27 Ноември, 2018 10:09 6 479 17

Взгляд: Западът разбра провокацията на Порошенко

  • порошенко-
  • провокация-
  • украйна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна раздуха политическа истерия около военноморския инцидент край бреговете на Крим и поиска същото и от своите западни покровители, пише вестник „Взгляд“ в днешния си коментар-обобщение на събитията от последните два дни.

В същото време европейските политици реагираха много, много сдържано и хладно. А европейската преса едва ли не направо разказа на читателите си какво се крие зад провокацията на украинските власти.

На събитията в Керченския пролив бързо откликнаха във Вашингтон и в столиците на държавите-съюзници на САЩ, но явно не както очакваше Петро Порошенко, който веднага се обърна за помощ към западните си партньори. В британския кабинет понажулиха Русия за „дестабилизиращото й поведение“, във френското външно министерство я призоваха „да уважава свободата на придвижване“.

Бившият евродепутат, италианският публицист Джулетто Киеза в коментар за „Взгляд“ казва:: „Повечето страни от Запада ще поддържат Порошенко, те знаят, че той се готви за избори. Да, Порошенко ще използва ситуацията, за да го преизберат. Той си има своята игра.“

И все пак до този момент видима подкрепа няма. Най-реалната помощ, която предлага Западът до момента е спешното свикване на заседание на комисията Украйна-НАТО. За това той се беше договорил с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Западът, като че ли, действително разбра каква е играта на Порошенко, ако се съди по публикациите на европейската преса. „Хитрият план“ на киевския лидер се оказа, че не е чак толкова хитър.

Наблюдателят на британския The Guardian Патрик Грийнфийлд отбелязва, че гласуването във Върховната Рада на „ решението за въвеждане на военно положение се случва всичко на всичко четири месеца преди президентските избори в Украйна.

Избори, които вероятно Порошенко ще изгуби“. "Но ако депутатите гласуват да се прекрати работата на правителството и въведат някакви други ограничения, които се предвиждат при подобен режим, то изборите ще бъдат отложени", уверява Грийнфийлд.

Едва ли не дума по дума го повтаря германският му колега, наблюдателят на Süddeutsche Zeitung Франк Найхозен: „Президентът Порошенко иска да остане начело на държавата и да го преизберат през март следващата година за още един мандат“, пише той. –„Но както сочат многобройните социологически допитвания шансовете му са съвсем малко. Но виж играта на ескалация на конфликта с Русия може да му отвори нелоши перспективи. Като заеме позата на защитник на интересите на Украйна и демонстрира загриженост за сигурността на украинците, той вероятно ще привлече на своя страна значителна част от електората на другите кандидати за президентския пост.

Въвеждането на военно положение, според всички сметки, дава възможност изборите да се отложат от март за по-късно време и така да се позволи на Порошенко да запази за себе си мястото на държавен глава. Той ще спечели известно време и ще извлече дивиденти от това за самия себе си ». Наблюдателят на Süddeutsche Zeitung смята за неправдоподобен и сценарият с „горещата война“, като се привлече НАТО в този конфликт.

Твърде любопитен възглед има в анализа на така създалата се ситуация, който прави кореспондентът на британския The Independent Оливър Керъл. Журналистът започва с обвинение срещу Русия за случилото се. Но в хода на разсъжденията си стига до заключението, че всъщност създалата се ситуация е много по-изгодна за Порошенко.

"Някои украински публицисти вече успяха да предложат на Запада своята версия за събитията, според която "със своето поведение руснаците се опитват да подкопаят положението на администрацията, оглавявана от Порошенко и малко преди мартенските избори да разклатят ситуацията", констатира английският журналист и добавя. "Подобна версия е не само съмнителна, тя е неправдоподобна.“ Възможно ли е да водиш военни действия и едновременно с тях да въвеждаш и военно положение с последици, които да не са в полза на Порошенко, който в момента изостава много след бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Всяко намесване на идеята за заплаха от страна на Русия се превръща в главен коз в ръцете на сегашния президент в неговата предизборна кампания. Киев буквално шари плакатите, на които са изобразени три стълба за бъдещите успехи на Порошенко: армията, езикът и вярата. При това точно в този порядък". Според автора, военното положение днес е предварително обмислена мярка. "Не го обявиха в Украйна по време на горещите събития от 2014 и 2015 година. Днес твърдят, че нещата са други, а в същото време признават, че руската военна намеса е достатъчна, за да убедят всички в нуждата от извънредни мерки. Този аргумент някакси не звучи добре за слуха.“, смята Оливър Керъл в британския The Independent . Според наблюдателя на вестника с обявяването на военно положение Порошенко „сам себе си е прострелял в крака“.

"Той нанесе най-голяма вреда на собствената си страна: Москва просто ще е щастлива да се върне към своята реторика за дясната „хунта“, която управлява в Киев“. А украинците ще изпитат на гърба си „прелестите да се използва военният инструмент за краткосрочни електорални цели", заключава журналистът.

Италианският портал Sakeritalia.it припомня, че още преди две години председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов е заплашвал с въвеждане на военно положение, тъй като „има място за опасни тенденции“.

Порталът поставя въпроса какво се е променило сега и защо трябва да се въвежда то днес, ако „е имало и по-лоши времена“. И пита: "За да се попречи на народа да изрази политическата си воля? Да се избегне нов Майдан? Да се запуши устата на пресата?“ И сам се опитва да отговори: „Всичко това може да се направи при едно военно положение. Кой знае колко още ще продължи тази лудост", пише в редакционна статия медията.

Дори френският Le Monde, който и при най-добро желание е трудно да бъде заподозрян в "про-руско настроение", отбелязва „Взгляд“ в прегледа си на европейската преса, и той отбелязва, че «въпросът, повдигнат от Петро Порошенко в края на заседанието на Съвета за национална сигурност, да се въведе военно положение, може да доведе не само до разрив на отношенията с Москва, но и да отсрочи наближаващите президентски избори в Украйна, които се очертават твърде проблематични за сегашния държавен глава".

Превод: Фокус


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАЛЕВ

    79 7 Отговор
    Този Порошенко е бил много по тъп и умствено-изостанал елемент от нашия глупендър Плевнелиев.боже боже прибери си вересиите.

    Коментиран от #8

  • 2 Соня

    45 5 Отговор
    Теа социалисти само компромати и постановки правят, даже жертват животите на хората само зада остане на власт а пък е милиардер
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бачо Киро

    56 3 Отговор

    До коментар #3 от "Преброяване на бесните язовци":

    Никой не те спира да прочетеш обаче цитираните западни медии, нали? Или те са командвани от Путин лично? ...

    Порошенко е ясно, че със зъби и нокти ще държи кокала, особено като му е известно, че не е титуляр за следващите избори. Пределно му е ясно какво го чака, ако не успее да избяга овреме след загубените избори ...

    Коментиран от #9, #11, #14

  • 5 КОКО

    28 2 Отговор
    Никога повече сладки от по-рошен-ко!

    Коментиран от #7

  • 6 Диди

    5 50 Отговор
    Поредната проруска статия.С агресивните си действия Путин иска да си повиши ниският рейтинг.Както винаги лъжат,но видов ден ще има.
  • 7 Фриман

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "КОКО":

    И аз не ги купувам! Не искам да поддържам този малоумник!)
  • 8 Дидо

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГАЛЕВ":

    И двете персони са обслужващ персонал на Сащ но , поне Росица не ни излага официално като глава на България
  • 9 Софиянеца от Киев

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Чака го оня гдето галавой мяса на Дойче каска от на бай Хитлер времето
  • 10 наблюдател

    20 2 Отговор
    Военното положение може да бъде удължавано до изборите. През това време ще се смачка опозицията на тази хунта и ще се сплотят редиците пред "външната заплаха". Поне такава е целта.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пиянде

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Преброяване на бесните язовци":

    Рано си втасъл колега .

    Коментиран от #13

  • 13 хост

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пиянде":

    ма той явно така си е роден...не поради някакъв процес?
  • 14 ПУТИНОФИЛЧЕ

    1 15 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    Бачо ми прочетохме ги западните вестници.Ама ти освен руски и донякъде български друго не можеш прочете.Лошото за др. ви Путин тепърва предстои.Жалко за руснаците,не заслужават такъв лидер,но в крайна сметка те си го преизбират,също като нашите хубосници.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цветков

    7 0 Отговор
    Генетичният маркер води този ментално увреден президент в самотно умствено безсилие!Но рашките като им спрат и газта ще се възтържествува гражданска война!
  • 17 не син

    9 0 Отговор
    Нищо не е разбрал Запада ! Той си знае ! За всички западни, а и не само държави е ясно кой е поръчителя на тези непрекъснати провокации ! Просто натовските поддръжници на САЩ вяло скандират и подкрепят натегача Порошенко за тъпия му фарс !