Last news in Fakti

14 Март, 2019 19:00 3 164 26

Ролексите на полковниците от църквата не би трябвало да са приоритет

  • данъци-
  • вероизповедания

Всички ние трябва да участваме в разпределението на нашите данъци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво разбрахме до тук от скандала с амнистията за вероизповеданията?

1. Някои вероизповедания имат имоти. Не плащат данъци.

2. Някои вероизповедания дават имотите си под наем. Имат приходи. И пак не плащат данъци.

3. Някои вероизповедания имат приходи. Но не им стигат.

4. Приходите не им стигат, не защото са високи данъците, те нямат данъци. А защото явно правят много разходи.

5. Никой не знае какви разходи имат тези някои вероизповедания. Това си била тяхна работа. Секретна. Верска. Трябва да потърсим дали пък в свещените книги няма 11-а заповед: "И никога да не споделяш разходите си, за да не завидят на ролекса ти!"

6. Част от имотите на някои вероизповедания са заграбени от комунистите. Това май не учудва никого.

7. Някои вероизповедания не могат да си върнат имоти. И ние трябва да плащаме заради това.

8. Т.е. отново всички ние трябва да плащаме заради престъпленията на комунистите.

9. Комунизмът е обявен за престъпен със закон. Но в ръководствата на някои вероизповедания има бивши членове на комунистическата партия или Държавна сигурност.

10. Т.е. ние сега трябва да плащаме, че сегашните ръководства на някои вероизповедания преди години са подкрепяли един престъпен режим.

11. Някои вероизповедания заплашват с нарушаване на някакъв мир. Т.е. ако не платим, ще започнат война? Джихад? Кръстоносен поход? Анатема? Терористично изнудване?

12. Администрацията играе хоро два часа за 1.50 лв. Но 8 милиона ги опрощава.

Как ви звучи? Найс, а...

Всички ние трябва да участваме в разпределението на нашите данъци. Приоритети би трябвало да са Бърза помощ, здравната система, социална система, хора с увреждания, образование, наука, електронно правителство, центрове за закрила... А не ролексите на полковниците от църквата...

По конституция, вероизповеданията са отделни от държавата. Нямат привилегирован статут. И за тях трябва да важат законите. Би трябвало, де...

Въпросът не е в сумата. А в принципа. Идеята, че не всички са равни пред законите, съсипва обществото като цяло. Нарушава обществения договор. И хората получават погрешен модел за подражание.

*Мнението е публикувано във фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 12 Отговор
    Що бе бате да не е найс,нещо против да се върти търговия и Ролекс ли имаш ? Имидж бе бате,как да не е найс а? Относно имотите, както се казва откъдето дошло,там и отишло. Едните взели от едни, другите от други и така. Т'ва не е ли найс а? Или малко префразирана максимата на Балзак -който краде има, който краде много,има много. Найс е. Не е ли найс ?
  • 2 Кака до бате

    13 1 Отговор
    Парафразирана? Префаразирана? май си искал да кажеш префризирана. Ех, ученото си е учено - много книги чете....

    Коментиран от #5, #6

  • 3 ванката

    15 2 Отговор
    напълно съм съгласен със статията !!!

    Коментиран от #4

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ванката":

    Не забравяйте ап. Павел : Римляни 14:4 "Кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си господар той стои или пада. Но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои."

    Коментиран от #8

  • 5 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кака до бате":

    Добре де, по българският тълковен речник е така. Не съм литератор все пак. И к'во му е на префразирам, като може да се каже преразказвам ? Има представка, корен и надставка на думата. Освен това се ползва и префразирам, дори мисля че е по логично и по изчистено някак.
  • 6 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кака до бате":

    И да,много книги съм изчел и то сложни. На английски, защото няма преводи на български (слава богу). Така че префризирай се както поискаш. Може и на кичури да се направиш 😂 всъщност,как да кажа променям си прическата най кратко? Може да погледнеш значението на думата фризирам в тълковния речник. Се таа. Аз ще продължа да употребявам префразирам.

    Коментиран от #7, #13, #15

  • 7 Кака до бате

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Браво, браво, учено момче си .От шинто-то ще да е...

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Антиимпериалист

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Остави тая еврейска йезуитски книга, тя е писана от садукеите за да зомбитата простите и да ги владеят. Светската и Йисусовата мъдрост е половинчата, тя за всеки случай не е подходяща. Без да съм комунист, ни фашист, считам, че човечеството е сгрешило, задето е допуснало да възникнат и съществуват религиите. Те са както и политиците паразитна пречка за полезното. Дори самият факт, че институциите третират църкви, храмове, мюфтии, ппове по друг начин спрямо народа говори за престъпление. Затова, всички имами, попове, пастори разжалване и да вървят да бачкат, кой каквото сака. Всички законодатели от 100 г. насам на каторга, оправяне на законите, шут на всички богове, почитане на природата като творец, защото тя твори нещата и в Неделя на мегдана на хоро и кючек, да разпусне. И непременно да почитаме звездите, растения, животни, защото са творения. Всички богове на кладата...
  • 9 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кака до бате":

    Щом така съм го написал, значи е така ;). Еми учено момче съм разбира се,ако не беше така,нямаше да печеля проекти в чужбина ;)
  • 10 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кака до бате":

    И понеже съм PhD,та няма как да не се интересувам от философия. Все пак науката от философията идва,от годините на просвещението, които осветяват тъмните векове на Европа.

    Коментиран от #11

  • 11 Кака до бате

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Браво! Браво! И PhD....леле.леле и проекти в чужбина, ти да видиш. Е, в правописа малко си пропуснал, ама сега за един правопис ли сме? Браво! Браво! Радвай се ...Страхотно ! Велико!

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кака до бате":

    Боли ме фара за правописа на български, ( и за английския между другото, обикновено статиите са в определен жаргон и нямам проблем,е веднъж ми върнаха една за правопис,но я дадох на лакеи да го изгладят и я взеха после) особено пък за тая недомислица, за която си се хванала. Вместо да приемеш истината,си се хванала да демагогстваш. Принципно е добре, че си обърнала внимание,но тази дума ще продължа да я използвам както намеря за по подходящо.
  • 13 и аз да ти кажа

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    то не е важно колко книги си изчел(за това получаваш адмирации),а колко неща от тях са влезли в главата ти(имам предвид правоговора)
    И ББ е прочел голяма книга,но все още е на парле ву франсе!Продължавай да ползваш по същия начин думата"префразирам" и често ще получаваш такива коментари,нооо....ти си горд от това,че не спазваш правилата и се опитваш да налагаш собствени. нищо лично-само дето дразниш с простотията си,макар,че си ЧЕЛ много книги...и то на английски-значи си много "ентелегентен"(на мен пък така ми се иска да казвам-нали звучи много ентелегентно?)

    Коментиран от #20

  • 14 6666

    4 1 Отговор
    Браво господине, отлична статия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 и аз да ти кажа

    4 1 Отговор
    " Принципно е добре, че си обърнала внимание,но тази дума ще продължа да я използвам както намеря за по подходящо."

    оле, майко....как си научил английски,като не знаеш Български?Не казвай кой и къде те е учил,че да не умре от срам

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "и аз да ти кажа":

    Трябва ли да повтарям коментар 12 специално за теб ? Виж в тълковния речник фризирам какво означава, сложи му една представка пре и така. Аз пък смятам да ползвам като корен фраза. Казах, когато имам нужда,не е много често, ползвам лакеи да прегледат правописа. Не съм нито филолог,нито литератор да се ровя по тълковни речници и наистина ми е се таа. А от това, което съм прочел съм извадил есенцията и я ползвам и в работата си,и в коментарите си. Освен това,се чувствам достатъчно свободен да получавам и собствени аромати от тази есенция.
  • 18 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "и аз да ти кажа":

    И още нещо, освен английски мога да разбирам и говоря малко и френски. Та,да парле франсе. d'accord ? Айде, разисквайте си темите за ланския сняг на правилен български (между другото вие също допускате грешки) и не се опитвайте да определяте кой прост,кой сложен ;)
  • 19 Госあ

    0 3 Отговор
    "речникаrechnik" еее? Това пък к'во е ? 😂
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Жоро

    4 0 Отговор
    Относно перифразирам
    пери идва от гръцки и означава около. (около фразата).
    Няма нищо драматично в това някой да обърка или да не знае определена дума и това в никакъв случай не е критерий за интелект. Но аргументи от сорта "на мен така ми харесва" звучат детински. Ако всеки започне да измисля и изменя думи както му хареса, след години ще е трудно да си комуникираме.

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Жоро":

    Абсолютно прав сте тук. Перифразирам е правилно да се каже. Благодаря.

    Коментиран от #23

  • 23 п.п.

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    разбира се, че корена на думата е фраза и е толкова интуитивно. Наистина "пери" звучи по правдоподобно и добре,при положение че има толкова много чуждици в българския. И фраза и фризирам са чуждици. Много работа има още по този тълковен речник и би трябвало филолозите, които се мислят за учени,да я свършат. За да няма такива недоразумения.

    Коментиран от #24

  • 24 Кака до бате

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "п.п.":

    Помощ! Логорея...яяяя

    Коментиран от #25

  • 25 Др Фокс

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кака до бате":

    Не се лекува.
  • 26 АФтора,

    2 2 Отговор
    чеп за зеле не става от теб. Уникална глупост си сътворил.