30 Октомври, 2018 16:00 2 989 25

Как властта манипулира всеки протест

  • протест-
  • власт-
  • манипулация
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев

Ако има учебник, в който да са описани тактиките на властта, щом трябва да се потуши протест, то първата глава ще се казва "Чакай". Колкото и да ни се струва, че един бунт е навременен, организиран и правдив, ответната страна от Министерски съвет и парламент добре знаят как да се справят с недоволството. Ето кои са ударите под кръста, които практикува властта, щом стане напечено - и най-вече кресливо наоколо.

1. Чакай

Чакай ден-два, седмица, месец. Всяко чудо е за три дни, понякога и за 30, но рано или късно свършва. Да се чака не отнема никаква енергия, да се протестира е цял втори работен ден. Няма протест, който да е оцелявал физически повече от няколко седмици, а Борисов и компания знаят, че в един момент силите на майките евентуално ще привършват. Има си семейство, кариера, спорт, забавления, петък вечер - над всеки протест е надвиснало ежедневие, което постепенно налага програмата си. А когато протестите станат съвсем рехави и немощни, тогава вече може да се намеси влиятелната премиeрска фигура и от амвона на победата да каже нещо за безработицата и средната работна заплата, пък протеста го брой заминал.

2. Пускай Пич и Кич

Пич и Кич са трибуквените медии, авангардът на журналистиката, които с пяна на устата се пускат срещу всеки протест, за да напишат отбрана колекция от измислици, в които една майка ще се окаже приближена до БСП, друга ще бъде колажирана до Иванчева, трета ще лъсне с фирма, закрита преди 12 години, но нищо, фирмичка има жената, ерго не може да протестира.

3. Нов скандал

Медиите се занимават с новини - неизбежно е щом се появи нов скандал, да захапят кокала и бързо да пуснат вече оглозгания предишен. Африканска чума? Не. Пътят край Своге. Пътят към Своге? Не, Арабаджиеви. Парите на Арабаджиеви? Не, репортерът на "Господари на ефира". Почакай, почакай, ето и Виктория Маринова. Джи Пи Гейт? Протест на майките. A сега парите на Прокопиев и Баневи. Всичко в медийната река тече и не може да се окъпеш в един скандал два пъти.

4. Армия от тролове

Многобройна пехота по форумите, които са готови да защитят незащитимото, да нападнат неуязвимото и да потушат шума от уж кресливите майки с кресливи коментари. Когато нападаш правителството, задължително си от опозицията, когато нападаш опозицията - задължително си от правителството. Освен това имаш трети братовчед, който е близък до депутат, а за написаното вземаш огромен хонорар, платен от естаблишмънта.

5. Контапротест

Най-хубавичката тактика. За всеки протест има контрапротест, а медиите, нали са тъпички, ще клъвнат на простотията за всички гледни точки и ще отразят и двете; един вид едните казват така, другите иначе, обществото е поляризирано, кой въобще да ти каже кой протест е правилен и кой не.

6. Уволнява се пешка

Пешките за това са на шахматната дъска, за да се жертват в името на благополучието на мощните фигури. Всяка власт инсталира около себе си предпазни бушони, които с популистки жест да се отстраняват щом стане нужда. Важното е кордона от офицери и топове да не се пропука. В това отношение няма по-умел уволняващ от Борисов.

7. Обяви ги за соросоиди

Почна се от 2013-та. В протестите действително се внедриха хора, инсталирани от НПО-та, а това се превърна в достатъчна причина целият протест да се дискредитира и да се представи като соросидно сборище. Нещата стигнаха дотам, че в момента е невъзможно да организираш протест, без да бъдеш обявен за човек на Сорос, понеже тоя човек е зает ексклузивно с България и ходи по площадите да пълни с долари джобовете на всеки, който е несъгласен с нещо в тая държава.

8. Времето

Простичка, климатична работа. Следиш прогнозата и доволно потриваш ръце - идват ниски температури, кой ще ти излиза на студа. Ситуацията е постфолклорна: ветрове, дъждове, бури и гръмотевици ти стават съюзници, а ти, повелител на стихиите и вечен народен самодържец, потриваш ръце, заобиколен от тях. Реакцията на властта зависи от Емо Чолаков повече, отколкото предполагате.

9. Разделяй и владей

Казваш, че ако има за майките, няма да има за лекарите, а ако има за лекарите, няма за учителите. Лекичко повеждаш носовете на корабите един срещу друг, а после царствено се отдалечаваш и наблюдаваш с доволна усмивка как се нападат взаимно.

10. Плаши с предишното управление

Ако не сме ние, ще дойдат ония. И тъй нататък. Идеята е идеята за управление да се заскоби между две партии, а оттам нататък, оправяй се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    56 3 Отговор
    Добър коментар за стратегия и тактика на манипулация.
  • 2 бббббб

    42 2 Отговор
    факт
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пища Хуфангел

    48 6 Отговор
    Троловете на ГЕРБ са мн. елементарни и се разпознават бързо номерцата им не минават, вс. пак са като шефа си!
  • 5 Сатаната

    34 5 Отговор
    Някой връзва ли се още на глупостите на Боко?
  • 6 Шерлок Холмс

    27 4 Отговор
    Гербераските тролове са жени с мустаци и не бръснати крака и мишници разпознават се и визуашно и по- миризмата! Замирише ли ви на Суходол те са!
  • 7 Боко Мазника от БРЕГ

    39 5 Отговор
    Смешника Бойко Борисов не спира да говори простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!!
  • 8 СссереМ

    3 31 Отговор
    Явно най гоолемите тролове са в "Актуално", в една демокрация винаги има недоволни,виж ако бяхме на нивото на СК,Русия или Турция недоволни нямаше да има,НО когато са те избрали милиони (които пак ще те изберат), една шепа мрънкачи са НИЩО.

    Коментиран от #9

  • 9 Пища Хуфангел

    31 5 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Какви милиони на последните избори герб поведе със Столипиново!!
  • 10 Питам

    6 20 Отговор
    А как ДПС и БСП манипулират Райко Байчев ?
  • 11 ТУПАН

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "бой бой":

    Не те знам кой си но ако разбера ще видиш какво е бой плъх такъв.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 СссереМ

    3 21 Отговор

    До коментар #11 от "ТУПАН":

    За него не знам ама ако ти набарам червената кратуна ще ти я направя квадратна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тая мерудия

    23 5 Отговор
    Герб са последен сезон и тролавете им също!
  • 15 S74LK3R

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "бой бой":

    Като спомена за тролове....
  • 16 КОМУНИСТА

    14 0 Отговор
    Ако някой има нещо против мен да заповяда утре в 9:30 пред "народното " събрание да се разберем!
  • 17 месара

    3 15 Отговор
    абе райко зайко, партийно поръчение ли изпълняваш, или наистина си....... за да пишеш такива глупости?!

    Коментиран от #22

  • 18 Усмивката

    10 0 Отговор
    Ами външните врагове......
  • 19 ГФС

    11 2 Отговор
    Ами да така си е тез сега дето ни управляват това го владеят до съвършенство.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГАЛЕВ

    13 1 Отговор
    Преди десет години се роди Новата порода-ГЕРБ на Боко-тиквата и Цветанов -наречена имбецил.имбецил-на български на италиански и на ред други езици означава-слабоумен,малоумун,идиот.Македонците го превеждат по следния начин:Човек що е заостанат во умственийот развой.За тях големия писател и философ италианецът Умберто Еко казва следното:Телевизията е тази която е посочила селският идиот ,а драмата на интернет е ,че е нарочил същия този селски идиот ,за носител на истината.ГЕРБ НА България е водеща сила в тази тенденция.Това е цитат на част от лекцията пред студунтите на Торинския университет.От тогава на сам България се ръководи от имбецили и продължава да се ръководи от такива.
  • 22 кеф

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "месара":

    Герберския трол не издържа
  • 23 osmiatorg

    2 0 Отговор
    Манипулират се само, ЖИ-ВОТ-НИ :) Б като (Б)ОКЛУЦИ
  • 24 ХанкоБрат

    8 0 Отговор
    Защо всички медии и политици в България мълчат за Глобалният договор за миграция налаган от ООН, който ще се подпише на 10-11 декември в Мароко. Това документче премахва разликите между мигрант и бежанец и заличава напълно държавните граници. Дори нелегалните мигранти повече няма да могат да бъдат депортирани, тъй като заличава понятието нелегален мигрант. Незаконното преминаване на границите вече няма да се счита за престъпление, защото миграцията се счита за човешко право.
  • 25 ДОКО

    5 0 Отговор
    ОПИСАНО СЪВСЕМ ТОЧНО..ЧАКАЙ,ПРОТАКАЙ,ХВЪРЛИ МАЛКО ЗАБЛУДА,МАЛКО ОБЛЪЧВАНЕ И ГОТОВО..МАНДАТА СИ МИНАВА ПАРАТА ВЪРВИ..И ТАКА ДО СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ..