15 Октомври, 2018 13:00 1 420 6

Цветанов: За първи път в парламентарната история опозицията ще внесе вот на недоверие за намерения

  • цветан цветанов-
  • вот на недоверие-
  • бсп

БСП се старае да създаде една нервност в обществото, а така също се стреми да дестабилизира институциите в България, заяви заместник - председателят на ГЕРБ

Цветанов: За първи път в парламентарната история опозицията ще внесе вот на недоверие за намерения - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

-Г-н Цветанов, да започнем разговора си така – каква според Вас е актуалната политическа обстановка в страната към днешна дата?

-Опозицията се старае да създаде една нервност в обществото, а така също се стреми да дестабилизира институциите в България. Най-важното е, че управлението дава своите резултати както в приходната част на бюджета, така също ѝ в проектобюджета за 2019 година, където ще имаме възможност както да увеличим доходите в бюджетната сфера, но и да изпълняваме ангажиментите си по секторните политики. Тук разбира се водещ ще бъде сектора, свързан с образованието на българските деца.

-Всъщност какви са основните приоритети на ПП ГЕРБ до края на годината и евентуално какви са бъдещите Ви планове за следващата година? Върху какво ще се фокусирате?

-Един от основните акценти през есенната сесия винаги е проектобюджета, който трябва да бъде внесен от Министерски съвет в парламента, да започне своето гледане в ресорните комисии, за да може до края на ноември да имаме готов, приет бюджет за 2019 година. Според мен към момента изключително важна е темата на обсъжданията, които започна Министерството на здравеопазването, защото знаете, че здравноосигурителния модел трябва да бъде одобрен след обществено обсъждане и след като действително направим необходимия диалог.

Той трябва да бъде с лекарския съюз, пациентските организации, университетските, общинските и държавните болници, както ѝ с всички заинтересовани, които имат отношение към една добра реализация на бъдещия здравноосигурителен модел. Тук искам да каже, че политическия сезон няма да бъде толкова спокоен, защото виждаме, че за първи път в парламентарната история, опозицията ще внесе искане за вот на недоверие за намерения, които в момента представя Министерството на здравеопазването. Искам само да припомня на БСП, които може би са забравили основното, че всички ние участвахме в гласуване в българския парламент, с което сме се задължили – Министерство на здравеопазването да представи здравноосигурителен модел и реформи, които трябва да бъдат направени в сферата на здравеопазването.

Но сега за първи път ще трябва да водим дебат за вот на недоверие за бъдещи намерения, защото в момента, двата здравноосигурителни модела, които се представят от Министерството на здравеопазването – те започнаха да бъдат обсъждани, но все още няма междуведомствено съгласуване, още няма решение на Министерски съвет и разбира се още отсъства внасянето в парламента и обсъждането, което трябва да бъде направено. За мен изключително важна е ѝ темата, свързана с хората с увреждания. Знаете, че правителството вече пое своя ангажимент и до 19 октомври двата законопроекта трябва да бъдат внесени в парламента.

Там вече ние сме поели ангажимент – парламентарната ни група, а и надявам се всички останали групи, ще бъде активни в по-бързото гласуване на законопроектите и разбира се включването на тези разчети, които правителството пое като ангажимент след срещите, които бяха направени с финансовото министерство, с министър – председателя за осигуряването и включването на още 150 млн. лв. в бюджета на хората с увреждания.

Сумата, която ще бъде обща за 2019 година ще бъде в размер над 440 млн. лв., а преди 2 години беше 200 млн. лв., което е двойно по-малко от това, което имаме сега. Аз съм убеден, че това ще даде възможност за реализирането на всички тези обещания, които сме дали и всичко това, което във формат на работни групи се обсъжда и ще може действително да имаме един финал. В периода 17 – 19 октомври е срокът, когато трябва да се направим обсъждането в тристранката, с Министерски съвет и тогава вече парламента ще може да изпълни своя ангажимент за по-бързото приемане на законопроектите.

-Опасявате ли се, че вота на недоверие може да мине и ако мине, то какво ще следва? Каква би била прогнозата за бъдещето на България?

-За всички е ясно, че вота на недоверие няма да мине. Това е част от политическите възможни парламентарни процедури, от които опозицията се възползва. Няма нищо лошо да се иска вот на недоверие, защото така винаги може да се обсъжда и да се води един смислен дебат в българския парламент. Въпросът е, че вота и обсъждането на вот на недоверие за бъдещи намерения в сферата на здравеопазването го превръща малко в несериозно отношение от страна на опозицията. В момента можем да кажем, че те си спазват един план-график, както преди председателството, както по време на председателството, както ѝ след него – да искат вот на недоверие, с който изпълняват своите политически решения.

Те обаче не правят реален, задълбочен анализ – дали това е най-подходящия период и най-подходящата тема, която може да бъде обсъждана за вот на недоверие и то в днешните условия, когато действително държавата е стабилна, въпреки истерията, която искат да създадат представителите на БСП. Вътрешните проблеми на БСП допринасят за по-агресивното поведения, за по-обидните квалификации към политическите си опоненти и смятам, че с омраза, с радикализиране на своите членове – това по никакъв начин не показва, че можеш да имаш разумно бъдещото управление от тяхна страна. Това е така, защото когато спориш, когато обсъждаш една тема, то ти трябва да предлагаш алтернативни решения.

Аз до сега не съм чул БСП да предложи някакво алтернативно решение. Единственото, което правят в момента, ще дам ѝ пример, свързан с тема здравеопазване – в тяхната програма „Визия за България“, те предлагат бюджетно здравеопазване. Това, което знаем, че е най-доброто и се прилага в развитите демократични общества е осигурителния модел, който е най-подходящото решение.

Ливия Нинова, радио "Фокус"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    13 0 Отговор
    Тя нервноста в обществото не идва от обществото гн.Химлеров.Много останаха въпросите от назад в минало време без отговори
  • 2 химлер

    20 0 Отговор
    най мразената плазмодия в БГ
  • 3 патриотъ

    22 0 Отговор
    Това е най-голямата гад и враг на народа!Как можа българска майка да го роди?!
  • 4 Адолф

    8 0 Отговор
    Изказванията на тоя винаги са сто процентови мазни лъжи.
  • 5 ДОКО

    1 0 Отговор
    КАПИТАЛИЗЪМ..ДЕМОКРАТИЗЪМ..ЦЕЦКОВИЗЪМ..ЦОЦКОВИЗЪМ..И ПРАГМАТИЗЪМ..ОПА
  • 6 Хасанчо

    0 0 Отговор
    Бля-бля -бля и от всичкото как ще цъфне бюджета партийно административен ,а на трудещия се бедняк ,ще цъфне по-голяма дупка в джоба и съответно ще загуби и малкото ако въобще го има.Сами се сваляте от власт .Не опозицията. Хората не вярват и са недоволни от всички 240 на власт . Само собствените Ви роднини, приятели и хрантутници Ви харесват ама докато ги захранвате. Феодализма Ви няма да е вечен.