2 Декември, 2018 11:00 2 693 9

Русия срещу СПИН: романтика вместо секс?

  • спин-
  • секс-
  • североуралск-
  • урал

40-годишни, хетеросексуални, серопозитивни - в региона на Урал от години се шири епидемия от СПИН. Хиляди хора са засегнати. Как в Русия се справят с този тревожен проблем?

Русия срещу СПИН: романтика вместо секс? - 1
Снимка: Wikimapia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Североуралск е едно заспало градче в северната част на Урал. До най-близкия по-голям град, Екатеринбург или Перм, са цели 480 километра. Тук няма летище, нито пък минават влакове наблизо. Единствената транспортна връзка с външния свят са такситата и маршрутките. С тях до Екатеринбург се стига за 8 часа.

Градчето в подножението на Урал представлява лабиринт от сиви панелни сгради, заобиколени от всички страни от гори. Повечето от неговите 26 хиляди жители са заети в рудодобива: в района се добива боксит - много ценната алуминиева руда. Това е и най-голямото предприятие и основен работодател в градчето, в което безработицата официално е близо 3,3 процента.

Руската "столица" на ХИВ-вируса

Тази картина обаче е измамна. Защото от години зад стените на социалистическите панелки бушува епидемия от ХИВ - всеки четвърти местен жител е серопозитивен. Още преди няколко години Североуралск влезе в новините - той стана първото населено място в Русия, което фициално регистрира носителите на вируса ХИВ. Така градът се сдоби с прозвището "руска столица на ХИВ-позитивните". Но по-лошо от броя на заразените е това, че вирусът засяга вече не само рисковите групи от населението, а и цялото население. И в този смисъл в Североуралск епидемията от ХИВ е навлязла в следващата, втора фаза.

На централния площад, носещ името на комунистическия вожд Ленин, младеж, който е запалил цигара, разказва, че много от неговите приятели са носители на вируса. "Половината град е наркозависим. Младите хора тук нямат никакво занимание", казва той. А млада жена, бутаща детска количка, признава, че се страхува за бъдещето на децата си.

Болницата в Североуралск е класически образец на сталинистката архитектура - с гръцки колони и пищна украса. Днес обаче сградата е западнала - неподдържана, олющена и пожълтяла от времето. На това място биват регистрирани новите случаи на заразявания, тук назначават и терапията на пациентите с ХИВ.

Междувременно градските власти са осъзнали размера на катастрофата и вече вземат мерки, разказва с гордост Светлана Батраева - бивша отговорничка за работата с младежта и превантивната дейност срещу болестта на СПИН. Така например в града вече се правят безплатни кръвни тестове в подвижни лаборатории, в предприятията експерти изнасят лекции за просвета на населението, а властите водят много точна статистика за всичко. В резултат на това броят на новите заразявания вече спада, казва активистката: "Разчитаме много на разяснителната дейност: как хората да се предпазват по-добре и как да водят по-здравословен начин на живот - да залагат повече на ценности като семейството и романтичните връзки, вместо на секса."

Романтика вместо секс?

Епидемията от СПИН в Североуралск обаче отдавна засяга вече не само младите хора, нито пък само рисковите групи от населението. Всъщност, това важи и за цяла Русия. На въпрос на ДВ, руският заместник-министър на здравеопазването Сергей Краевой признава, че Урал и Сибир действително имат по-голям проблем с вируса, причиняващ СПИН, отколкото другите райони на страната. "Трябва да търсим причините в 1990-те години, когато икономиката беше в окаяно състояние, безработицата - висока, а търговията с наркотици процъфтяваше", посочва той. Ако тогава хората са се заразявали основно с игла, днес повече от половината нови серопозитивни са на възраст около и над 40 години, а инфицирането вече става по полов път, допълва Краевой.

На въпрос на ДВ защо никъде в Русия не могат да се видят например плакати, призоваващи населението да използва най-елементарното средство за защита - презервативите, заместник-министърът отговаря сериозно: "Нямаме нищо против откритото отношение към механичните предпазни средства". След кратка пауза той все пак решава да използва думата "презерватив". И добавя, че и в Русия вече по телевизията се показват рекламни клипове на фирмата Durex - включително във връзка с темата ХИВ. "Но ако сме наистина едно свободно общество, трябва да зачитаме и културните и религиозните традиции в тази страна", посочва Сергей Краевой.

За това как се поддържат културните традиции в едно свободно общество можем да съдим по следния пример: след края на 3-часовия концерт в Дома на културата, организиран за цели семейства, жителите на Североуралск се разотиват. И поемат обратно към своите сиви панелки от съветско време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марони

    9 16 Отговор
    Идеално възмездие!Това заслужава неграмотната и деградирала човешка развратност.
  • 2 Джанго

    22 11 Отговор
    Цяла Русия гори от СПИН. Официалната политика там отрича наличието на такова заболаване като западна измишльотина и проститутките там предлагат всякакви услуги без презерватив. Нещата са толкова сериозни, че дали ще загинат от ядрени бамби или от СПИН им е все равно. Заболяване се среща само при славяните, които са доведени до пълна нищета от хазарските господари. Изводите си направете сами.

    Коментиран от #3

  • 3 Да си знаеш

    18 11 Отговор

    До коментар #2 от "Джанго":

    По твойта логика и от статията излиза,че този малък град от 90-те години до наши дни трябва вече да е опустял-всички да са умрели..-а по-лекичко с изводите...Проблема със СПИН има навсякъде по света-и имайки предвид че инфото е поднесено от DW трудно може да му се вярва. Със сигурност има проблем със СПИН -но така е във всяка една държава. Ако вземем за пример най-благополучната държава -според "свободните медии"-- САЩ, то там носителите на СПИН са над 17% от населението...Просто поредното промиване на мозъци от страна на DW-нищо друго.

    Коментиран от #4

  • 4 Джанго

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Да си знаеш":

    Моите уважения господине, но аз твърдя, че в Русия всячески, в това число и чрез СПИН държавното ръководство изтребва славяните или поне т.нар. лоша част от тях- руските националисти. Сто години хазарско робство, стигат!

    Коментиран от #9

  • 5 Емил

    6 7 Отговор
    Къде сте московски тролове? Чакаме вашите русофилистични постове, за да разберем позицията на Пут.ин и да се посмеем!
  • 6 Wittmann

    1 1 Отговор
    Че кой може да замести секса? Романтиката може със секс, ама обратното??!
  • 7 1944

    2 0 Отговор
    "Но ако сме наистина едно свободно общество, трябва да зачитаме и културните и религиозните традиции в тази страна", посочва Сергей Краевой. БЕЗ КОМЕНТАР!
  • 8 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Дойче Веле ,в кой свят живеете?Руските младежи както и всички свои връстници живеят в интернет.И имат много повече информация от вас.Не е нужно на всяка крачка да ги гледат огромни презервативи от рекламни табла.В нормалните семейства се говори за средства за предпазване.На всякъде по света има лениви хора,които пренебрегват своето здраве.Вземете и напишете една инструкция за ползване и я побликувайте в руските си издания,ако мислите,че руснаците са толкова загубени.Или ви харесва повече идеята малки момченца и момиченца да нахлузват презервативи на изкуствени членове,както в училищата в Германия?
  • 9 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джанго":

    Значи пак Путин ,а?Не зная как успява руският президент ,който е много зает човек и да трепе славяните със СПИН?