Last news in Fakti

3 Декември, 2018 19:00 5 880 28

На Балканите копират украинските методи за откъсване от Русия

  • украйна-
  • черна гора-
  • балкани-
  • геополитика

В малка и много специфична Черна гора пренаписването на историята е по-агресивен и бърз процес, отколкото в Украйна

На Балканите копират украинските методи за откъсване от Русия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Преди сто години, на 1 декември 1918 г. Сърбия и Черна гора окончателно се обединяват в Кралството на сърби, хървати и словенци (КСХС), „първата Югославия“. Но в Черна гора официално обявиха тези събития за „сръбска окупация“. Тук детайлно повтарят практиката на украинските власти с преписването на историята и „очернянето на окупантите“.

В черногорските медии започна кампания по преписването на историята и очернянето на събитията от 1918 г., които започнаха да се наричат „сръбска окупация“.

Кметът на Подгорица Иван Вукович даде заповед на годишнината от обединението със Сърбия и създаването на Югославия „в знак на траур“ да се изгасят всички светлини. На улиците на Подгорица, Будва, Бар и Котор се появиха удивителни плакати на които е написан на латиница лозунгът „Nikada vise 1918!“ („Никога повече 1918 г), нарисувано горящо село, старец в традиционна черногорска носия, безсилно стискащ юмруци, плачещи деца и всичко това на фона на маршируващи войници с карабини. Може да си помислиш, че това са австрийците или италианците – привичните окупанти от първата половина на ХХ век. Но на войниците отчетливо се вижда шайхача – традиционната сръбска военна фуражка, отдавна станала един от символите не само на сръбската армия, но и на държавата и на народа изобщо – тип руско-съветската будьоновка или полската конфедератка

Проправителствените партии се опитаха да прокарат през парламента закон, осъждащ Великата скупщина от 1918 г. и обявяването със задна дата на нейните решения за нямащи сила, защото целят „унищожаването на традиционната и признатата по целия свят черногорска държавност“.

На улично равнище кампанията по пренаписването на историята се поема от малката но много креслива организация „Черногорско движение“, която изпълнява при режима на Мило Джуканович ролята на украински „Десен сектор“ преди и по време на Майдана.

Тази група хунвейбини, освен чисто уличните антисръбски и антируски акции организира процеси в съдилищата против сръбските политици и историци за „античерногорски изказвания“, които на това основание просто не се пускат на територията на Черна гора. Те в навечерието на стогодишнината от образуването на първа Югославия искат от Сърбия „възмездие за окупацията“.

Ние сме минали всичко това на украински пример. Допълнителното сходство е свързано с образуването на непризнатата от никого „автокефална“ Черногорска православна църква, която се подкрепя единствено от правителството на Джуканович.

Маргиналите от „Черногорско движение“, което администрацията на Джуканович издигна до „глас на народа“, поиска конфискацията на имуществото от „Белградския патриарх“. Това се мотивира с твърдението, че „Великата скупщина от 1918 г. не е легитимен представител на черногорския народ“, затова и обединението между черногорската и сръбската църква е нелегитимно. Но Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий е харизматична фигура дори по балканските мерки и той успешно държи отбраната както против разколниците, така и против правителството на Джуканович.

Тази кампания се дирижира от члена на Конституционния комитет на черногорския парламент и дясна ръка на Джуканович Миодраг Вукович – инициатор на въвеждането на санкциите на Черна гора срещу Русия (затова му е забранен достъпа до руска територия) и мотор за влизането на страната в НАТО. Той дори предложи да се въведе наказателна отговорност за празнуването на годишнината от образуването на Югославия и прочее „актове, отричащи независимостта на Черна гора“ по принципа на отговорността за отричане на Холокоста.

Още в началото на 90-те години тази компания, която безспирно ръководи Черна гора, е инициатор на смяната на държавния флаг. Традиционният черногорски флаг се различава от сръбския единствено по разцветката на синята линия: в черногорското тя е лазурна. Съвременният флаг наподобява силно на албанския (Орел на кърваво-червен фон) и няма исторически подтекст. Всичко това се прави изключително, за да се подчертае отделянето на Черна гора от Сърбия по много познатия ни принцип „Украйна не е Русия“.

Кланът Джуканович фактически провали всички мероприятия по случай стогодишнината от обединението и не допусна сръбски делегации в Черна гора. Това се свързва със събитията на заседанието на Интерпол в Дубай, където Черна гора гласува за кандидатурата на Косово за влизане в организацията. В резултат здравият разум побеждава и косоварите не бяха приети в Интерпол, но позицията на Черна гора предизвика буря от възмущение в Белград, където го приеха като историческо предателство. На Балканите такива решения се приемат много емоционално, още повече, че в Черна гора голяма част от населението се смята за сръбско, макар и говорещо на диалект.

Великата скупщина на черногорския народ се събира в Подгорица през есента на 1918 г. след освобождението на страната от австро-унгарска окупация в отсъствието на емигриралия във Франция крал Никола първи, обявява свалянето на династията Петровичи-Негуши и обединение със Сърбия под властта на династия Караджорджевичи. Най-активно обединението се подкрепя от образованата младеж, против е част от старата племенна бюрокрация от времената на Негуш.

Партията на обединението получава името „белаши“, а привържениците на запазването на стара Черна гора в границите от 1913 – „зеленаши“, защото гласуването се провежда чрез избор на бюлетини в съответния цвят – бял или зелен (Някои делегати от планинските кланове не могат да четат). Зеленашите не се примиряват със своето поражение и организират въстание в планинските райони, което в последствие е потушено.

Отделни отряди зеленаши дълго се съпротивляват и последният хайдук се предава едва през 1929 г. В потушаването на въстанието през втората половина на 20-те години активно участват руснаци – бивши офицери и казаци-„врангеловци“, масово постъпили да служат в кралската погранична стража на Югославия и изпратени в Черна гора и в Косово. Сега това е допълнителен повод за раздуване на антируската истерия.

Отделно се споменава и т.нар. „бял терор“, който уж е насочен срещу привържениците на запазването на черногорската независимост от сърбите и руснаците. При това повечето руски войници, казаци и офицери до последно запазват вярност на краля на Югославия, те са стражи на кралския дворец в черногорска Будва и са почти поголовно избити от титовците, сред които през 1941 г. преобладават черногорците. Останалите живи руснаци преминават на страната на хитлеристите и ръководят борбата с комунистическите партизани в Албания. Това са те, удивителните обрати на страната.

Съвременните събития в Черна гора се съпровождат от масово прискърбни инциденти, много приличащи на този терор, който киевските власти използват през 2014 г. срещу привържениците на запазването на руския език и изобщо на опозицията.

Сръбските активисти в Черна гора, местните привърженици на единството, противниците на влизането на Черна гора в НАТО са подлагани на арести и дори са принуждавани да търсят убежище в сръбското посолство в Подгорица и от митрополит Амфилохий. Разбира се, събитията в Черна гора носят множество много местни черти, които се отличават дори от общобалканските. И те, разбира се, не трябва некоректно и еднозначно да бъдат пренасяни на украинска почва, но общото сравнение все пак показва общи характерни примери и детайли.

Масираната пропагандистка кампания по „разделянето на братските народи“ се води на практика като копие и сега в Черна гора излиза на украинско-майданно равнище.

В малка и много специфична Черна гора пренаписването на историята е по-агресивен и бърз процес, отколкото в Украйна, където трябваха години за създаването на нова атмосфера, в която Бандера и Шухевич са превърнати в герои, а Русия в исторически враг. Но в традиционалистка Черна гора, която по-миналия век се нарича „славянска Спарта“ заради специфичния начин на живот и отчаяната борба против Османската империя, племенната памет оказва сериозна съпротива на такова идеологическо насилие.

Опозиционните партии в Скупщината започнаха собствена кампания по противодействие на антисръбската и антируската пропаганда. Друг е въпроса, че те не разполагат с административните ресурси, а руската и сръбската помощ за момента е минимална и неорганизирана.

Превод: В.Сергеев

Източник "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    63 3 Отговор
    Е, за Албания може да си затворат очите да анексира Косово и Македония, ама ако България предяви претенции ще има:фашисти, расисти, нацисти....

    Коментиран от #13

  • 2 Хубаво е, че и черногорците

    35 39 Отговор
    Отхвърлят руската версия на историята.

    Коментиран от #3, #15, #16

  • 3 АААА ГА ВА ШИБАХА АВСТРОУНГАРЦИТЕ

    26 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хубаво е, че и черногорците":

    НЯКОЛКО СТОЛЕТИЯ И БЯХТЕ В ПЪРВОБИТНИЯ СТРОЙ Е БИЛО ДОБРЕ.....
  • 4 методист

    32 17 Отговор
    Методите на цру в Украйна - кървав преврат и след това неспирни лъжи и провокации.
  • 5 nNn

    39 7 Отговор
    Идва ред на Воеводина да се отделят от сръбските окупатори, а след това и западните покрайнини да си дойдат на мястото при нас и от великосръбския шовинизъм ще остане само комедийната част!

    Коментиран от #10

  • 6 5555

    22 4 Отговор
    Който дърпа Македония-губи Черна гора.
  • 7 1234

    32 19 Отговор
    Стига с тази проруска пропаганда! Общото на разпадналите се СССР и Югославия е трагедията на доминиращите нации в тези многонационални държави, в които уж всички нации са равнопоставени. Да, ама се оказа, че не били съвсем равнопоставени, а доминиращата нация упражнява терор над другите след разделянето им. Лошото е, че това поведение се подкрепя от разни маргинали. А за пренаписването на историята-тук руснаците са царе. Няма по-фалшифицирана история от руската. Преди да ми опонирате, задайте си въпроса защо в основата на руския език стои старобългарския /изкуствено наречен старославянски/ и вижте масово преподаваната история в Русия. Много ще се изненадате ...

    Коментиран от #12

  • 8 Усмивката

    10 8 Отговор
    Има сходство с украинският въпрос.Но статията е напиасана от сърбоман.Тези райони са били в миналото винаги зони на конфликти .Там се преплитат интереси и спорове както от етнически така и религиозен характер.Там е била и граница на бившета Австроунгарска империя от една страна и великосръбската идея за държава ( създаване на южнославянска държава под сръбско господство) осъществена в различни периоди от историята .Като тази на Великото сръбско кяжжество,11 в. до бивша Югославия на Тито.
  • 9 Иванов

    22 14 Отговор
    Това проклето племе сръбите са пришълци на Балканския полуостров. Източната римска империя ги довлича от незнайно къде като нейни съюзници. Те възприемат тракийския ни език и православието, но си остават чужденци, а се доказват и като вредители. Мисля че ще дойде ден, когато от Сърбия нищо няма да остане. Дошли, поживели и ушли. Аре, че ми писна от москалска пропаганда!

    Коментиран от #11

  • 10 нервен

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "nNn":

    Искам да те черпя една ракия за тази ти приказка !!! Абсолютно точна и абсолютно на място !!!!
  • 11 Това го знаят и децата

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Иванов много си прозт
  • 12 4321

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    Ти изглежда си само писатель.А трябва и да си читатель.Сталин,Берия са грузинци.Дзержински е полски евреин.Хрушчов, и т.н.Много са.Те от доминиращата нация ли са?Най-фалшифицираната история е македонската.След това турската.А с руската история не съм запознат толкова много.
  • 13 ДДД

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    и да предявим питат тях искат ли да се присъединят към българия
    и какво ще гласуват мислиш? (жокер : част от нас искаха да се присъединят към румъния)
  • 14 Черногорец

    5 6 Отговор
    Ще грабвам кремаклийката и ще видят тези , които мразя !
  • 15 Клоун

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хубаво е, че и черногорците":

    Ха-ха-ха-ха-ха...............ИСТОРИЯТА ВИНАГИ Е ЕДНА!!! И независимо от ВРЕМЕННОТО и отхвърляне и пренаписване ТЯ ВИНАГИ СЕ ЗАВРЪЩА!!!!!!!!! И никога не се ГОРИ ТОВА, ЩО НЕ ГАСНЕ!!!
  • 16 Румяна Костова

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хубаво е, че и черногорците":

    По ми е интересно как приемат гей парадите и новите над 30 междинни полове.От всички балкански народи там бяха най-консервативни по отношение на женското да си е женско и мъжкото -мъжко.За сведение ,почнали са вече да информират децата им в началните училища сексуално да бъдат либерални.
  • 17 Румяна Костова

    8 15 Отговор
    Сърбите освобождават хърватите от Австроунгария.Хърватите от средните векове не са имали държава.Или е трябвало сърбите да сложат хърватски крал да ги командва?Сърбите и църногорците се освобождават сами от турците.В Югославия всички народности са имали еднакви права.

    Коментиран от #18

  • 18 Усмивката

    8 6 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    В комунистическа Югославия „правото ”е в зависимост от гледната точка.Щото има една теза ...комунизма си отиде ,комунистите не.А самите възгледи комунистически са ,вярвай в идеята ....докато ти влиза в употреба....Хората в Югославия не искаха да живеят в лъжа.Това бе в основата .Другото е жалки опити за рестарт и агония за наква форма на коминтерн в продължение
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ставрю

    9 3 Отговор
    Не ме интересува Черна гора интересува ме нашите покраинини кога ще върнат и тигава ще уважавам сърбите като народ до тогава ги мразя.
  • 21 Пеньо

    7 8 Отговор
    Кремълската пропаганда постоянно се старае да изкара народите на Украйна и Русия "братски". Истината обаче си остава, че Руската империя винаги е считала другите народи за "хора втора ръка" и е прибягвала дори до геноцид!

    Коментиран от #22

  • 22 Помнещ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пеньо":

    А за Богдан Хмелицки нещо да си чул

    Коментиран от #24

  • 23 Bulba

    4 0 Отговор
    Не забравяйте Кой постави хърватина Тито начело на съпротивата срещу Германия и Кой след ВСВ му съдейства за създаването СФРЮ !
  • 24 Справка

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Помнещ":

    "Казаците провеждат серия военни кампании, които постепенно освобождават Украйна от полска зависимост, но пък я поставят под руска." ХмелНицки е от тези казаци-от трън, та на глог.

    Коментиран от #28

  • 25 Само питам

    5 3 Отговор
    Руската пропаганда вече като алтернативна гледна точка ли се третира?
  • 26 Грую

    1 0 Отговор
    Могат да си поканят историци от Македония за сътворяването на нова история. Те вече имат богат опит и ще се справят добре.
  • 27 Доктор Охболи

    0 3 Отговор
    Черногорците са сърби. Както и бошняците. Ако мислите, че има черногорска или мюсулманска народност, признайте тогава и македонска и помашка. Бръмбари неуки. Това е за повечето коментиращи тройкаджии.
  • 28 Доктор Охболи

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Справка":

    За теб специално - няма народност казак. Ограмоти се, преди да коментираш нещо.