Last news in Fakti

19 Април, 2019 08:00 27 308 58

Мощна бомба тиктака на входа на Европа

  • либия-
  • файез сарадж-
  • маршал халифа хафтар-
  • абдел фатах ас сиси-
  • муамар кадафи-
  • мохамед бин салман

Сбъдна се най-мрачната прогноза – бунтовниците в Либия нямат ресурс да управляват

Мощна бомба тиктака на входа на Европа - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много либийци се размечтаха за светлото бъдеще през есента на 2011 г. Муамар Кадафи държеше джамахирията в желязната си хватка цели 41 години. Но беше безсилен срещу въздушната мощ на НАТО и сдаде управлението на своето царство. Лидер с легендарен статут, полковникът беше сложен на власт от революцията от 1969 г., но загуби короната по абсолютно същата схема. Кадафи обеща „да се бие до последно”, но на 20 октомври 2011 г. се прости с главата си. В буквалния смисъл.

Смъртта на полковника не донесе очакваната промяна. Светлото бъдеще многократно се отлагаше. Ерата „Кадафи” постепенно беше заменена от хаос. Всички очаквания за безоблачно бъдеще пред Либия се оказаха далеч от истината. Сбъдна се най-мрачната прогноза – бунтовниците нямат ресурс да управляват.

Повече от 4 десетилетия Либия познаваше само твърдата ръка на полковник Кадафи. След смъртта му бързо се видя колко лоялни ще бъдат опозиционерите от Бенгази към своите досегашни съюзници в Триполи. В страната избухнаха войни за власт и влияние между отчаяни бунтовнически елементи. Точният им брой и имена едва ли е известен на някого. Намесиха се чужди държави и глобални компании. Целта им беше само една – контрол и достъп до петролното богатство на Либия. Правителствата в Триполи идваха и си отиваха със скоростта на пясъчна буря. Либия бавно и полека се насочи към групата на т. нар. „провалени държави“, като Сомалия, Судан и Йемен.

Днес Либия отново е на ръба на пълномащабна гражданска война. И този път развръзката на сегашната ситуация може да оформи не само политическата сцена в района, но и статуквото със сигурността в целия Средиземноморски регион. Международната общност опита вече веднъж съставяне на правителство на националното единство. Въпреки че не спечели всенародната любов, кабинетът на Файез Сарадж дълго време беше последната надежда за прекратяване на хаоса. Всъщност, възможно ли е да се гарантира сигурността в Либия?

Министър-председателят на Либия Файез Сарадж говори на съвместна пресконференция с австрийския президент Александър Ван дер Белен - Виена, 28.01.2019 г.

След години на хаос в ООН смятаха, че са на ръба да сключат споразумение, което щеше да накара фракциите да се договорят за единно правителство и план за избори. Не стана точно така. На сцената излезе клонингът на Кадафи – маршал Халифа Хафтар.

75-годишният военачалник, който отчаяно иска да стане следващия либийски лидер, предприе мощно настъпление срещу столицата Триполи, което буквално хвърли всичко във въздуха. Какво обаче накара Хафтар да заключи, че трябва да търси военна победа, а не мир?

Маршал Халифа Хафтар дава пресконференция в авиобаза край Бенгази - 24.05.2014 г.

През изминалите дни отговорът бавно се изясни - настъплението на армията на Хафтар се подкрепя от Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства. Тези арабски правителства и Русия преднамерено саботираха международните усилия, подкрепени от САЩ, ЕС, Африканския съюз и ООН.

Хафтар е поддържан от тези външни сили, както и от Франция, от години, дори докато укрепваше контрола върху Източна Либия и създаде конкурентен режим на подкрепяното от ООН правителство в Триполи. Дни преди да започне най-новото си настъпление обаче самозваният маршал посети Рияд, където получи обещание под формата на милиони долари.

Мощна бомба тиктака на входа на Европа

Парите, предназначени да се плати на племенните старейшини и за наемане на нови бойци, представляват пореден безразсъдно хазартен ход на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който вече предприе катастрофална интервенция в Йемен, както и неуспешни опити да подчини ливанското и катарското правителство.

Дни по-късно Хафтар получи ясна подкрепа и от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, с когото се срещна в Кайро. Ас Сиси току-що се беше върнал от посещение при Доналд Тръмп в Белия дом, но не се поколеба да влезе в противоречие с настояванията на САЩ - Либийската национална армия (ЛНА) на Хафтар да прекрати атаката си. Разногласията по темата от години доведоха до това, че за Русия беше лесно да спечели стратегическо предимство в конфликта.

Трудно е да се каже дали днес джамахирията щеше да е по-стабилна без атаките на НАТО. Сигурно е обаче, че пълният провал в северноафриканската страна допринесе за тенденцията западните правителства да намаляват военното си присъствие в провалените държави. През това време други играчи засилват участието си, в това число Кремъл, което изпълва всеки вакуум, оставен от Белия дом. С други думи, в Либия - Вашингтон и Москва отново се изправят един срещу друг зад кулисите и това води най-малкото до обичайните игри в Съвета за сигурност на ООН.

Русия естествено подкрепя Хафтар. Независимо че е прекарал 20 години зад Океана, той знае руски и има чудесни връзки в Москва. Не е тайна, че Кремъл снабдява ЛНА с оръжия, включително ракетни комплекси С-300. Колкото до Сарадж, той е по-близък с Европа и САЩ. Така че, ако Хафтар внезапно изгуби, това ще означава проблеми за Русия. За американците пък никак не е изгодно в Триполи да дойде на власт местното армейско ръководство, защото зад него ще стои Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров (вдясно) посреща командира на Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар (вляво) - Москва, 14.08.2017 г.

Стълкновенията най-вероятно ще доведат до още повече безсмислени страдания за либийците, хиляди от които вече бяха прокудени от боевете. В момента все още съществува умерен оптимизъм, че няма да последва продължителна война. Но когато емоциите в Триполи се уталожат, всички ще разберат, че нещата отново може и да са доста по-сложни. Либийските бунтовници вече показаха, че гледат с неохота на решения, наложени отвън. Задълбочаване на кризата на практика ще увеличи разделенията в страната. Това може да доведе до нужда от постоянно присъствие на войски на НАТО. Само че аз сериозно се съмнявам дали алиансът въобще би искал това. Истинският интерес в Либия винаги ще остане насочен към петрола и парите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозефино

    49 2 Отговор
    Чудно просто!
  • 2 NAZI

    156 20 Отговор
    Нали искаха краварска демокрация? Какво реват сега?
  • 3 Дончо убавецо

    51 3 Отговор
    Просто и ясно , .....ква пролет...... https://www.youtube.com/watch?v=wE76vRjS5BE
  • 4 Тъп

    162 10 Отговор
    Да благодарим за разсипването на една цветуща държава от другарите на Запада.Вече имат дермокрация в пълен блясък и се "радват".

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анти седераст

    110 14 Отговор
    Това щеше да стане и в Сирия, благодарение на ултра простите западни джендъри(роби на Синагогагата и т.нар. "изсраел").

    Коментиран от #28

  • 7 Анти седераст

    79 9 Отговор

    До коментар #4 от "Тъп":

    Евреите. Откакто има "израел", враговете му от Близкия изток не са виждали бял ден. Западният джендър е впрегнат да блъска денонощно за тези войни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Borislav Popov

    11 93 Отговор
    И отново империята на злото подкопава мира и стабилността в района. Просто няма по-гнусно нещо от рушийка и българските им слуги.
  • 10 Беше ясно

    88 1 Отговор
    Беше ясно. Не знам дали има учудени. От подредена държава, стана дупка.
  • 11 Ачо

    52 5 Отговор
    Абе добре е Либия, демокрация, драпат яко напред, радват се хората. Всичко е точно.
  • 12 ТТттттттт

    91 2 Отговор
    Само в Триполи , имахме три селища за 5000 работници , които оставихме еи така . Сьщо и в Бенгази , Мисрата ,Сирт.... БулгарГеоМИН, остави в пустинята техника за стотоци милиони долари и концесии за десетки години....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Обективен

    20 76 Отговор
    И какво може да предложи Русия на Либия. Абсолютно нищо защото самата Русия е една провалена държава. Справка - жизненият стандарт на всяко едно селище на 30 км. от Москва или Санкт Петербург.

    Коментиран от #17

  • 15 TrT

    48 16 Отговор
    Петрола и оръжейните лобита ще довършат Либия , а що сган ще тръгне към бреговете на Средиземно море ... ДА, ще искат в мирна Европа , където няма война, помощите са добри и няма да се работи-РАЙ. И Ние като най-бедната държава в Европа и външна граница ще го отнесем. Забравете за Странджа до 10 години няма вече да е част от територията на България. Турция ще я прилапа или ще я заселят с толкова африканска паплач, че ще заприлича на малко след Сахара в дясно ...

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    7 34 Отговор

    До коментар #15 от "TrT":

    Говорим за Либия и ти пак с тая злоба към турците го върза за Странджа ..
  • 17 Митко Палаузов

    46 4 Отговор

    До коментар #14 от "Обективен":

    Русия е лоша, Путин е лош, но коя държава предлага нещо добро за либийския народ?
  • 18 Morgoth

    56 4 Отговор
    Арабската пролет, поставена между интересите на САЩ и Русия претърпя пълен провал! Египет се отърва най-леко - само си загуби туристите си за 10-20 години, защото там военните не се разпаднаха на групировки и успяха да вземат властта от ислямистите. Тунис, от най-мирната страна в региона вече не е мирна, но понеже там петрол почти няма никой не се интересуа от нея. В Сирия стана мазало, а в Либия мазалото все още предстои да рзгърне пълният си потенциал. Демокрация от вън не може да се внесе, за нея е необходима вътрешна нагласа. Необходимо и определено ниво на образованост на населението. Арабските страни още не са морално израстнали за друго освен диктатура.

    Коментиран от #22

  • 19 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    14 4 Отговор
    Ким чен ше оправи и либия ако командва или Ердоган такива лидери трябват там силни
  • 20 ДЕМОНкрация

    55 8 Отговор
    Капитализмът е доказана с векове система водеща до войни. Няма как днешните големи държави да съществуват, ако не заграбват чужди суровини, бизнеси, територии, работна ръка. Докато има капитализъм ще се повтаря историята! Такава е формулата на системата - или си хищник хранещ се с другите, или си нечия плячка! Капитализмът е система създадена за хищници, а не за тревопасни!

    Коментиран от #23, #25, #50

  • 21 изтрийте ги от лицето на Земята

    13 5 Отговор
    Още една въздушната мощ на НАТО,ама този път истинска и целенасочена и проблемът е решен.Стига с тези малоумници.Карали се,биели се,ама иначе всичките знаят накъде да хукнат,къде да пристигнат,къде да полегнат,какви права имали,че и имат и т.н.Като дойдат тука изобщо не се карат,само от време на време някой се радикализирва,защото си мислел,че може и още да му се даде.

    Коментиран от #46

  • 22 Хасан

    65 1 Отговор

    До коментар #18 от "Morgoth":

    Какво е диктатура????..защо светските режими на Кадафи Саддам ,Асад бяха ”диктатури”, а режимите в Саудицка Арабия,ОАЕ,Кувейт и др не са ?????..

    Коментиран от #35

  • 23 Хасан

    25 5 Отговор

    До коментар #20 от "ДЕМОНкрация":

    Браво....европейците се ядяха един друг с векове докато ”откриха ” Америка..еврика да колонизираме други вместо са се самоунищожим
  • 24 Пророк

    4 26 Отговор
    Каквото е в Либия, това ще бъде и във Венецуела, Иран и русия.Успех!!!
  • 25 Хасан

    32 3 Отговор

    До коментар #20 от "ДЕМОНкрация":

    Именно ..религията беше тази която стопираше алчността ,но бързо убедиха църквата ...след това се създаде социалистическата идеология ,национализация и капитализма се уплаши ..почна да развива синдикално движение,социални реформи ,пенсионна система ..социализма се срути и капитализма няма страх ..пенсия на 70 г,без социални реформии др
  • 26 Генерал Ратко Младич

    3 4 Отговор
    Да ходим да помагаме,а ?
  • 27 Истината

    36 2 Отговор
    Истината за западната загриженост за света..."Публикувано във факти.бг: Намесиха се чужди държави и глобални компании. Целта им беше само една – контрол и достъп до петролното богатство на Либия."
  • 28 Димитърдд

    9 26 Отговор

    До коментар #6 от "Анти седераст":

    Жалко руско зомби. Не се изказвай неподготвен. Не се дръж като руска марионетка, бъди горд българин и европеец, а не евразийска мутра, с дъх на самогон и борящник.
  • 29 До 23

    22 2 Отговор
    Ами ти защо мислиш, че САЩ се разраства с бази и бизнеси в други държави? Ако не го правят ще се самоизядат. Формулата е такава, че нямаш друг избор. Трябва смяна на капитализмът и демокрацията с нещо модерно отговарящa на 21 век
  • 30 Мафиш мух

    21 5 Отговор
    Коментари могат да пишат само тези, които са били там и знаят какво е Либия. Що се отнася до демокрацията, ако в Ориента може да има демокрация, то Саудитска Арабия трябваше да бъде най-демократичната държава.

    Коментиран от #53

  • 31 Мая

    26 7 Отговор
    Краварската демокрация носи само разруха унищожение на държавите в които е внедрена.
  • 32 До 25

    28 3 Отговор
    Точно така е! А и в самата БГ си пролича капитализмът колко е хищен, като остави на произвола на съдбата цял народ, докато ние всички сме длъжни да спасяваме статуквото, което ни граби и експлоатира. То не са субсидии за богаташи, спасяване на гнили банки, опрощаване на дългове, безлихвени кредити и кво ли не в тяхна полза, докато на обикновенния човек му съдират кожата. Освен това народа плаща всичко, а богаташите само скатават парите си. И най гнусното е, че тяхните пропаднали деца наследяват бизнеси и политически формации, точно като при монархиите, а уж РЕВОЛЮЦИЯТА беше срещу това наследяване в монархиите от хора без заслуги, а само с шуробаджанашка връзка. Тази система не е направена за мирно съжителство, защото хищник и тревопасно могат да живеят мирно, само ако някой спуска наготово храна на хищникът. Обаче извънземните ги няма да дават наготово, затова хищниците са в атака и експлоатират на макс страхливия и бездушен народ. Иска се смяна на системата и премахване на 90% от бизнесмените и политиците. Проблема не е в големите династии, а малките измекяри, които искат с един ресторант или склад, или със служба в банката да се правят на милиардери. Те са големия проблем и трябва да бъде унищожен
  • 33 Бат Мишо

    27 5 Отговор
    КЪДЕ КЪДЕ ПО МОЩНА БОМБА ТИКТАКА на вратата на Европа с тая и малоумна политика на конфронтация с Баба Меца ви е бедна фантазията .....Дядо ми е я виждал тая бомба да гърми и викаше ОЩЕ МИ СЕ ИЗПРАВЯ КОСАТА кът са сетя .....кръв до колене ,трупове на купове -лягаш и не се запознаваш и сприятеляваш С НИКОГО щото кът станеш на другия ден трябва да го погребваш .....идат новите войничета подават цигара на старото куче вика А АЗ ЗАМИНАВАМ -той ми се сърди НО НЕ ЗНАЕ че преди него погребах 10 ки приятели и не издържам ДА СЕ СПРИЯТЕЛЯ И ДА ПОГРЕБА И НЕГО УТРЕ .....ПОМИСЛЕТЕ хъръбийската над тея думи ....да не искате да имате познати и приятели ПРЕДИ ДА ВЛИЗАТЕ В СЪЮЗИ СРЕЩУ МЕЧКИ....Дядо не беше некъф шубелия -бил е в шпиц команда взривила военни заводи в турция и беше участвал в 2 войни но на ТАЯ ВИКАШЕ ГОЛЯМАТА И СТРАШНАТА мани че пак ще ни окупират ами другия път ще ни и избият до крак от тъпи политици....тъй викаше дяда

    Коментиран от #37

  • 34 Кумчо Вълчо

    4 12 Отговор
    При нас положението е стабилно защото си намерихме втория Бай тошо.
  • 35 Morgoth

    16 1 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Диктатури са разбира се, просто "слушат правилните хора" и затова никой не им го натяква.

    Коментиран от #36

  • 36 Хасан

    19 2 Отговор

    До коментар #35 от "Morgoth":

    Ами даваш си залежите на консигнация ,купуваш оръжие и стоки и можеш опизиционен журналист да си го убиеш
  • 37 455

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    В кои войни е участвал дядо ти?
  • 38 ратко младич

    8 2 Отговор
    To демокрацията и комунизма не са за всеки, стават само за скандинавските страни донякъде.
  • 39 незнайко

    8 1 Отговор
    Да бяха написали направо последното изречение. Цяла статия за тоя където духа !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Боко Тиквоко и Сие

    23 4 Отговор
    България по времето на Тодор Живков достигна върха на развитието си в социално , индустриално и военно отношение ! След свалянето му националните ресурси и спестяванията на обикновения българин бяха разграбени от издигащите лозунги за демокрация и справедливост !

    Коментиран от #49

  • 44 рунтав

    3 20 Отговор
    Що за глупава статия? Какво плачете за Кадафито ли??

    Коментиран от #56

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Каква въздушна мощ

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "изтрийте ги от лицето на Земята":

    на Краварите и НАТО. Нали точно тъпанарите с мислене, като твоето напълниха Европа с ислямисти и бежанци и сега горят катедрали и загива християнството. Малоумниците - соросоиди сте все амбриажи.
  • 47 Хрис

    16 2 Отговор
    По този повод да си припомним проклятието на Кадафи, изречено часове преди убийството му: "А сега слушайте Вие, хора от НАТО! Вие бомбардирате стената, която възпираше потока на африканската миграция в'Европа, стената, спираща терористиъе от "Ал Кайда". Тази стена беше Либия. Вие я раззрушавате. Вие сте Идиоти. Заради хилядите мигранти от Африка, заради поддръжката на "Ал Кайда" ще горите в ада. И така ще бъде. Аз никога не лъжа. Не лъжа и сега."
  • 48 ira

    11 2 Отговор
    Зьмениха светските държави с терор и войни. Кога през годините на Кадафи и Бургиба са бягали с лодки през морето за Италия? Тунис беше райско кътче, пример за толерантност и ред. Кога в Египет или Либия е имало забулени и фанатизирани? Без съгласието на запада, това не става. А ЕС, да се откаже от уютния си сън и високи заплати, и види опасността пред вратата си.
  • 49 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #43 от "Боко Тиквоко и Сие":

    Абе човек..тогава четеше само Работнимеско ьело и се мислеше за кой знсе какво ...иди питай кирейците на Ким и те си мислят че са центърс на света
  • 50 висок

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "ДЕМОНкрация":

    Затова социалистическа русия заграби с оръжие Крим и води война в Донецк и Луганск
  • 51 гостенин

    5 2 Отговор
    хамериканският просранник у нас се изказа,че "с огън и меч разрушават всичко и след това народите трябва от пепелта да си изградят демокрация",ако могат,разбира се....в името на световното задокеанско зло,в името на неолибералните соросоидни фашизоиди!!!
  • 52 Изабела

    0 3 Отговор
    Това е наказанието на Либия заради мъченията срещу българските медицински сестри. Ако дойдат бежанци от Либия вместо в лагер за бежанци, да ги пускат в затвора за да задоволяват сексуалните нужди на затворниците.

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Честен човек

    3 3 Отговор
    Някои екземпляри много бързо забравиха рухването на световния комунизъм и сега са навирили свински дзурли чак до небето ! Ако много ви е мъчно за Саддам и Кадафи идете да помагате на новите диктатори ! За целта има сформирани специални руски батальони ! Вероятно плащат добре ,но може да ви върнат в черен плик със цип ! Така ,че по-спокойно с емоциите !
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.