Last news in Fakti

31 Март, 2019 21:47 3 910 48

Моля, не ми отнемайте лятното време!

  • часово време-
  • ес

На тази добра традиция скоро ще бъде сложен край

Моля, не ми отнемайте лятното време! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В нощта срещу неделя отново преместихме стрелките на часовниците - идва лятното часово време. И защото на тази добра традиция скоро ще бъде сложен край, Феликс Щайнер написа отворено писмо до ЕС. Ето го:

Скъпи ЕС,

колкото и да ми е мъчно, аз се чувствам измамен от теб. Всъщност много те обичам и те смятам за важен. Толкова важен, че съм гласувал на всички европейски избори. Макар да знам, че същинският властови център е Европейският съвет, тоест кръгът на държавните и правителствените ръководители. От осемнайсетия си рожден ден не съм пропускал нито едни избори. Защото смятам изборите за върховно право на всеки гражданин, който живее в демокрация. Миналата година нямаше избори, а само едно т.нар. "допитване до гражданите". Чрез интернет ние можехме да си кажем мнението за смяната на времето два пъти в годината. Първоначално си помислих, че ЕС изглежда си няма други важни проблеми. И затова първоначално реших да пропусна това гласуване.

Всъщност смятам, че нямаше никаква нужда политиката да променя нещо по този въпрос, защото на мен така си ми харесва: радват ме дългите и светли летни вечери. И ще ми е много мъчно, когато през зимата трябва да чакаме чак до 9 и половина сутринта, за да стане светло (а във френски Бретан дори и по-късно).

Не успях да гласувам

В последната вечер от допитването ме завладя амбицията и реших все пак да дам и моя глас. Само че нищо не се получи: в продължение на два часа опитвах постоянно, но сървърите бяха блокирани. Това малко ме обърка. Който живее и е израснал във Федералната република знае, че гласуването, независимо по какъв повод, не представлява никакъв проблем. Казах си - е, какво пък, чак толкова важно това гласуване не е.

Няколко дни по-късно дойде отрезвяването. Едва бяха публикувани резултатите от допитването и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че смята да изпълни волята на гражданите. Моля? Помислих си, че не съм чул добре. Чия воля на гражданите? Вярно, че резултатите бяха еднозначни - над 80 процента от участниците бяха гласували против въртенето на стрелките. Бяха ли обаче тези резултати представителни? Глупости. Две трети от гласувалите бяха германци. Вярно е, че ние чисто аритметически сме най-голямата нация в ЕС. Но пък не сме и чак толкова много.

В Наказателния кодекс важи принципът: това, което по време на извършване на деянието не е подлежало на наказателно преследване, не може да бъде наказуемо и по-късно. В преносен смисъл това трябва да важи и за политиката: щом едно допитване е замислено като необвързващо, по никой начин то не бива след това да става задължително. Защото ако знаехме това, още повече хора като мен, които са доволни от смяната на времето, щяха да участват в онлайн-допитването. Но Жан-Клод Юнкер искаше на всяка цена да демонстрира един вид близост с гражданите и реши да изпълни тяхната заръка. Тази седмица Европейският парламент гласува за премахване на смяната на времето след две години.

Същото е с Брекзита

Съжалявам, но цялата история много ми напомня за Брекзита. Една част от населението вдига огромна врява - най-вече в социалните мрежи - и успява да спечели вота. Проблемът на това изненадващо мнозинство е в това, че то знае само какво не иска. Затова пък мненията за това какво вместо това иска, вървят във всички посоки. Допускам, че крехкото мнозинство, поне в Германия, което отскоро пледира да се запази лятното време, не е наясно какво означава това през зимата.

Скъпа Европа, ти нямаше да си ЕС, ако не къташ някъде една задна вратичка - за изход от ситуацията. Европарламентът даде правото на всяка отделна страна-членка сама да прецени кое време да избере за постоянно. Но заръча също и да не превръщаме Европа в пъстра мозайка от различни часови пояси. Точно на това се надявам, защото Вие никога няма да постигнете единодушие. Също както и британският парламент не може.

В този смисъл се надявам да имаме още много дълги летни вечери - независимо дали в градината, на балкона или терасата на нашите европейски домове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    53 72 Отговор
    Аз съм за лятното часово време!

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    76 41 Отговор
    България е в най-западната част на зоната и не би трябвало да има проблем да сме в нормалното астрономическо зимно време. Тази глупост лятното време трябва да се премахне у нас. На запад обратното - те трябва да останат по лятното и така ЕС са бъде в една и съща зона.
  • 3 Morgoth

    75 20 Отговор

    До коментар #1 от "Милен":

    И да ставаш сутрин дори преди петлите? А през зимата учениците да виждат слънцето в третия час? Мерси!

    Коментиран от #4, #7

  • 4 ???

    38 61 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Зимата добре ли ще ти бъде като се стъмва в 17:30?!? Зимното часово време е пълна глупост!

    Коментиран от #5, #38

  • 5 Morgoth

    74 18 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Зимата ставаме по тъмно и се прибираме по тъмно - каквото и да правиш с часовото време няма да увеличиш деня. Но лятото, когато деня е по-дълъг определено нямам нуждата да ставам по тъмно. Зимно - астрономическо, научно доказано. Лятно - капиталистическа простотия измислена да спестява свещите с които фабриките са си светили.
  • 6 боцмана

    28 7 Отговор
    Има си регламентирани часови пояси . Първия часови пояс е по 7,5 градуса на Изток и Запад от Гринуичкия меридиан (общо 15 градуса) , всички часови пояси са по 15 градуса. В който часови пояс се пада държавата , трябва да е на такова време. Единствено може да се иска избор на време ако страната е в два пояса, ако е в повече се върти часа както е например в САЩ.
  • 7 Много

    29 50 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Много, ама много си прост, баце. Ето затова такива въпроси не трябва да се оставят на решението на тълпата, защото повечето хора не съзнават кое е добре за тях и кое - не. Ти, ако си лягаш с кокошките и ако ставаш в 4.00 часа сутринта, съвременният свят има друг ритъм на живот.
    Не случайно е измислена смяната, но ако под натиска на тълпата трябва да остане само едно време - лятното е хиляди пъти за предпочитане - и икономически, и туристически и за всеки отделен човек, който иска да има повече светли часове след работа.

    Коментиран от #8, #45, #48

  • 8 Morgoth

    33 16 Отговор

    До коментар #7 от "Много":

    Ти си простия тук и именно заради такива като теб не трябва да се пита народа, а да го мислят учените. Икономически по лятното ще имаш повече време на лампи, а станалите по тъмно недоспали служители ще правят повече грешки. Да не говорим колко зле се отразява този труд непризнат като нощен на здравето. От гледна точка на туристите пък е направо смешно - май не си бил турист скоро - те стават когато искат и си лягат когато искат, защото са на почивка. А когато магазините работят до по-късно на тях им е по-добре.

    Коментиран от #11

  • 9 492

    6 12 Отговор
    Аз като русофил, сьм много щастлив защото сега живеем по московско време! Все по близо до Русия!

    Коментиран от #41

  • 10 Западните Балкани

    39 17 Отговор
    Естествено е да сме по астрономичното време, то е нормалното за дадено място на земята. Лятното време е вредно за здравето на хората. Няма данни за икономически ползи, за туристически е още по-смешно да се говори. Дори пишещите тук не могат да посочат една икономическа полза или туристическа. За личните ползи тук не говорим, т.к. те са субектични, но фактът, че здравето е заплашане то няма място за налагането на личните разбирания върху други и да им се заплашва здравето. Щом искате да работите по-рано през деня, никой не ви спира да ходите и три часа по-рано на работа. Стотици години сме живели по астрономическото време и няма причина това да се променя.
  • 11 Няма смисъл

    16 22 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    Нямам смисъл да споря с теб - грам не искаш да помислиш, а хората ти слагат плюсове. Явно е, че този изстрадал народ си заслужава управниците и простотията, в която тъне. За съжаление...

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Астромоческо време

    30 15 Отговор
    След като някои хора искат да е светло до по-късно защо не преместим времето с два часа или с три или четри? Така ще някои идиоти ще играят кьочек по светло до среднощ. Това ли е желанието на хората. Не ми се вярва. Обратно към астрономическото време.

    Коментиран от #16

  • 14 Ккк

    15 11 Отговор
    Абе те турците са прости затова избраха лятното.

    Коментиран от #25

  • 15 Каква природа

    9 10 Отговор

    До коментар #12 от "а бе изроди":

    Хората като теб, който са повечето и обичат да си играят с кладите и наричат учените "изроди", първа са смятали, че земята е плоска, а някои и сега смятат. Това, което такива като теб в случая не разбират, е разликата, от една страна, мужде въртене на земята около оста си и около слънцето и, от друга страна, часовите пояси. Първото, по твоя израз, е "природа", а второто - изцяло човешко решение. Това, което е прието да се нарича "астрономическо
    часово време" или зимно часово време е също толкова човешко решение, колкото и т.н. лятно часово време.
  • 16 СссереМ

    9 19 Отговор

    До коментар #13 от "Астромоческо време":

    Спри ракиите вижда се кой играе кючеци.Само лятно и това е.

    Коментиран от #28

  • 17 Комисар Рекс

    29 14 Отговор
    Браво на всички ,които са за АСТРОНОМИЧЕСКОТО часово време!!! Някаква надежда ,че има останали хора с разум.Но нали ще пострада "бизнесът" ...съмнявам се да го оставят.

    Коментиран от #21

  • 18 Комисар Рекс

    2 1 Отговор
    22: 02 :)
  • 19 гост

    18 9 Отговор
    Лятното часово време е предпочитано от безделниците.
  • 20 Кое е природа и кое не

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "а бе изроди":

    Хората като теб, които обикновено са мнозинството, обичат да си играят с клади и изтъкват нормалността си като наричат учените "изроди". Та тези хора като теб първо са смятали, че земята е плоска, а някои и до днес смятат така. Но това, което такива като теб в случая не разбират, дори и да знаят, че земята е кълбо и се върти около слънцето, е разликата, от една страна, между въртенето на земята около оста си и около слънцето и, от друга страна, часовите пояси. Първото, несъмнено е "природа", но второто - изцяло човешко решение. Това, което е прието да се нарича "астрономическо часово време" или зимно часово време е също толкова човешко решение, колкото и т.н. лятно часово време.

    Коментиран от #29

  • 21 Прочети

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Комисар Рекс":

    пост № 20 и се опитай да го осмислиш. Нали си човек с разум?
  • 22 Делфинче

    9 19 Отговор
    И аз не искам местене, но не искам и зимното време! Оставете ни само на лятното! Голяма работа, че ще се разведелява към 9, ще се стъмва по-късно и ще бъде светло по-дълго! Референдум!!!
  • 23 Диоген

    7 0 Отговор
    Времето и пространството са и философски категории. Никой няма право даже да ги обсъжда.

    Коментиран от #30

  • 24 Morgoth

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "Няма смисъл":

    Ами слагат плюсове, защото сигурно и те имат деца и заради тяхното училище трябва да стават в 7. Иначе разбирам желанието ти за дълги светли следобеди, а работата вече да е свършила.
  • 25 Morgoth

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ккк":

    Да си отварял скоро картата да видиш колко на изток завършва Турция? Чисто географски е напълно логично ние да изберем зимното, а те лятното. Реално Турция е между нашата и следващата зона. А ние сме на границата на нашата и западната.
  • 26 onq s konq

    8 4 Отговор
    ИЗОБЩО не ме интересува дали парите влизат по сметката ми по лятно или зимно време,нито пък някога съм се съобразявал по кое време да ги харча.Виждам обаче че се отплесвате по безсмислени спорове,което определено няма да ви докара до добър край!Между другото вземайте пример от котката ми-тя спи еднакво добре както по зимно,така и по лятно време...затова и е ЩАСТЛИВА:)

    Коментиран от #27

  • 27 Morgoth

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "onq s konq":

    Когато те хранят без да искат от теб да работиш няма как да не си щастлив ;)
  • 28 Астромоческо време

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "СссереМ":

    Прав си. Има и разни в тоалетната :) Когато човек няма доводи само вика. Не видях да си написал кое му е по-хубавото на лятното време. Каква е икономическата полза? Или друга? Ако има такава, дали няма да я увеличим, ако мръднем часовника с два часа? Да кажем, че печели безнеса, т.к. ще екплоатира хората да работят ужким докато са по-свежи. А здравето на хората? Нямате никакви доводи за лятното време, затова залагате на викането
  • 29 Астромоческо време

    9 6 Отговор

    До коментар #20 от "Кое е природа и кое не":

    И как са го избрали хората астрономическото време? При въртенето на земята около оста си имали момент, в който съответната точка е най-близко до слънцето? Този момент един и същи ли е всеки ден? Така че това е предопределено и всички уважаващи се държави се стараят да се съобразяват с това при определяне на собственото си време. Сега за лятното време. Ако е все едно какво време ще изберем, то можем да изберем и време с два часа разлика от астрномическото. С какво единия час е по-добре от двата часа? Пак ще се стъмва по-късно? Т.е. лятното време няма нищо по-добро от зимното, т.е. астрономическото. Напишете поне една положителна страна на лятното, което не е добре за зимното или за двата часа напред
  • 30 До Диоген Киника

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Диоген":

    Ако се беше поучил от Сократ и Платон, а не само да се шляеш по площадите на Атина, щеше да знаеш, че пътят към истината е път на обсъждането. Това важи и за философските категории, каквато е и категорията "истина".
  • 31 Далай Ламя

    12 0 Отговор
    И едните и другите сте прави и ви предлагам да преместим стрелките не с час, а с 30 минути. Така всички ще сте доволни и най-вече ще сътворим новина, която ще затъмни апартаментите на Цвета и целувката на Кобрата. Представете си само Юнкер как ще се изкоколи на такова иновативно нововъведение, това ще бъде по- страшно за него и от Брексит.

    Коментиран от #32, #42

  • 32 Абе знаеш ли

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Далай Ламя":

    и ти си прав :)
  • 33 4t3

    6 4 Отговор
    Голяма грешка е всяка държава да си избира лятно или зимно часово време. Това трябва да се реши глобално така, че когато пътуваш през различни държави да не въртиш стрелките като гламав, защото едни избрали лятно а други зимно. И да се питаш - абе поляците на лятното ли бяха? Колко е часа в Унгария? Най-смисления коментар е N2

    Коментиран от #34

  • 34 Далай Ламя

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "4t3":

    Лесна работа! Едните ще избързат с 30 минути, а другите ще изостават с 30 и готово!
  • 35 AmiX

    18 7 Отговор
    Зимното време е по комфортно и здравословно.
    Човек спи един час повече.
    При лятното има повече инфаркти и инсулти.
    Оригиналното астрономическото време е зимното.
    Всичко друго е лъжа.
  • 36 чочо

    7 3 Отговор
    Вечер лягаш по- светло с кокошките .Сутринта ставаш гроги докато се адаптираш и аман от тия смени . Няма ли край тая простотия .....
  • 37 Неделчева

    7 4 Отговор
    Според мен ще е тъпо Август да е тъмно в20ч.,лятното е по-добро.Спор няма ,че трябва да се избере едно и да не се сменя,(то вече е избрано за жалост).
  • 38 Тикитака

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Няма такова нещо "зимно часово време". Има стандартно часово време, т.е. нормалното, естествено часово време, и лятно часово време, което е измислено допълнително. И което би следвало да отпадне, ако се спре със смяната, която аз лично не виждам с какво толкова пречи.
  • 39 Диамантената ръка

    5 2 Отговор
    Айде пак се почна с т.нар. астрономическо време, неграмотна работа. Как си представяте астрономическото време в един и същ момент в Каварна и Видин примерно? Има Гринуич и часови пояси. Няма правилно и грешно време, всяка държава може да си избере лятно или зимно. Нито зимното е правилното, нито лятното е грешното. И двете имат плюсове и минуси.
  • 40 не че нещо ама е така

    0 1 Отговор
    баш от Германско да се оплаквате, че не сте гласували в анкета! И какво щяхте да промените 600001 на 3000000 гласа са били там...
  • 41 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "492":

    И аз Това е просто чудесно да сме си по Московско време Няма нужда да преизчисляваш часа на новините и речите на Путин Трябва също да се отбележи че се отдалечаваме от САЩ независимо че и там сменяват времето
  • 42 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Далай Ламя":

    много ми хареса идеята ти ,особено за реакцията на Юнкер
  • 43 Булгарекзит

    6 0 Отговор
    Ако отпадне смяната ви давам само година да започнете да ревете като мечки, че пак искате смяна на времето ...
  • 44 Гого

    2 3 Отговор
    Лятното време не е вредно за здравето - смяната на времето е проблем за здравето. Лятното време е измислица, толкова колкото и зимното - като цяло времето е измислица на индустриалната епоха - преди това не е било от съществено значение. Не е важно колко е часът, но е важно хората да се движат по един часовник - това е идеята на времето. Има една съществена разлика между зимното и лятното време - лятото е светло до по-късно, защото денят е по-дълъг, а зимата денят е къс и сутрин и вечер все е тъмно, но най-важното е друго - лятото ако сме по стандартно/зимно време, ще се съмва в 5 сутринта, което не е приятно и разваля съня. На нашите ширини и дължини, лятното време е по-смислено поради този факт. А хората, които се занимават със селскостопанска работа не се интересуват колко е часът - те се водят по слънцето и за тях няма значение това.
  • 45 emo

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Много":

    Ако работиш и имаш ангажименти лятното време е смърт, тъй като ставаш един час по-рано, недоспиването идва и от по-късното заспиване, допълнително жегата и пр. Ако имаш свободно време и искаш да се шляеш по улиците до 23 часа, но да ти е светло, щото те е страх от тъмното си е твой проблем - купи си фенерче и си го закачи дан главата да ти грее. Икономически и туристически хич не ми дреме -за 1.80 лв. на месец спестени от осветление, а туристите - вече се каза, хич неги интересува колко е часа, те са на почивка и им е все тая.
  • 46 Plovdiv

    1 2 Отговор
    Аз пък съм за Нормалното време (наричат го още "зимно")! А "лятното" е едно извращение, една измишльотина, реципрочна на всичко онова, чрез което хората унищожават природата, мислейки, че могат да я нагодят към себе си. Докато един ден на същата тая природа и писне и реши да ни изличи от лицето на Земята!
  • 47 7777777

    1 2 Отговор
    ЕДИН ГЛАС ОТ МЕН ЗА АСТРОНОМИЧЕСКОТО ВРЕМЕ, КОЙТО ИСКА ЛЯТНО ДА СТАВА 1 ЧАС ПО РАНО ДА РАБОТИ ИЛИ ДА ОСТАВА 1 ЧАС ПО КЪСНО ДА ДОРАБОТВА! ЛЯТНОТО ВРЕМЕ ПРЕЧИ НА БИОЛОГИЧНИЯ ЧАСОВНИК НА ОРГАНИЗМА!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.