Last news in Fakti

11 Септември, 2018 19:00 2 001 8

По-лесно е да разшириш бизнеса си извън България

  • бизнес-
  • рудник-
  • приходи
По-лесно е да разшириш бизнеса си извън България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори и там, където няма корупция, отказът/страхът на законодателната и изпълнителната власт у нас да правят промени води до загуба на конкурентно предимство. Това на политиците и избирателите може да звучи абстрактно, но в бизнеса има съвсем конкретни измерения. Например, вие сте собственик на рудник в България, съществувал още от времената на соца. Лека полека рудникът се изчерпва и вие се оглеждате къде да инвестирате в нов рудник. В България дори без корупция администрацията ще ви мотае между 15 и 20 години. В Македония е 5 години. Казвате си "майната й на българската администрация" и отивате в Македония. Съответно, не просто не отваряте 500 нови работни места и не наливате 100 млн. лв. в някоя местна икономика, но и когато старият ви рудник се изчерпи 500 стари български работни места се губят и някоя община губи 90% от приходите си. Обучените 500 миньори пък си ги дърпате в Македония и те идват с кеф. Резултатът - бизнесът се оправя, държавата затъва. В България има обсесия с размера на чуждите инвестиции, но през последните години се наблюдава и износът на български капитал навън. Ако това беше следствие на завоюване на международни пазари от български компании - чудесно. Но в момента е по-скоро следствие на избор къде е по-лесно и рационално да се разшириш - у нас или навън. Отговорът все по-често е навън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    29 1 Отговор
    Уважаеми Г-н Каролев, а какво точно направихте с царчето, когато бяхте 4 години на власт??? Що не гласувахте и не подобрихте законите, за да няма сега тези проблеми???
    Или Вие гледахте по глобалните неща, като замяната на външният дълг, от който България загуби поне 1,5 милиарда, подписването на строежа на Американските тецове, от които България губи по 500-600 милиона всяка година, връщането на царските имоти и т.н.н!
    Все големи и глобални неща, нали? Кой ще ти гледа законите? Важна е далаверката!! А сега се правите на велик разбирач и ни обяснявате на нас, на простолюдието, кой, как и защо ви пречи!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    24 2 Отговор
    Живях 2 години в Англия. Сега пак съм по европа. Обичам България, но ако не е детето ми няма да се връщам въобще. Много по лесно и спокойно живее човек. Лека по лека хората имигрират. България опустява, затъпява. Превърнала се е в абсудистан. Е*ати демокрацията. Били сме по добре по Татово време, е на ви демокрация.

    Коментиран от #4

  • 4 Чичо Сашо

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Точно така. На последното преброяване се оказа че сме с 3000000 по-малко! Тпкъв геноцид и Хитлер не е постигал! 1/3 от населението за 25 години исчезна!
  • 5 Кирка в капака

    25 0 Отговор
    Така ли бе Каролев, а не знаеш ли че още по-лесно се прави бизнес като си “наш човек” с достъп до голямата софра на обществените поръчки и не те закачат НАП и другите институции-бухалки? Е, вярно, ще трябва да се отчиташ тук и там, но какъв “наш човек” си ако не се отчиташ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така де

    12 3 Отговор
    Партия ГРОБ изгони честния бизнес , за да могат мутрите да си дерибействат на воля. Върнахме се 1994 година, само дето ВИС , СИК и Мулти Груп се сляха и вече се наричат партия ГРОБ
  • 8 Другарят

    4 0 Отговор
    Каролев не може да направи никакъв бизнес, ако не е под държавна закрила.