9 Януари, 2019 20:30 2 470 12

А мнозинството още си мълчи

  • франк магниц-
  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • йорг мойтхен

Насилствено решаване на политически конфликти в Германия за последно е имало преди десетилетия

А мнозинството още си мълчи - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пребит бе депутат от Бундестага. Но медиите първоначално си замълчаха - може би ако не ставаше дума за политик от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“, възмущението щеше да се появи по-бързо. А това е опасно!

Насилствено решаване на политически конфликти в Германия за последно е имало преди десетилетия – за подобни неща децата можеха да научат единствено от учебниците по история. Но ето че сега насилието явно се завръща по германските улици.

В Бремен неизвестни лица пребиха Франк Магниц - депутат в Бундестага, който е и председател на местната партийна организация на „Алтернатива за Германия“ (АзГ). В резултат на побоя Магниц бе приет в болница. Бруталното деяние предизвика огромно възмущение сред представителите на всички останали партии.

Председателят на АзГ Йорг Мойтхен обаче наля допълнително масло в огъня, публикувайки в Туитър снимка на ранения по главата Магниц. Така омразата от улицата се пренесе и изля и в социалните медии. След известно време почти всички останали медии информираха за случая. Навярно те щяха да го направят много по-рано, ако не ставаше дума за депутат от дяснопопулистката АзГ, а за политик от някоя друга партия.

Вярно е, че десните популисти от „Алтернатива за Германия“ нямат много приятели сред германските медийните среди, но подобно брутално насилие не бива в никакъв случай да бъде премълчавано. Затова престъплението от Бремен естествено е тема и за Дойче Веле.

Къде започва и къде свършва насилието?

Всички наблюдатели са единодушни, че откакто АзГ влезе в Бундестага, тонът на дебатите там значително е загрубял. Десните популисти говорят за „мъже с ножове и забрадени момичета, които живеят на гърба на държавата“, визирайки бежанците. Речта им е изпълнена с крайна омраза, която поставя всички мигранти под един знаменател.

Останалите партии, за съжаление, също не са открили още верния тон за разговори, който да внесе деескалация в обществото. Депутатът от ГСДП Йоханес Карс например твърде предизвикателно се обърна към народните представители от АзГ в Бундестага, заявявайки: "Омразата е разкривила лицата ви! Вижте се в огледалото!" В знак на протест цялата фракция на АзГ напусна пленарната зала. Стигна се до сцени, каквито Германия не е преживявала от времето на Ваймарската република до днес.

Навярно онзи, който е извършил бруталното нападение срещу депутата Магниц, също е бил подтикнат към насилие от все по-истеричните нападки, които просто заливат социалните медии. Голямото мнозинство от хората в Германия нямат нищо общо с това и се отвръщат отвратени. Но, за съжаление, си мълчат!

А именно оттам - от средата на обществото - би трябвало да дойде импулсът за уталагане на страстите - от училищата и семействата! В Германия се забелязва десен уклон, който непременно трябва да стане предмет на разговори и обсъждания. Хората трябва отново да започнат да разговарят помежду си, независимо дали са от Източна или Западна Германия, дали са чужденци или местни хора, бедни или богати. В политиката този импулс трябва да дойде от утвърдените партии. Независимо от остротата на споровете с АзГ, те са длъжни да запазят култивиран тон на общуване.

От АзГ подобно нещо едва ли може да се очаква – това си пролича и от истеричния начин, по който партията реагира на бруталното нападение срещу депутата Франк Магниц.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    10 1 Отговор
    Да не се окаже че го е бил някой на име Георги Димитров?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 виц

    25 0 Отговор
    Тате, тате, рекъл Шабанчо, кво и тва димукрация. Димукрацията е татьовото, га белите бачкат, а ние взимаме помощи. А неми ли да ни скочат, попитал Шабано? Ааа, тва вече шъ е РАСИЗЪМ!
  • 4 виц

    11 1 Отговор
    Тате, тате, рекъл Шабанчо, кво и тва димукрация. Димукрацията е татьовото, га белите бачкат, а ние взимаме помощи. А неми ли да ни скочат, попитал Шабано? Ааа, тва вече шъ е РАСИЗЪМ!

    Коментиран от #9

  • 5 среднощен

    11 1 Отговор
    Двата икономически "мотора" на ЕС Франция и Германияна се "тресат" в политическа криза..!? Великобритания е пред Брекзит, а бившите социалистически страни от Източна Европа, сегашни членки на ЕС, Китай купува на едро..!? Какво се случва с ЕС..!?

    Коментиран от #11

  • 6 goni

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    А, стига бе! Кой е тоя Георги Димитров? У нашто село такъв нема! Да не е от твоито!
  • 7 Хасан

    6 0 Отговор
    Опаааа...пак броди призрака на фашизма в Германия..пребиха депутат,сега ще запалят Райстага
  • 8 преводач от еврогейски

    8 0 Отговор
    "Десни популисти" - хора, които не желаят канибали и касапи ислямисти от по света и у нас, да бият, изнасилват, колят, газят, стрелят, взривяват... децата им, жените им, тях самите, в собствената им страна, под прикритие на "бежанци".
  • 9 Emigrant

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "виц":

    Абсолютно малоумни коментари. В Германия, че и в цяла Европа гледа на българите както вие гледате на циганите. Непотребна мързелива нискоквалифицирана маса. Затова се преместих при белите хора.

    Коментиран от #10

  • 10 отегчен

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Emigrant":

    Най-малоумният коментар е твоят. Но е дълго и безполезно, да ти обяснявам, защо.
  • 11 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "среднощен":

    Как какво, разпад. Няма е тази цялост и единомислие, с което бе образуван ЕС, защото се видя, че големите страни все пак искат власт над малките, което не се харесва. Защо не се реагира при грешката на Меркел с бежанците? И преди това конфликтите си съществуваха и миграцията си беше налична, но при открита покана от лидера на ЕС всичко избухна. Меркел веднага трябваше да оттегли поканата и да се затегне контрола и пропуска, видя се до какво води това в тяхната стрнаа, а в другите страни не е по-добре. 90% от мигрантите са животни, останалите 10% са читави, но когато пускат всички е грешно, много грешно. Все едно в училище двама от класа да се учат и стараят, а останалите да липсват или да си играят, а накрая всички да завършат наравно. Абсурно е и е демотивиращо.
  • 12 Morgoth

    4 0 Отговор
    Няма как положението да не ескалира, когато политическия център и всички медии заедно с него проявяват двуличност и приемат крайно дясното като вредно и популистко, докато крайно левите зелени се радват на пълен медиен комфорт. Крайните течения са като скачени съдове - разкарай поддръжката на едните и другите ще загубят смисъл и ще залинеят.