25 Ноември, 2018 23:00 7 046 47

Македония: Само любов

  • македония-
  • делчево

Улиците по стар български почин са разбити, тротоарите са почти несъществуващи, а всичко в най-добрите български традиции е заринато и покрито с боклуци

Македония: Само любов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги ходя с удоволствие в Македония, защото е земята на предците ми. Понякога чувствам, че тази южна страна е точно моето място – в Банско е коренът ми по бащина линия. Преди дни отидох в гр. Делчево, ей така на разходка и за съботния пазар. Делчево, е малък град , на 11 км от границата. Но, ей така, преди около век Делчево и околностите са били чиста българска земя, населена с българи. И сега, от това няма никакъв спомен, нито остатък. Пак, ей така.

Делчево е пълно с кръчми, пазари и грозни паметници на Гоце Делчев, на когото е кръстено. Улиците по стар български почин са разбити, тротоарите са почти несъществуващи, а всичко в най-добрите български традиции е заринато и покрито с боклуци.

Пазарът, обаче, е забележителен с великолепните плодове и зеленчуци, /тук май не съм виждал толкова хубави/, вкусната „жолта” ракия, мазно сирене и кашкавал и тежкото, тъмночервено македонско вино, сякаш изскочило право от стиховете на Яворов. Съботният пазар е изключително оживен, продавачите дърпат дружелюбно разсеяните купувачи и настоятелно им обръщат внимание на стоката. Тази шумна, пазарна гледка ми напомни за африканските пазарища, където обикалях години наред.

Уморен от тази глъч, завих механично по някаква улица, пълна с обичайните боклуци и внезапно, с изумление видях месарница, която се казваше „Панчаревец”!! Няколко минути се взирах упорито, без да вярвам, после снимах месарницата. /вж снимка/.

След около час разходки, седнах в кръчма и поръчах обилен обяд и още по-обилни питиета. С доста студени чаши от чудесното бяло тиквешко вино, влязохме непосредствено в разговор с македонците от съседните маси. Събрахме се с братята македонци на една маса и започнахме обзор на общата ни нерадостна история. Приятелски и миролюбиво обсъждахме какво ли не, докато аз непредпазливо споменах името на Иван Михайлов. При това име лицата на македонците се изпънаха, а аз веднага заговорих за други неща. Лицата се отпуснаха и мирът продължи. Срещата завърши отлично, с братята македонци се тупахме усилено и приятелски по раменете, после се прегръщахме , и аз обещах отново да дойда в Делчево. Защо не, местните хора са приятели и са добронамерени.

Но, на връщане в падащата есенна вечер и появяващите се светлини, си казах, че ако обичам някоя страна, освен България и Америка, това е точно Македония. Обичам тази южна, малка, бедна и объркана, но красива и очарователна земя, населена с добри, трудолюбиви люде. Винаги, когато съм в Македония с остра жалост осъзнавам как много, ама много бих искал да бъде осъществен българският национален идеал, т.е. цялата Македония - Вардарска и Егейска, да бъде в България.

Където и е мястото!

България проля морета от кръв, в Балканската война, после в Междусъюзническата, в ПСВ и ВСВ, стотици хиляди знайни и незнайни български герои дадоха живота си, заради тази пуста Мъки-дония! И сега какво – НИЩО. Освен в 1941-45, когато българският национален идеал беше осъществен, но политкоректно ще спра тук.

Великият български войвода Иван Михайлов, след като превърна Македония в бойно поле, каза, че ако Македония не е българска, „огън да я гори”. Това явно изглежда крайност за толерантните днешни българи, почти всички в анцузи и със смартфони, които никак не се интересуват от нищо, освен дискотеки, футбол, гей бракове, Истанбулска конвенция, колко е лош Тръмп, глобалното затопляне, сутрешните левичарски тв предавания, да си хвърлят боклуците навсякъде, и чалгата - естествено.

Ето защо Македония и българският национален идеал са изцяло забравени, никой не се интересува, защото да се преначертават днес граници е недопустимо в ЕС, а ние сме в края на масата, най-бедните и ще мълчим, защото сме бедни и прости.

Но това няма значение, защото Македония е само любов - но само за тези, които знаят.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    31 4 Отговор
    Е тарабата нали им я подари, а днешните русороби го величаят и него и режима. Пуста македония, а бало море, срам, национален срам. Единствения вариант е конфликт както сега вървят нещата и прекрояване на границите с розрешение разбира се на великите сили. Днес е 25-и, а идва 29-и - черна дата да зопадните покрайнини и великошовенистите.

    Коментиран от #8

  • 2 Meganoob BG

    41 4 Отговор
    Много жалко за тази българска земя която остана извън пределите пак поради липсата на интелект в нашата държавна власт.
  • 3 6161у

    60 2 Отговор
    На мен България и Македония ми приличат, като Северна и Южна Корея. За капак и Северна Македония им е новото име. В Северна Корея и Северна Македония, учат фалшива история и пропаганда срещу свойте хора най близки по кръв.
  • 4 Тодор Александров

    35 3 Отговор
    Македония - една незарастнала българска рана...
  • 5 Ванче Иванов

    32 2 Отговор
    Аз не мога да им се извиня на тези хора заради делата на нашите комуняги навремето. Обаче комунягите не щът да се извиняват на нас, които сме в България, камо ли на тези в Македония. Викат, че такова било времето, а и дедко им Благоев така им бил заръчал. Иначе Ванчо Михайлов е напълно прав и днес. Лошото е, че такива като него вече не се раждат тъдява. Руският социализъм създаде поколения престъпници и айдуци и всяка читава душа бяга надалеч като дявол от тамян. Аз да ви кажа, Македония изобщо не ми липсва. Тукашните байгани са ми предостатъчни, та да ми се треснат и тамошните байгани. Защото в последно време и в двете държави се напълни с потомци и последователи на Ганьо Балкански и още повече с на Манганьо. Та пак казвам, прав е Ванчо Михайлов, но бих добавил освен за Македония, това да се разбира и за самата България. Мерси за вниманието.
  • 6 стоян георгиев

    22 7 Отговор
    македония имаше 30 години да поеме протегната ръка от българия.само че там си правиха и си правят оглушки и до днес.македонец означава антибългарин.тва е човек отгледан с манталитета, че българите сме генетично увредени крадци и боклуци.на тва го учат в училище на тва го учат големите им партии,историците им ,медиите им.всеки които от въпросните македонци намери своето минало и се нарече българин го наричат македонски изрод.това е македонското определение за македонски българин.та няма кво да ни липсва или поне неможе да ни липсва това което е останало от нашата македония.
  • 7 ХанкоБрат

    18 12 Отговор
    Брех да му се не види и автора, много обичлив бил. Обичал България, Америка и Македония. Нещо ми напомня на онези сбърканите които обичали Левски и ЦСКА. А иначе ми дреме за мъкидония, като искат да не са българи нека са каквито искат и да се снабдяват с вазелин за албанците.
  • 8 Писалката на Александър Стамболийски

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Слаб си по история . Тарабата ти спаси Пиринската Македония да не попадне в пределите на Югославия , и с помощта на Сталин , който седеше зад гърба му. Колко пъти да ви се казва, че бяхме на страната на загубилите ВСВ , а загубилите губят и територии и суверенитет . Македония я загубихме първо на "Берлинският Концерт , когато великите сили разкъсаха България на 3 части. След което с двете национални катастрофи, и загубени войни Александър Стамболийски подписва в Ньой , пълният ни отказ от бъдещи претенции относно Македония , и счупва своята писалка. Как да искате териториални придобивки , когато нямаме нито една спечелена Световна Война , а сме все на страната на загубилите немци , които също губят територии , първо Елзас и Лотарингия , после Силизия и Померания - само ние се спасяваме на косъм , поради причините които в началото обясних. Желанията най често не се преплитат никак с реалността. На практика България загуби Македония в Балканската Война , след необмислените агресивни действия на Фердинанд , да нападне своите бивши съюзници , вместо да изчака арбитража на руският цар . Ако бяхме затвърдили , постигнатото от българският войник , само , още няколко години , остатъкът от Македония , щеше да е само една малка крачка, а България щеше да е в четворката големи и силни държави на Европа. След което можеше и да си позволим , неутралитет към последващите войни , подобно на Турция , и сега да сме към 100 - 120 000 000 население.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Ристе

    8 10 Отговор

    До коментар #8 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    А ньой знаеш ли кога е подписан, вникваш ли въобще в което съм написал или го караш на учебници, история не се учи в час, особенно по руски букварчета. А това със писалката е мит, оправдаващ откъдването на западните покраънини, за което понятие явно и не си чувал.

    Коментиран от #11

  • 10 пурко

    12 6 Отговор
    Заради тия два чукара и един малоумен цар,губим Западните покрайнини ,Северна Добруджа, Беломорска Тракия
  • 11 Писалката на Александър Стамболийски

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ристе":

    Естествено ,че знам кога е подписан 'Ньойският Мирен Договор" , знам какви територии се откъсват от България . Знам какви контрибуции , и милиони златни лева, знам за ликвидирането на българската армия , до малоброен военен контингент. А и ти най-вероятно не знаеш , че "победителката" (защото е на страната на победилите) Югославия , настоява пред Франция в договора да има желязна клауза , че България се отказва от всякакви свои сегашни , и бъдещи претенции , относно Македония , и разформироване на ВМРО. Победителите не ги съдя , а на загубилите - Горко им . Всичко това може да се промени , само със спечелена голяма война , но уви , отново сме в блатото. Не прочетох един твой смислен аргумент по който да мога да коментирам. Питат Александър Стамболийски , ако иска може да задържи писалката (за спомен , за да е пълно унижението) - Не ми трябват на мене такива спомени , рекъл и я счупил на две.

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Ристе

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Явно не знаеш, тъй като цитираш с елементарни доводи руските буквари, поне да беше вникнал в това което съм написол но уви, явно ти е сложно.
  • 13 Македонец

    1 14 Отговор
    До всички българи(граждани) с македонски корени(етнически Македонци). Оставете Македония на мира. Вие България оправихте пак сега на Македония ще помагате. Имате държавен глава българин(с турски корени) корумпиран до шия. Земете свалете властта, оправете държавата, пак после ще си говорим за Обединение. "Македонците никога няма да допуснат да бъдат уравлявани от гръци, сръби или българи." - Тодор Александров

    Коментиран от #22

  • 14 Македонец

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Как може един от най-силните лидери тогава, Тито, да одобри създаване на Македонска държава? Нима, Годпод Бог му се явил в съня и му наредил. Същото се отнася за лидерите на всички останали страни на Балкана. Ако няма Македонци или Македония, няма да има нито един българин, грък, сръбин или шиптар. Това си го набий в главата.

    Коментиран от #25

  • 15 Македонец

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    И понеже си фен на Стамболийски, припомни си защо е убит и от кого?!
  • 16 До " Македонец"

    12 0 Отговор
    Стига си лъгал за Александров.Сега от албанци ще бъдете управлявани.Те знаят как се управляват сърби и " македонци".

    Коментиран от #19

  • 17 До " Македонец"

    9 1 Отговор
    Готви вазелина.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Македонец

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "До " Македонец"":

    Давам ти източник - Лондонски вестник "The Times", 4 януари 1924. Преди да ме осъдиш за лъжец прочети интервюто. Що се отнася до вазелина, то той е вече в употреба при теб от милионите цигани и турци.

    Коментиран от #23, #35

  • 20 До " Македонец"

    10 1 Отговор
    Дай снимка на вестника.А ти къде видя милиони цигани и турци? лайнян ще го ядеш.Пък и сте свикнали.Нали бяхте милиони " македонци" в България.къде сте?
  • 21 До яничаря

    3 2 Отговор
    С женски дрехи ще бягаш при албанците
    .Груевски няма да е сам.
  • 22 tftbjy

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Македонец":

    Вие сте най заблудените българи с промито от сърбите съзнание. Не ми е жал за вас, защото вие си заслужавате теглото, което много скоро ще ви дойде до главата и ти ще станеш свидетел натова, а то е, че до 10 максимум 20 години македония няма да съществува. Албанците живи ще ви изядат, а територията присвоят. Ай сега върви на майната си българофоб нещастен.
  • 23 tftbjy

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Македонец":

    Държава македония НЯМА, НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА. Има територия тоест географско понятие македония ТОВА Е. И ти си го набий в квадратната чутура.
  • 24 Иван

    6 0 Отговор
    Оставете ги македонците на мира да правят каквото те си знаят.
    Със сила хубаво не става. Ако искаме да се българеят трябва да сме им за пример. Но такъв много много няма, тако че...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ставрю

    6 0 Отговор
    Няма да коментирам за миналото само ще кажа че трябва да се борим за нашите добри отношения да да покажем истинската история на нашите братя. Запознах се с един македонец в Германия в едно малко градче на пазар. Знаете ли че се прегръщахме 5 пъти и капка искрица и омраза не видях от този човек на видима възраст 60години.Стояхме няколко часа и си говорихме за миналото историята и сам тои каза че е българин но това неможе да го каже все още свободно в македония защото го е страх. Та този балон скоро ще се спука и сърби англичани та и гърци ще се изядът.
  • 27 Македонец

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Тито е направил това което му се налагало да направи. От кого се налагало? - От Македонците! Ако не се беше съгласил, щеше да си отиде по същия начин като Стамболиийски си заминал. Затова Тодор Александров казва че Македонците няма да допуснат да бъдат управлявани от гръци, сръби или българи. Тази идея е по-голяма и от самият Александров, както той казал "аз съм само оръдие за Автономна Македония". Забележи АВТОНОМНА! Идеята за автономията на Македония е стара колкото и Библията. В Библията се пише за Македонците, те християните. Българите са езичници вярващи в Тангра. По мечът на Александар Македонски е кръстено Скопие. Защо? Щото който си играе с Македония и Македонците ще бъде порязан!

    Коментиран от #31, #32, #37

  • 28 Македонец

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Има неща,данни които нарочно са забранени в България. Добре е че питаш. Надявам се че съм бил полезен.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1234

    5 1 Отговор
    Олеква ми, като чуя за Република Македония, виждам че има и по-скапана държава от нашата.
  • 31 Писалката на Александър Стамболийски

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Меча на македонският войник се е наричал копис , от гръцкият глагол режа . Какво общо има твоят език с този на гърците? , или какво общо имате с древногръцката педера..ия. Виж си езика , с кой си прилича. Виж красотата на жените "ви" , и я сравни с тази на гъркините.
  • 32 Писалката на Александър Стамболийски

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Македонец":

    Значи според теб българите били езичниците , а "македонците" били , християните. Божке с коя ръка да се прекръстя, след тази порция великомакедонски хумор. В българската държава е имало християни много преди 864 година , но в тази година се смята , че е започнало масовото , дори насилствено покръстване на българите от Княз Борис , приел името Михаил. Дори е избил 40 висши боляри заедно с техните семейства , фенове на Тангра. И благодарение на него, и вие сте сега християни.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Македонец

    0 4 Отговор

    До коментар #32 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Имам 2 въпроса към теб: 1. Какво общо имат Македонците с Хановете (Аспарух, Омуртаг итн)? 2. Дали си чул за Петър Драганов(българин от Бесарабия)?

    Коментиран от #36, #47

  • 34 Македонец

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Писалката на Александър Стамболийски":

    Изтъкнатият български историк Страшимир Димитров: "Скъпи мои земляци...Аз последователно съм изтъквал, че не можем да смятаме тюркоезичното българско население за анадолски пришълци, за чуждо тяло у нас. В своята маса те са коренно българско население.
    Османското нашествие заварва българската народност не само като славяноезична, но и със значителна тюркоезична част, обитаваща предимно източните предели на българската етническа територия.Именно,тези тюркоезични основатели на България са днешните български турци." /Димитров, Стр., Тюркоезичието, стереотипите на мислене и националното помирение, Раб. дело, бр. 7 от 01. 08. 1990 г./.
  • 35 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Македонец":

    македонец стига лъга бе прадателю!!!тодор александров е автор на ето този меморандум.в него описва македонците като ...българи !!!!етого и меморандума.чети корицата!!!!всяка твоя лъжа ще бъде разобличавана тук да си знаеш!https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B0%D1%80_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B2_%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0_%D0%B8_%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F_(1924)

    Коментиран от #39

  • 36 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Македонец":

    македонците нямат нищо общо с хановете омуртаг и т.н. ,но ренегатите българи като теб са потомци на тези ханове.само че като мръсната кръв на българския народ станахте еничари и българомразци.тва е горе долу ситуацията и ти много добре знаеш че е точно така!

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Македонец

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Аз знам че нямат щото са Македонци. Хановете са турско племе сиреч Турци. Ти имаш проблем с това. Още малко ще ми кажеш че и Тодор Александров е с турски корени тези на Омуртаг и Аспарух. :D

    Коментиран от #45, #46

  • 39 Македонец

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Освен че не знаеш да пишеш, не знаеш и да четеш. Никъде не пише в Мемоара че Македонците са били българи, нито на корицата. Даже обратното, в текста се искат правата на МАКЕДОНЦИТЕ! "Македонците никога няма да позволят да бъдат управлявани от гръцки, сърби или българи" - Тодор Александров; The Times, - Лондон 4 јануари 1924

    Коментиран от #40

  • 40 tftbjy

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Македонец":

    македония НЯМА, НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА. Има територия тоест географско понятие македония ТОВА Е.

    Коментиран от #41

  • 41 БОГ

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "tftbjy":

    ИМАЛО, ИМА И ЩЕ ИМА МАКЕДОНИЯ!

    Коментиран от #42

  • 42 tftbjy

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "БОГ":

    НЕМАЛО Е НИКОГА, И НЕМА ДА ИМА македония

    Коментиран от #43

  • 43 БОГ

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "tftbjy":

    ИМАЛО, ИМА И ЩЕ ИМА МАКЕДОНИЯ! Само сонцето е постаро од Македонија!

    Коментиран от #44

  • 44 tftbjy

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "БОГ":

    Дреме ми шишарката за незначителното ти мнение за някаква си поляна обявена за държава от има няма 20 години.
  • 45 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Македонец":

    ти явно неможеш и да четеш.я чети бе лъжко.заглавието на мемурандума.и кво си мислиш че тук сме в шумадия и може да си пишеш лъжи на воля ,а?https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Memoire_IMRO_1924.jpg
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 КУБЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Македонец":

    Куберова България създадена от брата на Аспарух