Last news in Fakti

30 Октомври, 2018 13:00 8 426 44

Арестите: Закъсняло възмездие? - Не, идват избори

  • арабаджиеви-
  • баневи-
  • приватизация

Властта се опитва да избие козовете на опозицията - от една страна "ревизира прехода", а от друга - развързва кесията и вдига заплати и пенсии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арабаджиеви, Баневи, Прокопиев, Славова...

Общото между тези бизнесмени е: първо, участвали са в приватизацията; второ, напоследък имат проблеми с прокуратурата.

Показните акции срещу тях се разгръщат на фона на криза във властта и искане на предсрочни избори.

При това поредният трус в управлението дойде от самото управление - вицепремиерът Валери Симеонов нарече майките на деца с увреждане "кресливи жени" и упорито не желаеше да се извини. Направи го с половин уста и то след намесата на премиера Бойко Борисов.

Лидерът на БСП отдавна говори за предсрочни избори, стяга и предизборната си програма - "Визия за България". В края на миналата седмица обаче и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предрече: "Предсрочните избори са неизбежни".

А протестите на майките на деца с увреждания с искане Валери Симеонов да бъде отстранен от властта, не утихват.

Това е средата, в която идва възмездието за някогашната приватизация.

Социологическите проучвания отдавна отчитат масово недоволство от резултатите от прехода, народната приказка нарича приватизацята „бандитска“. На това обърна внимание вчера и зам.-главният прокурор Иван Гешев. Обяснявайки действията на държавното обвинение спрямо Баневи, той каза, че те са обезкостили предприятието „Полимери“ и са оставили хиляди работници без препитание. И не само „Полимери“ са обезкостили.

Прав е шефът на специализираната прокуратура. Край всеки български град стърчат руините от някоя бивша гордост на социалистическата индустрия. Край Враца – на „Химко“, край Видин – на „Видахим“. А от един завод на входа на Бяла Слатина отдавна нищо не е останало, „оглозгано“ е дори желязото от железобетона, само парчета цимент са останали.

И хората, строили някога всичко това, дали десетилетия от живота си, трудейки се в тези бивши предприятия, ги боли. Те чакат отговори. Защо стана така?

Искат възмездие.

И може би сега е ударил часът на възмездието. Ето, МВР показа луксозните палати на Баневи и Арабаджиеви – да е ясно на средния труженик къде са отишли плодовете от труда му.

Юристи обаче обръщат внимание, че всички давностни срокове по приватизационните сделки отдавна са изтекли. С други думи – когато е могла, държавата не се е задействала. Сега е късно. И резултат от шумните акции като нищо може да бъде някое осъдително дело за България в Страсбург, глобите по което ще платим всички ние. Но това няма да стане скоро, изборите, които се задават, отдавна ще са минали и заминали.

Догодина, поне засега, те ще са два – първо за българските представители в Европейския парламент (през май), после – за кметове и общински съветници (през есента). Общественото мнение явно се подготвя. Да има време недоволството да се натрупа и да избуи във формата на подкрепа на този, който е развъртял сопата на справедливостта. И на възмущение към основната опозиционна партия БСП, бившите комунисти, от чиито редици са се пръкнали споменатите милионери – ако не те самите, то техните родители. В репортажите за споменатите олигарси почти задължително се припомня, че Банев е работил в комсомола, а бащата на Прокопиев е бил от ДС.

Ето така властта с един куршум се опитва да убие два заека. А може би и трети. Не е тайна, че повечето от новите клиенти на Темида в миналото предизборно са спонсорирали и левицата, и десницата. По правило управляващите не могат да се оплачат от липса на внимание от страна на бизнеса (които и да са управляващите). Последното доказателство го дадоха онзи ден вкупом представителите на работодателските организации, които застанаха твърдо зад вицепремиера Валери Симеонов, независимо от отношението към протестиращите майки на деца с увреждания, което демонстрира той.

На този фон е резонно съмнението, че властта иска да издърпа предварително спонсорското килимче изпод конкуренцията. Да я остави на сухо.

А що се отнася до прехода, лидерът на БСП Корнелия Нинова отдавна настоява за „ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода“. С акциите срещу крупните бизнесмени властта иска да избие този коз от ръцете на опозицията, като демонстрира воля и решимост да извади скелетите от гардероба.

С бюджета за 2019 г. пък ѝ избива (или иска да го направи) още един коз – социалния. ГЕРБ изостави "постната пица на Дянков". Партията се опитва да изкара този свой мандат, трети поред, докрай. И затова развързва кесията.

Остава да видим дали ходът ще се окаже успешен.

Не идват ли късно 10-те процента върху заплатите на държавните служители, 20-те процента повече за учителите и 5,7% повече за пенсионерите (за тях – от 1 юли, те са свикнали да търпят и чакат)? Ще се окажат ли достатъчни, за да „спечелят“ задаващите се избори за ГЕРБ на фона на възмущението от качеството и вида на ремонтите в София и въобще от качеството на строителството?

На фона на слуховете за корупция, за „връщане“ на пари от обществени поръчки?

На фона на несекващите скандали, които тресат третия кабинет на Бойко Борисов. Той е само на година и половина, но непрекъснато създава усещането, че всеки момент ще падне.

Представяйки бюджет'2019 Борисов използва любимия си подход, който покрай международната си активност бе поизоставил, – комбинация от самохвалство и заплаха. „Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега“, каза той. И веднага добави: „Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са и срещу устойчивото развитие на икономиката и обществото в България.“

С това изказване на извънредното заседание на правителството в неделя Борисов напомни стария си образ – на излъчващият сила, на мачкащия наред.

Въпросът е дали още е такъв. Дали, Генерала, говорещ за Възмездие, който в навечерието на парламентарните избори през 2009 г. изрече по адрес на БСП: „И на куц крак ще ги бия”, днес може да докуцука до края на мандата. Може би е дошло времето ГЕРБ да довърши поне един от трите си мандата. И да поеме отговорността за всичките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 месара

    27 74 Отговор
    не, просто закриват касичките на опозицията! ГЕРБ така или иначе ше си спечели изборите!!! което е добре!

    Коментиран от #13

  • 3 Ники

    12 21 Отговор
    Никога няма да разберем защо е всичко ... идват избори и правителството прави .. чистка .. глупости ... това трябва сериозни .. неща да са се случили .. може и да са натрупвани с времето ... а може и нещо да е станало ... Това е някаква наказателна акция яка само това е факт ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Именно

    21 6 Отговор
    Значи просто трябва да направим да има избори всяка година!
  • 6 Byg

    16 51 Отговор
    Най после имаме премиер , правителство и държава която си върши работата и пак ревтунат , аааа нали не искаме корупция. Не може когато започне да се прилага закона за всички , да се разкуткудякад некакви знайни и незнайни списващи господа как всичко било показно , пиар избори идвали и какви ли не още глупости. Вместо да кажат едно БРАВО , те пак плюят , ех че недоклатени пюстиняци

    Коментиран от #15

  • 7 Джудже

    42 5 Отговор
    Всичко в България е "хляб" и зрелище. Показни арести, дела и няма осъдени. Бизнеса и политиката са като дупе и гащи, в общи линии едните пълнят, а другите крият.

    Коментиран от #43

  • 8 Петър

    48 7 Отговор
    Грешите. Това е изземване на бизнеси със силови средстава от кръговете в ГЕРБ. Маджо, Маргините, Пеевски, Тимаджиите, Пещерняците и много други са недосегаеми в момента. Не че трябва да на някой да му е жал за тези които ги "гърбят" в момента, но да си мислите, че това е възмездие е нелепо и много смешно. Случва се пладнешки грабеж от типа КТБ.

    Коментиран от #12, #31

  • 9 Изтребител на комунисти

    13 18 Отговор
    Мушмороци, винаги има някакви избори. Какво? Да спрем да ви излавяме ли ? Това комунистическите разбойници край нямате. Що куфарчета с пари изнесохте. Що обекти приватизирахте. Сега ще ви разкажем играта мушмороци, колкото и да плачете.
  • 10 Сатаната

    27 0 Отговор
    Марийка се омъжила не за Иванчо, а за Димитърчо. На другата сутрин майката на Иванчо го посреща с думите, -А бе сине Димитърчо казва че Марийка била девствена,
    -А бе мамо, аз на ку_а си ли да вярвам, или на Митърчо.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Доктора

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Я кажи на Баневи какъв бизнес отнемат,че не се сещам за такъв?
  • 13 Бсп и дпС

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "месара":

    Дадат ли им да управляват Сахара,за една година ще ликвидират пясъка.
  • 14 Vuicho Vanio

    15 2 Отговор
    Всичките тия са толкова бизнес мени колкото и Баба Ванга. Това са сол ташаци и перачниците на властта - не зависимо в какъв цвят. Бат Боко не прибира пара от Маринелата или всеки друг голям бизнес в София ? Ади де ние да не сме вчерашни. Ама журналята са ще ги направят мъченици ,че се крият по Барбадос както стана с оня лимон Цв. Василев дето се "крие" в Белград
  • 15 Аз само минавам

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Byg":

    "Браво" ще има.като има резултати!За дигане на пушилка, "браво" не даваме!
  • 16 Ваньо Топлото

    14 4 Отговор
    Аз докарах Борисов на власт, нали сте наивни и му повервахте, но той ви оправя далеч повеот 800 дни и на много по-висока цена от осечената Рила и неколкко къщи. Замъци вече си има в Барселона и в Лос Анджелис, а на острова какво има не се знае.
  • 17 куку руку ку

    25 0 Отговор
    Възмездие ще настане, чак когато иван костов поведе хорото на приватизаторите към затвора...
  • 18 Кори

    9 4 Отговор
    Ами в случая прокуратурата си свърщи наистина добре работата, просто така се е получило
  • 19 Дебелия

    10 5 Отговор
    Какво искаме?! Извършват се арести, а след това по кое време били. Ами по това време са. Нека бъдем благодарни, че прокуратурата залови тези големи престъпници Баневи ...

    Коментиран от #27

  • 20 Лени

    9 7 Отговор
    Плюем, плюем и пак плюем. Прокуратурата в момента е доста активна и си върши супер работата, ние пак недоволни. Да се замислим малко?
  • 21 Кокича

    9 7 Отговор
    Аз съм убеден, че в скоро време прокуратурата е залови и други престъпници - Арабаджиеви, а относно изборите то е ясно кой е кандидат. Герб няма защо да прави каквото и да било, за да спечели вота на хората
  • 22 Pacho

    6 7 Отговор
    Нека да оставим просто прокуратурата да си върши работата и да не се бъркаме, в момента няма за какво да критикуваме по кое време са арестите и прочие
  • 23 Kiproz

    4 11 Отговор
    Вижте, че прокуратурата проверява дори Джи Пи Груп, където всичко ще бъде изрядно след проверките, проверява всеки по-сериозен сигнал, дори и тези фалшивите. Какво искаме повече?
  • 24 Avatar

    4 2 Отговор
    A koi naznachi prokuraturata.vsichko e xvatki za mnogo pari I blast .zadkolisie
  • 25 Бай Х

    4 9 Отговор
    Браво Бойко! само така . Всички мошеници - на съд. Конграчулейшънс. А такива , които някога са били бандити или са имали заповеди за арест в Унгария - за тях отдавна има давност.
    Браво Бойко! Само ти можеш да се справиш със ситуацията и управлението. Само трябва да се отървеш от тримата кърлежи и да си вкараш четвърти в гащите. Пробвай с Доган. Там и сюнет ще ти направят. С празник - на площада в Банкя.
    Свършиха ли 16 те мелиарда. Нищо. Тегли още 32.
  • 26 БАЙ ГАН4О

    11 2 Отговор
    Ами Бойко,ЦВЕТАНОВ и останалата паплач около тях кога ще арестуват
  • 27 Бачо

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дебелия":

    Прост ли си или се правиш?

    Коментиран от #28

  • 28 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо":

    Прост е.
  • 29 съдът ще ги оправи

    5 0 Отговор
    Ще върнат пари на Герб и "обективният и независим съд" ще ги пусне.
    Пак ще са милионери, пак ще имат хотели, а народа ще го духа.
    Така е, така е било и така ще бъде, докато парите са в ръцете на комунистите.
  • 30 Бат Сали

    4 0 Отговор
    Браво, разследва се всичко за което има давност
  • 31 Димитър

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Нещо много си се вкарал в паранои и конспирации. Баневи са за затвора от доста години. Бих казал, че те трябваше да са първите опандизени.
  • 32 ЕМО

    0 1 Отговор
    ИВАН ГЕШЕВ,НЕ ОНЗИ ГЕШЕВ,А ОХРАНИТЕЛЯТ ОТ ПО-СТАРОТО МУТРЕНСКО ВРЕМЕ ДНЕС Е ЗАМ.ГЛ.ПРОКУРОР.
  • 33 Lolich

    0 0 Отговор
    Според мен изобщо не е закъсняло възмездие - просто сега става възможно да се арестува някой!
  • 34 Кокоско

    0 0 Отговор
    Вижте, вместо да се зарадваме заради факта, че прокуратурата наистина си върши добре работата ние пак търсим кусури, не трябва така да се прави
  • 35 Мишо Минчев

    0 0 Отговор
    Важното е, че тези долни престъпници Баневи вече са задържани и ще влязат в затвора!
  • 36 Адмирала

    0 0 Отговор
    Да, адмирации наистина за Баневи, от доста време се надявах да ги заловят и в крайна сметка няма да им се размине
  • 37 Малик

    1 0 Отговор
    Перфектна работа на прокуратурата! Поздравления, от години не е работила по-добре и не търсете под вола теле
  • 38 Абе хора

    0 0 Отговор
    Абе хора .. бъдете благодарни, че прокуратурата ще ни отърве от престъпници като Баневи, вероятно след това и Арабаджиеви
  • 39 Калитара

    1 0 Отговор
    Защо търсим под вола теле и критикуваме при положение, че в момента прокуратурата си свърши наистина добре работата?
  • 40 Камино

    0 0 Отговор
    Браво! Прокуратурата ни няма грешка в момента, евала наистина!
  • 41 Уби

    0 0 Отговор
    Убеден съм, че и Арабаджиеви ще бъдат заловени! Сигурен съм в родната прокуратура!
  • 42 Кока

    0 0 Отговор
    Да бе хора, това е супер! Баневи са заловени, какво повече да искаме?! Най-големите престъпници след БСП разбира се ще лежат ...
  • 43 Крипли

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джудже":

    Искам калашник!
  • 44 пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор
    Ще повярвам че прокуратурата работи ако променят семейният кодекс.Сега и да осъдил бивш съпруг за издръжка изплащането еДОБРОВОЛНО.И той може цял живот да не плаща.Врата у полето или дупка в морето