Last news in Fakti

8 Ноември, 2018 19:00 5 901 31

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет

  • евреи-
  • антисемитизъм-
  • питсбърг-
  • синагога

Престъпленията, породени от омраза, се увеличават

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

След масовото убийство в синагогата в Питсбърг младите евреи в САЩ започнаха да разбират, че живеят в страна, където антисемитизмът е в разцвет, пише The Washington Post. Както отбелязват младите хора, те са започнали все по-често да се сблъскват с тормоз заради религията си – както на американските улици, така и в социалните мрежи.

След клането в синагогата в Питсбърг младите евреи в Съединените щати започнаха да осъзнават, че живеят в страна, в която антисемитизмът се разраства, според The Washington Post. Както отбелязват младите хора, те са започнали да се сблъскват все по-често тормоз заради религията си: както на американските улици, така и в „Туитър”.

Когато се чуват изстрелите в синагогата в Питсбърг, на Джейн Фишер от Вашингтон ѝ става страшно да бъде еврейка, пише The Washington Post.

„Никога не се бях чувствала в опасност, във физическа опасност, защото съм евреин”, заяви Фишър на приятелите си. „Никога не съм се чувствала така".

Евреите в САЩ разбраха, че антисемитизмът в страната е в разцвет

Три от 22-годишните ѝ приятелки, еврейки, кимат в съгласие.

Хайли Бергер разказва за деня, в който тя е разбрала, че в Америка има хора, които толкова много мразят евреите, че искат да ги убият. Това става през април 2014 г., когато бял расист застреля трима в еврейски културен център в дом на евреи в предградието на Канзас, където живее.

Рубен Зигман си спомня деня през миналата година, когато вандали нападат еврейското гробище в Сейнт Луис. Няколко дни по-късно еврейското гробище във Филаделфия пострадва от действията на вандалите.

„Това ме накара да нося кипа за известно време - казах си, че ще бъда евреин. И никаква проява на жестокост няма да ме накара да се боя”, заяви той

Както отбелязва вестникът, за много млади евреи в Америка, клането в синагогата в Питсбърг миналия месец е сериозен урок. Много младежи, когато мислят за жестокостта срещу евреите, първо си спомнят историите на своите родители и баби и дядовци за Холокоста, погромите в Източна Европа и испанската инквизиция. Тези събития, които те четат в историческите книги, са се случили преди повече от половин век, при това не в САЩ, а в други страни.

Инцидентът в Питсбърг „разсейва онова, което остава от тази илюзия”.

Младите евреи в Съединените щати сега разбират, че живеят в страна, в която антисемитизмът процъфтява, заради което хората умират.

Броят на престъпленията от омраза се е увеличил в Съединените щати. „Туитър” е препълнен с антисемитски послания, които се разглеждат от милиони хора. Американският президент Доналд Тръмп също беше обвинен в антисемитизъм. Миналата година, когато неонацистите минаха по улиците на Шарлотсвил, скандирайки антисемитски лозунги, Тръмп заяви, че „и от двете страни е имало много добри хора”.

Габи Кирщнер се сблъсква с омразата към евреите през май миналата година по време на протест срещу администрацията на Тръмп в Ню Йорк. На този ден тя чува група от привърженици на Тръмп, викайки силно, наричайки я евреин. В отговор на нейните послания на „Туитър”, неизвестни хора също я наричат „еврейка”.

Както отбелязва американското издание, момичето все още се чувства несигурно на улицата, страхувайки се, че непознати, като я погледнат, може да се окажат неонацисти и да бъдат я познаят по лицето, че е еврейка.

Според проучвания преди пет години младите евреи в Съединените щати са знаели за дискриминацията, пред която са изправени други хора, и почти не са обръщали внимание на дискриминацията срещу евреите. Едва 39% от респондентите вярват, че антисемитизмът е широко разпространен в Америка.

През 2018 г. много други евреи от същата възраст отговарят, че се чувстват дискриминирани. Според проучването 64% от младите евреи признават, че лично са се сблъскали с тормоз поради своята религия.

По-старите поколения американски евреи разказват на децата си истории за преследването на евреите, как в началото на ХХ век техните предци бягат в Америка от Източна Европа, как са напуснали нацистка Германия, бягат от Холокоста и още много.

Американският антисемитизъм - квотите, които забраняват на евреите да влизат в някои университети, областите, където евреите не са добре дошли, хотелите и летните лагери, където на евреите не е позволено да влизат, е тема, за която много рядко се съобщава в класовете в еврейските училища, пише The Washington Post.

Превод: В.Сергеев, "Поглед Инфо"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    62 2 Отговор
    Защо ли ги мразят? Те са толкова добри хора само където обичат много парите и особено чуждите.

    Коментиран от #4

  • 2 Емил

    47 2 Отговор
    Израел остана без еврейско население - трябва нов Хитлер, за да ги подгони! Ционистите повтарят заучен ход, но вече сме 21-ви век!
  • 3 Иванов

    7 22 Отговор
    Когато ви нарекат ЕВРЕЙН, вие трябва да се гордеете, това значи, че живеете по Законът на Твореца. Когато обаче ви нарекат чифутин, трябва сериозно да се замислите какви ги правите и кого лъжете. Себе си, обикновено.

    Коментиран от #6

  • 4 Емил

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Всички пари са тяхни - те си ги печата, затова трябва да са си при тях!
  • 5 Емил

    35 2 Отговор
    Евреите са 3,4% от семитите в света! Докога ще се ползва този тъп израз антисемитизъм, вместо точнищ антиюдаизъм!
  • 6 Емил

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    А бе, Иванов, защо бъркаш Твореца с Иехова! Мехду Твореца и Логоса (Отца) има седем йерархии, а Между Отец (точно определен като Съ-творитеИехова е л) и още две - Причинен (Казуален) свят и Висш ментал! Йехова е племенно божество от много ниско ниво - несравнимо с Христос (Аз и Отца сме едно!)

    Коментиран от #7

  • 7 Иванов

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Емо, няма да споря с теб, но чукай на дърво да не Му паднеш в ръцете на Твореца, защото ще напълниш гащите догоре! Тагава логоси и казуали ще са просто вятър и мъгла!

    Коментиран от #8

  • 8 Емил

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Явно не си наясно! Ако извървиш Пътя на Христос и направиш Възкресение и Възнесение, приключваш с човешкото си битие и "сядаш от дясно на Отца" - т.е. ставаш Съ-творител (помощник на Твореца, но седем нива надолу). Никога няма да имаш вземане-даване с Твореца!

    Коментиран от #28

  • 9 с късото име

    6 32 Отговор
    Те евреите са преживели и по страшни неща!И пак са елита на света!Защо ли ги мразят толкова?Ами умния и богатия,този който не си оставя магарето в калта, оправния и кадърния винаги е бил мразен! Колко пъти в световната история, евреите са ,бити,убивани,ограбвани,и в последствие обвинявани в най-тежките грехове,и съвсем естествено е да отговарят!Как обаче отговарят е по интересно?! С учение, труд,с интелект! Покажете ми факти,какво лошо ,на кого са направили!?Били банкери,били търговци на злато и диаманти,а от други нации такива няма ли?Тръмп и фашисткото му правителство ,те ще го свалят,парите са у тях ,и знаят как в такива случаи да ги харчат!Всеки има право да се защити!А евреите това през годините , оцеляването са го развили до съвършенство!

    Коментиран от #12, #29

  • 10 Иванов

    1 13 Отговор
    Глупако, аз ти споделям лично преживяване, а ти какво си прочел от Ани Безант.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Емил

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "с късото име":

    Преживяли са, защото са ги "заслужили"! "Нито един косън няма да падне от главата на човек, без знание на Бог"! (неточен цитат от Тората)
  • 13 Оху Боху

    8 2 Отговор
    Аз негодувам, когато разни измекяри лъжат народа, че Йешуа не е еврейн, а нещо по- висшо от Твореца. Йешуа е Месия- Спасител пратен ни от Твореца. От Бога на Исраел. Искам това да го разберете добре. Четирите канонични евангелия всъщност са един гръцки фалшификат възприет и от Рим. Фалшификат, който поробва, а не освобождава! Нещо от Месията е останало в Евангелието на Мира на есеите. Всичко оставало са самозванци.

    Коментиран от #14

  • 14 Емил

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Оху Боху":

    Христос остави много, но стигат само десет реда - Блаженствата! Ако вникнете в тях ще преобразите себе си и света!

    Коментиран от #17

  • 15 Иванов

    2 8 Отговор
    Емо, вЕрваш ли си? Хахахахаха!
  • 16 Оху Боху

    0 6 Отговор
    Офф, давам един жокер и точка по въпроса. Мажете да намерите Мешияха и в Беседите на Учителя Дънов. Там някъде, между редовете и то ако сте читави хора инак забравете.
  • 17 Бат Саше

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    Емо, ти няма ли с какво друго, по-смислено нещо, да си занимаваш мозъка, бе човек?

    Коментиран от #18

  • 18 Емил

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бат Саше":

    Моя грешка! "Не хвърляйте бисерите в краката на свинете!"

    Коментиран от #20

  • 19 СЕКИ ЕВРЕЪСКИ ГРОБ В СТАРАЗАГОРСКОТО

    15 0 Отговор
    СТАРО ЕВРЕЙСКО ГРОБИЩЕ Е ОТ МОНОЛИТЕН ИЗДЯЛАН БАЗАЛТОВ КАМЪК ТЕЖАЩ НЯКОЛКО ТОНА ПО ГОЛЯМ Е ОТ САРКОФАГ НА ЕГИПЕТСКА МУМИЯ .ГРОБИЩЕТО Е ПОНЕ НА ДВЕСТА ГОДИНИ.ТАКИВА ГРОБОВЕ НЯМА НИТО ЕДИН В БГ. ГРОБИЩЕТО ОТ СЪЩОТО ВРЕМЕ.ИЗВОДА Е ЛОГИЧЕН СИЧКИТЕ ПАРИ СА БИЛИ У ТЯХ КАТО ЗА БЪЛГАРИТЕ СА ОСТАВАЛИ ТРОХИ И БОРЧОВЕ ТОЧНО КАТО СЕГА..
  • 20 Бат Саше

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Емил":

    Ама че си "мъдър"! От начина по който пишеш, си личи че си интелигентен човек, но жалко за интелекта ти! Интелект объркан и погубен, загубил връзка с обективната реалност. Интелект затрит от архаично учение, олицетворение на човешкото невежество и простота.
  • 21 ванката

    19 0 Отговор
    за евреите само едно : СЛАВА НА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР!!!
  • 22 аката

    16 1 Отговор
    трябва навсякъде по света защото сорос се взе на сериозно гадта.
  • 23 trb

    15 1 Отговор
    когато хората по нашите земи са добивали злато...никой не е чувал нито за исус нито за евреите...таа помислете над това...

    Коментиран от #25

  • 24 ха ха ха

    14 0 Отговор
    евреите е крайно време да разберат, че любов с пари можеш да си купиш, като си наемеш проститутка )))

    Колкото и да се напинят, трябват едни други ценности, за да те заобичат и колкото повече тропат с крак - толкова повече антисемитизмът в СВЕТА ще процъфтява!
  • 25 да го мислят всички бели

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "trb":

    щот са българи и това отдавна се знае, затова искат да ни унищожат като нация
  • 26 Аребе

    5 0 Отговор
    Аре бе....много е лошо това, което става, но да го изкарват чак такъв проблем и да го сравняват с войните в миналото?! не е ли малко прекалено...сега пак ще почнат да реват по цял свят и да им носят вода от 9 кладенеца....мизерници са...да си ходят в държавата като не им харесва .... толкова наглост има по света . ненавиждам наглоста а днес е на почит навсякдъе.... и за какви погроми говорят в източна европа?! източна европа! аре бе.... да не би източно европеец да е на правил ВСВ?! доколкото знам австрия и германия са централна и западна европа....славяните не са ли бли на прицел....защо не се обединят славяните и под предтекст на ВСВ да ревем и ние на цял свят и да искаме репарациии ..... но не .... тъпаците се самонападамеее , да направим един славянски съюз от 250 млн хора и европа ще трябва да си внесе още милиони ЧЕРНИ роби .....
  • 27 да си го кажем направо

    6 1 Отговор
    Значи преди да започне ревът за Холокоста, гоненията на евреите и прочие опявания, да отбележим, че жертвите във ВСВ са общо 60 милиона, от които 6 милиона евреи. 56 милиона жертви от всички други нации. Техният живот по-малко ценен ли е от еврейския?! Вменява ни се вина на нас, тези, които дори не сме били родени по време на ВСВ. Евреите, убити от Хитлер са само капка в морето на фона на всички останали жертви. Стига вече манипулации. После защо ги мразим. Ами има причина
  • 28 goni

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Стар виц: Евреин се моли: Моля те Господи! Помогни ми! Сина ми стана християнин! Върни го в правата вяра! Отговор:Не мога! И аз имам същият проблем!
  • 29 Хулала

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "с късото име":

    Обясни това на палестинците загиналите във войните в близкия изток.Защо има интифада.Много други неща .Сигурно да те мразят има причина и не е религият
  • 30 Български офицер

    3 0 Отговор
    Елитът на ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ спаси от Газовите камери и Крематориумите на ТРЕБЛИНКА - 48.000 Български ЕВРЕИ .....това обаче не попречи на последните , чийто брой беше около 70 % от съставите на Комунистическия т.н. " Народен съд " , да издават със садистично наслаждение " Смъртни присъди " на доскорошните си Спасители ...... ! Целта бе да бъде ликвидирана Средната класа и Елита на Българската Нация по Еврейско-болшевишко-СТАЛИНСКИ модел..... ! Затова към ЕВРЕИТЕ - никаква милост .....всичките в един нов АУЩВИЦ-БИРКЕНАУ № 2 .......... ! Прокълнатото от ИСУС ХИРСТОС - Еврейско гадно племе ........ !
  • 31 Фашист Легионер

    2 0 Отговор
    ЕВРЕИТЕ - на САПУН .......... !!!