26 Ноември, 2018 18:59 4 463 59

Ако Русия беше нормална държава...

  • русия-
  • ссср-
  • социализъм-
  • кремъл

В днешна Русия поставят съветското минало на пиедестал. Не всичко в СССР било лошо – и животът бил прекрасен, и нахлуването в Афганистан – правилно, а това за празните магазини - чиста клевета! Но ние помним как беше

Ако Русия беше нормална държава... - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Фьодор Крашенинников за „Дойче веле“

След дебати в Държавната дума на Русия бе приет проект за постановление, което ще се приеме през февруари 2019-та – по повод 30-тата годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан. По същество документът е ревизия на негативните оценки за афганистанската война, приети през 1989 година от Конгреса на народните депутати на СССР. И всичко това сега се върши под булото на лицемерни дебати, водени уж от уважение към паметта на загиналите в Афганистан войници и офицери. Всъщност обаче става дума за морална и политическа реабилитация на решението от 1979 година за нахлуване в Афганистан, взето от Политбюро на ЦК на КПСС под ръководството на Леонид Брежнев.

Същото това Политбюро с решение от 30 юли 1981 година фактически забрани да се увековечава паметта на загиналите в Афганистан войници и офицери. Свободното обсъждане на афганистанската тема и изграждането на паметници стана възможно едва в годините на Перестройката.

В юридически смисъл Русия е правоприемник на СССР. Имат ли обаче право сегашните руски власти със задна дата да ревизират и отменят политически решения, приети от висшето ръководство на вече несъществуваща държава? Ако Русия се развиваше като нормална страна, нейното ръководство нямаше да реабилитира съветската власт, а щеше да признае нейните прегрешения, да се дистанцира от създадените по онова време престъпни структури и да се извини пред руските граждани за всички злини, които са им били причинени. А и да се извини пред всичките други държави, които по различно време са били в сферата на съветското влияние. За съжаление този процес на преосмисляне на миналото, който едва бе започнал в годините на Перестройката, твърде бързо приключи още в началото на 1990-те години и бе заменен с пълзяща реабилитация на съветското минало, чийто триумф наблюдаваме днес.

Един прогнил труп се изправя на пиедестал

Ставащото днес ми напомня за печално известния „трупен синод“, проведен в Рим през 897 година срещу бившия папа Формоза. По нареждане на неговия наследник на папския престол, тялото на починалия било ексхумирано, трупът бил изправен пред съда в папски одежди, разпитан и осъден за престъпления, които били уж извършени от папата приживе. В днешна Русия сега правят точно обратното: властите с почести ексхумират прогнилия труп на съветската власт, поставят го на пиедестал и го обявяват за източник на всичко славно и велико, което е било и ще бъде в руската история. А всички, които не са съгласни да приемат зловонния мирис за благоухание, биват заклеймявани като врагове на отечеството и фалшификатори на историята.

Сантиментите по СССР бяха подхранвани с твърдението, че не всичко в Съветския съюз е било лошо. А днес руската власт фактически заявява, че всичко в Съветския съюз е било хубаво, ако не и идеално. И комсомолът бил прекрасен, и нахлуването в Афганистан – правилно, а това за празните магазини - чиста клевета! В ЧК и СМЕРШ пък служели само безстрашни рицари, които няма в какво да бъдат упреквани. Съдейки по всичко това, премъдрата съветска власт е сгрешила само два пъти - с Крим и с обявяването на Перестройката.

През 2018 година цялата руска власт - от президента до дребния местен чиновник - прославя съветското минало. Из цяла Русия трескаво се поставят все нови и нови паметни плочи - ту за 100-годишнината на Комсомола, ту за 100-годишнината на военното контраразузнаване, или за всевъзможни деятели и постижения, които по съветско време са останали незачетени. Да не говорим, че художествената стойност на повечето от тези недозрели монументи е по-ниска и от тази на кичозните градински джуджета.

Реабилитация на опасни авантюри и престъпления

Днешната власт се опитва да увековечи не само СССР, но и себе си като наследник и пазител на всичките му действителни и измислени победи и достижения. Връщайки се към ревизията на оценките за афганистанската авантюра, трябва да отбележим и още нещо. Путиновите депутати не само реабилитират съветското политбюро, но и оправдават военните авантюри на сегашното ръководство в Донбас, Сирия и другаде. Те казват, че воденето на войни в други страни е законно и правилно – защото така е било винаги и така и ще си остане.

Наблюдавайки всички тези игри, е важно да се помни, че те не са в състояние да променят истината: СССР се разпадна през 1991 година и нито КПСС, нито Комсомолът, КГБ или славната Съветска армия съумяха да го спасят. Още повече, че в самия си край СССР и сам призна част от своите грешки, в това число и нахлуването в Афганистан. Главното е, че никакви документи и постановления на Държавната дума не могат да възкресят онези 15 000 съветски войници, които загинаха в Афганистан. Нито пък другите руски граждани, които и днес загиват в разни безсмислени войни.

*Фьодор Крашенинников е руски политолог и публицист, автор на книги за миналото и настоящето на Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    32 59 Отговор
    Закривай руската кочина :)

    Коментиран от #54, #58

  • 2 Иванов

    35 50 Отговор
    Имаше един автор, мисля, че се казваше Виктор Суворов. Та той много точно ИСТОРИЧЕСКИ описва Мордор. Раша е скотобойна за несъгласните с Кремлин!

    Коментиран от #22

  • 3 Ееее

    48 39 Отговор
    Ще има да търсиш хубавия и спокоен живот по време на социализма но няма да го намериш вече☹️

    Коментиран от #10, #29

  • 4 someone

    40 25 Отговор
    поредни глупости и жалки лъжи, но за огромно съжаление тяхно народа помни!
  • 5 хост

    38 14 Отговор
    Първо-дефинирайте що е то "нормална държава" пък после да дискутираме има ли въобще такава?

    Коментиран от #20

  • 6 Японеца

    44 17 Отговор
    Дойче веле, мразят Русия, показват явен расизъм, клонящ към фашизъм!Като не ги кефят руснаците, защо им налагат чужди ценности!

    Коментиран от #36

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роги

    39 15 Отговор
    Аа ДойчеВелеее,може и да не го четете.Те си имат една истина,тяхната .Само не се знае кой точно им плаща, за тази истина но ще се разбере,
  • 9 Кумчо Вълчо

    24 6 Отговор
    Еничари има навсякъде.
  • 10 filo

    24 27 Отговор

    До коментар #3 от "Ееее":

    За щастие комунистическия рай свърши, защото е много хубав, бегай бе.
  • 11 mediator37

    31 11 Отговор
    Гуглих малко да го видя кой е и с какво се храни. 42-годишен журналист, роден в Казахстан, живее понастоящем в Русия, никой не го закача и дращи свободно.
    Бих искал да знам мнението му за масовите изнасилвания на германски жени от пришълци негри и араби в Кьолн по Коледа 2016г. и мълчанието на агнетата, пресата и полицията. Искам да ми говори за "нормална държава", свобода на журналистиката и т.н.
  • 12 българче

    5 7 Отговор
    АМА НЕ Е!!!
  • 13 Иван

    31 14 Отговор
    Първо да си оправим нашата кочина, преди да плюем чуждите. И руснаците не цъфнали и вързали, но имам усещането, че не сме по-добре от тях :) 2013г. бях там, зимата, по работа...е, нито беше смъртоносен студ, нито беше мизерно. Така, че имайте едно наум, че от Запад по-често идва пропаганда, отколкото реална информация!

    Коментиран от #19

  • 14 НКВД

    19 10 Отговор
    Гласът на Сорос
  • 15 Българофил

    18 10 Отговор
    " Никъде в света няма по- интелигентен човешки материал и по-неинтелигентна система на управление!"- Шимон Перес. Мнение за СССР и източния блок.
  • 16 Инкогнито

    14 14 Отговор
    Страх ги от рестарата на СССР и този път разширен и на Изток и на Запад и отатък Аталантическия!!
  • 17 1111

    8 3 Отговор
    В юридически смисъл Русия е правоприемник на СССР. Имат ли обаче право сегашните руски власти със задна дата да ревизират и отменят политически решения, приети от висшето ръководство на вече несъществуваща държава? В това се състой всичко като правоприемник си плащаш борчовете а за другите който се изнизаха по терлички но за тях не важи. След като важи от финансова гледна точка значи важи и за друго така го разбирам аз. НАЙ МРАЗЯ ДВОЙНИТЕ ИЛИ ;ДВУЛИЧНИТЕ; СТАНДАРТИ.
  • 18 Комуниста

    12 14 Отговор
    Тоя път Шойгу ще вземе и западна Германия!
  • 19 Коментатор

    13 15 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Къде си бил? В Москва ли? А пътува ли на 500 км в коя да е посоко?

    Коментиран от #55

  • 20 Коментатор

    6 8 Отговор

    До коментар #5 от "хост":

    Всяка друга, но не и Русия!

    Коментиран от #32

  • 21 Коментатор

    25 19 Отговор
    Руската държава винаги е била агресивна, въпреки блоговидните причини, които изтъкват да се месят в чуждите работи. Русия нанесе такива вреди на обществото ни с натрапването на комунизма, сравними само с турското робство.
  • 22 Borislav Popov

    16 19 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Та тоя ти Виктор Суворов / Влади́мир Богда́нович Резу́н/ с баща украинец - си просто и само един предател ! Даже смятам че книгите не ги е писал той а е дело на екип от една служба в обора . Само ползват името му .
  • 23 сори сорос

    15 14 Отговор
    Тия трябва де се прекръстят на "Дойче Сорос"
  • 24 Румяна Костова

    14 14 Отговор
    Дойче Веле отново не са в час.Те получават внушителни заплати ,но материалите си ги пишат на базата на някакви подсъзнателни емоции.И не гледат руска телевизия,не следят популярните предавания ,личности и техните изказвания.Значи няма идеализиране на съветското минало.Като се почне от Гоблин(Дмитрий Пучков ) и се завърши със Соловьов всички те се изказват,че наред с отрицателните страни на социализма е имало и положителни.Напълно съм съгласна с тях ,въпреки ,че малко съм закачила от този строй.Детски години и много ранна младост.Занимава ни Дойче Веле какво е изявила Русия през 1981 година.Той света може да се подпали заради идиотската украинска власт,Дойче Веле ни разсъждава за Афганистан сега.Ей сега ще се извини Русия,само се напрегнете и чакайте търпеливо!
  • 25 Румяна Костова

    13 11 Отговор
    Забавно.Не съм чела през време на турското робство да е имало в България безплатно образование и здравеопазване,внушителна армия и тежка промишленост.

    Коментиран от #37

  • 26 Румяна Костова

    15 11 Отговор
    Дойче Веле да напомни на САЩ да се извинят на индианците .И да алармират за човешките права на коренните жители на Америка,които още нямат право да излизат от резерватите без специално разрешение.Русия няма в историята си да е затворила в резерват народ,който е завзела.Напротив,те всички имат равни права с руснаците.

    Коментиран от #31, #38

  • 27 Румяна Костова

    9 12 Отговор
    Бащата на Владимир Резун си е бил патриот и герой от ВСВ.Когато синът му побягва в Лондон,той отива там да се срещне с него защото се е разболял от мъка и срам.Предателят отказва да се срещне с баща си.Това си е чиста трагедия за горкия човечец и жена му,майката на Владимир.Да,книгите му сигурно са писани от съвместен екип,но и Резун е боравил умело с думите.В посолството работата му е била да преглежда тамошната преса и да пише доклади .Някакви сериозни задачи не са му поставяли,бил е малко паникьор на полеви условия.
  • 28 патриотъ

    9 14 Отговор
    Ще ви се да ви се надупи Русия,ама едва ли!По-скоро ще надупи вас!

    Коментиран от #48

  • 29 Рашка с чашка

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ееее":

    ,, хубавия и спокоен живот "да имаше такъв, но за червената аристокрация, то пък каква аристокрация, те сами се нарекоха така, а иначе всички те си бяха диви селяни. Само им виж имената, Цеко, Пеко, Вула, Ветко, Вълчо.

    Коментиран от #59

  • 30 Ушанков

    8 10 Отговор
    Абсолютно правилен ход е нахлуването в Афганистан. В противен случай там щяха да са американците и като на длан щяха да наблюдават изпитанията на оръжия на военните полигони

    Коментиран от #35

  • 31 Рашка с чашка

    14 10 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    Ало, другарко болшевика, тук коментираме СССР, не САЩ! Колкото пъти някой не е съгласен с вашата колено преклонна позиция към мумията и делото и, толкова пъти започвате да плюете САЩ.
  • 32 хост

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Коментатор":

    велика дефиниция-подходяща за козяксоросоид!
  • 33 хост

    9 8 Отговор
    понеже ми изтриха препратката ,нека ви посоча,че авторчето на статията е родено в Алмаата-Казахстан!
  • 34 СЯКА НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА

    6 2 Отговор
    НЯМА: АТОМНИ ЛИДОРАЗБИВОЧИ, РАКЕТИ НОСИТЕЛИ НА КОРЕМ ДО 500 ТОНА, НЕУСТАНЖВЕН БРОЙ ПОДВОНИЦИ ТАНКОВЕ И САМОЛЕТИ И НЯМА СЪЩЖ ХИПЕРЗВУКОВИ РАКЕТИ А ИМА ЕДИНСТВЕНО ПОСЛУШНО ПРОДАЖНО НА МВФ И СБ ПРАВИТЕЛСТВО....
  • 35 Хитрия

    10 7 Отговор

    До коментар #30 от "Ушанков":

    Амеите докараха на власт талибаните в Афганистан защото законното правителство не даде земя точно за амерски бази и САЩ вкараха инструкторите по тероризъм в Афганистан!!
  • 36 Три изречения

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Японеца":

    ... 2 и 1/2 фактически грешки и откровени глупости. Кое в статията е фашистко? По-скоро да оправдаваш агресия в чужда държава е фашистко. И какво значи "чужди ценности". Има универсални ценности, като зачитане на международното право.

    Коментиран от #56

  • 37 Усмивката

    8 7 Отговор

    До коментар #25 от "Румяна Костова":

    Промяна на ценностната система Руме.Ил по точно падението .За това иде реч.Упостошението за човешката душа и личност ,последиците които виждаме сега,във образите на популярни вече до втръсване политически „мутри ” без значение от към цвят.Какво значение какво е постигнато.Всичко рухва ако не се крепи на здрави устои.Това поне в училище не си ли учила.От кое поколение си
  • 38 Усмивката

    10 7 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    Румяна .Наистина не ти подхожда .Малка си по години за да съдиш правилно.Нима България не бе вид резерват ,в който човешките ни права бяха стерателно регламентирани .Спортните ни успехи ,поне от това разбирахме ,също бяха регламентирани така да не са повече от нашите покровители.Няма да забравя една неочаквана загуба на Левски Спартак от Днепър Днепропетровск през далечната 1984 г.През същата година става носител на КЕШ и в отбора играеха звезди като Наско Сираков,Боби Михайлов ,Божидар Искренов
  • 39 ХанкоБрат

    12 12 Отговор
    Русия е много по-нормална държава, за разлика от родината на Дойче Зеле. Вие немските либерални активисти дори нямате свободна държава, тъй като все още се окопирани от америка и англия.

    Коментиран от #40, #43

  • 40 Диди

    8 9 Отговор

    До коментар #39 от "ХанкоБрат":

    Русията е изостанала със десетилетия назад.Кое й е нормалното?Дори след столетие няма да се оправят, защото първо трябва да имат морал,да приемат реалността така както е,А НЕ ДА ЛЪЖАТ,ДА ПРОВОКИРАТ И ДА ЖИВЕЯТ НА ЧУЖД ГРЪБ.Руснаците са ОСАКАТЕНИ ОТ ТЯХНОТО МИНАЛО. Я ВЗЕМИ И ОБЯСНИ ЗАЩО ГЕРМАНИЯ Е НАПРЕДНАЛА ДЪРЖАВА,А РУСИЯ ИЗОСТАНАЛА.
  • 41 ГосТ

    11 8 Отговор
    Гледам пак наште наивници въздишат от разстояние по расия. Онанистка любов. Ама защо не отидете там а ??? А ходите у скапаната Германия,бе лицемерчета продажни ? Отивайте и без това има нужда от хора там, защото повечето се изнесоха.

    Коментиран от #42

  • 42 Диди

    4 5 Отговор

    До коментар #41 от "ГосТ":

    Интересно е,защо бати Путин сега води тел.разговори с Меркел.

    Коментиран от #44

  • 43 Усмивката

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "ХанкоБрат":

    А ти така уверено го казваш като че ли го пишеш оттам.
  • 44 ГосТ

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "Диди":

    А пък този хубавец искал да връща интелигенцията на страната си, като им предлага безплатни жилища, докато работят там... ааааХАХАХА 😂😂😂. Много празни жилища явно имат по големите градове а ? Прекрасна възможност, нашите "социалисти" и идеалисти да отидат в при любимият си диктатор. Тъкмо електората му ще се качи. Щото никой над средното ниво на развитие нема да се върне там ;)
  • 45 ГосТ

    1 4 Отговор
    И за тази гениалност на този вожд, знам от първа ръка. Предложили на човека жилище,че и заплатка дори някаква. Питам "ще приемеш ли"....😂😂😂 Смях....
  • 46 Смешник

    6 7 Отговор
    Сред многото «достойнства» на руснаците е и некрофилията.
  • 47 Ристе

    5 5 Отговор
    Тези от DW , съвсем се изложиха ! Чак чичко им Сорош изпадна в кататония .
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #48 от "Смешник":

    Соросоиди управляват Германия и теб !
  • 50 Пеньо

    7 5 Отговор
    Странен е патосът, с който безродието защитава един палач. Той произлиза от кагебейско-мутренското съсловие, но отдавна е скъсал с комунизма. Той е от тези, които оцениха благинките на властта обвързана с криминалната олигархия. Той дори отмени празника наречен ВОСР. Дори и християнин не е, а и няма приятели християни. Той ненавижда предателите, в това число и вас, на които в момента подмята по някоя копейка. Та ви се чудя на падението ви в защита на този чужд диктатор.
  • 51 dAtigonaserennn

    6 5 Отговор
    Дойче веле - какво да коментираме. Силна Русия не е по вкуса на запада.

    Коментиран от #53

  • 52 Един

    5 3 Отговор
    И ако щатите бяха нормална държава!!!
  • 53 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "dAtigonaserennn":

    Какво значи силна Русия? По БВП е на 12-13 място след държави като Индия, Италия, Бразилия и Южна Корея! Силна по оръжие? Да, но напада само малките и слабите!
  • 54 предатели

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Ти от коя кочина си ,че главата ти е наведена без съмочуствие гладен и никои не ти брои държавата ,че съществува
  • 55 нАКа 47

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Коментатор":

    Ти пък 500, достатъчно са и стотина, дори по-малко.
  • 56 адсасдасд

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Три изречения":

    По брой агресии в чужда държава смятам че СССР е като невръстно пале пред САЩ
  • 57 гост

    2 2 Отговор
    Поредната платена краварска статия.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хер Отто Флик

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Рашка с чашка":

    Само правителствените магазини бяха пълни! Всичко останало- остър дефицит на основни стоки! Какви далавери се въртяха с доларите и марките, за да може да си купиш нещо качествено от КОРЕКОМ (КОРЕкция на КОМунизма)!