24 Ноември, 2018 10:00 5 439 28

Цените на петрола падат. Какво означава това за Русия?

  • петрол-
  • русия-
  • саудитска арабия

В началото на октомври цената за барел суров петрол беше 85 долара. Междувременно тя падна с над 20 долара. Какво означава това за страни като Русия, които живеят преди всичко от износа на суровини?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За няколко седмици цената на петрола падна с една четвърт. Допреди няколко месеца повечето анализатори и наблюдатели не прогнозираха подобно развитие. С оглед на стабилната конюнктура в САЩ те дори прогнозираха покачване на цените до над 100 долара за барел.

Как ще се развиват нещата по-нататък, е трудно да се каже, твърди Ярослав Кобаков от руския инвестиционен фонд Finam. Съществуват много рискове на политическо ниво. Възможно е изостряне на търговската война между САЩ и Китай. Възможни са и нови санкции срещу Иран. "Предполагам, че цената на петрола ще се движи в рамките на 65 до 70 долара за барел", споделя той в разговор с ДВ.

Главно три държави определят цената на суровия петрол. Трите заедно произвеждат 40 процента от добивания по цял свят петрол. На първо място са САЩ, които посредством фракинга се превърнаха в най-големия производител на петрол през изминалите години. На второ място е Русия, следвана от Саудитска Арабия. И трите държави имат различни интереси, което прави много трудно прогнозирането за развитието на петролния пазар.

Благодарности в Туитър

Президентът Тръмп иска ниски цени на петрола, за да насърчава вътрешното потребление. Дори писа в Туйтър: "Цената на петрола пада. Това е прекрасно! Това е като понижаване на данъците за Америка и за света! Наслаждавайте се! Благодаря на Саудитска Арабия! Понижавайте цената още!" Саудитска Арабия пък иска цената на черното злато да се покачва. Само така Рияд ще разполага със средства за преструктуриране на икономиката си без да зависи изцяло от петрола. Саудитска Арабия вече намали добива на суров петрол. Русия едва ли ще последва нейния пример - независимо как ще се движат цените на петрола.

Руските концерни като "Газпром" и "Роснефт" инвестират през последните години много пари в разработването на нови петролни полета в далечния Север и в модернизирането на инфраструктурата. И тези инвестиции трябва да се изплатят. За Кремъл е достатъчно цената на петрола да стига до 53 долара за барел, за да може да представи изравнен бюджет. При сегашния курс от 62 долара Кремъл има още поле за действие.

Цените на петрола и курсът на рублата

Директорът на Института за икономически анализи Игор Николаев твърди, че полето за действие на Кремъл е ограничено. Защото руската икономика живее все още от износа на суровини. "Тази година за кратко време се създаде впечатлението, че курсът на рублата се отдели от цените на суровините. Сегашното понижаване на цената на суровия петрол обаче оказва влияние и върху курса на рублата, който пада", казва икономистът. Инвеститорите се отдръпват. А това спъва икономическото развитие.

"Руската икономика все още е зависима от световните цени на суровините. Тя натрупа резерви, когато цената на петрола беше 80 долара за барел. Но тези резерви не могат да стигнат за дълго време", допълва Игор Николаев. Според него има и други фактори, които затрудняват икономиката на Русия. Колебанията на правителството да прокара либарални реформи например. Чуждестранните инвеститори се държат настрана, защото никой не знае колко тежки ще бъдат санкциите от страна на САЩ заради аферата Скрипал и войната в Източна Украйна.

Какво може да стори ОПЕК?

Игор Николаев смята, че готовността на руснаците за протести ще нарасне, ако доходите им продължават да намаляват. През есента Кремъл предприе марки за стабилизиране на икономическата ситуация. Въпреки това много руснаци са недоволни. Реалните доходи продължават да намаляват. Мнозина са против пенсионната реформа. Въпреки падането на световните цени на петрола, цените на бензина в Русия остават високи. Кремъл се опитва да регулира цените на бензина в някои части на Русия. Ярослав Кабаков смята тази мярка за неправилна от икономическа гледна точка, но оправдана от политическа.

Междувременно руската Централна банка прогнозира цена на петрола от 55 долара за барел през 2019 година и инфлация в размер на 5 до 5,5 процента. На следващата среща на върха на 14-те страни от ОПЕК плюс Русия през декември ще се обсъжда в каква посока ще се движат цените на суровия петрол. Наблюдателите обръщат внимание на растящите петролни резерви на САЩ, които оказват натиск върху цената на суровия петрол. Затова и прогнозите са много трудни. Никой не знае колко сурова ще бъде зимата в САЩ. Никой не може да предвиди дали кризата между САЩ и Русия ще се изостри и дали китайската икономика ще продължи да се свива. А това се все рискови фактори, които могат да окажат влияние върху чувствителната цена на суровия петрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    26 20 Отговор
    Дреме му на мужика пада или се качва петрола. Те петрол си имат колкото си искате и още толкова , виж ако беше цената на водката работата е съвсем друга.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ванката

    25 9 Отговор
    това означава че някой трябва да изпрати тази информация на правителството и валентин златев че и те да разберат та да намалят с една две стотинки защото тази информация им убягва всеки път когато поевтинее...
  • 4 ТТТТТТТТТ

    28 21 Отговор
    Това означава ,че ПАК ще има американски фалирали фирми за добив на шиистов газ.Рашаните не се стреснаха и при цена от 40 долара-ама бая американски производители изгърмяха.Още повече,че руснаците си имат едно наум и свободният капитал го прехвърлят във златни резерви.От 2015 г. досега са увеличили златният си резерв с 27% ....Не плачете за рашаните-те са си направили сметките.
  • 5 Цирей

    20 8 Отговор
    Ако взема да сравнявам българи и руснаци по реакцията на повишаване годините за пенсия, резултата не е в полза на българите.Като следствие на руската пенсионна реформа рейтинга на Путин се срина, докато у нас Боко ни вдигна годините за пенсия а ние гледаме, като телета.За администрацията това е добре дошло, че им увеличава годините за обилно хранене, ама за работещите и бизнеса това са още години здраво доене.
  • 6 Ристе

    22 17 Отговор
    Закривай руската кочина
  • 7 Владо

    11 10 Отговор
    Не мога да повярвам! Дойде веле жалее, че в Русия имало инфлация!? Само преди три-четири години разни мастити политикономисти, с нездрав блясък в очите, досущ партийни секретари ни убеждаваха : инфлацията е полезна за развитието. Може би защото при инфлация плащат бедните, а при стагфлация - богатите? Незнайни и чудодейни са превращенията дойче велеви!
  • 8 Гост

    16 14 Отговор
    Айде стига сте плакали на чужди гробища,то притеснения за Русия то какво щяло да се случи с рейтинга на Путин ,то руската икономика щяла да фалира.аман от поръчкови статии.дори барел нефт да стане10 долара руснаците пак ще са на печалба имат полета на които нефта извира като вода ,блата от нефт можеш с кофа да го гребен.Що се не за грижите за Канада дето добива нефт от нефтени пясъци,исекли са гори колкото площа на половин Европа всичко е като лунен пейзаж екология нула същото е и с шистовия добив на нефт в щатите.ако паднат цените тези нефтови компании си заминават.

    Коментиран от #10

  • 9 ПОЗНАВАЧ

    15 9 Отговор
    Фалит, какво друго. И повишаване акциите на Мултфильм.
  • 10 От думите ти излиза, че

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Всяко понижаване на цените на петрола е тържество за Русия и смърт за Америка. Защо тогава ревете когато котировките падат?

    Коментиран от #23

  • 11 Хахахс

    10 10 Отговор
    А бе, шамандури, цената на горивата в Русия са между 38 и 42 рубли за литър. Сметнете си ги. И дали са толкова високи?

    Коментиран от #15

  • 12 Румяна Костова

    8 12 Отговор
    Сриване на рейтинга на Путин ,който остава на около 60 процента не е точната дума.Какво да кажем за рейтинга на Меркел,Тереза Мей,Макрон и Тръмп! Трябва да сравните и години,при които ще се пенсионират руснаците,с нашите .Те ще излизат значително по-рано в пенсия,дори и след реформите,особено жените.И също така да се вземе в предвид,че статията е на Дойче Веле.Голяма част от руснаците са против пенсионната реформа,но няма да излязат на протести против Путин.Дойче.Веле не знае това.И взима желаното за действителност
  • 13 стоян георгиев

    11 8 Отговор
    падането на цените води до по-бърз фалит.ако цените не паднат фалита ще малко по-бавен,но русия така или иначе е в положение на фалит от три години и само доизчерпва натрупаното от добите години преди кризата със запада.ситуацията е непреподолима за руснаците.

    Коментиран от #14

  • 14 Симо

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Брато, тъп си като тараба и даже не си прочепрочел опорните точки. Русия никогникога не може да фалира защото зависимостта и от петрола е едва 28%, но за сметка на това пред фалит са други хора. При цена на петрола под 60$ за барел шистовия газ и петрол климат на умряло, а заедно с него и САЩ . В момента те са по зависими от Русия от цената на петрола. Руския не е трябва нищо. Тя си е самодостатъчна.другото са соросоиден мечти и мокри сънища. Никой в.юРусия не вярва на.запаза ,а и предатели като Горбачов и Елцин нямат.

    Коментиран от #16, #22

  • 15 Ами сметки си ги ти

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахс":

    Имай в предвид, че Русия изнася и добива петрол и, че минималната заплата е 87 омразни долара.
  • 16 стоян георгиев

    12 8 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    русия брато фалира през 20 години.за последните 100 е фалирала четири пъти.при фалита в русия става много страшно,щото почва глад и канибализъм.явно обаче тва си го пропуснал.другата мантра че русия зависела малко от петрола показва обаче ти колко си умен.русия е една бензиноколонка другарю.извън суровините си тя няма никакви сериозни външни приходи.та намалеят ли външните приходи огромните разходи по руската армия и силови структури ще смажат руската икономика като слон яице.лошото е че след това ще трябва пак запада да взима спешни мерки да опазва руския ядрен арсенал и целостта на руската държава,както и живота на милиони руски граждани.хубавото че мача е игран и ако се наложи ще се играе отново.сащ не ги мисли другарю.от всички световни далавери в момента сащ са топнали човката във всяка от тях.дори една да спихне другите ще избият.

    Коментиран от #21

  • 17 Никой

    7 11 Отговор
    И до 10$ на барел да падне цената руснаците не ги мислете, имат ресурси. Какво имаме ние в Бг и какви са цените?
  • 18 Гост

    8 11 Отговор
    Типично за българи какво става при комшии. Я вижте какво ще стане при нас. Руссия е голяма и поне тройной, може и повече, по добре от нас. Зарианти сме с боклуци и пред демографска катастрофа, руссия ви интересува... те са добре, не се беспокойте.

    Коментиран от #25, #26

  • 19 НАЙ ВАЖНОТО

    10 2 Отговор
    С ИЗНОС НА СУРОВИНИ ИКОНОМИКА И ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НЕ СЕ ПОДДЪРЖАТ (РУСИЯ).
    СЪЩО И СЪС СРЕДСТВА ОТ СВЕРАТА НА УСЛУГИТЕ (БЪЛГАРИЯ).

    ТАКИВА СТРАНИ ГИ ЧАКА КРАХ.

    Коментиран от #28

  • 20 Гладиатор

    6 10 Отговор
    Идиот е този, който иска да ни накара да
    вярваме че, Русия съществува само от
    износа на петрол........
  • 21 Гладиатор

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Идиот е този, който иска да ни накара да
    вярваме че, Русия съществува само от
    износа на петрол........
  • 22 ГОСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Симо":

    Руския бюджет се формира от износа на петрол основно...46 процента от руския бюджет се състои от износа на петрол!!!!Цената на бензина в Русия гони в много места 70 рубли, така че ннедеите да плещите глупости!!!Отделно от това заплатите в Русия са в района на 20 000 рубли като голяма част от тази сума отива за тов , вода , парно!!!
  • 23 МИИИИИИи

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "От думите ти излиза, че":

    НЯма как понижаването на цените на петрола да е смърт за америка, а пък за русия да ура...46 процента от руския бюджет се формира от износа на петрол!!!!!Русия в момента си живее през 90 те години!!!!

    Коментиран от #27

  • 24 ЗНАЧИ

    9 1 Отговор
    "по-висок стандарт", "повече доходи", "повече завист от Запада зарад успехите й" и още неколко дежурни опорки на олгинските тролове в това сайтченце.

    Всъщност повече бояришник и по-къс живот, ама нейсе, закривай кочината-бензиностанция!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 домакин

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Абе, "гост", ти какво правиш в тоя сайт "при комшии"? Твойта "руссия" може и да е голяма, ама е кочина, а дали си на "тройной" или на бояришник, не ме интересува. Купи ли си вече българския паспорт или тепърва събираш копейки и тролиш? Аре марш оттук в кочината!
  • 27 Миии странно

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "МИИИИИИи":

    Миииииии.....при миналия спад на цените, твърдяхте, че 72% от бюджета на Русия сЪ формирал от износа на енергийни суровини....сега твърдите, че са 46% - ай уточнете се с командващият ви офицер по пропагандата и агитацията и ...давайте.
  • 28 Верно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "НАЙ ВАЖНОТО":

    Верно ли ? И а сега да ни обясниш кво друго изнасят Дубай, Абу Даби, Катар, Кувейт,Сауди Арабиен, че имат такъв висок стандарт....щото освен , че изнасят петрол, за друго не мога да сЪ сетЪ.
    Още не съм си видял лаптоп мейд ин Сауди Арабиен...а виж такъв , правен в Северна Корея съм виждал...правят три модела. И техен си смартфон, севернокорейски.