселвани или затваряни в занданите, без съд и присъда. Също така ако си мислите, че работните взеха властта на 09.09, щото България е била прекрсна страна и всички са живели щастливо и болшевиките от СССР насила са ни накарали, също сте в много голяма грешка. (дядо ми ми диктува разбира се, разказвал ми е много неща, като си почине ще го накарам да ми разкаже още и ще пиша пак)

    Коментиран от #116

  • 114 Айсямалко

    5 0 Отговор
    За един прЕател питам,та какви са сегащните гербери,седесари и всякакви тъпанари?Какви са били до 1989г.Какъв е бил тиква ди тути тикви?Мерси.А сега си отговерете,защо аджеба сте такива мизерници,защо държавата е такава,защо има 1млн цигани...
  • 115 Шаран БГ

    2 5 Отговор
    Човекът, написал горното, е в Парламента на РБ, защото никой не го е избрал и пратил там - избрала го е и насадила на депутатска банка БСП! Той няма нищо общо с комунизма !!! Въпреки това той казва много истини, които който иска приема, който не иска - не иска! В главата на никого, не можеш нищо да вкараш.Всеки си има своя истина ! Лошото е , че неграмотността надделява.И оттам идва злобата - от липсата на знание и възможността да се опонира на знаещия . Следват груби нецензурни изрази и обиди, дори изпадат в смешни положения - но това никому не прави впечатление. Важна е идейната насоченост.Както по-долу ...Коментатор цитира Поетът от Димитровград, един от многото възстановили страната след войната и гордостта му, че е създал нещо. И вярно е, че това създадено, още не могат да разграбят до край всичките управляващи вече 30 години. В зимния ден, на строежа, човекът е облечен с ватенка, още наричаме я памуклийка. И...... този коментатор изведнъж е" пратен" от друг умник в Сибир, моля Ви се. Да, там е студено и може би още хората обличат ватенки ........... !?Щеше да е много смешно, ако не беше жалко.... За мен е интересно, как се били облечени възстановителите на Берлин, Дрезден и Варшава - от 1945 до 1955 год. , зимно време при минус 5-10 градуса !?!? Едва ли са били с бомбета и лодени от мохер.............
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Заинтересован

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Колега, би ли казал с какво се занинаваш, за да те имаме за пример. Успешните модели трябва да се показават за пример. Така мисля аз.
  • 118 Чичо Сашо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Слава на КГБ":

    Аха, и сегашните управници, и кръгове околоуправленчески ще са някаде към 20000. Ако ги избият - то рев ще падне...
  • 119 Чичо Сашо

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Възхитен съм!
    Какъв човек! Апартамент в центъра на Пловдив - постигната Американска мечта! Жената можела да кара НОВ автомобил!
    Браво, ето за това си заслужаваше да окепазим държавата!
    Тъжно...
  • 120 Чичо Сашо

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Елка Николова":

    Вашата къща може и да е колиба, не знам! Но даже в циганската на махала къщите са по-здрави и по-масивни от къщиие в САЩ. Е не всичка, ама има такива. Ла не говорим за това, че при торнадо на мойиа къща най много част от покрива да исчезне (въпреки че не съм сигурен) а в САЩ цели градове се изпаряват...
  • 121 Дядо Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #116 от "Дядо Петър":

    ...и тъй, претрепвах се от работа, привилегии никакви...е, станах по-симпатичен на другарките:) и като се пенсионирах получх 100 лв. над пенсията..и това е. Забравих и още нещо - дъщерята живееше в жилище от 5 години и след хиляди молби не получи разрешение да го закупи, те тогава отидох при кмета на района и му рекох (познаваше ме много добре) - слушай бе, толкова години нищо не съм искал и за нищо не съм молил, удари един печат и човека удари. За това и заради още много други неща мразех строя. Леле колко бях щастлив като дойде 1989 година, ходих по митингите, крещах се-де-се. Дойде обаче оня мянгал Костов и е.а мамата на всичко. (да вметна -явно много го мрази, защото като го види по телевизията всеки път започва да псува като каруцар). Сега ми се реве, не за ограбената държава или за мизерната ми ппенсия, реве ми се за внуците и правнуците ми, защото не познаваха и няма как да знаят, какво е да живееш спокойно. реве ми се и за това което поколението ми построи и как изгради цели градове, крепени единствено от идеала и тогава всички вярваха, че идват по-добри дни. Реве ми се за разрухата и от алчните корпорации, които не плащат справедливи заплати. Реве ми се от продажните политици, които продадоха държавата и не работят в нациален интерес. Реве ми се за армията ни, за обезлюдените села, за съсипаните производства, за циганията на всякъде и за младите хора, които отидоха да работят за чужди господари. Реве ми се за образованието ни, което беше на всетов
  • 122 Курчатовий

    7 3 Отговор
    Аз съм за Мао Дзъдун утепал е 150 милиона хора, а Сталин само 80 милиона е изтребил - какво ще ми хвалите този мустакат духач.
    А Хитлер с неговите 18 милиона едва се е отбелязал в класацията.
    И Пол Пот е бил велик убива 2/3 от народа на Камбоджа, велик комунист и то само за две години е тва е петилетка и перестройка в едно. Пак се молете да дойдат комунягите и да ви изтепат сите на куп.

    Коментиран от #125

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Робин Худ

    6 2 Отговор
    Червен мързелив талибан. Били сте 45 г. на власт,още 30 г. фалшива болшевишка демокрация (преход) пак на власт малко ли са 75 г.?
    Признай си че точно вие сте проблема на държавата. Некадърността в управлението, партизанщината и шуробаджанащината докараха държавата до тука. Два млн. българи напуснаха държавата точно заради вас.
  • 125 Чичо Сашо

    4 2 Отговор

    До коментар #122 от "Курчатовий":

    Сталин 80 милиона? А защо не и два жирафа?
    Неграмотници......
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Нянго

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Джудже":

    Разделям коментара Ви на две части: 1-ва част и 2-ра част.
    1-ва част.
    ”Не зная от къде ги четете тези глупости с 20 000 или 30 000 та чак до 200 000 хиляди избити след 9?”
    2-ра част.
    ”Що се отнася до 9 септември, той може да е толкова празник, колкото са 9 юни и 19 май.”
    И намирам, че двете (1-ва и 2-ра) части.си противоречат!
    Напълно съм съгласен с 2-та част! В България ще има така желания Консенсус, когато Българския народ достигне до еднакво отношение, независимо положително или отрицателно, към трите дати - 9-ти юни, 19-ти май и 9-ти септември!!!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Истината

    0 0 Отговор
    Иначе се натиска Евродпутат .
  • 130 Никола

    0 0 Отговор
    Симов, Симов, само едно може да се каже по твой адрес - Боже събери си вересиите!