Last news in Fakti

8 Декември, 2018 17:03 3 085 27

Никола Вапцаров и днешната европейска левица

  • вапцаров-
  • европейска левица
Никола Вапцаров и днешната европейска левица - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И така неусетно се навършиха 109 години от рождението безсмъртния Никола Вапцаров, светла жертва на "несъществуващия" български фашизъм. Вапцаров е уникално явление в българската литература. Ликвидиран физически в "демократичните" години на Царството, когато по високоинтелектуалните мнения на новопоявилите се политически бройлери България е живяла в просперитет, възход и невероятна интелигенция, той едва ли е подозирал, че ще стане обект на политически атаки и много след неговата смърт. Неизброими са опитите уникален поет като него да бъде разстрелян отново, да бъде изправен пред някаква нова морална прокуратура, да бъде стъпкан, изличен, забравен, принизен, смазан и унищожен. Много политически нищожества се опитваха да го натикат в миша дупка, в мъглата на новата обществена амнезия за миналото, но този лабораторен опит отново и отново се проваляше драматично.
Не мисля, че е имало период в живота ми, в който съм стоял далече от неговите стихове. Препрочитам ги на няколко месеца и знам, че звучи банално, знам, че е изтъркано, боли ме, че ще е клиширано, но всеки път откривам нещо ново и различно в тях. Това е опияняващата сила на поезията. Дори след години, тя е в състояние да те зарази с автентичния дух на своите идеи, да те понесе по собствената си логика и светлина и да ти покаже света по различен начин. Това е суперсилата на Вапцаров. Тя е неунищожима.

Заради това навръх годишнината ми се иска да споделя с вас малко политически мисли по неговата поезия. Тоест да постъпим обратното на онова, което ни препоръчват днешните скучни литературоведи, които отчаяно се опитват да освободят творчеството на Вапцаров от неговия мощен и социален заряд, да го обезвредят като бомба и да го поднесат като някакъв скучен полуфабрикат на новите поколения. Проблемът обаче е, че Вапцаров е световен и универсален. Тоест докато съществуват социалните противоречия, язви и проблеми, които са породили неговата поезия, тя винаги ще звучи актуално, все едно е сътворена вчера. Стихотворенията му просто отменят времето и отразяват процеси, които ще тровят планетата още дълго. Твърде дълго дори.
Няма да се впускаме в дълги анализи. Тях ще ги оставим за дебелите книги. Но творчеството на Вапцаров е така тревожно и политическо, че дори днес отразява едно вечно качество на левицата.
Какво имам предвид?
Най-дългото стихотворение на Вапцаров се казва "Доклад". То е като лирично ръководство по практически марксизъм, но в него има една тревожност, която пронизва българската левица и днес.

"Затуй и народа

със нас е на "Вие",

не чувства ни свои,
ни близки".

Вапцаров пише това след като описва съдбите на буквално смазани от живота хора. Смазани не само социално, но премазани интелектуално и емоционално, притиснати в безизходността. Той се тревожи, че левицата не стига до тези хора, не знае как да им говори, че е встрани от тях, че не адресира болките им, че не е достатъчно активна...

Честно, това ми прозвуча като критика на редови социалист по време на обиколките за "Визия за България". Нещо повече - в стихотворението се настоява за лява програма, но конкретно за България, конкретно за времето, за конкретните хора. И това е ясно изразено в текста:

"... а ние примигаме, братя,

защото перото си топиме ние
далече, далече –
през девет морета
и наште куплети
едва ли достигат
до робската мъка,
която в сърцето
народно е свила
възел
от змии"

Вапцаров много пъти е показвал, че за него границите не съществуват. Той прекрасно схваща, че проблемите на угнетените и в Испания, и в България са едни и същи, но точно в това стихотворение си дава сметка, че всяка промяна има конкретни национални задачи, които трябва да бъдат изказани и свършени, ако каузата иска да има успех.

Последен цитат:

"Помислихме ние

родината тесна
за нашите песни,
защото очите ни гледаха
нейде звездите
и чакахме само сигнала,
когато зората
със гръм ще отприщи
на дните водите
преляли.
Очите ни гледаха
само звездите,
пред нас
те не виждаха нищо."

Абстрахирайте се от поезията (тя е велика!) и вижте конкретното политическо послание. Политиката не съществува като абстрактно понятие за всички. Тя се нуждае от контекст, може да бъде успешна, когато се съобразява с националните условия. И нека да не ви звуча като стар мърморко, но именно през това стихотворение можем да видим колко далече един от друг се намират традиционната европейска левица днес и Никола Вапцаров. Днешната левица е потънала в абстрактни обещания и намеци, които са толкова общи, че в крайна сметка не вършат работа на никого. Поетът настоява политиката да има конкретни адресати. Не човечеството като цяло, а българите. Онези, които са запазили усещането си за родина и са напълно разбити от това, че родината им се е превърнала в нещо нелепо и чуждо. Заради това стихотворението е пълно с конкретни географски реалии - левицата може да бъде силна, единствено ако се съобрази с тях, ако си дава сметка за тяхното съществуване. Хората не са политически бульон - те си имат стремежи, мечти, национални чувства. И заради това се появява тревогата. Абстрактният хуманизъм, абстрактната левица са красиви, те раждат копнеж, но не стигат до жертвите на системата, не ги запленяват, не им говорят нищо. Очевидно дебатът, който съществува днес, не е роден вчера, той винаги е бил част от лявото светоусещане и ето как поезията може да ни разкрие нещо за днешния ден.

Вапцаров е уловил тази вечна тревога на левия човек, че не е достатъчно близо до народа си, и че усилията за различно бъдеще никога не са достатъчни.
Често разсъждавам за левицата през идеите, които защитава, но може би трябва да говорим за нея и през тази безсмъртна тревога и политически копнеж да дадеш глас на излишните, но съвсем конкретни хора и вечно да си гневен, защото чувстваш, че това ти се изплъзва.
Вапцаров е неповторим.
Още има какво да научим от него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ООН

    24 16 Отговор
    Вапцарав бе убит от съюзника на Хитлер и обявилата война на САЩ и Англия - фашистка България.
  • 4 Сволач руска

    17 35 Отговор
    Дори не дочетох опитите за размисъл на една амеба, саше пък огледай се в огледалото, видно е че не си нищо повече от слабоумно прасе пръкнало се от шумкарско недоразумение при някой запой с етилов спирт.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 goni

    18 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сволач руска":

    Знаеш ли кой е Вапцаров?! Какви са връзките му с Цар Борис?! Едва ли ще се поинтересуваш! Затова няма велики българи! Самоизбиваме се!

    Коментиран от #7

  • 7 Емил

    12 25 Отговор

    До коментар #6 от "goni":

    Това, че не знаеш за велики българи е защото мозъкът ти е промит от руска пропаганда! България е държава на Духа и е единствената европейска държава родила Духовни Учители, просветили света (това го казва акад. Д. Лихачов)! Не принизявай Родината си до нивото на работодателя ти!
  • 8 jambazina

    20 9 Отговор
    Има и други ликвидирани интелектуалци от оня режим, в това число и поети, Да не говорим за разстреляни и заклани деца - справка Ястребинчетата.---Клаха народа си така както турчин не го е клал.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наблюдател

    9 21 Отговор
    Гнусния червен русоиден плазмодий Симов ще омърси всичко, до което се докосне.
  • 11 Емил

    11 10 Отговор

    До коментар #9 от "CUKOVSKI":

    Казано от един "българин", срамуващ се от азбуката си! По-страшни за България от русофилите са само американофилите, защото са по-умни! СТАНЕТЕ БЪЛГАРОФИЛИ - призова Цар Борис III - oпаzил българите от Източния фронт и изпълнил завета: България на три моретa!

    Коментиран от #16

  • 12 Иванов

    8 11 Отговор
    Симов, ако царската власт не го бе убила, то твойте хора комунягите щяха да го претрепят и да нахранят беленските свини с трупа му! Защото никоя човешка власт не е праведна и не търпи някой да и боде очите с неговите си истини, колкото и универсални да са те. Примерите има безброй.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 5555

    26 1 Отговор
    Вапцаров е велик!За мен не е просто социалист или комунист.За мен е хуманист и революционер.За мен Вапцаров и Ботев пишат и се вълнуват от едни и същи неща....само че в различно време.
  • 15 Куто ми

    3 17 Отговор
    Сашенце, ти болшевишко кучешко недоразумение, що не ходиш да се обесиш на МОЧА да се не мъчиш вече, твоита мама проклета комунистическа.
  • 16 Тито

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Емил":

    Ерми-ле , какви три морета? Щеше да има България на три парчета, ако не беше я взел Сталин, или му я дадоха - все тая.
  • 17 Българофил

    6 0 Отговор
    Вапцаров е велик поет! Спор няма. Прочетете " Размисли за културната криза у нас"- проф. Петър Мутафчиев(1935). И ще стане ясно защо левицата не може да бъде разбрана. Същото се отнася и за десницата...
  • 18 Защо бащата

    1 0 Отговор
    Йонко Въпцаров, не е спасил сина си Никола? Йонко Въпцаров е бил личен приятел на Фердинанд и Борис трети.
  • 19 Строфа рима

    4 1 Отговор
    Христо Ботев е гений, несравним с останалите ни поети! Ботев е виден български анархист, не просъветски социалист-комунист.

    Коментиран от #23

  • 20 cornholio

    5 0 Отговор
    А, това не е ли Сашко Симов дето правеше словестно фелация на братята муриканци преди години. От както стана "социалист" обаче пише комсомолски шедьоври :)
  • 21 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    тва че вапцаров е добър поет не го онивинява в терористичната му деиност като член на военната организация на бкп.подобна присъда би получил във всяка една държава по онова време за деиността си.и като поет е бил напълно заблуден ,предвид идеите които защитава .една нещастна макар и талантлива съветска марионетка.накрая господарите му го жертват пак като марионетка за да спасят реалните си резиденти.
  • 22 Бати Злати

    0 1 Отговор
    Според мен в България е имало ФАШИЗЪМ... и са били избити невинни хора.
    После е имало КОМУНИЗЪМ... и са били избити още повече невинни хора.
    За мен големия грях на Вапцаров е залитането му по МАКЕДОНИЗМА в някои периоди от живота му.
  • 23 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Строфа рима":

    Всъщност Ботев е краен социалист. По това няма две мнения, колкото и да изсипвате помия от устите си. Такива трябва да бъдат левите хора, като Ботев, Вапцаров, Гео Милев. Хора като прокълнато поколение френски
    оети. Хора със сърце и разум. Само тогава може да има истински социализъм, защото той е за хора със сърце и разум

    Коментиран от #24

  • 24 Прочети кои са Анархистите

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГосТ":

    В България! Анархизмът е бил част отсоциялизма! И е с бъдеще, защото е по-справедлив, от социализма !

    Коментиран от #26

  • 25 Биографията на Н.Й. Въпцаров

    0 2 Отговор
    Казва всичко! Уволнен поради причинена авария, безделник, получавал заплата, от СССР, данни за съветски агент, Коминтерна Джия и терорист!
  • 26 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Прочети кои са Анархистите":

    На говоря за комунистическа диктатура от олигархичен тип като в Русия и Китай. Пази Боже! Иначе, може би си прав, може би трябва да се премине през крайна анархия първо. Каквато виждаме във Франция и Белгия. В Гърция също.
  • 27 Пеньо

    2 0 Отговор
    Аз пък си задавам друг въпрос. Ако беше помилван, Вапцаров би ли останал комунист? За мен той е преди всичко поет, гениален поет, а това че мечтаейки за по-добър живот е залитнал по комунистическите идеи но го прави истински комунист. Писането на статии за него от такива като Сашето е вид кощунство с паметта му.