Last news in Fakti

10 Ноември, 2018 09:00 3 516 19

Йончева, Марешки и другите: Какво се крие зад този ход на прокуратурата?

  • елена йончева-
  • веселин марешки-
  • прокуратура

Броени дни преди мониторинговия доклад на ЕК за България прокуратурата демонстрира активност, като поиска шест депутатски имунитета. Какво се крие зад тези действия на държавното обвинение? Ето две хипотези

Йончева, Марешки и другите: Какво се крие зад този ход на прокуратурата? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Броени дни преди Европейската комисия да публикува мониторинговия си доклад за България, който навярно за пореден път ще констатира липсата на ключови реформи, прокуратурата демонстрира дейност, като поиска имунитетите на шестима народни представители.

В една нормална демократична обстановка подобна активност сигурно би предизвикала овации - и би показала съвсем нагледно, че държавното обвинение работи. Сегашното положение в България обаче отклонява мисълта към други закономерности, а действията на главния прокурор подсилват подозрението, че подобни хватки се използват както за изчистване на имиджа на обвинението зад граница, така и за обезвреждане на политическия терен в самата България.

Казусите

В четвъртък преди обяд от прокуратурата съобщиха, че са поискали имунитетите на шестима народни представители. Един от тях е депутатката от БСП Елена Йончева, която е особено критична към премиера Бойко Борисов и управляващите като цяло. Останалите са: колегата ѝ от БСП Георги Михайлов, Борис Кърчев от ГЕРБ и добре познатите на държавното обвинение Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля".

Още тук ясно се вижда, че държавното обвинение няма особен интерес към никого от парламентарната група на ДПС или „Обединените патриоти". Вижда се и друго - трима от “Воля” се оказват с нови обвинения по казус, който вече се работи от обвинението. Случайно или не новата порция обвинения към Веселин Марешки и неговите депутати идва в момент, в който именно от тях зависи осигуряването на кворума в пленарна зала, а “Воля” се превръща в решаващ фактор за мнозинството.

За народния представител от ГЕРБ може да се каже, че е от онзи тип парламентаристи, които служат за “пълнеж” във всяка група. А и прокуратурата вече се презастрахова, че ставало дума за “хипотези”, които „не можем да ги твърдим с убеденост". Такъв бил случаят и с Йончева и колегата ѝ от БСП. Но въпреки вероятността изобщо да не се стигне до повдигане на обвинение, прокуратурата гръмко обяви действията си.

Независимо от всички уклончиви обяснения, най-сериозно прозвучаха подозренията по адрес на Йончева, за която се смята, че в битността ѝ на журналист може и да е участвала в пране на пари от КТБ. Твърдение, идващо от ГЕРБ, което първо бе пуснато в обращение от депутата Делян Добрев. Именно той бе основен герой в хасковския скандал "Кумгейт", при който ставаше дума за назначаване на негови близки и роднини в общината. Скандал, с който активно се занимаваше самата Йончева.

Впоследствие от управляващото мнозинство в парламента се заканиха да я дадат на прокуратурата заради нейната заплаха, че ще продължи да разследва случая с къщата в Барселона, за която се появиха съмнения, че е закупена от премиера Борисов за негова любовница.

Йончева е обвинявана, че преди шест години (през 2012) е изпрала източени от КТБ пари, които ѝ били дадени от Цветан Василев. Дали това е вярно или не - тепърва трябва да се доказва. Но е важно да се припомни, че по онова време Йончева е журналист на свободна практика, а КТБ - уважавана от всички властимащи банка. Тоест, към онзи момент съвместни проекти, спонсорство или каквото и да било друго не би трябвало да смущава Йончева като евентуален ползвател на средствата, защото през 2012 година същата тази банка е отличена с приз “Динамика на развитието”. А редицата публикации за нередности в банката са посрещани с насмешка или просто подминавани - както от мнозинството, така и от системата за сигурност в България.

Поне три проблема

Поисканите имунитети показват поне три проблема. Първото съмнение, което пораждат, е свързано с времето, в което се случват. А именно - непосредствено преди европейския мониторингов доклад. От тази гледна точка целта изглежда съвсем ясна: демонстрация на активност, която после бързо може да затихне.

Наред с това подборът на депутатите показва за пореден път, че прокуратурата може да се ползва за „обяздване" на хора и туширане на ситуации. От една страна действията на обвинението може да се изтълкуват като поставяне на “Воля” в зависимост, тъй като именно от нея зависи работата на парламента. А от друга страна този ход на прокуратурата прилича на един вид предупреждение към Йончева, която през лятото беше съобщила, че ще продължи да разследва казуса с Борисов и къщата в Барселона, като дори беше обявила, че ще отнесе случая до Брюксел.

Не на последно място действията на прокуратурата доведоха до две изявления, върху които си заслужава да се замислим. Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че действията срещу Йончева се дължат на нейното опозиционно поведение, а от „Воля" коментираха, че обвиненията срещу тримата техни представители имат връзка с поисканите от партията им оставки на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов. Което означава, че две парламентарни групи от т.нар. опозиция обвиняват прокуратурата и управляващите в колаборация и на практика дори в репресия.

Тези изявления на БСП и „Воля" повдигат обаче още един съществен въпрос: след като двете формации допускат, че действията на Сотир Цацаров са насочени срещу тях по политически причини, защо до момента нито една от тези партии не се е обявила за преосмисляне на съдебната система, от която прокуратурата е част? Това поражда съмнения за насаждан страх. И отново извиква на дневен ред подозрението, че когато става дума за прокуратурата, парламентарните формации от целия спектър действат като една - само и само да запазят този инструмент за влияние в политическата сфера. Вижда се обаче, че той лесно може да се обърне срещу тях самите. Вижда се също, че работи...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Респектирани от ГРОБ

    21 2 Отговор
    Акция "Кворум" ;)
  • 4 Усмивката

    27 2 Отговор
    Разправа с политически опоненти.По точно групировки. Така до никъде няма да стигнем .Трактора го сплашиха и сега след 9 години съдебно дирене го оправдаха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 vvvvv

    33 4 Отговор
    Разрови и в АПИ. А там е страшно и Шиши и Бойко подскочиха.
  • 7 Коментар

    26 3 Отговор
    РЕПРЕСИЯ Е ТОВА СЕ КРИЕ
  • 8 Ryty

    22 0 Отговор
    Що като са толкова примерни не се самосезираха за кражбите на 80 милиона в центъра за развитие на човешките ресурси

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коментар

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ryty":

    И Аз Това се Питам.
  • 11 Усмивката

    9 11 Отговор
    Братчет....ако си мислиш че като изгорим чучалото на Елена Йончева и бизнесмена Марешки победата на демокрацията над мракобесния комунизъм е във финал ще те разочаровам.Комунистите или по точно техните метастази са навсякъде.По опасни са тия по върховете.Комуниста се познава само по едно ....Безбожна наглост и алчност,до самата смърт.Нищо не може ги уязви

    Коментиран от #17

  • 12 гост

    4 7 Отговор
    Аман от анализатори конспиратори!Оня ден дойда кварталният да ме предупреди,че комшията се ожалил от мен ,че слушам музика и не може да спи. Категорично заявявам,че между 14-16 часа и след 22 часа музиката е много тиха,но човека подал сигнал и дойдоха да ме предупредят.Сега си мисля,че причината е политическа и комшията не харесва моята западна музика,а съм човек над 50 години и това ми е работата,та така и Йончева.Срещу нея има внесен сигнал за пране на пари преди половин година ,проверяват институциите и нещата не се връзват./дала 5000 лева,другата страна 315000 лева/ и за какво са и ги дали ,някой разбра ли? И сега срещу светицата Йончева имало репресии.Ще се радвам да ги има проверките срещу всеки за когото има документи,данни за престъпления и т.н.!

    Коментиран от #13

  • 13 Статист

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Като спазваш часовете , това не означава ,че през останалото време трябва да надуваш главите на съседите си с твоята тъпа музика ! С един , като теб хубаво си "поговорих " и той си купи слушалки ..

    Коментиран от #19

  • 14 Карагенан (Е-407)

    3 2 Отговор
    Полина Паунова е тънък манипулатор. Може би школована? Българите в България за 20 години много напреднахме в разкриване на всякакви фарисейщини. Статията можеше да има голям ефект преди 10-15 години.
  • 15 Няма светлина в тунела

    5 0 Отговор
    И на децата е ясно, че това е театър за пред Европа иначе си гласуваха по 11лв. на глас субсидии, на три месеца си вдигат заплатите и управляващи и опозиция. Живеят си чудесно даже ходят в едни и същи заведения заедно и правят оргии до сутринта. На обслужващия персонал (разбирай чиновниците) им дават бонуси за да мълчат. На публиката се предоставят безплатно зрелища и малко хляб, а те си богатеят зрителите обедняват и така вече 30 г. .
  • 16 оня

    3 3 Отговор
    Какво толкова има да се анализира... От доста време има сигнал срещу болшевичката. Прокуратурата си събира доказателствата, идва момент в който трябва да бъде разпитана, да й бъде повдигнато обвинение, но не може, защото посоченото лице има имунитет. Следва искане за свалянето му и това е процедура, за да бъде обикновен гражданин като мен. Какви конспирации, какви моменти, какви пет лева. И друго - свалянето на имунитета не означава, че Йончева автоматично ще влезе в затвора, че да я защитавате като Матросов. Това го решава съда.
  • 17 И аз това

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Усмивката":

    казвам, като гледаме тиквоний, патрионий и т.н. Всички скрили партийните си билети от Партията Майчица.
  • 18 бсфн

    2 0 Отговор
    крие се ,че прокуратурата е поръчкова и иска да скатай герберите.
  • 19 музикант

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Статист":

    Ако беше поговорил с мен по този начин, ти щеше да си купиш патерици