Last news in Fakti

3 Ноември, 2018 09:59 11 021 33

Швеция рискува да се превърне в бойно поле между Русия и САЩ

  • швеция-
  • русия-
  • сащ

Швеция трябва да внимава с напрежението с Русия

Швеция рискува да се превърне в бойно поле между  Русия и САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Швеция се присъедини към НАТО, страната рискува да се превърне в бойно поле между Русия и САЩ, считат шведските журналисти. Както пишат в статията за изданието Sydsvenskan, ако Швеция бъде въвлечена в ядрена война с Русия, заплашва я пълно унищожение.

Тези, които твърдят, че Швеция се нуждае от НАТО, са наивни, слабо се ориентират в политиката и не се интересуват от това, че Швеция може да бъде въвлечена в бъдеща война между САЩ и Русия. Както пише журналистът Ян Фредриксон, в предверието на Първата световна война хората напълно са пренебрегвали рисковете, които носи със себе си войната, и това е завършило с пълна катастрофа.

Както продължава авторът на Sydsvenskan, невъзможно е да се отнасяме небрежно към риска, че Швеция заедно с цяла Скандинавия може да се превърне в бойно поле, и към плановете на САЩ да се оттеглят от Договора за РСМО. Този договор забранява балистичните и крилатите ракети с наземно базиране със среден и по-малък обхват, способни да носят ядрени бойни глави, т.е. предимно ракети, предназначени за използване в Европа.

"Ако Швеция бъде въвлечена във война с Русия, заплашва я пълно унищожение. Как може да не се разбира, че войната на шведска територия не е компютърна игра? Не разбирате ли какво означава ядрена война в Европа и как това ще повлияе на шансовете ни за оцеляване?", пише журналистът.

Неговата колега Хайди Авелан също смята, че би било желателно да не се стигне до използването на ядрено оръжие, но в този случай решението няма да бъде взето от Швеция.

"Швеция се нуждае от силна защита. Днес такава защита няма. Затова пък има сътрудничество с Финландия, САЩ и НАТО. Ако трябва да се избира между пренебрегването на опасността и сътрудничеството със страни, които имат сходни ценности, ние предпочитаме последното", смята Авелан.

Авторът на Sydsvenskan Биргита Хернестам се обявява за пълната забрана на ядрените оръжия, но според нея събитията за съжаление се развиват в точно обратната посока. Русия увеличава запасите си - последният път, тя направи това в Калининград. Поради това Тръмп увеличава броя на ядрените оръжия на САЩ. Северна Корея за сега не е ликвидирала оръжията си, другите ядрени държави също не се разоръжават.

"Досега ООН е успявала да изпълни не твърде много от многобройните си задачи, а в този случай и тя също не е преуспяла. Да се мечтае не е вредно, но мечтите рядко се сбъдват", пише Биргита Хернестам.

В заключение на статията си нейният колега Андерс Лим Нилсон пише, че е време да постави под въпрос способността на краля на Швеция да направи трезва оценка на ситуацията, тъй като не получава това, което заслужава.

"Каквото и да каже, и каквито и грешки да направи, той остава на мястото си и ни представлява нас, шведите. Една от задачите му е да присъжда титли и награди и да ги раздава на всичките си приятели и познати. Кралското семейство и така живее от средствата от своя апанаж*. Независимо от това подаръците, които правят за сватби и кръщенета все още се плащат от данъците. Лесно е да извършвате благотворителна дейност, когато взимате пари от фонд, който се попълва от други хора", заключава авторът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските свине

    33 118 Отговор
    Ще се замислят дали да нападнат Швеция ако стане член на НАТО. Сега опасността от руска агресия е много по голяма. Ако Украйна и Грузия бяха членки на НАТО, руската сган нямаше да ги нападне.

    Коментиран от #3, #4, #19, #25

  • 2 Pompev

    32 5 Отговор
    Швеция не е в нато но, е в Евросъюза,а Норвегия е в нато но не е в Евросъюза
  • 3 соросоидни кърлежи

    82 20 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    а ти от какви свине си? ,от породисти,тези които развъжда сорос..

    Коментиран от #6

  • 4 Умираща Нация

    56 19 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Шведите докато се начудят за НАТО ще изчезнат като нация претопени от имигрантите. Виж в Тубата клипа “Ода за умиращия народ” на шведската певица Сага! А що се отнася до това кои са свине, точно руснаците в Петербург им викат свине, защото масово се освинват в града като невидели алкохол.

    Коментиран от #7

  • 5 ЕХА

    27 8 Отговор
    То ако започне война между САЩ и Русия, кой ще му мисли за Швеция и Европа, колко са те, една ,две бомби и ренесанс.За САЩ същата участ, ще са изпарили във въздуха.Общо взето всички са в кюпа, дано само дрънкат, ама луди колкото щеш, все някой ще натисне копчето.Струва ми се САЩ ще го направят първи ,те имат опит с Япония, и то два пъти, пука им.БОГ ОБИЧА ТРОИЦА.
  • 6 Животновъд

    21 59 Отговор

    До коментар #3 от "соросоидни кърлежи":

    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Отличават се с яростно квичене срещу ЕС и НАТО и с радостно грухтене към Русия и Путин. Наддават на тегло ако се хранят от руска копанка.

    Коментиран от #20

  • 7 Pompev

    15 26 Отговор

    До коментар #4 от "Умираща Нация":

    ти ндей плачи на чужд гроб,тука претопяването върви много по бързо И по агресивно.Много по добре е имигранти от различни държави отколкото кат в България.
  • 8 Pompev

    6 24 Отговор
    И още нещо:там икономиката им силна,има къде да ги интегрират,да работят,те И затва ги зимат,до шведите докът са удариш ти,могу ляб ша издеш
  • 9 Pompev

    4 18 Отговор
    Тука държавичката нимой си осигури препитание на собствения народ,айде да не намесвам политиката И да не казвам що,да ни ги сърби дупето някой рано в събота
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Pompev

    3 12 Отговор
    за коя държава говориш ся,за България или Швеция
  • 12 onq s konq

    13 19 Отговор
    След като шведите си мислят че ако не членуват в НАТО ,при една евентуална война Русия ЩЕ ГИ ЗАОБИКОЛИ И ПОЩАДИ...ЗАЩО ТОГАВА ИЗОБЩО ИМАТ АРМИЯ?При това са абсолютно наясно,че въпреки "армията" си Швеция ще е гарантирано напълно унищожена от Русия. А не правят ли сметка Шведите че при една руска офанзива след бомбената атака Червената армия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ НАВЛЕЗЕ НА ШВЕДСКА ТЕРИТОРИЯ за да я използва като ПОДСТЪП за последващи атаки към Натовските държави?А след като това се случи,ЩЕ ПОЩАДЯТ ЛИ НАТО мирното шведско население във една НЕНАТОВСКА ДЪРЖАВА или ще ударят със всички налични оръжия базиралите се там Руснаци?Другият вариант за "дърпането" на Швециа от членство е че ГОДИШНАТА ВНОСКА им идва скъпичка...Ами да се обадят на нас-ще им отпуснем без проблем заемче ако трябва!

    Коментиран от #13, #29, #33

  • 13 Pompev

    13 28 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Скандинавските държави имат близко сътрудничество помежду си- Швеция,Норвегия,Финландия И Дания.При една война руснаците нямат шанс,тва е държавата на

    Коментиран от #15

  • 14 Pompev

    7 17 Отговор
    държавата на Griopen
  • 15 onq s konq

    10 4 Отговор

    До коментар #13 от "Pompev":

    Може и да има някакво скандинавско сътрудничество,но е казано:"СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ Е СЪТРУДНИЧЕСТВО,НО СИРЕНЕТО Е С ПАРИ"...и важи като в пряк,така и в преносен смисъл.

    Коментиран от #16, #30

  • 16 Pompev

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Тва важи в пълна сила за балканкото сътрудничество,ти има разлика от скандинавското,най малко защото там пари ...ИМА
  • 17 Pompev

    7 11 Отговор
    Ти от къде си е с коня,от Кърджали ли?
  • 18 Надежда

    12 17 Отговор
    До "ЕХА" . Силно впечатление ми правят твърденията на всички мурзилки, че при ядрена война европата и уса ще се изпарят, а за рашките нищо ? Защо така ? Дали заради надеждата, че който нападне първи ще му се размине ?
  • 19 Aaa

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Човека мисли трезво , на руснаците не им дреме , щом си член та нато си заплаха и автоматично към теб се насочват ракети . Както и срещу нас , а сащ се надяват точно на това да има буфер между тях и русия , пък другите кучета ги яли .

    Коментиран от #21, #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Руските свине

    9 19 Отговор

    До коментар #19 от "Aaa":

    Ленин е въвел термина "полезни идиоти". Именно такива са тези журналисти и напълно се вписват в целите, които преследва руската хибридна война срещу цивилизования свят.

    Коментиран от #27

  • 22 Руските свине

    7 16 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Засега са единствените оставили ГМО поколение в България.
  • 23 херодот

    4 7 Отговор
    Стига сте те плашили.След Дрезден,Хирошима,Нагасаки .После близо 3000 ядрени опита и Чернобил ,какво чак толкова страшно виждате като се разхождате навън и в парка ? Я по-бодро !
  • 24 M. A. G. A.

    4 8 Отговор
    Интересни са отношенията между скандинавците и Русия. Швеция се стреми да е максимално неутрална, доколкото може, дори се въоръжава със свое оръжие, пак доколкото може. Финландия от друга страна, също не е в НАТО и има много по-добри отношения с Русия, но не се притеснява да се въоръжава с F/A-18, 61 бройки и изцяло съвместими с НАТО оръжия и даже участва в натовски учения.
  • 25 куку руку ку

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Швеция и без да е член на нато знае как да се уварди. Знаеш ли, че по време на втората световна война, единственото нещо, което в Швеция са усетили от войната е било, че три дни е нямало шоколад в магазините? А ние като член на нато и без война сме затрити като държава.
  • 26 Влад

    21 6 Отговор
    Русия никого не напада, но знае да завършва войни! Джендъри соросоидни, спрете с лъжливите си сензационни заглавия!

    Коментиран от #31

  • 27 ПУШЕЧНО МЕСО Е ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН

    13 4 Отговор

    До коментар #21 от "Руските свине":

    ТЕРМИН И ВАЖИ С ПЪЛНА СИЛА ЗА БАЛЪЦИ КЪТ ВАЗИ КОИТО НА ПЪРВА ЛИНИЯ НА ФРОНТА ША ИЗГОРЯТ ЗАРАДИ КРАВАРСКАТА АЛЧНОСТ
  • 28 Някой

    7 1 Отговор
    Шведска статия, а пак наместихте други държави.
  • 29 goni

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    По принцип си ми симпатичен, ама като почнеш да пишеш абсолютни глупости! Кога за последно шведи и руснаци са воювали и защо? Кой е попречил на шведите да изградят империя обхваща по-голямата част от Европа? Участвала ли е Швеция във Втората световна?! Въпросите могат да продължат без край! Помисли!:)
  • 30 Стар германец

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Чифутe ти пак ли се докопа до болничния компютър на лудницата?? Как успяваш да се измъкнеш от изолатора не мога да проумея??!! Май ще се наложи да блокирам интернета на цялата болница и района около нея:) Вас определено само концлагери ви плашат и липса на интернет:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Aaa":

    То америчка ,,прекопира ,, но и преформатира основната теза за СТАБИЛНОСТ....КОГАТО ИМА ОСТРО!!!!ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ТРЯБВА ДА ИМА БУФЕРНА ЗОНА ОТ НЕУТРАЛНИ И ПРИЯТЕЛСКИ СТРАНИ!!!!!!...ТАКА СЕ ЗАПАЗВА ВИСОК!!!!ПРАГА НА РЕАКЦИЯ/има време да задействаш червения телефон/!!!!Е,САЩ ...УСПЕШНО!!!!извадиха тези страни от буферната зона и ги направиха ПУШЕЧНО МЕСО....НО шведите не са като нас....
  • 33 jforfk

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Колега дайте поне една разумна причина, поради която Русия може да окупира страна, като Швеция. Ами същите полезни изкпаеми дето са в Швеция ги има и в Русия, при това повече. Питейна вода също. Швеция все повече се превръща в държава на джендъри и ... уахабити и заприличва на Саудитска арабия. Та само в Швеция и Белгия има има религиозна ислямска полиция като в Саудитска арабия. Та като няма граница нали уахабитите ще идат в Русия?! Руснаците си отгледаха мирни мюсулмани в районите дето завършват на "стан", справка Чечня. Мирна област с най-много процентни гласове за ... В. Путин. И религия - "култивиран" ислям. Територията на Швеция не е кой знае колко по-близо до обекти в Европа, та да е наложителен плацдарм. Руснаците, ако искат, могат да стрелят спокойно и от Калининград. Та май само Вие си знаете защо и е на Русия да окупирва Швеция. А да не забравя. Швеция не може да се използва и като буфер срещу НАТО. Просто не граничи с Русия. Виж съвсем друго е, ако се направи база на НАТО на нейна територия. Тогава тя става цел на руските ракети.