7 Декември, 2018 14:10 5 027 7

Членове на бюрото за подслушванията са прикривали нарушения, но са издигнати за нов мандат

  • срс-
  • бюрото за срс-
  • подслушване-
  • подслушвания-
  • бойко рашков

Нарушенията обаче са открити по-рано при проверката, извършена от бюрото

Членове на бюрото за подслушванията са прикривали нарушения, но са издигнати за нов мандат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

В навечерието на избор от парламента на нов състав на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (НБКСРС) става известно, че трима от сегашните членове на бюрото са извършвали нарушения и въпреки това са издигнати от парламентарните партии за нов петгодишен мандат.

Фактите изнася в свое проучване в. "Капитал" в новия си брой: членовете на бюрото Огнян Стоичков /посочен от "Атака"/, Огнян Атанасов /ГЕРБ/ и Илия Ганев /БСП/ са гласували да се изпрати лъжливо уведомление до гражданин, че той не е бил подслушван незаконно.

Това става още през март т.г., но придобива публичност, едва след като Хасковският окръжен съд обявява мотивите си към присъда по дело за наркотрафик. От мотивите се вижда, че съдът изрично изключва доказателствата, придобити от СРС, защото са незаконно събрани, и обстойно се мотивира за това.

Нарушенията обаче са открити по-рано при проверката, извършена от бюрото, като специално в Хасковския окръжен съд е проверявал председателят на НБКСРС Бойко Рашков. Те се състоят в това, че и искането за прилагане на СРС спрямо въпросния гражданин, и разрешението, са изпълнени от органи, който нямат тези правомощия. В конкретния случай, тъй като вече е било образувано досъдебно производство, заявителят да се приложат СРС трябва да е прокурор, а искането е дошло от ДАНС. А разрешението е трябвало да бъде дадено от Хасковския окръжен съд, но е получено от Софийски градски съд и това става по времето на Владимира Янева, което беше белязано от многобройни случаи на разрешения за подслушване по немотивирани искания.

Бойко Рашков: Аз залагам името си заради решение, срещу което съм гласувал против, а те не носят никаква отговорност

Нарушенията са били известни на членовете на бюрото от проверката на Рашков и въпреки това до гражданина е изпратено лъжливо уведомление. Това става ясно от отговора на Рашков на въпросите на "Капитал": Атанасов, Стоичков и Ганев са гласували против да се съобщи на гражданина, че по неговия случай има нарушение на закона, и мотивите им не са известни, тъй като заседанията са закрити. Единствен с обратното мнение е председателят на бюрото Бойко Рашков, който лично е и констатирал нарушенията, но, оставайки в малцинство, е длъжен да подпише решението според процедурата за вземане на решения.

Сегашното състояние на Бюрото за контрол на СРС позволява да се прикриват закононарушения

"Бюрото е колективен орган и аз като председател и представляващ институцията съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност. Ето това позволява сегашното състояние на този колективен орган при явни нарушения на закона", заявява Рашков.

Случаят заслужава вниманието на парламента, тъй като той е работодателят на Бюрото за контрол на СРС и парламентарните партии избират състава му. Посочените трима сегашни членове са издигнати отново от същите партии. Предлагайки същите хора за новия петгодишен мандат, плюс още двама, които не са юристи, парламентът гарантира продължаване на статуквото, в което вместо контрол на СРС Бюрото се превръща в параван на нарушенията, коментира "Капитал".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    30 5 Отговор
    Законите не важат за фашистките свине
  • 2 гост

    18 1 Отговор
    Е нали затова са сложени там, свършили са си работата. Ако ги хванат в крачка и не могат да се измъкнат след поредната корупционна схема просто ще ги повишат. Вижте със застраховките какви ги вършат и шефката на регулатора по никое време я пращат надалеч. Случайно ли?
  • 3 Научете що е то

    6 1 Отговор
    Фашизъм, социал демокрация, анархизъм и тогава ги използвайте! Защото средното е най-човеконенавистното
  • 4 Булгар,Булгар

    15 1 Отговор
    Защо всичко в тая държава е наобратно?? И като им покажеш какви са ги вършили , се обиждат. Започват с атаки от сорта: ти кой си,за какво се бориш и откаде накаде ?!?! Най-накрая се появява Боко и ни обяснява, че всичко е точно.А истината е, че няма такава държава.
  • 5 Булгар,Булгар

    8 1 Отговор
    Защо всичко в тая държава е наобратно?? И като им покажеш какви са ги вършили , се обиждат. Започват с атаки от сорта: ти кой си,за какво се бориш и откаде накаде ?!?! Най-накрая се появява Боко и ни обяснява, че всичко е точно.А истината е, че няма такава държава.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ченге от Оня свят

    1 2 Отговор
    Дай да се преименуваме на Дежендария. Тук няма покой от такива където погледна се това виждам. Не мога да погледна една нормална жена те жените по гадни от мъжете. Дано има хора още които вярват на нормалните човешки ценности, че нещо взе да ми писва. Някой да дойде и да ни избие.