Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 16:00 8 694 20

Шибаните мъртви и „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • катастрофи-
  • мъртви-
  • застраховки

Парламентът съществува, за да приема лобистки закони

Шибаните мъртви и „Гражданска отговорност“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев за сайта „Актуално“

За какво служи парламентът? За да представлява народа в законодателната власт? За да контролира министрите? За да обсъжда важни проблеми? Ако изберете един от тези отговори, не отивайте в "Стани богат".

Парламентът съществува, за да приема лобистки закони.

Ето ви крещящ пример: Законът, определящ таван за "Гражданска отговорност", внесен от Менда Стоянова, според който максималната сума на обезщетение при починали в катастрофи ще бъде 20 000 лева. В средата на нищото, тихо и незнайно как, от воле. А причината изглежда е следната: вместо да имат огромни печалби, напоследък застрахователите имат само супер големи печалби, а тези супер големи печалби трябва да станат пак огромни печалби. Нещо са взели да се набутват покрай катастрофите, а приходите им - да ги ожалиш - намаляват. Нема кинти (за "Бентли", по Ъпсурт).

А от кого да се вземат парите?

Как от кого: от мъртвите.

Мъртвите, тия шибаняци, нещо преебават застрахователите. Умираш, братче, смилат те на кайма на магистрала "Тракия", без въобще да помислиш за горките застрахователи, че трябва да ти плащат масрафа. В оная част от секундата, в която автомобилното табло смачква главата ти, вместо да мине на лента целият ти живот и да видиш съпруга, дете, родителите, ти просто трябва да се замислиш: ами застрахователите? Как не помисли за тях бе, къв човек си? Още в Чистилището другите те гледат едно лошо, лошо и ти викат - що прееба застрахователите бе, брат? А в далечината забелязваш, че и свети Петър нещо не е на кеф...

Ето че властта стигна и дотам: да тарифира умирането на едни така, че да подсигури благоденствието на други по-така. По правило тези други са не близките на загиналите, а онези, които правят бизнес от смъртта, понеже от всичко може и трябва да се прави бизнес, а смъртта е често срещано явление все пак. Широк таргет. Борисов спря закона, защото нямалo "обществено обсъждане". Какво има въобще да се обсъжда? Съществува ли въобще аргумент извън единственият възможен, който гласи: "застрахователите ни кихнаха едни пари, за да приемем един закон, с който да изкарат повече пари, от които да ни кихнат пак?"

Но ето ви идея. ГЕРБ всъщност са загрижени за близките на починалите, понеже ако им се дадат повечко парички от застраховката, току-виж забравили умрелите, презапасили се с бели пари за черни дни, поплачат, поплачат, пък се сетят, че все пак са получили 50 хилядарки и с въздишка почнат да умуват как да ги похарчат и звънят на брокер за огледи на апартамент. Властта, драги роднини на катастрофиращи, се грижи за Вашата печал: не иска да я подрони с големи суми. За да може скръбта завинаги да пребъде във вашите сърца, и тъй нататък. Впрочем как, вие, Менда и застрахователите, въобще го определихте тоя таван от 20 хиляди? Звучи ми като "ам ей тъй кат го гледам повече от 20 бона надали ша дадем". Или пък алгоритъмът, който изчислява парите, вложени в застраховка, разделени на средния брой катастрофи и вероятността за летален изход, е отчел едно хубаво процентче завишение на печалбата, ако парите се закотвят на 20 хиляди.

Шибаните мъртви не заслужават повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    82 2 Отговор
    За съжаление е прав.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ванката

    72 3 Отговор
    мисля че докато не се пролее депотатска кръв нищо няма да се промени даже и по-зле ще става но се питам кой ли може да го стори това така желано и велико деяние като всеки се е свил в собствения си животец и независимо от това че тия бараби го правят от лош по-лош той пак ще си скотува в къщи и ще чака някой да го оправи като направим една сметка 1.5милиона примати 2 милиона пенсионери и 500 000 деца остават едни 2 милиона души които трябва да свършат това от тия 2 милиона са нужни едва 15/20% за да оправят нещата но има едно голямо но ...?!?

    Коментиран от #14

  • 4 Байко Зайчев

    39 3 Отговор
    Парламента е за парлама. Както президетството, правителството и съдебната власт. Реалната власт са банките и техните медии, които назначават бутафорните "власти".
  • 5 ganio

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "Синан":

    Управниците като го слагат на нас го слагат и на теб. Ти не си изключение. Колкото ние сме продукт на тази държава, толкова си и ти. Турски бай Ганьо. Ама ти даже и за турски бай Ганьо трудно можеш да се класираш. Бай Ганя е бил търговец, човек с пари, обиколил Европата, а ти даже до Анадола не можеш да отидеш.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Братан

    27 1 Отговор
    Според мен адвокатите които осъждат застрахователите ще вземат повече от пострадалите
  • 8 батето

    14 3 Отговор
    20000 беше шестица от тотото по татово време.
  • 9 ИСКАВ КЪТ УМИРА НЯВГА ОНЯ С КОНЯ

    5 1 Отговор
    ДА Е В БЕЕМВЕТО СИ....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ж. М.

    4 6 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 12 иван иванов

    21 1 Отговор
    На кого му пука за мъртвите.Важно е да издоим живите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пешо

    8 14 Отговор
    Много лобистка статия. Точно лимита на присъжданите обезщетения ще развали далаверата на съдии, като Лозан Панов и кликата лакоми адвокати около тях. И в момента до близките на загиналия достигат толкова пари, независимо от присъдените огромни обезщетения. Големия пай си поделят адвокати, съдии и НПО - та. А плащаме ние. Ако продължи тенденцията за увеличаване на размера на обезщетенията, то ще продължи и повишаването на цената на застраховката. Не се подвеждайте от подобни статии и коментари - таван трябва да има.

    Коментиран от #16

  • 16 Drum

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пешо":

    Пешо ли си, смешо ли си... не те знам. Било лобистка статия. Я сметни при 700 загинали колко ще одрусат застрахователите с 20 хилки и колко с 200 бона! Та сега сам си прецени кой за кого лобира. А за защитниците на "умната" Менда при положение, че майка, баща, брат или сестра им загинат, да им подхвърлят по няколко стотака за едното погребение, щото им се виждали прекалено големи сумите.
  • 17 Гост

    19 0 Отговор
    Ако животът е оценен на 20 000, то търся кредит в размер на 4 800 000 милиона, за разходка на ТИР в парламента.
    240 души, по 20 000.... ще намеря и инвеститори, по 2лв на човек с DMS , ще станат нещата.
  • 18 Шекера

    9 0 Отговор
    Да се криминализират предложенията за лобистки закони,такива като Менда минимум 5 години в панделата ! Там ще и излекуват бодрите мисли и ишиаза !
  • 19 Един

    4 0 Отговор
    Ехо!
    Още Ленин го е казал : "Държавата е инструмент за потискане на масите " !
    Някой все още да се съмнява и за ЕС?
  • 20 калоян

    0 0 Отговор
    В нашата тоест в "демократичната"гражданска осигуровка е сбъркан модела.Преди имахме само едно ДЗИ и толкоз.Пак имаше катастрофи и пътни ТПТТ.но нямаше претенции за от застрахователя че застраховките са малки.При сегашните условия и при толкова много застрахователи много просто е че те не са в състояние да изплащат на пострадалите.Да вземем за пример един не толкова популярен застраховател който също примерно е застраховал около 1000 коли и средно е събрал около 1000000 лв.За тия пари той трябва да плати на брокери наеми и други работи които не знам но от оставащите средства ако не е шмекер трябва да плаща и за обещетения на пострадали.Според мен и не само парите от застраховките трябва да постъпват в една добре контролирана каса или нещо подобно.Тогава не само ще има средства за покриване на щети до девето коляно но и значително ще падне и цената.Ако погледнем реално преди 3 месеца ни набутаха със по 100лв.отгоре Олимпик изгоря пак набутаха над 200000хиляди с нови застраховки.Толкова много хвалби хвърлят че просто се чудиш дали си в България или сънуваш!