7 Януари, 2019 16:00 3 090 13

Създал си проблем? Наруши закон, за да го решиш!

  • винетка-
  • апи

Прекрасна илюстрация за това е хаосът около въвеждането на електронните винетки

Създал си проблем? Наруши закон, за да го решиш! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В студиото на сутрешния блок на БНТ директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов заяви, че проблем със системата за електронни винетки няма. Вместо да обяви, че подава оставка! Защото когато редовите граждани не спазим някой закон, ние обикновено имаме проблем и съвсем закономерно понасяме наказание.

Това коментира във „Фейсбук“ Гроздан Караджов.

Администрацията в България обаче, ако има проблем, го „решава“, като нарушава някой закон. И се оправдава, че го прави в името на общото благо, и даже чака аплодисменти и благодарности за това. Вместо да признае неприятния факт, че така тя прикрива собствената си некадърност, безхаберие и в много случаи – корумпираност.

Прекрасна илюстрация за това е хаосът около въвеждането на електронните винетки.

Когато една частна фирма въвежда нова система, тя се стреми да предвиди всички възможни засечки и своевременно да ги отстрани. Или поне се старае да създаде нужните предпоставки решаването им да става с най-малко неудобства за клиентите. АПИ обаче прави точно обратното - тя създава всички предпоставки проблемите да се мултиплицират, а клиентите – да се подлудят. От една година агенцията рекламира, че от 01.01.2019 г. влиза в сила електронната винетка. Но точно тя се оказа абсолютно неподготвена за старта. Да не говорим, че още през 2016-та година 43-ото Народно събрание прие разпоредбите за въвеждане на ТОЛ системата в комбинация с електронната винетка. Оттогава изминаха над две години, очевидно в безплодни „усилия“ на АПИ.

Защото, системата е очевидно недоизкусурена – непрекъснато блокира, не конвертира хартиените винетки, не праща имейли за извършената операция, някои граждани не могат да платят, други "късметлии" обаче плащат по два пъти... Акцията е очевидно технически неподсигурена – няма монтирани апарати за купуване на винетки даже по границите, да не говорим за бензиностанциите в страната или за малките населени места, жителите, на които също се нуждаят от винетка, за да отидат до гробищата например по път, напомнящ лунен пейзаж... И даже няма на кого да се оплачеш – колцентърът на оператора на тол системата щял да заработи някога, може би, но не сега!

Така хиляди български граждани зорлем бяха превърнати в нарушители.

Не че има и как да ги хванат – камерите по пътя, дето трябва да засичат нарушителите, не са монтирани, а прясно назначените тол полицаи нямат връзка със системата, за да проверят кой автомобил е изряден и кой – не. Затова гражданите бяха посъветвани да доказват електронната си винетка с ... хартиена разпечатка! Звучи като виц, ама не е!

Накрая АПИ „реши“ проблема, като наруши закона – изобщо отмени винетките до 15.01. Поне!

А вместо да си посипят главата с пепел, шефовете ѝ продължиха упорито да твърдят, че всичко е перфектно изпълнено по план и който недоволства е саботьор и само създава излишна паника.

В случая по план очевидно само са назначени над 900 служители и са похарчени 180 млн. лв. от нашите пари. И то похарчени от едни аналогови чиновници, които разбират дигитализацията не като прогрес, а като далавера. На тях не им пука каква система са приели, нито пък как и за колко ще я поддържат – това щяло да се решава, след като изтече гаранцията на тол системата! Няма логика? Няма, ако харчиш собствените си пари, които си изкарал с честен труд. Има, ако прахосваш чужди пари и никой не ти търси сметка за това.

Но какво се чудим, като то и цялото ни електронно правителство се прави така. Досега са похарчени над 2 млрд. лв., но връзка между администрациите няма, а чиновниците продължават да изискват хартиено доказателство за подписан с електронен подпис документ.

Пак стана „Хубаво е, ама не е готово!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    55 0 Отговор
    Статията точно казва нещата за проблема с винетките,в нормална държава Антон Антонов и шефа му на момента са подали оставки ...

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 2 ссср

    46 1 Отговор
    Много точна статия, браво!
  • 3 Перър

    23 8 Отговор
    Държавната поръчка винаги я печели най ниската оферта. Кой знае кой некъдърни програмисти спечелиха защото офертата им е най ниска като квалификацията им.
  • 4 Byg

    2 50 Отговор
    Продадените електрони винетки към момента са 73000 , конвертирани са 55 000 хартиени винетки.Тоя смешник караджов дали е наясно че на всеки 20 секунди се праща заявка към системата , и това че е бъгнала някъде за момент голям проблем стана , споко до ден два ще е ок , а и няколко си подадоха оставките , при ГЕРБ няма лабаво , виновните плачат.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 boy de

    28 0 Отговор

    До коментар #4 от "Byg":

    Стига с това "ще" .Две години не ви стигнаха ,а сега за два дни ще го направите ОК?
  • 6 Сатаната

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Byg":

    Очилата от къде ги купи, да да розовите?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 не сатията ,а кой

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    седерастите надигат глава!
  • 9 БГ. ДЖОООБС

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    Подава оставка ама , друг път ние сме в БГ .
    Страната ни е пълна загатка за нормалния свят , да бяха сложили един човек на магистралата, или ГИШЕТА ЗА ВИНЕТКИ ??????...
  • 10 Дедо мъдьо

    15 0 Отговор
    Браво на Караджов за статията ... подлудиха народа тези некадърници ... тиквуни ... но началото на Лапането се вижда в новите коли и оборудване даже се наградиха и с 2 скъпи джипа всъдеходи да ходят по изровените с кратери пътища ... НЕКАДЪРНИЦИ И КРАДЦИ
  • 11 Гост

    7 0 Отговор
    че за кого е проблем, шефа на АПИ дали ще има винетка или не, не го интересува, заплатата си тече.
  • 12 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    А бе един КАТ не ни ли стига,та сега и друга структуря.а с 900 човека? Следващото правителство,ако ще и идиоти да са ,ще премахне тази структура.
  • 13 Справедливост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "реалист":

    Тук случай е по-скоро за затвор!