27 Ноември, 2018 13:01 5 124 34

Русия: "Те казват, че са били на Луната. Ние ще проверим."

  • нийл армстронг-
  • луна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и дискусиите по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците явно са решили да проверят този факт – лично!

Новината съобщи ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин: една от задачите на планираната за след 2030 година руска мисия до Луната ще е да провери дали американците наистина са били на Луната през 1969 година: "Поставихме такава задача - да се отиде и да се провери били ли са там, или не. Те казват, че са били. Ще проверим."

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, зададен от кореспондент, създаде впечатлението, че шефът на "Роскосмос" се е пошегувал. Но в Русия отдавна съществуват съмнения относно мисията на НАСА "Аполо-11". Съветският съюз се отказа от програмата си за изследване на Луната в началото на 1970-те години, след като четири експериментални ракети се взривиха.

Сега Русия планира да изпрати след 2030 г. космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин, нито една страна не може сама да изпълнява програма за полети до Луната и уточни, че Русия се надява на сътрудничество със САЩ, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи заедно с НАСА по проекта за орбитална станция около естествения спътник на Земята, наречена "Deep Space Gateway".

Защо има съмнения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята проследяват на живо по телевизията как астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, докато астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава почти никой не оспорва достоверността на черно-белите кадри, включително и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си "Ние никога не сме били на Луната: Американската измама за 30 милиарда долара". И до днес тя е основният аргумент на всички, които вярват, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, заснета в тайно телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм "2001 - една одисея в Космоса" излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а снимките били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг предизвика най-вече насмешки и подигравки, но през седемдесетте години много американци започнаха вече да не приемат безрезервно всичко, което им казва правителството - особено след аферата "Уотъргейт". Още повече, че в творбата си Кейсинг поставя и въпроси, които изглеждат много смислени: Защо снимките от Луната са толкова добри, сякаш са правени от фотографи-професионалисти? Защо никъде на небето не се виждат звезди? И защо американският флаг, забоден на повърхността на Луната, се развява, макар там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои обяснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на "Аполо 11", той обяснява как след като ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил променен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което военен самолет ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха особено гневно на твърденията, че били актьори в гигантска измама. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин "Бъз" Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година поиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го нарече "страхливец" и "лъжец". Олдрин, тогава на 73 години, удари с юмрук в лицето 35-годишния репортер.

Бил Кейсинг почина през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си миг той продължи да вярва в своята теория за фалшифицираното от американците кацане на Луната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примат

    35 10 Отговор
    Не само, че не са били там, но Земята и Луната са плоски!

    Коментиран от #7

  • 2 Бесен Язовец

    9 17 Отговор
    Дойче веле ? Тия са лъжци, не аз го казвам, казват го рублофилите.
  • 3 ванката

    34 10 Отговор
    ако холивуд е луната да стъпвали са...
  • 4 Eeee

    46 11 Отговор
    Най-големите манипулатори и лъжци -САЩ
  • 5 ЛИлиев

    28 4 Отговор
    Омръзна ми от приказки за невежи! Руснаците отлично знаят били ли са там или не американците. Същото се отнася и за китайците. И двете държави са имали спътници на Луната и са могли да направят снимки и да видят това. Това е писания за хора, които си падат по "жълти" новини. На времето имаше и публикации, които се занимаваха с това дали е летял Гагарин или не!
  • 6 Фактолог

    9 2 Отговор
    Толкова силно желаех една жена, че сега не знам, бил ли съм, или не, с нея.
    Това е магията. И да не забравяме, че Луна е малката сестра на Земя. Трябва силно да я желае и ще бъде с нея.
  • 7 Плоска

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Примат":

    Да бе, плоски. Земята може би, ама всеки знае, че луната е куб!
  • 8 асддса

    15 0 Отговор
    Да, това за трети път го четем в последните няколко дена. Браво Факти за оригиналните информативни статии!
  • 9 сссс

    15 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ...планираната за след 2030 година руска мисия до Луната...
    Тъкмо до тогава китайците ще са пуснали евтини луноходи в "Джъмбо" И "оелхикса", а руснаците ще кажат, че те са ги измислили и са безаналогови.
  • 10 дядо Йоцо гледа

    18 12 Отговор
    най добре да питаме Стенли Кубрик, само че няма как понеже някоя от Агенциите за национална сигурност на САЩ му запушиха устата предвидливо преди да се е разприказвал от старческо слабоумие, и пак да кажа, има вероятност да се кацне на Луната ако се преодолее тежкия радиационен фон/през 1969г. едва ли са имали тази технология, сега вече може и да съществува/, но няма как да се върнеш, все още не е измислена ракета носител с достатъчно гориво, която да те изстреля обратно в орбита около земята, така че САЩ сътвориха една огромна измама със собствения си народ, и не само с тях с цялото човечество.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    12 10 Отговор
    Лично Путин щял да кара ракетата. След това космонавтите ще се наричат путинавти!
  • 12 Коко

    11 24 Отговор
    Американците вече изследват Марс, а руснаците още не са стъпили на Луната и се ежат. Смешници.

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    27 8 Отговор

    До коментар #10 от "дядо Йоцо гледа":

    Един факт: по едно и също време Русия и САЩ се състезават, но за разлика от Русия, която вече успешно е изстреляла сателит, САЩ не са направили никакво значимо постижение. Излиза президента и казва, че ще кацнат на Луната и хоп, след 3г. вече имат ракета, с която успешно и без проблеми летят в околоземна орбита, а забележете, че преди това не са могли да изстрелят и камък. След още 3г. вече са направили дузина тестове, всичко върви по мед и масло, поемат към Луната, обикалят я, после в поредица от опити кацат, ходят, излитат и се връщат без аварии. В това същото време Русия претърпява крах след крах, защото не може да направи ракета с достатъчно мощни двигатели, които да са надеждни и в същото време да успеят да вдигнат апаратурата необходима за подобна мисия. И макар да са корифеите в ракетостроенето и мисиите, те не успяват. САЩ пък са неудачници и хоп, стават най-добрите, най-точните и най-бързите. Нали знаете, че ако това е най-великото нещо и е реално, то всяко парче и техника ще са по музеите, а то не е така. Документите са онищожени, участниците в мисиите не помнят нищо и не дават интервюта след това, много несъответствия, но без логични обяснения за апаратурата, която не е подходяща за лунната среда например. Но ...всичко е точно.
  • 14 гост

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Коко":

    Неоспоримо е, че изпращат уреди за изследване, но е оспоримо, че са извършили безупречно тези мисии освен аполо, преди това и гемини, с кратки срокове, с нови техники, всичко е минало перфектно като се има предвид, че лунния модул не са могли да го управляват на Земята и са го разбили, а на Луната, да знам, че гравитацията е по-малка, безупречно и гладко са кацали и излитали с него. Все едно да вземеш двойкаджията в класа, да му бутнеш една чанта с пари и той да стане отличник, някак си само на теория е постижимо.
  • 15 Наблюдател

    14 1 Отговор
    Ако са кацнали от видимата страна , при новите технологии , щяха да заснемат следи от кацането .Ако са кацнали на обратната страна , как са осъществили пряко тв предаване ?
  • 16 Пешо

    9 2 Отговор
    И аз се чудя, с тези нови супер мощни телескопи не може ли да се види има ли следи или не!

    Коментиран от #17

  • 17 галилей

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Може, разбира се: https://www.skyandtelescope.com/observing/how-to-see-all-six-apollo-moon-landing-sites/ .

    Коментиран от #30

  • 18 Усмивката

    3 7 Отговор
    Те докато отидат ,хамериканците може пътьом до Марс да оставят една стъпка ,ей така за кадем
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Уточнение

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Не всичко , а американското е ЛЪЖА !
  • 21 Алооо

    3 2 Отговор
    Е, хайде проверете де! Може би в някой друг живот.
  • 22 Wittmann

    4 4 Отговор
    Абе кой ги спира руските идиоти да проверят?

    Коментиран от #23

  • 23 Лунофил

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Wittmann":

    Спира ги чичко Пути, иначе да са избягали всичките на матушка Лун
  • 24 съмнителен

    4 2 Отговор
    Всеки по-силен телескоп може да провери това,но ми е странно защо още не е

    Коментиран от #28

  • 25 Спутник

    4 4 Отговор
    Всички руснаци са еднакви в едно- челата им приличат на космодрум
  • 26 Грую

    8 3 Отговор
    Ако американците през 69 година имаха технологията да стъпят на луната и да се върнат то до сега галактиката щеше да им е тясна и да са стигнали до съседната най-малко! А те 2018 ми се хвалят, че няква сонда стъпила на марс. Елементарния извод е, че стъпването на луната е долна заблуда!
  • 27 Wittmann

    2 1 Отговор
    За нормалните хора има достатъчно аргументи. Има поставен лазерен отражател за измерване на растоянието до луната, хиляди астрономи са следили това събитие, включително и руски. Дадени са достатъчно разяснения - защо се вее знамето и защо небето е черно на видео кадрите. И между другото, не са били един, а няколко пъти. Полетите са доста рисковани и скъпи, така че не може да очакваме да летят както между Америка и Европа.
  • 28 VERAX

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "съмнителен":

    Може ли наистина? Ако може го провери.
  • 29 читател

    7 2 Отговор
    Глупости са това, че са били. За толкова години щеше да има развитие. От 69-та г. до сега нищо по повод кацане на Луната. Лежи се на стари лаври. Колко совалки им се разбиха, защо не се използва и доразви технологията на кацане и излитане от 69-та г.? Когато си мериш величието и единствения стремеж е да демонстрираш кой е по-по-най си оставаш само с празните приказки и много пари, хвърлени за убедителна реклама.

    Коментиран от #31

  • 30 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "галилей":

    Благодаря за препратката. Прочете ли статията! Там пише, че никой телескоп не може да види следите, дори Хъбъл. Законите на оптиката определят своите граници.
  • 31 VERAX

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "читател":

    Не! Не са глупости. За какво да се изхарчат милярди, за лунен прах и още камъни? Освен доразвиване на технологията, трябва и да е целесъобразно да идат там хора, а иследвания може да се правят и без риск за човешки живот.
  • 32 VERAX

    3 0 Отговор
    И между другото хората по-трудно приемат истината отколкото лъжите.
  • 33 сноу

    1 0 Отговор
    Кацнали са, ама в някой филм на Холивуд.Дебелите хамерски гуши дават пари, ама само тогава когато могат да си върнат, поне 5 пъти по толкова, а за тая работа трябват доста пачки.
  • 34 Пешо

    1 0 Отговор
    Браво,70 години по късно но може и да успеят.Само да не стане като с Глонасс и реалния социализъм!!!