23 Ноември, 2018 18:46 2 001 16

Защо хората в България не вярват на медиите

  • българия-
  • медии-
  • монополизъм

Монополизъм, неясна собственост, задкулисие – всичко това кара голяма част от българите да не вярват на медиите и журналистиката. Ето още изводи от едно допитване на фондация „Конрад Аденауер“ и агенция „Алфа Рисърч“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Журналистиката и медиите в България са изпаднали в тежка ситуация. Липсва прозрачност за собствеността и начините за финансиране на медиите, средствата за финансиране на независими и качествени журналистически разследвания са крайно оскъдни. По мое мнение, много от българските журналисти не осъзнават ролята си в обществото и в процеса на демократизация на страната. Ето защо като германска политическа фондация ние се стремим да насърчим тяхното професионално израстване, особено в сферата на разследващата журналистика", посочва в интервю за „Дойче веле“ шефът на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“ Хендрик Зитих.

Зитих разказва за едно ново допитване в Германия, според което две трети от хората имат пълно доверие в свободата на медиите и журналистите. В България едва 10% от анкетираните в тазгодишното изследване вярват, че българските медии са независими, припомня Зитих. Около две трети от анкетираните българи смятат, че българските медии са повече или напълно зависими. В това отношение няма почти никаква разлика между мненията на млади и възрастни, между хората с висше и средно образование, както и между жителите на градовете и селата. Единствено хората с основно или по-ниско образование са по-сдържани в съмненията си за независимостта на медиите.

Монополизъм, неясна собственост, задкулисие

Телевизията засега запазва монополното си положение като средство за масово осведомяване по политически теми. Тя се ползва и с 60% от доверието на гражданите. Новинарските интернет-сайтове и социалните мрежи заемат съответно второто и третото място като източници на политическа информация и по доверие. Вестниците и списанията на хартиени носители остават на четвърто място. Роля за това отстъпление са изиграли и множеството скандали около печатните издания, свързани с неясната собственост, монополизма и медийното задкулисие, коментират експерти по медийно право и журналисти във водещи издания.

Данните, представени от Нели Динева от „Алфа Рисърч", сочат, че през 2018 г. доверие към Европейския съюз изразяват 34% от анкетираните, което е с 10 пункта повече от дела на недоверчивите. Германия е страната, която се ползва с най-висока степен на доверие сред българите. Следва я Русия, но тазгодишната анкета отчита спад в позитивните нагласи към нея с 6 пункта спрямо 2017 година. Колкото до съотношението между привържениците и противниците на НАТО в България, противниците в момента водят с 3:2. Силно критикуваната външна политика на американския президент Тръмп несъмнено е сред причините за резкия спад на доверието към САЩ. Понастоящем едва 8% от българите подкрепят тази страна, докато 55% не одобряват водената от нея политика.

Фалшивите новини, кръвосмешенията между медии, институции и олигарси, както и механизмите, по които държавата и общините финансират определени медии – това са само част от проблемите на актуалната медийна среда в България. По данни от новото изследване на Фондация „Конрад Аденауер" и „Алфа рисърч“, източник на фалшиви твърдения и новини най-често са печатните медии. Следват ги социалните мрежи като Фейсбук и Туитър, телевизията и новинарските интернет-сайтове.

Договори за „медийно обслужване“

Крайно съмнителна е практиката на министерства, агенции и общини да сключват договори за „медийно обслужване“ с определени средства за масова информация. Така с парите на данъкоплатците властимащите си плащат за медиен комфорт, изтъкват експерти и журналисти. Поради тежката комерсиализация на българските медии, де факто съществуват редица „забранени теми". Така например извънредно рядко българските зрители, читатели и слушатели ще научат за порочните практики на банките да вдигат или въвеждат едностранно такси и комисионни без знанието на клиентите си. И няма как да е иначе, тъй като именно банките са сред най-големите рекламодатели. И всяко издание, позволило си да критикува невиждания в Европа произвол с правата на техните клиенти, рискува да загуби щедрите си спонсори, при това в един момент на влошаваща се конюнктура и свиващ се медиен пазар в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерастията е вредна

    13 0 Отговор
    Аз вярвам само в DW - Меркел пропаганден машинен ! Шегувам се разбира се ;)
  • 2 Пепа

    13 1 Отговор
    Бих се изпърдяла в устата на еврейските медии в българия.да им вони на гъз.

    Коментиран от #16

  • 3 мнение

    8 1 Отговор
    Мафията си има държава. А управленците в държавата ни служат на мафията. Медиите са само брънка от гнилата ни "демокрация".

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Глобал рисърч

    10 0 Отговор
    Не е само в България. Питайте Тръмп. Пък в Германия още вървят, щото немците са квадратни. Ма и те почнаха да се усещат, чак.
  • 6 Паток

    10 0 Отговор
    Не вярвам, защото са соросоидни и поръчкови! Най малко вярвам на гейовете от DW !
  • 7 Ryty

    10 1 Отговор
    Щото бслужват кенефи като герб, то се видя в една пародия наречена шоуто на мъндьо
  • 8 Безсмислено заглавие

    8 0 Отговор
    Задава си отговори този "автор"!
  • 9 622

    7 0 Отговор
    Mедиите във всички страни на около лъжат. Те служат напълно на режима. И в България, и в Гърция и в Турция, същото се случва. Но само турците са глупаци, защото те са единствените които вярват в тях.
  • 10 Гьобелс

    7 0 Отговор
    Щото медиите са машина за пропаганда!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 плевен

    8 1 Отговор
    DW са нагли, нискоквалифицирани лъжци. Никой не ги иска в България. Да се махат от тук.
  • 13 ХанкоБрат

    6 0 Отговор
    Какви български медии и журналисти ви се привиждат. Това е просто пропагандната машина на Сорос. Чрез ЕС и НПО-ата си се опитва да превърне Европа и България в свърталище на мусулмано-джендъри, като заличи православните християни. Всеки подкрепящ Еврогейския съюз предпочита да бъде роб, пред това да се нарече Българин.
  • 14 onq s konq

    0 1 Отговор
    Партийната зависимост на Пресата НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СВОБОДАТА НА СЛОВОТО.Затова и самият Борисов каза,че ако нямаше Свобода на словото,нямаше да ме изкарват "такъв и онакъв" !Кога в Русия по вестници,телевизия и в тамошната "Дума"/парламента им/ ще се сипят подобни хули за Путин както тук за Борисов?Ама русофилите това не го споменават...сигурно защото Путин е безгрешен!
  • 15 Гост1234

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мнение":

    Медиите са говорители и АДВОКАТИ на бандитската клика която ни управлява журналистите са станали духовни про$титутки които угодничат и слугуват на олигарси депутати прокуратура .манипулират и дезинформират обществото !
  • 16 Асенчо таксито

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пепа":

    Топ отговор