8 Януари, 2019 16:00 9 605 58

Не е виц: една абсурдна история от СССР

  • ссср-
  • кпсс-
  • москва-
  • история-
  • лариса белцер-лисюткина-
  • комунизъм

През 1978 г. от ЦК на КПСС канят в Москва група млади активисти от ФРГ. Мислят ги за комунисти, но излиза друго...

Не е виц: една абсурдна история от СССР - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази история е наистина забележителна. От ЦК на КПСС канят в Москва група млади активисти от ФРГ. Мислели ги за комунисти, но младежите се оказват активисти на гей-движението. Случката се разиграва през 1978 - годината, в която над 1 300 души в СССР са осъдени заради хомосексуалната им ориентация. Културоложката Лариса Белцер-Лисюткина, която по-късно преподава в Свободния университет в Берлин, играе главна роля в тази куриозна история. В интервю за ДВ тя разказва за случилото се в онези дни:

ДВ: В Съветския съюз хомосексуалността се наказва с до пет години затвор или принудителен труд. Но през 1978 година Вие сте гид на германски активисти на гей-движението, дошли на официално посещение в Москва. Как се стигна до тази парадоксална ситуация?

Лариса Белцер-Лисюткина: По онова време работех в Института на международното работническо движение. Тъй като повечето сътрудници на института владееха чужди езици, ЦК на КПСС редовно ни възлагаше да съпровождаме чуждестранни гости. Така че изобщо не се учудих, когато един ден ме извикаха в ЦК. Отговорникът ми съобщи, че в Москва пристига група млади комунисти от някаква западногерманска организация на име HAW. Младежите подкрепяли нашата страна и искали да установят контакти със свои съветски връстници. Секретарят на ЦК на КПСС Иван Капитонов се бил запознал с тези комунисти по време на посещение в Западен Берлин и веднага ги поканил в Москва.

Започнах да се подготвям, но в нито един справочник не можах да открия името на организацията, която представляваха нашите гости. Свързах се с мои познати от Западна Германия и направо се втрещих, когато ми съобщиха, че HAW означава "Homosexuelle Aktion Westberlin" (Хомосексуално движение Западен Берлин). Но вече ми бяха връчили книжка с купони, с които можех да плащам каквото си искам и където си искам - в ресторанти, хотели, кина и прочие. Отидох на летището, вдигнах табелата с имената на гостите и в крайна сметка посрещнах една доста странна групичка - двама стройни хипари, една млада жена, за която впоследствие стана ясно, че е ангичанка, и един булдог. Качих ги на лимузината и потеглихме към хотел "Метропол", а момчетата веднага ме попитаха: "Къде са ви младежките клубове?". Отговорих им, че младежки клубове има в ЦК на ВЛКСМ, в районните подразделения на комсомола и в университетите. "Не", отвърнаха двамата германци, "питаме за клубове, където младежите се събират просто така, например дискотеки". Разбира се, че в ЦК на ВЛКСМ има и дискотеки, отговорих им аз. Престанаха да ме разпитват за младежките клубове, но още на следващия ден поставиха въпроса ребром: "Къде са ви гей-клубовете?". Отговорих им, че при нас всички сме едно цяло - няма специални гей-клубове, защото хомосексуалните са равномерно разпределени сред младежта. Това много ги впечатли, а единият дори каза на другия: "Виждаш ли, тук всички са интегрирани". Замълчах си. Не им разказах къде и как точно са "интегрирани" хомосексуалните.

В продължение на три дни ги развеждах из Москва. Опери, ресторанти, забележителности. Но на четвъртия ден, когато вече сериозно ме притиснаха с въпросите си, се видях принудена да им разкажа всичко. Обясних им, че в СССР няма гей-клубове, защото тук е наказуемо да си хомосексуален. Казах им, че познавам хора, които лежат в затвора заради хомосексуалната си ориентация. "Тъкмо затова сме длъжни да намерим хора от гей-общността, за да разберем какво точно се случва тук", отговориха ми двамата германци.

ДВ: А Вие самата имахте ли по това време приятели или познати с хомосексуална ориентация?

Лариса Белцер-Лисюткина: Да, но никой от тях нямаше да се осмели да осъществи контакт със западногермански активисти на гей-движението. Обясних на гостите ни колко сложна е цялата тази ситуация, но те не отстъпиха. "Къде се запознават гейовете?" - попитаха ме двамата германци. Този път директно им казах истината - запознават се в обществените тоалетни, където по стените висят бележки с телефонни номера и предложения за еднополови контакти. Гостите от Западна Германия веднага ме попитаха къде е най-близката обществена тоалетна. В онези години обществените тоалетни в Москва бяха места, където човек рискуваше да преживее доста неприятни неща. Но аз си спомних за една тоалетна, която беше що-годе прилична. Обещах им да ги заведа там, а съпругът ми да ги съпровожда в мъжката тоалетна. Още на следващия ден изпълних обещанието си. Самата аз влязох в женската тоалетна, където снимах разни еротични надписи. А от мъжката тоалетна дочувах луд смях.

ДВ: А как реагира на всичко това отговорникът от ЦК на КПСС?

Лариса Белцер-Лисюткина: Когато му разказах кого сме поканили, той направо се хвана за главата. Казах му, че може би трябва да информираме другаря Капитонов. "Ти луда ли си? Ще караме така до край. Ще ги качим в самолета, ще им помахаме за сбогом и после ще отидем да си получим премиите. Лично аз ще ти отпусна премия. С тези две ръце", отговори ми той. След това започна да идва с нас в хотел "Метропол", където ни правеше компания по време на обедите и вечерите. А аз превеждах като автомат за младежките организации и за усвояването на целината. На прощаване на летище "Шереметиево" се прегръщахме, целувахме и плакахме. Наистина ми дадоха премия, а когато отговорникът от ЦК на КПСС ме срещаше някъде, тихо ми казваше: "Видя ли, че всичко беше наред. Колко хубаво си поживяхме само".

ДВ: Този човек от КГБ ли беше?

Лариса Белцер-Лисюткина: Очевидно. Но в онези години всички бяха корумпирани. Хората на КГБ - също. Интересуваха се най-вече от валута, вносни дрехи и скъпи принадлежности. Германските активисти обаче бяха нащрек и все ме питаха: "Вярваш ли, че този човек действително симпатизира на гей-движението?". А аз им отговарях: "Ако беше иначе, отдавна да ни е издал".

ДВ: Тоест, началството нищо не е знаело?

Лариса Белцер-Лисюткина: Не знам каква информация е предал въпросният отговорник на другаря Капитонов. Но е пределно ясно, че не си е струвало да съобщи на секретаря на ЦК на КПСС, че е поканил гейове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    28 16 Отговор
    А в Германия на джендерите от африка и азия им дават общински жилища и помощи за да оказват съдействие😉 на намско говорящите същи!

    Коментиран от #25

  • 2 Реалист

    28 38 Отговор
    Някой да се е затъжил по социализъма и възможноста за виц да посети за дълго Белене? За празните витрини в магазините за обикновенните хора и пълните щандове на магазините за "АБПФК - активни борци против фашизъма и капитализъма"? Все едно е машина на времето тоя разказ - кгб-чето го интересува само Корекома и валутата. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА ЗА ЦЯЛАТА ИЗМЕТ И ПАК ДА СКИМТЯТ ПРЕД ВАЛУТНИ МАГАЗИНИ ЗА ЕДИН ТЕЛЕВИЗОР.

    Коментиран от #3, #6, #11, #18, #55

  • 3 Хисторик

    44 37 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Я не лъжи за вицовете и празните магазини! Не знам в коя хижа си живял през соца! Имаше от пиле млеко по магазините и маркетите през соца и не знаехме какво е ГМО и палмово масло!

    Коментиран от #5, #7, #13, #16, #17, #41, #45

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЕЕЕ ТОЙ ТОГАВА БЕ МЪДЯТА

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    НА ИНА СВИНЯ.
  • 6 А стига бе

    14 7 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Куку-рукоооо-щастието не е само в салама Санчо.
  • 7 Alpha_Lone_Wolf

    22 24 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Комшията разправя, че ял банан чак като станал на 29г, сигурно баща ти чакал по 3-4ч
    на опашка да може да цоцаш мляко.

    Коментиран от #10, #57

  • 8 Ура

    5 5 Отговор
    Ура, Ура, Ура аз съм женчо папура. Хванете ме за к..утрето
  • 9 ПЕЕВ

    39 9 Отговор
    МНОГО СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ 1989 ГОДИНА ВЪРХУШКАТА ОТ КОМУНИСТИ НЕ ВЛЕЗАХА В ЗАТВОРА И НЕ ИМ СЕ ОТНЕ ВСИЧКО ПРИДОБИТО ПО НЕЗАКОНЕН НАЧИН.
  • 10 Петкан

    26 8 Отговор

    До коментар #7 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Сега банан има, хора няма да яде банан! Скоро в България остане само дон-Банан победилия соца!
  • 11 Евроантлантик

    16 30 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Соца ви вземаше всичко. Режеха с ножици клошпанталони. Сега демократична България ви дава свобода и икономически растеж около 4% за тази година.

    Коментиран от #12, #42

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Палмово масло нямаше

    20 28 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Но имаше хибриди, сегашното ГМО! Сорта безостая , с разновидности бе такъв! Знаеш ли какво е това “ Безостая 1”? Ако не знаеш, обяснява защо не знаеш за празните магазини, с изключение на София! Бира по селата само за съборите им, след предварително записване! Магазини с празни рафтове! Купони за хляб! Това месо, колбаси по селата нямаше...

    Коментиран от #19, #52, #58

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Срещу х-л “ Балкан”

    12 3 Отговор
    Имаше градска тоалетна! Сборище на педерасите! Пращаха водоноски, ЗИЛ - вр да ги гонят със струи вода, за да не се излагаме пред чужденците ! Не бележки, а телефонни номера пишеха нашите!

    Коментиран от #44

  • 16 Преброяване на бесните язовци

    15 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Лъжльо, защо лъжеш? Има хора, които помнят. 😉
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 По селата нямаше

    15 9 Отговор

    До коментар #13 от "Палмово масло нямаше":

    Нужда от колбаси, хората си произвеждаха и ядяха прясно месо. А и луканки и филета също

    Коментиран от #35, #36

  • 20 гост

    15 4 Отговор
    Имаше грънци! Живял съм на село и нищо не купувахме от магазина ,освен олио ,сол,захар и хляб,имаше и вафли,локум и мазни закуски.Бяха вкусни ,но нямаше друго.
  • 21 неЕС

    20 13 Отговор
    През 1939 г България е аграрна страна с електрифицирани едва 13% от населените места, в които живее около 40% от населението. Дължината на пътищата с твърдо покритие е около 19 000 км. Автомагистрали – няма. В селското стопанство се трудят около 80% от населението, в промишлеността – едва 8%. Няма металургия, почти няма химия, инвестиционното машиностроене е непоз-нато понятие. В последващите 50 години – тези между 1939 г и 1989 г, трябва да признаем, че като цяло, това е период на съзидание. Години, в които българите превръщат страната от аграрна в индустриална държава и я поставят на икономическата карта на Европа и света.

    Коментиран от #31, #32, #33, #34

  • 22 Бесен Язовец

    13 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Лариса Белцер-Лисюткина: Очевидно. Но в онези години всички бяха корумпирани. Хората на КГБ - също. Интересуваха се най-вече от валута, вносни дрехи и скъпи принадлежности.) Сега, положението не се е изменило въобще, корупцията и днес, все още е една от най големите беди на Русия и никой там, не е преставал да се интересува от валута, вносни дрехи и скъпи принадлежности.
  • 23 Истината

    22 6 Отговор
    Късата памет е много лошо нещо. Имаше ги и историите с вицовете и специалните магазини за промишлени и хранителни стоки за управляващите и Корекомите и празните магазини и чакането 15 години за лека кола и оградената като концлагер страна. Нямаше ГМО и палмово масло защото още не бяха измислени. Имахме обаче химически заводи за торове които доста ни тровеха. Имахме и Кремиковци дето затри зеленчутовото поле изхранващо София и бълващо отрови над целия град. Имаше и хубави работи, но най-хубавото беше, че бяхме млади.

    Коментиран от #56

  • 24 1944

    10 6 Отговор
    дядка, ходи да гледаш братския турски сериал. по глупостите ти личи, че си бил привилигирован номенклатурчик. или много ти се е искало поне.
  • 25 Бесен Язовец

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    На времето някакви си немски педалчета, са хвърлили висш съветски чиновник на върбата, чичката ги взел за комунисти и ги е поканил на гости ! За какви ли не глупости, комуняките са харчели пари, то затова и фалира тъпото ви Сесесере !
  • 26 1944

    13 5 Отговор
    лъсна голата истина каква са я вършили хрантутници като плешивия кремълски педофил в гдр. никаква.
  • 27 До 1944

    7 10 Отговор
    Отиди да се запасиш с повече вазелин за младото ти дупе защото трябва да си готов като увеличаващите се турци и цигани те уважат. Вземи и се ограмоти малко и тогава може би ще мислиш по-различно.

    Коментиран от #28

  • 28 1944

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "До 1944":

    тази работа с вазелина българите не ни засяга. били сме и турците, и циганите, и руснаците. англичаните са сваляли шапки пред наши военни. вазелинът е за еничарите.

    Коментиран от #29

  • 29 1944

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "1944":

    Какво со бил бееееее?! Тъпан си бил за измислици!

    Коментиран от #38

  • 30 Интересно

    9 4 Отговор
    Тази статия излезе май по DW и снимката на разказващата беше направена на фона на син килим с европейските звезди. Една история с тъжен край и от двете страни, която явно се използва за пропаганда. От една страна лошия корумпиран строй, който убива и подтиска/не че не е бил и такъв/, а от друга еврогейщината и стимулирането на деградирали малцинствени групи като израз на изкупуване на вина за колонизиране и зверски феодализъм. Къде в случая е оцелялата през вековете разпокъсана България? Явно сме по средата на пропагандата. Половината свят иска да обичаме гейове и лизбийки и да ръкопляскаме на цигани и араби заграбващи бащените ни земи, докато купуваме само техни стоки, а останалите искат да генерират пари държейки ни в пълно подчинение. Егати избора а? Да ама не. Тази статия си я ..... Аз съм българче. Обичам. Всякакви строеве на неуспехи да обричам. България и след ще има па ако ще в нея да съжителстват двамина!
  • 31 Защо лъжеш?

    16 9 Отговор

    До коментар #21 от "неЕС":

    България е произвеждала самолети, часовници... Стефан Стамболов е отрязал толкова лентички, колкото Тошо не е отрязал! Химическият завод ,на Чилов , е изнасял продукция за САЩ и Япония дори! Работниците са имали социялни придобивки, немислими за соца! Индивидуални жилища! Некадърните кОмАнисти допуснаха авария, с огромни щети! Най-здравите сгради са построени във военните години! 1943 година е най-добрата година, не 1939-та за България!
  • 32 Вагрянка знаеш ли какво е

    11 8 Отговор

    До коментар #21 от "неЕС":

    А за производство на танкови вериги чул ли си, на ул. “ Суходол”, не Сиходолска! За металургията лъжеш, или не знаеш! Дядо ми е имал чугунолеярна 1937 година!
  • 33 Бертолоти

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "неЕС":

    Се е казвал италиянецът собственик на автомобилен сервиз, зад централна баня, срещу УАГ, сега гараж на комунетата където е имало машина за шлайфане на глави и блокове на ДВГ! Сега малцина го могат!
  • 34 Русе

    10 9 Отговор

    До коментар #21 от "неЕС":

    Каква промишленост е имал в края на 19-ти век, шап ето ще ти падне! На Тошо тъпото грандоман фалира три пъти държавата! Факт!
  • 35 Е как реши на кой какво

    7 5 Отговор

    До коментар #19 от "По селата нямаше":

    Му се яде? Нямали са нужда селяните от колбаси? Слаби са думите, за да те охарактеризирам!
  • 36 гост

    9 9 Отговор

    До коментар #19 от "По селата нямаше":

    Имаше нужда от колбаси,но само в четвъртък,в 14 часа идваше камиона с колбаси и бяха 3-4 щайги за цяло село,а хората чакаха на опашка от сутринта.Хората ядяха прясно месо,но с толкова труд че не си заслужаваше яденето,още по вече,че нямаш частно ползване.Участваш в хор,участваш във футболния отбор,гледаш тютюн,само за да получиш декар царевица,защото прасето,пилето,гъските само с трева не расте.Тази царевица ,пък трябва да се копае поне 2 пъти,после да се обере,прибере и накрая кочаните да отрежеш и да ги правиш на купи за зимата за животните.А бе ,голяма хамалогия,но явно се помни само прясното месо,а тежката работа изобщо не я смятаме.

    Коментиран от #43, #53, #54

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хелмут Кол

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "1944":

    Млък Манго, че замириса на кенеф! Мийте ги тези уста бе!
  • 39 Като гост

    10 4 Отговор
    В Европа имало джендъри, а в русията тия които се пердашат по обществените клозети какви са?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 СТАРОТО

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    хистрик ,забрави дъъъългите опашки пред магазините,бре.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Селянин

    12 4 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    От 1965г, започна самоздоволяването по директиви от партията и селото се заима със всичко. Трудолюбив народ вещ в земеделието и животновъдството и богата земя. Земя като каймак. Аз имах в двора си 50 кокошки с пиленца, крава с теле, 4 овце, прасе, куче. Имахме зеленчукова градина поливна до вадата чушки, лук, тикви. В двора асми.Всяка зима 300 буркана турший и лютеници, домашен кечуп. И беренце домашно винце. Тааааа голема мизерия. Долен гладен социализъм. Ама виш това гейпарад не можеше. Немаше демокрация,
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Я стига

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хисторик":

    Какви магазини и маркети, лъжецо? През 70-те живеех в София, кв. Иван Вазов. Майка ми ме караше след училище (учех във френската) да ходя до магазина на "Родопа" на Витошка да купувам кайма, от малките пакетчета както сега и със същия сиво-лилав лилав цвят. По наблизо нямаше! Картофите редовно някъде март месец изчезваха, в плод- зеленчуците имаше кални моркови и лук и някакви мътни нектари в бирени бутилки. Имаше един вид прясно мляко, два вида кисело и три вида хляб. Когато Дипломатическият корпус посещаваше някой град, зареждаха магазините с разнообразна стока и после хората се изтрепваха за нея. Моите уважения към трудолюбивите хора, които си отглеждаха по нещо и са се чувствали охолно, но човек има и други потребности, аз исках да пътувам, да чуя Бийтълс и Дийп Пърпъл и Елвис и никой няма право да ограби живота ми и да ме кара да се чувствам затворник. Имаше изходни визи и открити листове за да идеш до Петрич или Синеморец

    Коментиран от #47

  • 46 Какво следва

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Обикновен човек":

    Драмата не е дали управляват хомосексуални, а КАК управляват. Защо мислиш, че всеки космат, потен, необразован и нахален мъжага е добър държавник? Това да я караш по опорките води до смехотворни абсурди. Живял съм в държави, където някои политици са известни с нестандартна ориентация и мога да ви уверя, че ю мнооого можем да им завиждаме. Сексуалните предпочитания са личен, а не обществен въпрос до момента, в който не накърняват обществения ред и свободите на другите. Пък вие продължавайте да се тичате по гърдите "Булгар, Булгар!"
  • 47 Петър

    8 6 Отговор

    До коментар #45 от "Я стига":

    Мътните нектарини и калните картофи бяха истински,и не се прави на ощипана мома-можеше да се слуша Бийтълс,Елвис,Лепа Брена,и Шабан

    Коментиран от #48

  • 48 Ретро

    9 5 Отговор

    До коментар #47 от "Петър":

    Можеше да се пзтува на стоп из ц;ла Бзлгари;. Л;тото ходехме на стоп на Арапя, райско кътче с кристална вода. Имаше нудисти и никой не ги гонеше. На лагерен огън пеехме Битълс и Ролингстоунс до зори. Имаше само една барака кебапчийница. Сега е мутробарок от бетон и замърсено море с опасност от коли инфекций. Сами решете колко е било зле.

    Коментиран от #49

  • 49 И аз да кажа

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Ретро":

    Става дума да ги чуеш на концерт, а не да слушам вас.И да можеш да пътуваш по- далеч от Драгоман и Ахтопол

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Ретро

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "И аз да кажа":

    Концертите брато на живо отдавна са в Ютуб. А за пътуване на стоп сега в БГ не съм чул. Виж като бях лятото на Поморие гледам цигански катун разпънат до самия плаж уж продават сувенири. Виж това в соца никога циганята работеха в птицезаводите, консервните фабрики, тютюневите фабрики, чистота и др. Сега циганията в България стана мода. Вече загубих надежда.
  • 51 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "И аз да кажа":

    Защо бе,по тошово време Лепа Брена пя на Националния стадион,а Мирослав Илич пя два пъти в Перник в Двореца на културата
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 999

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Както не веднъж ти казах реално си н абсолютна заблуда. Празните витрини, драги дойдоха след 89 година. Не знам да ли въобще си живял по това време и в кое село. Моят град такива проблеми нямаше преди 89 година. Не знам да ли си на заплата от лу. Козяк но си упорито тъп да твърдиш неща, които се случиха след като Горбачов разби СОЦ Блока. Сиреч след 89 година.
  • 56 999

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Кремиковци бе създадено за да може тъпото Софийско население, къде да работи и от аграрна страна да придобием облик на индустриална. А иначе селенията, софийска продължава да я има и след повече от век налива на пари в тъпият град определен за столица.
  • 57 999

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Абсолютно невярна информация!
  • 58 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Палмово масло нямаше":

    Аз във Варна и околните градове и села не помня такова нещо! Така, че не знам за какво говориш! От черноморието до централна България аз не помня да съм срещал подобно нещо. А смея да твърдя, че обикалях доста! ОТ Варна до Търново, Русе, Силистра, Сливен такова нещо не съществуваше. Дори и в селата, през които съм минал.