10 Януари, 2019 20:30 12 872 56

Елате си! Не ни пречите!

  • институции-
  • политици-
  • емигранти

Етническите българи зад граница събират в себе си лесните решения на все повече проблеми

Елате си! Не ни пречите! - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните няколко години постепенно се появи нова българска страст. Институции, политици и бизнес се впрегнаха да връщат нашите сънародници, които от 20 години необратимо се пръскат в най-различни посоки из широкия свят. Почти не минава седмица без в информационния поток да се появи новина за някаква инициатива в този смисъл.

Доскоро темата се мислеше единствено през катастрофичните сценарии за изчезването на нацията и бе монопол на „баш патриотите“, които непрестанно я подмятаха с повод и без повод. Демографските страхове станаха обаче универсални, от тях е заразена цяла Европа, особено след имигрантско-бежанската криза отпреди няколко години. Патриотичната шумотевица по нашите земи обаче не даде значими резултати, а през последните години се променя и перспективата към проблема.

Все по-силно се чува гласът на бизнеса, който еднозначно и настойчиво обяснява, че приличния икономически растеж просто няма как да продължи без нещо да се промени в състоянието на пазара на труда. Все по-активни са и самите компании, които гледат да си решават затрудненията сами без да чакат управление и държава.

Политическото звучене на решенията на демографската криза е достатъчно добре познато от последните десетина години. Лайтмотивът е внос на етнически българи, които живеят зад граница, най-вече в страни като Молдова и Украйна или пък Западните покрайнини. Тази логика сега се прехвърля и върху проблемите на трудовия пазар без да се разсъждава особено задълбочено дали и в каква степен това въобще би решило проблемите.

Мнозина през годините обръщаха внимание, че социално-образователният профил на тези хора е доста далеч от това, което търсят компаниите в България, но полит коректността около темата веднага маргинализира тези гледни точки. Етническите българи зад граница събират в себе си лесните решения на все повече проблеми – демографски, национални, икономически, културни. Наскоро и профсъюзите се включиха в този хор. КНСБ извади някакви планове за привличане на над 100 000 българи от тези държави, които да бъдат заселени в изоставени села и градчета, в изоставени къщи и на относително близко разстояние до по-големи икономически центрове.

Те ще трябва да имат предложения за работа, ще могат да придобиват след известно време предоставените им жилища, ще бъдат осигурени места в училищата за техните деца и т.н. По изчисления на профсъюзите, това би струвало между 300 и 400 милиона лева и би докарало поне 50 000 души през първите няколко години. На фона на досегашното бръщолевене по темата, евтината политизация на темата и търгашеството с паспорти, подобни идеи звучат напълно нереалистично и скепсисът е напълно основателен.

Внезапната симбиоза между „баш патриотите“ и профсъюзите е доста странна и тези съмнения биха се засилили, ако внезапно се окаже, че средствата за програмата са от ЕС. Най-малкото защото и двете страни в тази идея имат сериозен опит от последните години в мащабното прахосване на евро фондове.

На този фон, предупрежденията от бизнеса стават все по-чести и по-шумни. Например, само преди седмици от асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха, че през близките пет години ще са необходими около половин милион работници и специалисти. С този ресурс, БВП на страната може да бъде почти удвоен, настояват оттам, а цели сектори ще бъдат заплашени от изчезване.

В Монтанско, до три години почти 50% процента от заетите в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст, а подобни проблеми има и в други сектори, например, образованието. От години наред в различни проучвания, бизнесът назовава липсата на качествен и достатъчен човешки ресурс като основна пречка пред развитието на икономиката на страната.

Този проблем вече спира чуждестранни инвеститори, а през изминалата година две важни фирми от автомобилния бранш (‘Malmar’ и ‘ALC’) напуснаха поради отсъствие на качествени работници и прекалено бързо нарастващи заплати. По различни оценки, автомобилостроенето може спокойно да поеме още 45 000 души, а ИТ сектора около 20 000. Компаниите също настояват за внос на работници и техният брой вече достига 8000 души, но повечето са заети сезонно в туризма и не носят особена добавена стойност.

Бизнес организациите настояват и за различни видове облекчения при вноса на работници, както и множество допълващи мерки, които по принцип намаляват регулациите и бюрокрацията. Те искат и радикални промени в образованието. В по-общ план е видно, че компаниите този път не са склонни да отстъпят, защото недостигът от хора е вече на път да подкопае самата икономическа основа на страната.

ИТ секторът е особено активен в усилията си да връща различни категории специалисти в България. Предлагат се бонуси, работа за съпруги и съпрузи, самолетни билети, безплатни езикови курсове, карти за фитнес и йога и какво ли още не. Наскоро една от компаниите дори организира ненужно мелодраматична ПР кампания със снимки от софийското летище и пристигането на група бъдещи служители.

Цялото събитие бе представено като значима тенденция с национална важност. И донякъде те имат основание да го правят, защото все повече политици се опитват да прикачат политическо послание към това явление. През последните месеци постоянно нараства броя на тези, които се опитват да убедят всички ни, че завръщането на български емигранти е едва ли не вот на доверие към тях и управлението на страната.

Сякаш това е най-важния знак за завършилата европеизация и нормализация на страната, който идва да илюстрира необратимото подобряване на средата и качеството на живот по нашите земи. С такава цел бяха използвани и резултатите от социологическо допитване, проведено от Българската асоциация на софтуерните компании, според което над 30% от анкетираните желаят да се завърнат в България с цел нова работа.

Подобни откъслечни и неясно събрани данни едва ли могат да сглобят пълна картина. Много по-вероятно става въпрос за „циркулираща“ миграция, при която мобилни хора с търсени професии временно се връщат в страната в очакване на още по-привлекателни оферти от други места. Иска се много въображение, за да направи човек извод, че страната е започнала да обръща трайната тенденция на емиграция и постепенно свиване на корпуса от качествен човешки ресурс.

Има обаче и друга група хора, които таят много надежди в по-масовото завръщане на българи. Те намират в този процес надежда за положителна социална промяна, при която се създава нова култура на недоволство, нетърпимост и енергия за политически и институционален натиск с цел разбиване на нашенската тиня.

Социализирани в друга среда, от тези хора се очаква да направят разликата в намирането на нови пътища за прочистване и развитие на страната. Разбира се, човек спокойно може да намери немалко примери за такива индивиди, но от това да бъде формулирана подобна цялостна тенденция и очакване е не просто наивно, но и не отговаря на вече случващото се. На първо място, не става въпрос за съществен от количествена гледна точка процес.

Досега няма данни, че подобна тенденция е мащабна и реално ще повлияе дългосрочно върху негативните тенденции. Тези общности са относително малки. Например, ИТ секторът няма и 30 000 души и макар да е важен за бъдещето на икономиката, много трудно може да бъде припознат като значим от социална гледна точка.

Нещо повече, подобни общности живеят относително изолирано, доходите им са доста над средните и нямат много допирни точки с останалите групи от обществото. Освен това, те използват в по-малка степен публичните услуги, поради нивата на доход и различните работни пакети, които имат, а това допълнително усилва тяхната изолация от по-широките проблеми на обществото ни. Няма и никаква системна информация, че всъщност става въпрос за хора, които се завръщат, за да се захванат с трудната задача да променят местния контекст.

Много по-реалистично е да се мисли за тези хора като за добре платени модерни номади, които много вероятно с лекота биха отлетели в друга посока. В този смисъл, задачата се улеснява и за политиците. Те могат спокойно да се радват на тези хора, завръщащите се носят имидж, нови данъчни приходи, поводи за „национална гордост“ и т.н. И няма особена опасност да разбутат местната тиня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    65 7 Отговор
    Кое е наред че да се върнеш? Нищо.
  • 2 Сузанита Кондьо Азис

    46 10 Отговор
    Точно в тоя сайт пък ме гонят всеки път "Да си ходя" при условие, че и без това не живея в БГ, а само посещавам. Бг читателите бързо се палят и "гонят" вече, избягалите, които връщаме заеми, купуваме лекарства, пращаме подаръци и т.н. - Дискусията, която ще последва под статията може да съдържа някаква критика, която няма да се понрави на някой "патриот" и пак ще ни гонят ))) Но пък това е добре, защото си лекуваме заблужденията, че в Бг нещо е започнало да се оправя. В БГ масово хората са много изстрадали и унижавани, затова злобата и завистта водят до душевно поражение. НО пък на мен ми е лесно - пак ще ме изтрият и пак ще псувам сред колегите, колко са задръстени форуми и сайтове в БГ. Затова си правя снимка с "принтскрийна" и си запазвам копие, за да докажа, колко е зле работата и как няма смисъл все още да се връщаме, а само да посещаваме - пари пращаме и на всички ни е ясно, че сме Ви нужни само за това, тааа поздрави на всички. Imperial IPA 7,8% Наздраве!

    Коментиран от #4, #7, #13, #32, #51

  • 3 Дубай

    35 11 Отговор
    Готов съм да се върна, приемам предложения, минималните очаквания включват: мезонет осигурен от работодателя, голям джип, адреналинка за персонален асистент, гъвкаво работно време, голяма отпуска, заплата по договаряне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    25 54 Отговор

    До коментар #2 от "Сузанита Кондьо Азис":

    Тези, които избягяхте от България сте безродници. След като плащате данъци в чужбина ние тук, работещия народ изкарваме пенсийте на вашите майки и бащи. Стойте си там, живейте щастливо и изобщо не ми се връщайте да ми се хвалите колко сте напреднали.

    Коментиран от #26, #31

  • 8 Статистика

    21 1 Отговор
    През 1990 година турците в България бяха 1.6 милиона души от 9 милиона население. При преброяването през 2011г турците са 0.6 милиона души при 7 милиона население. Това означава че от двата милиона души които са напуснали България, най-малко половината са турци. При същото преброяване през 2011г като цигани са се определят 0.3 милиона души, а днес някакви експерти обясняват че реално са 0.8 милиона защото циганите мюсюлмани се определят като турци. За кой ревете че е избягал в края на краищата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Другия с коня

    35 1 Отговор
    Чудя се как се променя производителността на българите....в Бг. тя е 4лв на час по 8часа 32лева....Обаче отиват в Германия,Испания,Гърция,Англия.....и изведнъж стават много Производнителни и им заплащат по 22лв на час...176 лв на ден....Бизнес....че не ти знам Фамилията....Хайде остави Комунистическите си комплекси ...това беше преди 30 години....сега ще трябва да бръкнеш в джоба си не само когато е минус 10 градуса
  • 11 Цеко сифоня

    39 2 Отговор
    Ти да видиш... Не стигали специалисти, работна ръка... Щели да внасят такива. Нема вече кой да храни циганската сган. Ми научете ги тех да работат бе ! Забра'их, те се отглеждат с друга цел.
    Ше се върнеме кога видим Боко, Цвоко, Прасоко и т.н. у панделата, ели кога върбата роди круши. Второто по-вероятно.
  • 12 Първенющина

    16 2 Отговор
    Е възхваляването на нашите lT специялисти! Не са това, за което ги представя авторката! Дали така са й казали? Но ако й е лично мнение, е жалка! Преди 4-5 години така хвалеха готвачите! Убедиха ги, че земята се върти около тях! А не е така, показа го животът! Сега втора грешка! Колко били велики LT специялистите! Нямаш разум, драга!
  • 13 Бойо

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Сузанита Кондьо Азис":

    Кондьо, можеш и да не се връщаш. Живеем си чудесно и без теб. А за електронно гласуване забрави и приеми следното като благопожание- шибай се и живей весело!
  • 14 Morgoth

    9 8 Отговор
    Страната ни едва успява да върне част от ИТ специалисите, а ИТ бранша у нас е 10 пъти по-добре от всичко останало. За какво им е на другите да се връщат? За да се случи това трябва да се повиши драстично стандарта в страната. И това ще доведе до много други менте бизнеси, които ще се изнесат от страната - защото същите могат да дават само ниски заплати и няма вече да им е изгодно. Това не е лошо. В момента безработицата е ниска и можем да си позволим бизнеса с ниска доходност да си тръгне.

    Коментиран от #16

  • 15 нервен

    11 26 Отговор
    Притрябвали сте ни ..я си стойте там дето сте избягали ние ще се справим с проблемите без вас .... хич и не ви щем !!!

    Коментиран от #18

  • 16 ГосТ

    14 6 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Сто пъти съм го писал. Корпоративен бизнес-отиват в България няколко големи и смазват ментетата. Разбира се заплатите ще бъдат малко по ниски от тези в страните от които идват,но със сигурност по високи от тези, които дават ментетата. За тази цел наистина трябва квалифициран персонал и ниска корупция. Само така ще се оправи България. Насърчаването на българският "предприемач" беше абсолютна грешка и унищожи много специалисти.
  • 17 ГосТ

    26 8 Отговор
    И между другото, тези дни се върнах от другия край на света,да свърша работа за България (и за името си разбрира се) и останах "очарован". Сега съм убеден че със зъби и нокти трябва да се боря никога да не се докарам до тук. Където и колкото и да е тежко, никъде няма да е по зле от тук.
  • 18 Гост

    21 14 Отговор

    До коментар #15 от "нервен":

    Ей бунак 120 паунда на ден ми е надницата няма начин скоро да се варна ако се варна вобще

    Коментиран от #41

  • 19 Ким Чен Кур за ГЕРБ

    24 0 Отговор
    Да се връщат, че вдигнаха заплатите на чиновниците и няма, кой да ги изработи.
  • 20 ФАКТ

    24 0 Отговор
    Нашите политици след 1989-година,ЗАЩО НЕ ПОМИСЛИХА за последиците от своите действия ?????? Българите НИКОГА няма да забравят униженията,своеволията и ГЕНОЦИДА на АЛЧНИТЕ ни и НЕКАДЪРНИ управници !!!!! Една жена,която е бита,унижавана и ограбена от своя съпруг,ще се върне ли при него,след като е избягала ???? НИКОГА,НИКОГА,НИКОГА !!!!!!
  • 21 ФАКТ

    32 1 Отговор
    ИЗТЪРВАХА питомното-работливите Българи , сега нека да гонят дивото -балами чужденци да работят !!!! Нашите политици са най-наглите,алчни ПРЕДАТЕЛИ на род и родина !!!!!
  • 22 Хмммм

    19 1 Отговор
    Няма работа за българите останали в България, те ще внасят.
  • 23 Абе

    34 1 Отговор
    Нали вече няколко години лятоска по морето идват и работят етнически българи, македонци, молдовци,украинци ....!Общото за всички е ,че след един кошмарен сезон ,обещават,че никога няма да минат през Б-я,камо ли да работят тук!Бизнесът ни е алчен,нагъл ,безскрупулен и на практика няма нищо общо с бизнес!
  • 24 Кой си ти

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Самопохвали се":

    Та да съдиш.жената е избрала най добрият вариант за себе си и срмейството си.и е в пъти по голям патриот от тебе защото праща пари в бг и се грижи за близките си.ай ти кажи колко даваш на родителите си.и да ти кажа да тръгнеш навън се иска повече смелост отколкото да останеш и да се самосъжаляваш.
  • 25 Катър

    18 0 Отговор
    При нас основно най-големият проблем са ниско и средноплатените професии. В тях няма нищо лошо, в крайна сметка в една държава не може да има само адвокати, бизнесмени, банкери, финансисти и т.н. Хората с нормални професии просто няма как да останат заради унизителното заплащане. При около 9 евро и 8 паунда минимална ставка на час вие какво искате? Някой да си дойде тука и да се чуди как да си плаща сметките. Който и да дойде в момента в който вземе паспорт е духнал, защото работодателите и политиците просро нямат нужната воля, желание и не на последно място умения да направят така, че производителността на труда да е висока и да се дават нормални заплати. Повечето хора напускат българия не защото искат да станат мултимилионери, а за да водят нормален начин на живот без лишения.
  • 26 Голям глупак си

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    И си прос
    😁
  • 27 Българин 1

    6 1 Отговор
    Много дрън дрън и полза няма. Давайте лесно БГ паспорти на всички бели християни славяни, които се смятат за Българи.
  • 28 Българин 1

    10 5 Отговор
    След 30г. Русофобия 3млн млади Българи напуснаха България. Нали уж Русофобията носи спасението?
  • 29 Ще се върна когато

    21 3 Отговор
    Ще се върна когато гърците започнат да идват на работа в България като селскостопански работници, келнери и готвачи, а гъркините да гледат възрастни хора.
  • 30 Изненадан

    6 0 Отговор
    А!! Цъфнаха налъмите ли? Я виж ти!!
  • 31 антиджендар

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Каква пенсия искарваш за нашите родители бе гендар, пишещ срещу заплащане от НПОтата на сорос? Нашите родители бяха изградили една държава с трудът си и нямат вина , че твойте родители са участвали в приватизирането "ограбването" на България.
  • 32 Коментара

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сузанита Кондьо Азис":

    Има някои вярни неща в поста ти, но останах с впечатлението, че си кюташ някъде и евентуално ако НЯКОГА в България по някакъв магичен начин се оправи полужението и животът, би се върнал.... Да ме извиняваш ама или си трай, или си удари шамара сам. Парите които изпращате от чужбина ги пращате на близки и роднини...заемите ги връщаш за нещо придобито в България... не вярвам да за спорта! Следващият път като видиш в социалните мрежи, де се организира протест - заповядай. Но докато махаш от някъде си с пръст и го играеш сърдит на всички и всичко просто запази мълчание или изрази солидарност. Да, държавата гони нормалните хора и това не никак добре (при това от много години), но промените трябва да станат на съвсем друго ниво, за да се завърнат тези хора. Статията ми хареса.
  • 33 Jack Bauer

    6 1 Отговор
    И въпреки неистовото "впрягане" на институции, политици и бизнес през последните години все повече българи заминават да учат, работят и живеят зад граница. Факт!
  • 34 Тертер

    5 12 Отговор
    Не, не си идвайте, такива като вас, напуснали "тази скапана държава", както я наричате, които сте отишли да уреждате гъ.а си, не ни трябват! И да, тук ще пречите, безродници!

    Коментиран от #35

  • 35 Gastarbeiter

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "Тертер":

    Здравейте Уважаеми, какво разбирате под уреждане на г.за си? Това да осигуриш на детето си адекватно образование, мед. грижи и необходимите условия за спорт и развлечения? Това да се чудиш коя европейска столица да посетиш през уикенда и това да не ти представлява каквито и да било трудности? Това да работиш 4 вместо 5 дни? Да имаш 33 дена платен отпуск и да получаваш 14 вместо 12 заплати.......да продължавам ли? Май няма смисъл! Как ще ме върнете.... не само мен, а и децата, които израстват в нормална обстановка? Успех и преследвайте мечтите и целите си, живеем в достатъчно шарен и пълен с възможности свят.
  • 36 От чужбина

    6 3 Отговор
    Всяко година лятото се прибирам в България, наблюденията ми са основно по Черноморието. Тотална експлоатация на човешкия труд до последен дъх в хотели, ресторанти. Не е нормално работищите да ги виждам от сутрин в 9-10 до нощите 23-24 ч, докато има гости, също събота и неделя. Не знам дали проблемът е наистина само в работодателите или по-скоро в трудищите се, че приемат положението си. Бих посъветвал българите в България първо да са по-достойни към самите тях и после да коментират или връщат българите от чужбина. Няма никакви обективни причини да се връщаме освен по отпуски, ако и това не ви харесва, няма проблем - ходя в Гърция, Турция, кипър.. лижете задниците на миризливите англичани и се радваите на трохите от работодателите си. Успешна 2019 г!
  • 37 Забелязвам,

    5 3 Отговор
    Че кадърните ни бегълци, се връщат ,в България, за да станат наемници в администрацията, или голямо международни фирми! Нямат смелост, сили, знания, умения, борбеност да започнат собствен бизнес! Фукате се, но сергийка на “ Женският” пазар, с няколко наемни не можете да ръководите, като онзи от НДСВ, който влизаше прав в хладилника! Искате да дойдете на изметено... Готованци!
  • 38 закривай

    8 2 Отговор
    Заминават между 30 000 и 60 000 годишно и се връщат около 500. Свършена е тази държава. На 5 милиона ще се стабилизираме - тогава ще имаме 2 милиона пенсионери и 1,5 милиона цигани които ще правят деца. Ще има 1 милион души които работят и издържат пенсионерите, циганите и останалите 500 000 включващи депутати, министри, кметове, КАТ, ДАИ, БДЖ, държавна администрация и роднините им. А Бойко си има имение в САЩ и къща в Барселона. За острова не съм сигурен, но до тогава може да си е купил цял архипелаг. Само дето народа му ще е изчезнал.
  • 39 кочинка

    2 0 Отговор
    Защо да ви пречат вие всичко сте опоскали!
  • 40 Кумчо Вълчо

    1 2 Отговор
    БРАВО на автора ,много точно, аргументирано и аналитично поставя проблема .
  • 41 321

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Много си груб към човека. А да не би да трябва да ти завиждаме за тези 120 паунда заплата х 20 дена 2400 паунда. Дори да приемем, че това ти е чистата заработка след данъци и осигуровки, пак можем само да те съжаляваме, особено ако живееш в Лондон. Ако не си там само 1/3 от заплатата ще ти е за жилище, а ако си повече от половината. Като ти съберат и режийните 250-300 паунда, таксата смет 100 - 150, таксата телевизор - 38 за цветен, интернета - 30, телефона - 30, ще ти останат само за ядене. С тая заплата там даже кола не можеш да си позволиш да поддържаш. Е, ако си в Лондон по горната сметка ще ти останат към 500 паунда за ядене - няма да мизерстваш, ама трудно ще си купиш билет до България за да дойдеш да си оправиш зъбите. Като се има предвид, че говориш за надница и явно си в строителството, само да ти кажа, че в София не строителите не могат да намерят майстор за под 100 лева на ден, та и нагоре. Тоест, един приличен майстор тук получава мин. 2-3000 лева на месец и на фона на стандарта е два пъти по-добре от теб.

    Коментиран от #43

  • 42 Кило сперма горе кило сперма долу

    2 1 Отговор
    Тва трябва да си изперкал че да се върнеш тука без значение кво са ти сложили на кукичката като примамка
  • 43 Емигрант

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "321":

    Не гледай в канчето на другия. Като си имаш буре вино и пръжки на масата кой като тебе българино. Да мрат англичаните от мизерия. Пример за селяния и балканска простотия. Заради такива нашенци няма да се върна.
  • 44 ФАКТ

    4 1 Отговор
    -НЯМА да се върнат българите,защото бяха морално и материално ОГРАБЕНИ от АЛЧНИТЕ работодатели,все отбор юнаци от съратници на -БКП-БСП !!! Това е истината !!!Тия хора от БСП,не смятят другите за хора,а за някаква измет !!! Затова България няма да се оправи !!! И затова искаме ОБЕЗЩЕТЕНИЕ от държавата за нанесените морални и материални щети!!!!
  • 45 ФАКТ

    3 0 Отговор
    -НЯМА да се върнат българите,защото бяха морално и материално ОГРАБЕНИ от АЛЧНИТЕ работодатели,все отбор юнаци от съратници на -БКП-БСП !!! Това е истината !!!Тия хора от БСП,не смятят другите за хора,а за някаква измет !!! Затова България няма да се оправи !!! И затова искаме ОБЕЗЩЕТЕНИЕ от държавата за нанесените морални и материални щети!!!! Освен това ликвидаторите на предприятията през90-години , ТРЯБВА да БЪДАТ ОСЪДЕНИ !!!
  • 46 Чакайте

    3 1 Отговор
    По три месеца, за медицински преглед, в САЩ, защото не можете да си платите! Както писа колега по-горе и двете на стоматолог в БГ и тези от Европа та също! Не можете да си позволите извънкласни занимания, за децата! Кинезитерапевт, минерални бани.... идвате в омразните Ви български курорти!
  • 47 Офффффффффффф

    2 2 Отговор
    Кво да им се чудиш на имигрантите? Хората си искат уредена, работеща държава - наготово. Няма сами да я правят, я! И си бегат там, където я има. Как се е появила, не е важно. Няма ние тука да се борим, както техните деди навремето, за да я имат! Искаме наготово! Като се "оправим" в България, и/или ако междувременно се омажат нещата там където са - е, ще се върнат, няма да се потят и за новата си родина, я! Тъй де, езика си го знаят, гражданството си го имат, колко му е. Ама аз пък предпочитам, като си оправим държавата тия, дето сме си тука - и ще си я оправим, малко й трябва - вместо Ганьо да се връща от гурбет пенсионер и да се бие у гърдите колко е патриот и колко хубаво било в Родината - да дойде някой чужденец. Ако ще и африканец. Пък оня, патриота от гурбета, да си седи там.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 бяхбългарин по рано

    1 0 Отговор
    Всички, които пишете ,от чужбина, се обединете , защото ако
    искате, да има България, дали от носталгия или от някакво чувство, за родина на родителите ви, тук тези, които живеят и искат, сами да предприемат, бизнес, са обречени на , смърт от разни Феодални издънки ,под контрола на Държавата мафия, това не са пресилени думи , а една ,чист истина, никой да не рискува , парите си в държавата България ,докато Бойко Борисов и Ахмед Доган КОНТРОЛИРАТ ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИИ И ПОДКУПИ
    Прокуратурата,МВР,Съдебната система, и НАП.
  • 50 От чужбина

    0 0 Отговор
    Няма как, читави Българи, да се върнат , в експерименталната държава , на модерен феодализъм.
    С хора , които гарантират , корупционите практики, а вие ги
    знаете ,Бойко Борисов и Ахмед Доган , раковата система , на мафията.
    Измислиха закони, за да узаконят кражбите на имоти,земя,наследство,будните за прокуратурата, и в съда.
    Избуяха, плевелите на комунизма, и се получи ПП ГЕРБ, не остана
    Партиен председател, на ниво Община, който да не краде!
    Това е нашата Република България , окрадена,изсмукана, обезлюдена , до болка!
  • 51 Деси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сузанита Кондьо Азис":

    Колко ужасно звучи всичко това... Истината може да убива. Но Истината днес за цялото човечество е ужасна... Бъдете живи и здрави, скъпи нашу сънародници по света! Чужди на своите, чужди на тамошните... Бог има и Той управлява света, и нищо няма случайно в света. Вие не сте там случайно и България не страда по случайност. Всеки е там, където трябва да бъде! Но, българите са написани на ръката на Бог, казва Учителят. И всеки, който се опита да затрие българите, ще си има работа с Господа. Ще дойде доброто и за българите! Все някога, ако ще и след хиляда години, защото светът е устроен разумно и никога няма само зло. Както денят и нощта се сменят, тъй се редуват щастието и нещастието. И колкото по-голямо е страданието, толкова по-голямо ще бъде щастието. Такъв е балансът, няма друг начин. Та, като ни дойде злото, да знаем, че ни очистват, за да ни подготвят за доброто.
  • 52 Деси

    1 0 Отговор
    Отвратително звучите всичките ми сънародници, които се плюете тука! Спрете да се мразите! Отворете си очите! Нас ни настройват едни срещу други! Няма разделение! Всички сме едно! Сега светът е такъв, всички народи пътуват, местят се, Западняците, богатите - най- много. Ако е рекъл Господ да идат българи по света, така ще бъде! Ако не е рекъл, не може да се случи. Има Божий промисъл. Стига сте плюли по българите емигранти! И вие не сте стока, та да се ровите в техните недостатъци! Щом сте тука, такава ви е била задачата от съдбата! Щом ония са тръгнали по света, значи такава им е съдбата и задачата. Никой не може да си своеволничи в света, съдбата ни е написана точка по точка - в ръцете, в лицата ви, в астрологичните ви карти, в рождените ви дати и имената ви. Всичко е написано, само да има кой да го чете! Бог обича българите, благословил ни е с велики души, пратил ни е велик Учител за новото време! Четете, мислете, изпълнявайте си съдбата! И се пробудете за злото влияние, което ни разделя и иска да провали великото бъдеще, което Бог е отредил на българите! Днес светът върви към катастрофа, злото иска да вземе властта, омотава в мрежите си държавите, диктува на политиците как да управляват - т.е. как да приспиват хората, да унищожават държавите им. Ако си мислите, че случайно България е в това окаяно положение, грешите! Има световен елит, има икономически контрол над света от тоя елит. И той служи на злото. И неговият основен метод е - разделяй и владей! За
  • 53 Деси

    0 0 Отговор
    Затова спрете с омразата един срещу друг, българи от целият свят! Спрете да служите на тия тъмни чуждоземни сили! Спрете да мразите и плюете своите си братя и сестри български! Защото ако страдаме, заедно страдаме! Ако затънем, заедно ще се затрием! Ако се обединим, ако си изпълним задачата, ще влезем в бъдещето - само заедно можем да го направим! Българите имат задачата да станат новият божий народ, вестител на Новото време, народ на Христос, който да приложи пръв Христовото учение! Затова страдате! Но това, което ще дойде после, ако изберем да служим на Бога, няма да може с думи да се опише! Българите са избрани да влязат първи в рая! Там се влиза чист, а чист се става чрез страдание! Христос възкръсна, понеже страда! Всички българи имаме една съдба, няма грешки, няма разделение! Бог е промислил - пратил е едните навън с мисия!
  • 54 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Та за Монтана":

    За толкова години в машиностроенето, един циганин майстор стругар или фрезист не съм видял, камо ли виртуоз на машина. Само за калайджии стават. Какви са тия сънища, дето ти никнат крилца от тях?
  • 55 Димов

    1 1 Отговор
    Чета как някой хора пишат, че ще се върнат, ама първо други да им постелят и тогава, щели да си дойдат, да се курдисат начисто. То така всеки знае.
  • 56 Системата ме Побърка

    0 0 Отговор
    Аз няма проблем ако се договорим за да ме уредят там мене на чисто аз ще им постеля тук!