Last news in Fakti

19 Септември, 2018 21:05 19 502 24

Нещо се случва в руския Далечен изток

  • русия-
  • далечен изток-
  • владимир путин

След обвинения, че изборите за губернатор са били фалшифицирани, се стигна до масови протести

Нещо се случва в руския Далечен изток - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приморският регион в руския Далечен изток е стратегически важен за Москва. След обвинения, че изборите за губернатор са били фалшифицирани, се стигна до масови протести. Кремъл е изправен пред сериозна дилема.

Предизборните кампании в Русия рядко са вълнуващи, а самите резултати от изборите трудно могат да предизвикат изненада. Но точно такъв е случаят сега в руския Далечен изток: на балотажа за губернатор на Приморския регион в неделя станахме свидетели на няколко изненади едновременно. Те предизвикаха политическо земетресение в столицата на провинцията Владивосток, но могат да се окажат с последици и за цяла Русия.

Първата изненада: един от кандидатите на опозицията изведнъж се оказа с много добри изгледи за успех. Дълго време изглеждаше сигурно, че кандидатът на Комунистическата партия - 37-годишният бивш строителен предприемач Андрей Ишченко - ще се поздрави с победата.

Победа с измама?

След преброяването на 95 процента от бюлетините той водеше с цели 6% пред настоящия губернатор Андрей Тарасенко от прокремълската партия "Единна Русия". Само няколко дни преди изборите руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в региона и демонстративно застана зад кандидатурата на 55-годишния Тарасенко.

В ранното утро на деня след изборите (17.9) дойде втората изненада. Оказа се, че настоящият губернатор все пак печели гласуването с резултат 49,55 срещу 48,06 процента от гласовете! Този обрат накара мнозина да подозират, че изборните резултати са фалшифицирани. Стигна се и до първи улични протести.

Загубилият кандидат Ишченко твърди, че изборните резултати са манипулирани в четири града, включително в една част от Владивосток, поради което му били откраднати десетки хиляди гласове. Кандидатът на комунистите, който в предизборната си кампания беше обещал повече благосъстояние на хората, призова привържениците си да излизат всеки ден на улицата в негова подкрепа, но без да създават палаткови лагери. Очевидно Ишченко иска да избегне сравненията с протестите в Украйна от 2004 и 2014 година, за да не провокира твърди действия на полицията.

Губернаторът Тарасенко на свой ред обвини опонента си в изборни манипулации, например че бил подкупвал избиратели. Реномираното руско Движение "Голос", което защитава правата на избирателите, излезе с позиция, в която предупреди да не се стига до "незаконно задържане на властта".

Избори в стратегически важен регион

Москва първоначално реагира с изненада на събитията и се опита да потуши напрежението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи лаконично изявление, позовавайки се на Централната избирателна комисия. Тя от своя страна обяви, че резултатите от гласуването ще влязат в сила чак след като бъдат проверени всички жалби. За целта щяла да пристигне специална делегация от Москва.

Едва отскоро губернаторите на областите в Русия отново се избират пряко, а не се назначават от Кремъл, както беше през периода 2004 - 2012 година. До отмяната на предишната практика за назначаване на ръководителите на районите се стигна през 2012 година след масови улични протести в Москва за повече демокрация.

Приморският регион с неговата столица Владивосток е от стратегическо значение за Москва - той е източната врата на страната. Районът, на площ колкото половин Германия, граничи с Китай и Северна Корея, а само на 300 километра от бреговете му се намира Япония. Това географско положение на Приморие напоследък придобива все по-голямо стратегическо значение. Особено след като Западът наложи санкции на Русия заради анексирането на Крим, а Москва обяви, че ще се преориентира на Изток, в Приморския регион вече се инвестират много повече средства.

Дилемата на Путин

Според московския политически наблюдател Николай Петров, тези избори са много важни за Кремъл. Резултатите от тях говорят за това, че вече има протестен вот - в случая срещу кандидата на Кремъл. Петров описва дилемата на президента Путин така: една победа на опозиционния кандидат Ишченко, при това в един стратегически важен за Москва регион, би могла да се изтълкува като слабост на Кремъл. А ако Кремъл реши да поддържа настоящия губернатор Тарасенко, това може да доведе до нови масови протести.

Протестните настроения в Русия напоследък се увеличават - особено заради обявената пенсионна реформа, която предвижда значително повишаване на възрастта за пенсиониране. Руски политически наблюдатели, като политолога Иван Преображенский, смятат, че избирателите в Приморския регион са оттеглили подкрепата си за президента Путин. "Това е началото на нова политическа реалност", коментира Преображенский за ДВ и допълва: „Свидетели сме на сериозна промяна в отношенията между централната власт и регионите, но така също и между управляващите и населението като цяло“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    113 21 Отговор
    А нещо се случва в близкия Запад нещо Германия почерне като Мозамбик!!
  • 2 Санкция

    101 34 Отговор
    Като видя,че статята е от DW, и венага ми става ясно че е пълна с лъжи, и глупости. Няма смисъл да им се обръща внимание на слугите на сорос...

    Коментиран от #24

  • 3 Китаец

    33 29 Отговор
    Сибир наш!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Николов

    51 7 Отговор
    Няма държава, в която изборите да са честни и да отразяват мнението на хората! От край време те са прах в очите, създавайки илюзия че нещо зависи от тях! Не помня кой точно бе казал преди повече от двеста години - ако нещо зависеше от изборите, щяха да бъдат забранени със закон! Мисляе някакъв французин.... И в България никога нищо не е зависело от избори - нито при Живков, нито след него! ПОЛИТИЦИТЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ, НЕ СЕ ИЗБИРАТ! Запомнете го!
  • 6 патриотъ

    56 14 Отговор
    Сорос е име на пълзяща гад,а не на човек,амиго!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 любопитен

    30 4 Отговор
    И сега кой е комунист, Путин или неуспелия кандидат за губернатор?
  • 9 Усмивката

    20 0 Отговор
    Ачатьори.Със чували се прай.Така никой не те разбира.И няма никакви последствия.Резултатите са потресаващи.Поне 10г. гарантирано управление.Поздрави от бат Красьо
  • 10 Учител

    29 13 Отговор

    До коментар #4 от "648":

    По-скоро сорос не е човек, а един от изродите, които унищожават бялата раса и Европа. Нормално е да се пише името му с малка буква.
  • 11 плевен

    36 5 Отговор
    През 1917-та, германците превозили Ленин с вагон от Швейцария до Русия.Подкрепили болшевишкия преврат.И изкарали Империята от войната.Доживях да видя, един век по-късно как DW подкрепя руските комунисти, само и само да навреди на Путин. И как комунистите за да управляват, са готови да харижат половината си държава.
  • 12 2018

    47 8 Отговор
    Много интересно става Deutsche Well защитава кандидат на комунистите. А преди време основните им емисии бяха срещу комунистическите режими. Пълни западни джендъри.

    Коментиран от #23

  • 13 Жоро

    35 6 Отговор
    а нещо случва ли се страната на ГЕРБ...
  • 14 ХаХа

    16 13 Отговор
    Ами чети Спутник. Там всичко е истина. Путинова истина. Такива като теб за които истина е само това, което им се харесва ще спихнат матушката ти още по-бързо. Още по-добре. А ти като истински русофил и руски не знаеш, че да прочетеш някой руски вестник и да видиш, че всичко и точно така, както е описано по-горе.
  • 15 Яяяяяя

    24 9 Отговор
    Ми при нас ги хванаха,черно на бяло с 700 000 хил фалшиви бюлетини.И кво??? Егати Бълхарията.Страна на необятната дебилщина!!!
    И един простак се блещи всяка вечер в телевизора и ми говори на каруцарски диалект,с привкус на хомо астралопитек сапиенс!
  • 16 читател

    11 3 Отговор
    Дойчо Велле и истина за Източна Европа - никога, все едно наш Александърчо Андреяв и обективност.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПЕШЕВ

    6 11 Отговор
    НЕЩО СЕ СЛУЧВАЛО В МОРДОР. ЩЕ ИЗТРЕПЯТ СТАЧКУВАЩИТЕ И ГОТОВО.. А НА НАШИТЕ ГЪЗОЛИЗЦИ ЩЕ КАЖА- ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕ И В БЪЛГАРИЯ ?

    Коментиран от #19

  • 19 Хи их хи

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "ПЕШЕВ":

    Пешев, ма това са комунисти! Нали такива, като теб врещят срещу тях? Сега що ти става жал? Отивай в Козяк за нови опорни точки!

    Коментиран от #22

  • 20 grigor

    2 8 Отговор
    Rusiya şte se razpadne na 27 parçentsa...

    Коментиран от #21

  • 21 Трол

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "grigor":

    Parça ти е akıla в "кафата"!
  • 22 История България

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хи их хи":

    Понеже нещата в блога се разшириха към отношенията България -Русия и кой на кого дължи нещо ,нека да го кажем накратко. Първо , средновековната Българска държава с българската писменост и християнството е в основата на създадената по-късно Русия. През 1877-1878г Русия си изплати дълга към българите като спомогна във войната с Турция за възстановяване на българската държавност. Но в годините на 20 век Русия и по-късно СССр изиграха изключително негативна роля за развитието на България. Ще маркирам само: Опита на Русия да попречи на Обединението на България, Фаворизиране на Сърбия и Гърция пред интересите на България , Нападение на руски части срещу България. Съветската пропаганда и разпалването на гражданска война на класова основа , Инспирирани атентати и въстания , Окупиране на България през 1944г , Македонизация на българското население / нечувано престъпление в световната история / Лагери ,избиване и елиминиране на интелигенцията , насилствена съветизация , заграбване на земята и имотите на българските граждани , унищожаване на демокрацията в мирно време , въвличане на България в агресия срещу чужда държава / Чехословакия/загробване на България с абсурдно икономическо неефективно развитие.И не на последно място най-голямото престъпление : Промиване на мозъците на няколко поколения българи , с неизчислими и невъзвратими последици . Така ,че Русия е натрупала много голям дълг към България . Добре е да го върне.
  • 23 АЗЛК

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "2018":

    dw не защитава комунистите , а начина на провеждане на изборите. А истината за Русия , че там вече не остана някаква истинска демократична сила . Така че да ли някой се пише комунист или путинист като реалност е едно и също . Това е все едно 2 престъпни клана да се противопоставят един на друг. Двете страни на една и съща монета. Така че няма никакво противоречие, пък нали Путин плаче за Великия Съветски съюз , това му е мечтата на него . Това не е ли промоццция на комунизма. Мислите се за умни но сте гола вода.
  • 24 Тракиец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Санкция":

    Точно. Абсолютно точно.