Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 16:00 8 556 34

Битката на президента Радев със законодателния произвол на ГЕРБ

  • румен радев-
  • вето-
  • бсп-
  • герб-
  • закон

За по-малко от две години, откакто е начело на държавата, Румен Радев 11 пъти е упражнил правото си на отлагателно вето по критично важни за българското общество законопроекти

Битката на президента Радев със законодателния произвол на ГЕРБ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Стефан Гайдарски за сайта „Гласове“

Политическата безпътица в България е довела цялото общество до състояние на будна кома. Единствената теза, по която има консенсус е, че повече не може така. Мнозина биха казали, че българската държава не е излизала от това състояние, но това е просто една удобна фраза. Нещо повече, количествените натрупвания на политическа безотговорност доведоха до качествени изменения в политическия организъм. И колкото по-рано се преодолее инерцията на хаоса, толкова по-бързо ще се очертаят контурите на нова България.

За първи път от много години, а в някакъв смисъл и за първи път въобще, на водещите български политици ще им се наложи да се оправят сами. Какво имам предвид? Не се очаква да долети „ястреб“ от Белия дом, нито „хибридна“ буря да се развихри от Кремъл. Тръмп е прекалено зает да направи Америка отново велика, а Путин преди броени седмици заяви във Виена, че България е страна, която не отстоява националните си интереси. За ужас на умилените русофили и хвърлящо в паника, издържащите се от русофобия кръгове в България, това изявление на руския лидер не бе очертано темпорално, с всички произтичащи от това последици. Няма смисъл да разводнявам изложението в тази посока, но твърдението, че и САЩ, и Русия не проявяват интерес към нашата вътрешнополитическа проблематика трудно би било оборено с нещо повече от лозунги. Европейските ни партньори също са прекалено вперени в себе си, от Брекзит през кризата „Меркел“ до нестабилния Макрон, и липсват каквито и да е индикации да проявяват интерес към българските тегоби. Последният абсолютно формален доклад на Еврокомисията само потвърждава това.

Но да се върнем вкъщи. Кои са вътрешнополитическите фактори, които могат да проектират новото бъдеще на България? Утвърден навик е на този въпрос да се отговаря обтекаемо – политическата класа, конспиративно-заговорнически – задкулисието, ченгетата и прочие хуморески или „експертно“. Експертният отговор най-често формира произволен микс от първите два, в зависимост от това кой експерт как усеща посоката на вятъра. Обективният политически анализ обаче изисква трезви оценки. В края на 2018 г. вътрешнополитическите играчи в България са лидерите на двете най-големи партии и президента и те си имат имена – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Румен Радев. Налага се да се спра поотделно на всеки един от тях.

Позволявам си да спестя баналностите какво и защо лидерът на ГЕРБ е направил дотук и да се фокусирам върху утрешния ден.

Бойко Борисов си отива от голямата политика и това не подлежи на съмнение.

Въпросите как ще се реализира този процес и колко време ще отнеме обаче са от съществено значение. Логичният завършек е или ГЕРБ да изчезнат завинаги от избирателния терен в сегашния си вид и да освободят място за съвсем нова формация, или в опозиция да почнат отначало и да се превърнат в демократична дясна парния сами или с остатъците от „старите“ десни.

В идеалния вариант ГЕРБ ще се оттеглят от политическата сцена през два избора – предсрочните парламентарни, които чукат на вратата, и местните в края на 2019 г. Но в реалистичния – минимум два парламентарни и два местни, което на практика означава, че ГЕРБ ще бъдат фактор в политическия живот на страната минимум още поне пет години. Който си въобразява, че ще се справи с машината на Цветанов с магическа пръчка или хората му ще се „спихнат“ и саморазпуснат от само себе си, след една загуба на парламентарни избори, просто е наивник.

Ситуацията в БСП е както винаги много сложна, защото те остават верни на традицията периодично да се самобламират. Суицидният нагон твърде често надделява над властовия и Корнелия Нинова периодично е принудена да се обяснява на свои и чужди какъв точно лидер е и на каква точно партия. Но това представлява живота на социалистически лидер в България последните години – трябва да биеш на мускули военизирана изборна машина с ясно изразена пирамидална структура през медиите и с разпасани команди по места. Съвсем цинично казано, Корнелия Нинова извади късмет, че собствената й опозиционна последователност съвпадна във времето с нестихващите поредици от тежки провали на ГЕРБ. Ако съумее да стегне редиците и да уцели гражданската квота,

би трябвало най-после БСП да бие сгромолясващата се ГЕРБ на парламентарни избори.

С местните ще бъде значително по-сложно, но те не са обект на настоящия коментар.

Стигаме до президента Румен Радев – здравото звено в българската политическа триада. Откакто генералът се конституира като държавен глава, се радва на постоянен най-висок рейтинг, стои солидно и във вътрешен, и във външнополитически план. По естествен начин се превърна в основен гарант за демокрацията в страната. Изправен е пред историческата мисия да се справи с провеждането на честни избори. В същото време не може механично да откъсне от своя авторитет и да го прехвърли на новата управляваща коалиция, доминирана от БСП, за да даде стабилност на следващото управление. Тук по естествен път изниква призракът на нова Конституция, респективно Велико народно събрание. Струва си да се кажат няколко думи защо такъв подход би тласнал страната в още по-сериозна криза.

Основният аргумент против свикването на Учредително събрание е състоянието на двете основни партии, които се инфектират взаимно от насрещната си политическа обусловеност. Какво би решил един такъв орган в разширен персонален състав на 44-тото Обикновено народно събрание - Калинки, Цеци и Цецовци, от едната страна, и още толкова обновени социалисти плюс необновените, които хващат последния влак поради големия брой мандати във ВНС. Нека не забравяме, че актуалното състояние на държавата е следствие от

десетгодишното газене на действащата Конституция от ГЕРБ – ни повече, ни по-малко.

И още – да не бързаме да отричаме достиженията на основния закон досега. Защото с тази Конституция и козметични промени станахме пълноправен член на Европейския съюз през 2007 г.

Големият въпрос е разполага ли президентът с инструменти да възстанови върховенството на закона, като фундамент на правовия ред и демокрацията, без да се минава през разтуряне на държавата и съграждането й наново без никакви гаранции за прогрес, но при сериозни рискове за допълнително деградиране правата на българските граждани? Защото тъкмо върховенството на закона предпоставя здрава партийна система, а отсъствието му превръща управляващите в котерия.

Струва ми се, че отговорът в известен смисъл идва от само себе си и трябва да се търси в

досегашните стремежи на президента да отстоява върховенството на закона.

Става дума, разбира се, за досегашната му битка със законодателния произвол на ГЕРБ. За по-малко от две години, откакто е начело на държавата, Румен Радев 11 пъти е упражнил правото си на отлагателно вето по критично важни за българското общество законопроекти. Поради интензитета на законодателния произвол от страна на „гумения печат“ на Борисов – 44–то НС, президентът вече е в историята като рекордьор по упражняване на тази си компетентност.

За сравнение Желю Желев го е правил 22 пъти за седем години – от 1990 до 1997 г., а Петър Стоянов - 10 пъти за пълния си президентски мандат до 2002 г. Не е необходимо голямо въображение, за да се предвиди, че досега фигурантите на Борисов от парламента дори не са си направили труда да вникнат в мотивите на президента, а по команда са отхвърляли загрижеността му за върховенството на закона. С едно-единствено изключение: скандалните промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Там президентът успя да принуди парламента да приеме ветото му.

Какво да се прави?

Единственият изход от това положение е тримата лидери на България – Радев, Борисов и Нинова да седнат на една маса и да гарантират бъдещето на отечеството чрез въвеждането на по-висок праг за преодоляването на президентското вето. Да, Борисов има интерес от това да се въведе квалифицирано мнозинство за преодоляване на президентското вето, макар това да звучи парадоксално. Това е последният му исторически шанс да се спаси от пълния позор и да се оттегли с остатъците от достойнството си, а Нинова предварително да легитимира бъдещето на управлението си като пресече пътя на възможния законодателен произвол от собствената си партия в зародиш. Този шанс за България не бива да бъде пропускан. Но е той предполага историческо мислене у Борисов и политическо смирение у него, ГЕРБ и икономическата им клиентела. А това е прекален оптимизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Партизан за бой се стяга

    65 25 Отговор
    Оставка!!!! Съд за крадливите герберасти и комуняги!!! Смяна на крадливата политическа система !!!

    Коментиран от #33

  • 2 ХА ХА

    40 68 Отговор
    ЗА КАКВА БИТКА СЕ СТЯГА ТОЗИ ИЗКЛЮЧИТЕНО ПРИМИТИВЕН ИПРОСТ ФАТМАК
  • 3 гнида

    44 11 Отговор
    Аре да ни ми вмешаваш скъпи Авторе , кой къде ще сяда и обсъжда ! Мога да се съглася , че герб е аут , но никакви уговорки повече с никого освен суверена ! Ако не им харесва да си ходят !
  • 4 Неутрален

    46 70 Отговор
    То и Плевнелиев беше мишка,ама този бие рекордите по тъпотия.

    Коментиран от #30

  • 5 Гост

    33 56 Отговор
    Фатмак падни за 100 лицеви

    Коментиран от #23

  • 6 bbb

    39 46 Отговор
    Тая какла на конци не може нищо съществено да направи освен да дудне като робот
  • 7 Тръмп

    40 41 Отговор
    Стефан Гайдарски е изпуснат от Психодиспансера в Курило!!:):):)Радев и Нинова отиват в ”Трета глуха” заедно с всички дебили и фантазьори около себе си!:):):)
  • 8 име

    35 42 Отговор
    този жена си не може да стегне , камо ли държавата. съветникът му го опровергава, баща му блъска хора ....стига фантазии.
  • 9 Агент по заетостта

    22 28 Отговор
    Някакъв задник си написал мотивационно писмо за работа впри грозника на Решетников с цел да се облажи. Аман от кариеристи.
  • 10 ФАКТ

    28 37 Отговор
    ГЕРБ ве4е близо 8 години е на власт..и ако никой не вижда разликата в състоянието на държавата сега и преди 10 години..зна4и или е сляп или е тотален комунист като тоя президент...ако сте забравили какво беше преди 10 години и сега...просто намерете снимки на всеки един много голям голям и среден град..от преди 10 години и сега...и ще видите о4еизвадната разлика...!!!ако пак не я виждате ходете на психиатър..не казвам 4е от герб не крадат и 4е няма корупция...напротив ясно ни е на вси4ки 4е хората от партията техните братя сестри семейства братов4еди имат облаги.това е напълно нормално и всеки от нас би направил същото.но заедно с със вси4ки тези факти факт е 4е направиха изклю4ително много за държавата поне да прили4а на такава..а не на някакво долнопробно село..каквото беше преди 10 15 години..защото тогава имаше само кражба от политиците без да направят нищо ама абсолютно нищо е грешка докараха държавата до фалит.да 4акаме по 5 дена за един хляб,,.е това го направиха..и не си мислете 4е като дойдат други хора нови хора нещата ще се променят..не няма..защото ние хората сме много по крадливи от онези в парламента..разликата е 4е просто някои от нас..няма от къде да крадът...4естен 4овек няма да дойде на власт,,ако се надявате на такъв,защото просто такъв 4овек в България НЯМА!!!!така 4е моля ви не лъжете мен а и себе си също, 4е ние сме по разли4ни от тези горе..
  • 11 ФАКТ

    29 36 Отговор
    по добре управляваща партия от ГЕРБ от 40 години насам ако не и пове4е не е имало..да невси4ко им е перфектно има още какво да се желае..може би да вдигнат заплатите не с 10 а поне с 15 процента..да се вдигнат пенсиите на определени хора които вземат по 100 150 лева пенсия..но не вси4ки пенсии а само на тези ...да се регулират заплатите на някои лекари които вземат по 50 000 лв не знайно по каква при4ина..и президента на сащ не взема толкова..и други неща които няма как да изредя тук..но има и други неща които могат да се поправят ..но то не може вси4ко да стане на един път..но ако свалите герб от власт..гарантирам ви на 300 процента 4е държавата отново ще се срине тотално..и ще съжалявате всеки ден 4е сте си съсипали сами държавата..мислете какво искате..не само да искаме..а нека помислим какъв ще ефекта от това наше искане..защото има неща от тези които искате...и са напълно разбираеми и смислени..но има и неща които искате и са абсолютно необмислени и безмислени....

    Коментиран от #14

  • 12 Ryty

    27 18 Отговор
    Потъването на бприсов и герб започна с избирането на този Президент
  • 13 Ads

    27 24 Отговор
    Тук не се гласува за, а против. Герб пак ще спечелят щото са по-малкото зло от Бсп. А Радев стана президент, заради Цецка Цачева.
  • 14 язе съм гейберастче

    9 18 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    тате беше доносник на ДС и така ме прибута на 35г да завърша Югозападналият университет и вече съм юрист.Ама не прост юрист,а прокурор ,но няма да ви кажа къде.то животът ми си бе добър и преди това,ама сега помагам на тате да усвоява,като отбивам заплахите към него.Един път месечно се отчитам,но няма да ви кажа с колко.Важното е да може тате да усвоява.
  • 15 Булшитс

    24 20 Отговор
    Тъпа държава, президента трябва да има глас в законодатеството а не да го отсвирват тъпите гер аристчета заедно с дупелизачите ОП и Магарешките
  • 16 Народа ПРОСТ

    21 19 Отговор
    Факт е че в тези 10 г. Народа загуби всяка възможност за малък и срезен бизнес Факт е че се разрасна Чудовищно империята на ПРАДЕТО факт е че градове и села са изпълнени със Заложни къщи и фирми за Бързи кредити има още куп ФАКТИ герберско мекере
  • 17 ФАКТ

    16 23 Отговор
    първо не съм Гербер...Само отбелязвам 4е през времето което управлява герб държавата ни е в хиляди пъти по добре..това 4е малкия и средния бизнес..намаля..не зна4и 4е се е сринал това вуобще не е така..да е напълно из4езнал а той не е..аз живея в малко град4е и има много малки магазин4ета които си работят съвсем нормално и това което казваш ти въобще не отговаря на истината..освен това..щом се развива големия бизнес..нали се сещаш 4е в тези големи магазини предприятия дискотеки хотели..в тях работят хора.и искарват пари4ки..за да живеят с тях///...а това 4е ти искаш да си въртиш бизнес4е и да си изкарваш лесни пари4ни ами по твоята логика то вси4ки искаме да имаме малък бизнес и да си изкарваме пари4ки без да работим..ако вси4ки хора в България мислят като теб..трябва всеки българин да се занимава с бизнес..а кой ще работи????..но това 4е не ти се е усмихнало щастието..си е твои проблем..много други си имат малък и среден бизнес и не е оплакват..този факт ти е грешен..а по въпроса за това 4е империята на прадето се разширява..хи4 не ми дреме тъй като за мен е важното в държавата ни да се прави нещо а то се прави..а това 4е някой близък на герб си разраства бизниеса..е съвсем нормално..защото и ако ти беше на власт..1000 процента съм сигурен 4е синът ти или дъщеряти също щеше да са милионери и да държат цели квартали..нали???а това 4е н а нас ни се иска всеки да си има "малук" бизнес и да си лежа и да ми падат пари4ки от небето ..сори пи4 някой трябва и да
  • 18 факт

    16 23 Отговор
    ЩЕ ГО КАЖА КРАТКО И ЯСНО..И ВСЕКИ ЖИВЯЛ В ПОСЛЕДНИТЕ 40 ГОДИНИ..И БЕЗПРИСТРАСТЕН КЪМ НИКОЯ ПАРТИЯ..ЩЕ ГО ПОТВЪРДИ....БСП=КРАДЕМ КРАДЕМ КРАДЕМ..ИСКАМЕ САМО ДА КРАДЕМ..ГЕРБ=КРАДЕМ КРАДЕМ НО И ДАВАМЕ...И ПРАВИМ..НА ВСЕКИ НОРМАЛНО МИСЛЕЩ 4ОВЕК ЗНАЕ 4Е ГЕРБ Е МНОГО МНОГО МНОГО МНОГО ПО МАЛКОТО ЗЛО ОТ ВАС КОМУНЯГИТЕ..ВСЕКИ БИ ИЗБРАЛ 4АШАТА ДА МУ Е НАПОЛОВИНА ПЪЛНА..ВМЕСТО ДА НЯМА И ЕДНА КАПКА В НЕЯ..КАКТО БЕШЕ ПРИ ВАС..СЪЖАЛЯВАМ НО СЕГА НА УМНИТЕ ХОРА 4АШАТА ИМ Е НАПОЛОВИНА ПЪЛНА И НИКОЙ РАЗУМЕН 4ОВЕК НЯМА ДА ИСКА ДА СИ Я ИЗСИПЕ ЗА ДА Е НАПЪЛНО ПРАЗНА..А ВИЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА НИ ОБЕДИТЕ 4Е ПРАЗНА 4АША ЩЕ МИ Е ПО ПОЛЕЗНА ОТ НАПОЛОВИНА ПЪЛНА..АМА ИЗВИНЯВАЙТЕ АМА ХОРАТА НЕ СА ИДИОТИ...САМО ДА ТЕ СВЕТНА..ПРЕДПО4ИТАМ КАТО ОТВОРЯ ФРИЗЕРА ДА ГО ВИЖДАМ НАПОЛОВИНА ПЪЛЕН ВМЕСТО ДА ГЛЕДАМ САМО РАФТОВЕ ВЪТРЕ И НИЩО ДРУГО..:)ИСКАМ ДА КАРАМ КАКВАТО КОЛА ИСКАМ АЗ..А НЕ КАКВАТО МИ КАЖЕТЕ ВИЕ КОМУНЯГИТЕ..ИСКАМ ДА ОТИДА ТАМ КЪДЕТО ИСКАМ АЗ..А НЕ ВИЕ ДА МИ КАЗВАТЕ КЪДЕ МОЖЕ И КЪДЕ НЕ..СЕЩАШ УИ СЕ КОМУНЯГА...:)
  • 19 ФАКТ

    17 18 Отговор
    И ОЩЕ ЕДИН ВАЖЕН ФАКТ..КАТО ГОВОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТА...НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ 4Е АКО ГЕРБ НАРО4НО НЕ ПРЕДЛОЖИХА ЦЕЦКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ..ТОЯ РАДЕВ ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ ДА ЗНАЕТЕ 4Е СЪЩЕСТВУВА...ТАКА 4Е ДОРИ ТОЙ Е ПРЕЗИДЕНТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ...ВСИ4КИ ГО ЗНАЕТЕ..ДОРИ ГЕРБ ВИ ПРЕДЛОЖИХА ДА УПРАВЛЯВАТЕ ЗАЕДНО..ТАКА ЩЕШЕ ДА ИМА И ВАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ..ОТ КОИТО НЯКОИ ДА БЪДАТ И ДОБРИ ЗА ДЪРЖАВАТА....АМА ВИЕ ОТ КАЗАХТЕ.???ЗАЩО ЛИ..???ЗАЩОТО ИСКАТЕ КАТО КРАДЕТЕ ДА СИ КРАДЕТЕ САМО ЗА ВАС....4ОВЕКА БЕШЕ СКЛОНЕН ДОРИ ДА ВИ ВКЛЮ4И В УПРАВЛЕНИЕТО В ИМЕТО НА ДОБРОТО ЗА ДЪРЖАВАТА..А ВИЕ..КАКВО КАЗАХТЕ..????КАЗАХТЕ НЕ...ЗАЩОТОТО НЕ ВИ ПУКА ЗА ДЪРЖАВАТА ..А САМО ЗА ВАШИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ..СЕЩАШ УИ СЕ..ЛАМПУНГЕР КОМУНЯГОВ

    Коментиран от #21

  • 20 ФАКТ

    15 17 Отговор
    А И КАКТО Е ПИСАЛ ТУК ЕДИН РАЗУМЕН 4ОВЕК..ХОРАТА ГЛАСУВАТ ЗА ПО МАЛКОТО ЗЛО...А НЕ ЗА ТОВА 4Е НЯКОЙ 4ЕСТЕН ЗАЩОТО ВСЕКИ УМЕН ЗНАЕ 4Е 4ЕСТЕН 4ОВЕК НЯМА..:)И АБСУЛЮТНО ВСЕКИ БЕЗПАРТИЕН 4ОВЕК..ЗНАЕ 4Е ПО МАЛКОТО ЗЛО..Е ГЕРБ..дори мога да кажа 4е от тях дори имаше и проява на полезни неща за народа..едно от тях което ми идва на акъла сега е три пъти повишената минимална заплата....до като при бсп..думата повишение ..беше забранена като дума:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антикомунист .

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Няма по голямо зло от комунисти.И тази мижетурка,комунистическа подлога и човек ръководен от жена си,Радев не става за чеп.За кълвач става,да кълве на кобилата Деса фъшкийте.
  • 24 Адолф

    12 8 Отговор
    Айде,герберските тролове се впрегнаха на работа.
  • 25 Едо

    7 8 Отговор
    ЗА БОГА, КАКЪВ ФАКТ СИ ТИ, ФЪФЛЕЩА БУБОЛЕЧКО?! НИЕ СМЕ ЗДРАВИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ И СМЕ РЕШЕНИ, ДА ИЗРИНЕМ ТАЗИ ОТВРАТИТЕЛНА, КРАДЛИВА, КОЖОДЕРСКА, ЦИНИЧНА БАНДА ОЛИГАРХИЧНО-ПОЛИТИЧЕСКИ МЕРЗАВЦИ, ВЪРЛИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ! КОГАТО ВЪВЕДЕМ ВРЕМЕННА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, С ДАДЕНИЯТ НИ ОТ БОГА ПРЕЗИДЕНТ Р. РАДЕВ, СЛЕД ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ЩЕ ОТИДЕМ КЪМ ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО ШВЕЙЦАРСКИ МОДЕЛ! ТАКА ЩЕ СЕ СПРАВИМ ВЕДНЪЖ-ЗАВИНАГИ С ПОТИСНИЦИТЕ И УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! 3000000 ПРОКУДЕНИ БЪЛГАРИ С РАДОСТ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА, ЗА ДА РАБОТЯТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И ПРОЦЪФТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ! ДАЙ, ГОСПОДИ! АМИН!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 445

    7 4 Отговор
    Автора е болен човек,да си взима хапчетата,а Ал Бънди си е комедиен герой,но българският е даже марионетка.Мечтите са безплатни,даже и за комунистите и техния пролетариат.
  • 29 Бубу

    6 5 Отговор
    Толкова явно поръчкова писанка, герб се сгромолясвал, герб газел конституцията, Борисов си отивал от политиката, ха , ха, ха сън в лятна нощ. Писанката на този е една тенденциозна лъжа в стил бсп, която трябваше да бъде забранена със закон. Корнелата и сие използват всякакви методи и най вече долнопробните лъжи, подмолни интриги, нахъсване на хората, раздухване на измислени скандали и т н те така разбират борбата за власт, не с избори, а ако може с тези методи да се докопат до властта То какво ли да очакваш от комунисти, само дето не са почнали въоръжената борба, за сега само свирепа хибридна война, но добре, че хората помнят и знаят какво е когато властта е в ръцете на комунистите. И този писач да не ми пробутва измислените си анализи защото освен другарите няма кой друг да му се хване Колкото до президента, този писач е направо смешен. Голямото достойнство на президента
    било, че е рекордьор по отлагателно вето? Ами той е рекордьор, защото първо не разбира от икономика и от обективните закони по които тя се развива, второ защото обслужва интересите на бсп, трето защото си отмъщава на управлявляващите понеже не му се получиха едни игрички, четвърто защото е с голямо его и самочувствие без покритие Този човек има психически проблеми за които трябва да се погрижи Като критикува и дава съвети защо поне един път не конкретизира нещата а говори само общи приказки, защото не разбира, защото едно е да си военен друго е да ръководиш държавата, като критикува не
  • 30 .Д.Кънев

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Неутрален":

    Явно не си неутрален,а нагъл герберски мишок.
  • 31 Голям виц

    1 1 Отговор
    "Румен Радев – здравото звено в българската политическа триада""
  • 32 Читател

    0 0 Отговор
    Офффф. Много лирично описваш нещата се ведно си на матура. Изгуби ме ще в началото с празните си думи.
  • 33 Ако баба ти беше мъжка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Партизан за бой се стяга":

    Така е. Да дойдат новите крадци.
  • 34 групен фюрер

    0 4 Отговор
    Фатмак е Бойко Борисов,а Цветан Цветанов сержант.