11 Октомври, 2018 19:51 4 047 25

Те смятат, че турчинът трябва да бъде господар на човечеството

  • турция-
  • германия-
  • реджеп ердоган-
  • сиви вълци
Те смятат, че турчинът трябва да бъде господар на човечеството - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те искат нова великотурска империя и смятат, че турчинът трябва да бъде господар на човечеството: т.нар. "Сиви вълци" с техния вълчи поздрав, който напомня на хитлеристкия, са активни не само в Турция, но и в Германия.

Ръката е изпъната, показалецът и кутрето са изправени като уши, а палецът, средният и безименният пръст образуват един вид муцуна. Това е т.нар. "вълчи поздрав" - опознавателният знак на турското ултранационалистическо движение "Сиви вълци", за което се твърди, че извършва насилия, мотивирани от расистки подбуди.

Искат империя като Османската

Вълчата глава символизира стремежа към великотурско господство, като за образец е смятана някогашната Османска империя. При това "Сивите вълци" са активни не само в Турция, а и в Германия. И то отдавна. Така те носят отговорност за пренасянето в Германия на вътрешнотурски конфликти като този с кюрдите. А особено обезпокояващ е фактът, че не само надъхани привърженици на Ердоган без задръжки се поздравяват взаимно с т.нар. вълчи поздрав. Оказа се, че поддръжници на ултранационалистическите "Сиви вълци" са и близки сътрудници на турския президент.

Вълчият поздрав разбуни духовете в Германия още миналия март, когато външният министър Мевлют Чавушоглу изпъна ръка във вълчи поздрав пред турското генерално консулство в Хамбург. Твърди се, че в миналото Ердоган също е показвал вълчия поздрав. Много от въодушевените му поддръжници го посрещнаха именно с този поздрав, когато в края на септември Ердоган пристигна в германкия град Кьолн, за да присъства на тържественото откриване на главната джамия на турско-ислямското сдружение "Дитиб".

Сега в Германия се надига сериозна съпротива. След като Австрия взе решение за забрана на вълчия поздрав, политици от ХДС и от Лявата партия настояват Германия да наложи пълна забрана на ултранационалистическото движение. Кристоф де Фрийс от ХДС обяснява, че за това има както политически, така и юридически причини. "В Германия може да се наложи забрана на противоконституционни символи само ако преди това е била забранена и самата организация. Друг начин няма", казва Де Фрийс и подчертава спешната необходимост от забраната на тази организация. По неговите думи, "Сивите вълци" са "дясноекстремистка фашистка организация, която със своите 18 000 членове е три пъти по-голяма от германската Националдемократическа партия NPD". Тази организация представлява сериозна заплаха за нашия демократичен ред, подчертава политикът от ХДС.

Сходно мнение застъпва и зам.-председателката на Лявата фракция в Бундестага Севим Дагделен. Според нея вълчият поздрав не само може да бъде сравняван с хитлеристкия, но и "Сивите вълци" се оказват една от най-големите дясноекстремистки организации в Германия. "Те имат един идеал и това е нова великотурска империя. "Сивите вълци" пропагандират етнически национализъм и смятат, че турчинът трябва да бъде господар на човечеството", казва Дагделен.

"Сериозна опасност"

Сега на ход е германското вътрешно министерство. Тъй като става дума за сдружение, забраната му е в компетенциите не на Конституционния съд, а на вътрешното министерство. "Аз съм оптимистично настроен и смятам, че предпоставките за забрана са налице", казва политикът от ХДС Кристоф де Фрийс и дава пример със забраната на рокерската банда "Османци Германия". "Те също са ултранационалисти и също поддържат връзки с Турция, като паралелно с това имат структури в организираната престъпност", казва Де Фрийс.

Тъй като "Сивите вълци" поддържат контакти с турската политика и са смятани за важни пропагандатори на Ердоган сред живеещите в Германия 1,4 милиона турски избиратели, процедурата по забраната им може да усложни още повече и бездруго разклатените германско-турски отношения. Но Кристоф де Фрийс е убеден, че в случая Германия трябва да се съобразява единствено със собствената си конституция: "Нашето убеждение е, че фашизмът, в каквато и да е форма, е една човеконенавистна идеология, която представлява сериозна опасност. Затова не можем да правим никакви компромиси", казва Де Фрийс. При това, допълва той, "в случая си имаме работа с една организация, за която се твърди, че е отговорна за множество политически убийства, атентати и терористични нападения в Турция". "Затова външнополитическите въпроси не бива да доминират", заключава Де Фрийс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шукри

    12 35 Отговор
    Пууу, да са живи и здрави.

    Коментиран от #23

  • 2 Фриц

    48 14 Отговор
    Немците в последно време са много плахи,а уж са нация с желязна дисциплина.Надявам се скоро да се вземат в ръце и да вкарат ред сред тази турска пасмина.

    Коментиран от #9, #11

  • 3 турция, болния човек на Европа

    33 15 Отговор
    ние вече сме го казали, но нека го повторим, 100 години по-късно, отново се нуждае от лечение, този път, крайното лечение

    Коментиран от #21

  • 4 виж ти

    23 11 Отговор
    ама той тоз поздрав повече на пуйчи прилича....

    Коментиран от #7

  • 5 Хасан

    7 13 Отговор
    това означава ЧОВЕЧЕСТВОТО до се върне В , а ПОЗНАЙТЕ , внимание " ВЪРНЕ "
  • 6 Клинкерхофен

    33 8 Отговор
    Цигани расисти , смях в залата
  • 7 пък на мен

    12 6 Отговор

    До коментар #4 от "виж ти":

    ..ми прилича на ято гладни щрауси...
  • 8 помни историята

    11 9 Отговор
    Само една държава може да се справи и се е справяла с джагалите, но западните ерогейски политици под давление на кравефермата зад океана направи така, че тази държава сега да е съюзник с тях !?!?
  • 9 Пешо

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Фриц":

    В Германия още ли има немци?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джони

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "grigor":

    Браво..прав си . И ще ти кажа , истинските турци са умни и добри , цивилизовани хора , останалите са диарбекирска измет .
  • 13 Джони

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дурхан":

    В 21 век , кви традиции , кви велики идеи . Начетените хора продължават напред без религии и минало останалите изостават и се хващат за всичко антицивилизовано .

    Коментиран от #14

  • 14 Имам Байлди

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Джони":

    21-ви век за всички останали, за тях минус 6 века
  • 15 Усмивката

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Дурхан":

    Ако под традиции,нрави и обичаи разбираш възстановяване предишнята ,от военно политическа тип държава на Османците ,коята основен приоритет на съществуване е бил завоевание ,грабежи,убиства,геноцит от религиозни подбуди.Може ли това да е културно наследство..И как го вписваш към общото културно наследство на човечеството.Като ги оприличават на „пасмина” ,зомбирани до такава степен маса от хора ,чието измислено върховно божество оправдава всяко зло ,не напомня ли за Идил и тероризма..

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе мамин галфоне

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    Ти още не си се научил да пишеш правилно, от какво културно наследство разбираш?
  • 18 Дурхан

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    Ами англичаните,испанците,португалците,холандците също са грабели,колонизирали ,убивали...и продължават

    Коментиран от #20

  • 19 Усмивката

    4 3 Отговор
    Разбирам от това ,че кинжали съпроводени с аллах адбар не е.А от кое съм ,огледай се къде и на чия територия живееш.А ако майка ти и ти не ви харесва ,границите са отворени.Насила никой не задържаме.
  • 20 Усмивката

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дурхан":

    Не ,не си прав .Вече не настояват да го правят .Поне по този начин.Крадци и мошенници има у всяка държава. Но недопустимо е да се държавнае превръща в държавна политика.
  • 21 Манго

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "турция, болния човек на Европа":

    Абе шев ето какъв болен човек каква Европа. ..Турция и без това не е в еВропа бе ...
  • 22 Гошката

    5 0 Отговор
    Абе не света,!!!
    Но за балканите знам че попадат под османската империя.
    Това се вижда че ердо ни командва и ни управлява как си иска.
    Явно са се разбрали с рашката и ще дирижират нещата както преди .
    Просто сме си обречени и това е ,няма мърдане .
  • 23 незнайко

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шукри":

    Щукри, Вие в коя държава живеете ? Ако сте в БЪЛГАРИЯ какво правите тук ? Защо не сте при своите турци в Анадола ???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДОКО

    2 1 Отговор
    ПО ДОБРЕ СИВИ ВЪЛЦИ ОТКОЛКОТО БЕЛИ ЦИГАНЕТА..