Тема: Украйна

20 Април, 2019 21:35 4 992 9

Украйна пред политическо земетресение

  • украйна-
  • киев-
  • избори-
  • петро порошенко-
  • володимир зеленски

Копнежът на много украинци за ново начало увеличава шансовете на комика Володимир Зеленски на балотажа на президентските избори

Украйна пред политическо земетресение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Копнежът на много украинци за ново начало увеличава шансовете на комика Володимир Зеленски на балотажа в президентските избори. Има ли Петро Порошенко изобщо някакъв шанс да спечели изборите?

В Украйна ври и кипи. Преди балотажа в неделя настроенията са така напрегнати, както по времето на протестите на опозицията през зимата на 2014 година. В семействата, фирмите и в социалните мрежи се водят ожесточени спорове. Развалят се приятелства. Причината за тази възбуда е очертаващата се победа на комика Володимир Зеленски. Според последните анкети, той ще спечели около 60 процента от гласовете. А Петро Порошенко може да разчита на двойно по-малко гласове. С подобна преднина Зеленски спечели и първия тур от президентските избори. Резултатът от първия тур показва, че популярният комик Зеленски има поддръжнници в цялата страна, тъй като спечели повече гласове във всички региони. А това е рядък случай за украинските условия. Досега обаче не може и дума да става за някакъв обществен мир. Тъкмо напротив. Омразата витае във въздуха. Мнозина ненавиждат Порошенко и му желаят поражение. Макар че има и такива, които не смятат Зеленски за по-добър.

Само за няколко месеца Зеленски се превърна в носител на надежда за избирателите. Неговите бастиони са в източна и южна Украйна, където много граждани говорят руски и се чувстват пренебрегнати от настъплението на украинската култура и език през последните години. Зеленски произхожда от този регион, говори руски и хората го възприемат като "един от нас". Той обаче спечели гласове и в някои централни и западни части на Украйна. Неговите големи козове са популярността му като комик и фактът че е новак в политиката. След години на политически турбуленции и корупционни афери копнежът на много украинци за нови лица в политиката е толкова силен, че те изглежда са склонни да експериментират с един политически новак като държавен глава. Зеленски печели много и от една от своите роли в киното. В теревизионния сериал "Слуга на народа" той играе учител по история, който става президент. Неговите популистки тиради срещу "корумпираните и алчни" украински политици в сериала допадат на много украинци.

Порошенко може да спечели само ако стане чудо

По време на трите седмици между двата тура на изборите 41-годишният Зеленски демонстрира увереност. Той почти не водеше изборна борба и не даваше интервюта. Обръщаше се от време на време към своите поддръжници с иронични видеопослания в социалните мрежи. Вместо дискусии по същество, дни наред се водеха дискусии около предложението на Зеленски кандидатите да бъдат подложени на тест за алкохол и наркотици. 53-годишният Порошенко от своя страна се държеше по-скоро като подгонен и се отзоваваше на всички искания на опонента си. Дори се опитваше да го имитира в някои аспекти. В опита си да спечели младата аудитория Порошенко също публикува снимки в популярната услуга за изпращане на съобщения "Телеграм". Но неговите снимки и шеги изглеждаха доста недодялани. Броят на абонатите на двамата кандидати също говори в полза на Зеленски. Той има 145 000 последователи в "Телеграм", а Порошенко - едва 53 000.

Анкетите сочат, че Порошенко може да спечели изборите само по някакво чудо. Неговата първоначална стратегия да представи опонента си като марионетка на руския президент Владимир Путин се провали. След петте години на власт Порошенко трябва да признае, че неговите външнополитически успехи като премахването на визовия режим например, са по-маловажни за украинците от покачващите се цени на природния газ и нарастващата бедност в страната. Обвиненията в корупция срещу неговото обкръжение също увредиха имиджа му. Порошенко почти няма и съюзнически партии, които биха се застъпили за него. Повечето висши политици очевидно изхождат от презумпцията за победа на Зеленски и изчакват.

Бурни времена на хоризонта

Наблюдателите в Киев смятат, че при победа на Зеленски в Украйна ще настъпят бурни времена. Неговата победа може силно да разтърси и без това крехката политическа система. Може да се стигне до предсрочни избори, до конституционна реформа с преразпределяне на властта, а и дори до улични протести. До улични протести може да се стигне, ако Зеленски се отвърне от досегашната прозападна политика и води курс на сближаване с Русия. Самият той се изявава като поддръжник на пътя на Украйна към ЕС, но сигнализира и готовност за компромиси с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    20 8 Отговор
    Ще потънат като камък в блато

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Бай

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    По-скоро ти ще потънеш в тинята, която те е довлекла в този сайт да пишеш глупости и простотии.
  • 3 Ernesto Guevara

    6 5 Отговор
    Аз не съм в сайта.....в Матрицата съм
  • 4 Бай Бай

    8 4 Отговор
    Добре са те програмирали.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Патриот

    8 3 Отговор
    Когато се подлагаш на запада,това Ти се пада.Порошенко да си гледа вафлите.Голяма част от населението са руснаци,или техни сродни души.Като отрежеш клона,на който седиш-ПАДАШ.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 До Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Патриотаре, срамиш хубавата дума !
  • 8 Малая Перешчепина

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Дечко,че той бизнеса на Порошенко е в Россия,основно.
    Ходил ли си натам или само си чел и слушал?!
  • 9 ела

    2 1 Отговор
    Ако се върнем назад преди Украйна по скоро е област отколкото държава благодарение на Ленин ( след 1917 Октомврийската революция ) придобива огромна територия от бившите Австро-Унгарската и Полската империя. След ВСВ допълнително от Унгария и Полша нови територии и благодарение на РСФСР вече е 52 милионо население и най-развитата Съветска Република (УССР) .И като постоянен член в ООН единствената Съветска Република. Някога 65% от високотехнологичното производство беше в Украйна.(Л.Брежнев,Н.С.Хрушчев,Андропов ) не забравяте бяха украинци само Андропов- евреин украинец .Асега след 30 години бандитизъм ,корупция пълен хаос напълно като нас разрушена икономика а по улиците маршруват бандеровци ( наказателните украински части изпълняващи част от работата на SS немските наказателни отряди ).И вериятноста да се разпаднат кат държава е много висока не напразно унгарският президент Орбан предложи на поляците да распределят териториите на Украйна по-между си.