12 Октомври, 2018 10:16 3 273 24

Германия и Гърция: кой на кого трябва да връща милиарди?

  • втора световна война-
  • репарации-
  • гърция-
  • германия

Гърция дължи на Германия милиарди. Или може би обратното? Над 70 години след края на Втората световна война гърците продължават да настояват за репарации от Германия. Атина говори за близо 300 милиарда евро.

Германия и Гърция: кой на кого трябва да връща милиарди? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. През това време войниците на нацистка Германия убиват и грабят на целия Балкански полуостров. Икономическите щети от войната и окупацията и до днес са обект на много спорове.

Щети за близо 300 милиарда?

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент определи обема на нанесените щети на поне 289 милиарда евро. Германското правителство систематично отхвърля исканията за изплащане на репарации и твърди, че Гърция вече е била компенсирана чрез предишни плащания. От години тази тема натоварва двустранните отношения, тъй като в Атина тя се повдига отново и отново.

От една страна става въпрос за преките щети, нанесени например при грабежите, убийствата и разрушенията. На жертвите на нацистките престъпления в Гърция Федералната република вече е изплатила сумата от 115 милиона германски марки. Според договор от 1960 година, това плащане трябва да покрие всички индивидуални искове за парични обезщетения.

Обект на дискусии обаче е и един държавен заем, отпуснат по принуда. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им необходими, за да финансират разходите си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани никога. Затова някои гръцки експерти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Германското правителство обаче продължава да настоява, че въпросът с репарациите за Гърция е решен окончателно. То припомня, че още през есента на 1945 година в Париж се провежда първа конференция по този въпрос. На нея е признато правото на гърците да получат процентен дял от репарационните плащания, които Германия дължи на победителите от войната. Въз основа на това решение Гърция получава обезщетение, чиято стойност възлиза на около два милиарда евро.

В Лондонското споразумение за дълговете от 1953 година западните сили отлагат изпълнението на всякакви по-нататъшни репарационни искания до сключването на мирен договор. Освен това те опрощават част от финансовите задължения на Германия. До официален мирен договор между Германия и страните от антихитлеровата коалиция така и не се стига. Вместо това, през 1990 година влиза в сила т.нар. споразумение "две плюс четири", свързано с германското Обединение. Това споразумение беше признато и от Гърция, а в него не са предвидени никакви допълнителни репарационни плащания.

А когато другите спасяваха Гърция?

Темата за репарациите от войната се разпали с нова сила в Гърция след избухването на дълговата криза през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към ЕС, за да избегне държавен фалит. Впоследствие страната получи кредити за 274 милиарда евро, от които поне 55 милиарда са от Германия. Гръцки юристи и някои политици смятат, че гръцките дългове могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция настоява да получи от Германия. В случая те имат предвид главно гръцките искания за връщане на принудителния кредит, отпуснат по времето на нацистката окупация. Повечето експерти обаче изключват възможността да се стигне до нови преговори за дължимите репарации - в крайна сметка са изминали вече 70 години от края на войната.

Въпреки това гърците възнамеряват отново да повдигнат въпроса. През септември външният министър на Гърция Никос Коцияс обяви след среща със своя германски колега Хайко Маас следното: "За това, което е исторически правилно, трябва да се говори в правилния момент и по правилния начин.". Вероятно правилният момент ще дойде съвсем скоро. Тази седмица германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Гърция. През декември пък президентът на гръцкия парламент Никос Вуцис възнамерява да представи доклад, изготвен от парламентарната комисия по репарациите. И в него обемът на нанесените щети на Гърция се определя на близо 300 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    49 1 Отговор
    Ами на нас кога ще ни върнат Гърците средиземномирието

    Коментиран от #8, #13, #14, #19, #21

  • 2 Ганчовия

    28 3 Отговор
    Тъпи византийци, на тези мързеливци наведнъж да им изплатят исканите 300 милиарда пак ще са недоволни.
  • 3 Ганчовия

    27 3 Отговор
    Не стига че с помощта на цяла Европа и останалия демократичен свят изградиха що годе някаква държава от голи чукари и камъни ами пак недоволни.
  • 4 ГНЕВЕН

    30 2 Отговор
    Грък и на снимка да го видиш -шамар да му удариш!!! В България гърците през Карфур завлякоха над 400 фирми и над 600 работници!!!
  • 5 да се вземе предвид че

    26 3 Отговор
    Гърците са изключително алчни и нагли, а такова поведение рано или късно е губещо! А и в крайна сметка ако трябва "великите сили" да направят избор между Германия и Гърция гърците ще гризнат дръвцето!
  • 6 НРБ

    19 3 Отговор
    На византиец и евреин-вяра никога!Мазни,долни подлеци.
  • 7 Айде де...

    17 2 Отговор
    Gerek -измамник предател шпионин гадно. ..и т.н. н.....гърците са малко от народите които по цял свят ги знаят за гърци но те самите не искат да се нарекът така щото знаят от какъв дол дренки са ..на първо място са евреите и на второ гърците. ..всеки би трябвало да научи ако не знае какво са правили тия изроди с Българите по времето на балканските войни (цивилното Българско население)

    Коментиран от #9

  • 8 Кога

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Когато им върнем Черноморието?
  • 9 Какво

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Айде де...":

    Каквото сме правили и ние с тях?
  • 10 Bingo

    15 11 Отговор
    Явно според автора България не е на Балканския полуостров щото аз не съм чул за убити и ограбени българи от нацистки войници, но за убити изнасилени и ограбени българи от червената армия свидетелства колкото щеш, и за благодарност сме им издигнали и паметници в центровете на всички градове.

    Коментиран от #22

  • 11 Обикновен Бг

    8 0 Отговор
    Ми те им ги дадоха , като вид помощи, 290 милиарда им платиха. После им Европейската банка им ги опрости.След това имаше НОВИ 3 ТРАНША КЪМ ГЪРЦИЯ , ОБЩО В РАЗМЕР НА 331 МИЛИАРДА ЕВРО.ЗАЩО ВИЗАНТИЙЦИТЕ СПРЯХА С НОМЕРАТА КЪМ ЕС И КЪМ РУСИЯ. ЗАЩОТО ИМ ОПРОСТИХА АААБСОЛЮТНО ЦЕЛИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ И , ОТГОРЕ НА ТОВА ИМ ДАДОХА НОВИ 331 МИЛИАРДА. НЕЩО СТАТИЯТА НЕ Е В ЧАС.
  • 12 Адолф

    12 1 Отговор
    Що за наглост от страна на гърците.Всичко им е изплатено от Германия.
    От България също.Използват всякакви похвати да искат още и още,но този път номера им няма да мине.Де да имахме и ние в Б-я,политици като гръцките наглеци,да си поискаме Беломорска Тракия.Тази област буквално им беше подарена през 1922г. на конференцията в Сан Ремо.
    Днес има Ердоган.Той ще оправи гърците.
  • 13 бензино наполони

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Перър,може би имаш предвид Беломорска Тракия.Как ще ни я върнат като никой държавник от днешните не я е поискал.Забележи,че историци и политици от време на време казват по нещо за Западните покрайнини,но за Беломорска Тракия нито дума не обелват.Сякаш ги е страх нещо.Не отдавна Ердоган поиска ревизия на Лозанския договор от 1923г.,и изправи гърците на нокти.Той ще докара нещата до край.
  • 14 Че нали

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    От тях сме го взели навремето...
  • 15 груйо

    11 1 Отговор
    Глезените нагли гърци почти удвоиха територията си след войните от 1912 - 1918г. Явно знаят как да го постигнат.За тези земи през войните загинаха хиляди наши деди.Бог да ги прости,вечна им памет.Въпреки това държавниците ни,не направиха нищо.Гърците не само удвоиха територията си,а имат и наглоста да искат и репарации.За съжаление успяват.
  • 16 Пиниза

    10 1 Отговор
    Нема по глезени и нагли от гръцките политици.Винаги им минават пинизите и исканията им се удовлетворяват.Да се чуди човек как успяват.
  • 17 киро

    1 0 Отговор
    Ще ти даде Германия пари колкото и нашта държава ще ти върне изчака.
  • 18 Име

    12 0 Отговор
    Що за глупост.Тогава ние да искаме репарации от гърците за целенасочено унищожаване на българско цивилно население на редица гръцки острови в началото на века.Да искаме репарации от турците за 10 милионния геноцид и унищожаването на българско население в Одринскантракия.А за съветските грабежи 44-та година?Ромеи, когато и да ги изтребил няма да сгрешиш.

    Коментиран от #20

  • 19 чети

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    България е спасина отМолотов! иначи сег събия щеше да е да софия,македания в пирин а пък гърция до асеновград!
  • 20 темелко

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    Да,трябва да се иска.Ако беше обратно,гърците щяха да искат докато получат.
  • 21 Мечтай дете мечтите са безплатни

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Когато нахлупиш каската , вземеш автомата , и спечелиш поне една война . благодари се ,че не ни взеха и Пловдив. Територии се придобиват със спечелени войни , а пари се печелят с акъл, работа , или дупе.
  • 22 Чинга чук

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Bingo":

    А за Андартите нещичко чул ли си??
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Гърците такива или онакива, лицемери, нагли и т.н. но през всеки свободен уикенд и цяло лято сте там, за да им давате парите си, нали?! Е, кой е лицемер?! На мен кракът ми не е стъпил няма да стъпи в тази държава! Един евроцент няма да им дам! Ходя навсякъде другаде, само не в Турция, Гърция и Албания! А иначе, те са в правото си да искат и да се пазарят! Както е казано в Библията: "Искай, за да ти се даде!"