Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 15:29 3 847 28

Здравейте, днес убихте ли някого на пътя?

  • войната на пътя-
  • катастрофа-
  • автомобили-
  • шофьори-
  • катастрофи-
  • птп-
  • агресия

Всеки шофьор е опасен за околните в даден момент. Нека сведем тези ситуации до минимум

Здравейте, днес убихте ли някого на пътя? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравейте, шофьори! Днес пътувахте ли по правилата? Спазихте ли повечето ограничения? Или вътрешният Ви глас надделя и решихте да "настъпите газта" малко повечко? Да не пропуснете пресичащата майка с детска количка (все по-малко са младите такива в България, изключвайки малцинствата)? Да изпреварите на непресечена линия "бунака", който бави предстоящото Ви преобръщане три завоя по-надолу, може би? Със 180 км/ч в лявата лента на АМ "Тракия" да мигате "на пожар" на движещия се пред вас? Хм?

Да, неоспорим факт е, че инфраструктурата ни е под всякаква критика. Неоспорим факт е, че немалка част от пътните знаци са остарели и неефективни. Пределно ясно е на всички, че действията на "Пътна полиция" често са некомпетентни, алогични или просто отсъстват. Категорично е, че решението на подобна липса на държавност е задължителна. Но приемайки подобни фактори, за да оправдаем себе си пред самите нас или пред околните, когато сме шофирали на ръба на реалната опасност, влошава цялостния проблем. Само допълваме "черната" статистика, плащайки най-висока цена.

Жалко е, но по нашите географски ширини шофьорите сме свикнали да се оправдаваме именно по този начин. "Е, как да карам по тия завои с ограниченията, нали ще направя колона зад мен???". "Е, те тука всички шофират така". "Абе, я виж, не изпреварвам само аз!".

Пренебрегваме човешкия фактор по време на пътуване. В ума си изключваме възможността за катастрофа, тъй като не разсъждаваме. Не осмисляме, че всъщност не сме толкова опитни, колкото се изисква в дадена ситуация. Не предполагаме, че реакциите ни не са като на Брус Лий и 3-те секунди до автомобила отсреща може да не са достатъчни, за да избегнем удара. Разсейваме се. Отказваме да поразмишляваме, че дори и най-способният състезателен пилот може да извърши глупост, ако тръгне да бърка за току-що изпищялия смартфон между седалките. Най-лошото е, че междувременно на задната седалка са децата ни, които нямат никаква вина за безхаберието ни.

Нека някои от нас да се досещат по-често, че все още има останали шофьори, които не се подмокрят като си представят "Нюрбургринг" и не си фантазират, че са на нея.

Защо преминах в "ние"? Ами да се делим ли? Противници ли сме на пътя, мамка му? Още по-лошо - врагове ли сме? Все ще се намерят хора, които възприемат нещата точно по този начин, вярно. Агресията на пътя е една от водещите заплахи за шофьорите в България. Балканският манталитет често надделява над европейския. Най-крайните кибритлии, същите тези, които нямат умствения капацитет да проумеят този текст (приемайки, че все пак могат да четат), опират дори до кьотек с метални тръби.

Но за всеки, който дори за кратко се замисли над поведението си на пътя, има надежда. Надежда да спре да псува, да се води от тарикатлъка си и да се принизява с тези, които ненавижда заради същото.

Знаем, че българинът не обича да му дават акъл... и все пак. Нека караме разумно. Нека бъдем внимателни. Нека покажем толерантност. Да оставим мрънкането настрана и да дадем пример на останалите около нас.

P.S. Предпазните колани не са чак толкова неудобни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тираджия

    23 5 Отговор
    В София пътувам с градския транспорт, колата ми стои на паркинга,с автобуса ми е удобно и спокойно и евтино.

    Коментиран от #21

  • 2 Meganoob BG

    8 2 Отговор
    Аз мога да си позволя да карам само веднъж, два пъти на седмица, а тези които могат да си позволят да карат всеки ден и навсякъде даже и до тоалетната ако е достатачно широка мислите ли че не могат да си платят гаранцията? Апък аз ако някое циганче ми се хвърли под колата - GAME OVER.
  • 3 съвсем не

    5 1 Отговор
    Ами за щастие,точно днес-не.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 браво

    26 7 Отговор
    Браво за надъхването на пишещия. Така трябва да се говори от журналистите. Ако и само 1 човешки живот е спасен от прочитането на горните редове, значи е имало смисъл.
  • 6 Шофер

    8 19 Отговор
    Аз не убих никого, димбел такъв! Щото карам с нови зимни гуми и изправни спирачки. А ти!?

    Коментиран от #19, #20

  • 7 Gordy

    25 6 Отговор
    Пешеходци, много ви моля оглеждай те се когато пресичате, та дори и на пешеходна пътека.
    Не може да търсите предимство пред два тона автомобил!

    Коментиран от #10, #13

  • 8 бай онзи

    10 15 Отговор
    мрънкай си колкото си щеш аФторче, а ти уби ли някой днес като си толкова отворен?
  • 9 Morgoth

    22 8 Отговор
    Не, не съм спазвал ограниченията. Минах по трамвайната лента, заедно с половината от опашката (за другата има легална лента), поне за малко съм бил над разрешената скорост, не защото не искам повече, а просто защото няма къде, не и при натоварването в пика. Накрая завърших като всеки ден с 50 метра в насрещното, защото иначе трябва да карам километър или два из кварталните улички. Но не, не минах пред майката с количката - пуснах я, както пуснах и още няколко пешеходци, не защото ме е страх от закона, а защото вярвам, че на пешеходците трябва да се дава предимство. И пак не - не съм светил на никого отзад, нито съм изпреварвал без видимост, защото това е опасно - не скоростта за глупавите изпреварвания убиват. Но за последното позна - не обичам да ми дават акъл, не и преди съответния човек да се е доказал пред мен. Само дето много българи се мислят за големи разбирачи и най-много обичат да дават акъл, при това без да им го искат.

    Коментиран от #12

  • 10 Pompev

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Gordy":

    Мой мой,ще намаляш отдалеч

    Коментиран от #15

  • 11 Не можел

    7 3 Отговор
    Да спре на пешеходна? Или не искал да спре? Аз как успявам? Ама нали си голем и даваш газ да принуждаваш хората. Тъпанар
  • 12 Pompev

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Morgoth":

    Хехе,ба ти рапорта, И на жена си ли рапортуваш тай?

    Коментиран от #23

  • 13 Pompev

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Gordy":

    Ти с 2 тона не може,аз със 55 тона кво да прая,да настъпя на пешеходна туй ли,колкото по тежак-толкова по отдалеч ...
  • 14 ГОСТ

    4 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: наем, че българинът не обича да му дават акъл... и все пак. Нека караме разумно. Нека бъдем внимателни. Нека покажем толерантност. Да оставим мрънкането настрана и да дадем пример на останалите около нас.
    ТОВА Е ВАШЕТО ЗАГЛАВИЕ А НЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ДЕТО ПИШЕТЕ!!!
  • 15 Gordy

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Pompev":

    Намалям и се озъртам като подплашен заек ÷) Ама като видя как някой пресича без дори да погледне, много се изнервям

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Горди

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gordy":

    кое е по-важно - да се изнервиш или спасиш човек? Айде заради изнервянето не ставаме изроди
  • 17 ЕКСПЕРТА

    5 3 Отговор
    НЕ .ЗАЩОТО МАХНАХ ЛЕТНИТЕ. А С ТЯХ СПИРАЧНИЯ МИ ПЪТ БЕШЕ ДЪЛЪГ КАТО ГРАДИНАРСКИ МАРКУЧ, И ПОМИТАХ ВСИЧКО И ВСИЧКИ,НЕЗНАЕХ ЧЕ ВЕЧЕ ГИ ПРАВЕЛИ ОТ ПЛАСТМАСИ,ЗА ПО ЕФТИНО , ЩОТО КАУЧУКА Е НА ИЗЧЕЗВАНЕ,ВЕЧЕ БИЛ МНОГО СКЪП
  • 18 Pompev

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Gordy":

    Аз пък не ща да ма поглеждат,ами искам да минат по бързо,пътеката е свободна И те са с предимство,кво ша ма гледат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хлопа ти киферицата!

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шофер":

    ..... гуми за сняг и студ... ! 😀
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не че нещо ама е така

    1 1 Отговор
    е като сложиш към 9000 хванати без книжки на пътищата си е направо чудо, че са толкова малко жертвите... закони и повече контрол трябва, иначе всичко е глас в пустиня...
  • 23 Morgoth

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Pompev":

    Ако се интересува, защо не? Нямам какво да крия от жена си - това е начина да имаш щастлив семеен живот ;)
  • 24 Хора прочетете

    0 0 Отговор
    Преди седмица в тежка катастрофа,загина наш член на семейството.Заради изпреварване!Хора,вече седмица живота ни не е същия!Докато не ти се случи на теб,не вярваш и не те е страх от това!Моля ви Хора!Колата е зада стигнеш от точка А до точка Б.Спазвайте правилата и знаците!Не искам да изпитате това,което аз в момента!!!
  • 25 bitkon

    1 0 Отговор
    знаете ли колко е по - спокойно градското движение, когато няма училищна дейност, т.е учениците не учат...?всеки келеш го карат до входа на даскалото да не би да му паднат краката
  • 26 голп

    1 1 Отговор
    За камери пълнещи надутата администрация с пари има, за пътища няма. Като купихте и продължавате да купувате камери и др. тъпутии има ли резултат?

    Коментиран от #27

  • 27 не че нещо ама е така

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "голп":

    има резултат. От 900-1000 паднаха до 700 жертвите...
  • 28 бай шиле

    0 0 Отговор
    Няма ли някой журналист да напише материал за неадекватните пътни знаци.Поне 40% са такива.Припомнете си за табелите указващи,че сте в населено място.Повечето са на къра - на километър-два от реалното село или град.30 и 50 км ограничения има на невероятни за това участъци.В София - спирането е забранено пред болница или поликлиника! Карагьозов защо не пишеш за това,а се впечатляваш от шофьорите нарушители.