Last news in Fakti

20 Април, 2019 19:04 4 697 33

„Правда“: България се умори от толерантност към циганите

  • цигани-
  • габрово
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От една седмица жителите на българския град Габрово протестират срещу толерантността към циганите. Гражданите казват, че българските власти искат да унищожат страната, пише руското електронно издание „Правда.ру“ в материал, представен без редакторска намеса.

Когато малцинството „ти се качи на главата“

В българската преса този протест се характеризира по следния начин: „хората искат равни права и задължения за всички български граждани“. Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Николай Сираков смята, че демонстрацията има латентен характер, „хората са недоволни, че ромите получават обезщетения и не плащат данъци“, каза той.

Миналата сряда жителите на Габрово излязоха по улиците, след като трима роми пребиха служител на малък магазин за хранителни стоки. Полицията арестува нападателите, но ги освобожди ден по-късно. Според последната информация, двама от тях са били съдени преди това. По време на масовите улични протести имаше сблъсъци с полицията и арести, две незаконно заети от цигани къщи бяха изгорени, според 24chasa.bg. Протестиращите поискаха и оставката на кмета на града Таня Христова.
„Проблемът с циганите не е само проблем на град Габрово. Това е проблем на цялата страна. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна“, заяви Христова.

Постът на Светлана Дончева е широко цитиран в социалните мрежи. Габровци „искат градът им да бъде изчистен“ от ромите, дошли през последните години, пише тя. „Те (габровци) се оплакват от тяхното присъствие, поведение, навици и култура, искат да видят драстични мерки от страна на властите по отношение на контрола над тази група, която не иска да се впише в градския ред. Те искат да се грижат за децата си и да не мислят че те ще бъдат изгонени от детската площадка от млади хора, които са решили да пият бира там. Те искат да се отпуснат в домовете си, да не слушат чалга (поп музика) с децибели до небето“, пише авторът.

Техният лозунг - унищожи България

Официалните медии обвиниха веднага Дончева в расизъм, но това не е новина в Еврпейския съюз. В Нидерландия в момента обсъждат случай, в който мигрант от Еритрея изнасилва 11 жени, но те се страхуват да се оплачат в полицията, за да не бъдат обвинени в расизъм.
Друг габровец пише в коментар в actualno.com, че циганският проблем е само един от резултатите на провалената държавна политика. „Изводът е, че българските политически партии са се провалили напълно. Те не могат да се занимават с никаква дейност в полза на обществото. Унищожете България! - това е техният лозунг“. Читателят изисква пълна промяна в политическата система, преки избори за държавни органи и възможност за бързо реагиране на провалите. „Това може да се случи само чрез борба за властта или чрез масов отказ да се гласува за партиите и техните представители“, заключава той.
Подобни настроения също не са нещо ново в ЕС. Във Финландия огромен успех на парламентарните избори миналата неделя постигна Партията на истинските финландци, която честно признава, че гражданите на страната не харесват толерантността към мигрантите с чужда култура и религия.
В България властите са объркани и не могат дори да прокарат една единствена версия на това, което се случва. Така вицепремиерът по икономическа и демографска политика Мариана Николова смята, че в Габрово няма „етническо напрежение“. За нея е много важно, „събитията да не бъдат политизирани“. „Циганската интеграция е дългогодишен проблем, за който извънредните мерки изглежда не дават добър резултат“, но признава, че „може да се наложи да се направят някои по-радикални промени в законодателството“.
Според Николова, образованието е от ключово значение за интеграцията на циганското население и поради това се предлагат „ограничителни мерки за спиране на социалните и семейните помощи, ако детето от циганското семейство не посещава училище“.
Но вицепремиерът Томислав Дончев, бивши кмет на Габрово, смята, за разлика от Николова, че „етническото напрежение в Габрово съществува от много години“. Наскоро бе решено да се разрушат изоставени къщи, които ромите често използват незаконно, отбеляза той. Въпреки това има решение - но няма действие, смятат българите. Между другото, под публикацията на Дончев пишат съвсем директно за това.

Гневът на българите е разбираем, но „не е разбираема“ липсата на мерки

Гневът на хората е разбираем, заяви българският президент Румен Радев пред репортери във Велико Търново. Цели поколения са израснали в България с чувство за безнаказаност, затова този произвол „по-тежък“. Държавният глава отбеляза, че основният проблем се корени в беззаконието, което е универсален проблем за държаватам като цяло. Невероятно признание за членката на ЕС, което сме свикнали да разглеждаме като модел на законност и ред.

В резултат от протестите директорът на полицията в Габрово си подаде оставката и ситуацията се успокои, но не за дълго.

Както заяви пред „Правда.Ру“ научният сътрудник към Института за славянистика Георгий Енгейардт, „проблемът с циганската общност в България редовно се изостря през последните години“. „Правителството е притиснато между недоволството на населението и невъзможността да се предприемат строги мерки спрямо циганите, защото се страхува от критики от страна на Брюксел“, отбеляза експертът.

Превод и редакция: Иван Христов, Фокус


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tiffff

    59 0 Отговор
    Тук даже Рашков са прави ..
  • 2 българин

    119 11 Отговор
    Елате и ни освободете от Борисов и циганите

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    5 49 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Търпение, заедно ще дойдем .. Вие продължавайте да подкрепяте турския поток и всичко ще се подобри..
  • 5 ddddddd

    18 53 Отговор
    Те да си гледат чеченците, че нещо много блокове се срутват от "експлозия на газ".
  • 6 Кой

    22 0 Отговор
    Е дискриминиран?
  • 7 Пешо

    79 1 Отговор
    В момента няма нито един дупетат или министър в България, които наистина да иска да реши проблема с циганската престъпност и с циганите. Липсват елементарни мерки, дори се пречи на полицията да прилага закона, най-често от страна на НПО.
  • 8 Циганин

    7 74 Отговор
    И на циганите им дойде до гуша от простите българи!

    Коментиран от #11, #13, #16

  • 9 Иван

    59 2 Отговор
    Проспаното време е причина само крути мерки да могат да се прилагат ефективно, а твърденията, че образованието ще помогне за решаване на проблема е сме отворено. Соросоидни НПО-та се изхвърлят от страната, както направи Орбан, полагането на труд в затвора става задължително и безплатно, премахват се от закона споразумения, пробация и условни присъди за умишлени престъпления...
  • 10 Простаците циганолюбци

    51 2 Отговор
    от парламента подготвят премахване на наказанието за доживотен затвор без право на замяна, тъй като съдиите не искали да го налагат. И как ще искат, като съдииските организации се спонсорират от Сорос. Съдии и прокурори трябва да се избират пряко и с право за предсрочно уволняване.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голям прос

    70 1 Отговор
    Преди 30г как се оправяха с тия проблеми. Използвайте историята. Е, не тази на ген. Чочоолу, но си има начини да се осъвремени. Във Франция могат да ядат бой само по подозрения, а тук с явни престъпления, не могат. Ялова власт на всички нива
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Диамантената ръка

    8 29 Отговор
    Тез оправиха техните та решиха и с наште индийци да се занимават.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ей, паразитчето,

    33 0 Отговор

    До коментар #8 от "Циганин":

    я обясни на "лошавите" си гостоприемниците защо още не си отпрашил накъмто любвеобилната маман Индия, а "бедстваш" при "дас"овете?!? Сърби ли те или те боли?!? Или докато чичко Шорош " снася" хем ще те "присърбява", хем - "понаболява"?!?
  • 17 Справедлив

    56 1 Отговор
    Анализът на руснаците е точен и безпристрастен , за разлика от Брюкселските соросоидно -либералници..

    Коментиран от #23

  • 18 В Русия

    31 1 Отговор

    До коментар #14 от "Диамантената ръка":

    пример с цигански (щото цигани - БЕЗ кавички - и те си имат) изцепки да дадеш? За АНТИруски "хелзинкски" "комитет" да си чувал, че съществува?
  • 19 Сапун? - Гнуссссс!!!

    21 0 Отговор

    До коментар #13 от "боцмана":

    Че от представителите на този "ароматен" щам ни сапун, ни абажур (много са "чистоплътни" и кожата за целта, докато я изчистиш, ще ти излезе платинена) става! Ти такъв комплимон му направи, че трябва да те черпи дорде си жив!!!
  • 20 Ломски

    26 1 Отговор
    На всички им е писнало и всички мрънкат, ама никой нищо не прави.

    Коментиран от #21

  • 21 Нищонеправещ

    32 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ломски":

    Зависи от нищонеправенето. Аз НЕ правя ето това: НЕ давам и стотинка на просещи цигани! НЕ купувам НИЩО от цигани, понеже "шансът" да е крадено (че и в определени случаи даже и откраднатото да е било МОЕ) клони към 100%.
  • 22 Здравомислещ

    0 14 Отговор
    А със престъпността като цяло как ще се справим като е обхванала и най-горните етажи на властта? Защо не протестираме срещу престъпленията на герб или на патриотите. Много ни е къса паметта. Или да протестираме срещу здравната система за която всички ние сме стока? Истински важните неща сякаш ни убягват или сякаш ни отклоняват вниманието от тях. Наистина има проблем с това малцинство в България, но той не е такъв за какъвто го представят. Проблемите се коренят в икономическото състояние на страната от последните 30 години. То работа за българите нямаше та за циганите ли да погледнем реално никой не иска цигани да му работят във фирмата. Вижте, омразата ни доведе до тук, омразата и корупцията. Циганският проблем трябва да остане нерешен та едни пари от чужбина да текат в нечии джобове. Митове и легенди се въртят в пространството как милиярди евро за ромска интеграция били дадени до сега и нищо. Кой ги е дал, за какво ги е дал, на кого ги е дал никой не знае. Гетата са огромен проблем, в нашият китен квартал се настаниха преди време едни. С едната половина няма проблем ходят по кофите, ровят тук там работят каквото намерят, но не крадат и не тормозят квартала с висока музика. Другата половина са на противоположният край, кражби побоища и висока музика.Като казвам побоища обикновено тях ги бият. Не можем да правим сравнение между двете групи и не можем да ги сложим под общ знаментел както и всички хора по света. Сегрегацията е проблема .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Националист

    17 1 Отговор
    Опасността за България и Европа идва сега от неразумното размножаване на циганите в България, които крадат бият и убиват все повече Българи. Държавните служители да се събудят и да помогнат на циганите с хуманитарни методи- планирана раждаемост, да не раждат, когато циганките не са готови да отглеждат добри деца.
  • 25 патриотъ

    27 1 Отговор
    Циганският проблем става огромен и нерешаем и рано или късно ще се стигне до гражданска война с всички последствия!И докато Боко се прави на ни чул-ни видял и благодарение на запада,момента стремително се приближава!Никой българин не иска това,но нещата са такива,че или ние тях-или те нас!
  • 26 Националист

    16 1 Отговор
    Опасността за България и Европа идва сега от неразумното размножаване на циганите в България, които крадат бият и убиват все повече Българи. Държавните служители да се събудят и да помогнат на циганите с хуманитарни методи- планирана раждаемост, да не раждат, когато циганките не са готови да отглеждат добри деца.
  • 27 Ставрю

    8 1 Отговор
    Заарин бе бате. Циганите ще бъдат ликвидаторите на България. Те са любимците на герб.

    Коментиран от #28

  • 28 1234

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ставрю":

    Много си прав,те ще останат с родната полиция, да си живеят,а ние полека лека ще изчезнем ,от родината си
  • 29 братя рус

    9 1 Отговор
    скор на колене щи ви се молим пак да ни освободите от ЕС или от Турция,Гърция или Румъния!!!
  • 30 Братушковец

    1 8 Отговор
    ТАВАРИЩИ ,как са ваши дела с кавказците ? Вие с тях справихте ли се ?Май забравихте ,че само в две (по право три) европейски държави има райони с име ЧЕЧ !!! На Кавказ и на Родопа !Така че ,баратучки , не въвирайте палец във варатата дето скърца,щото плохо будет !Ние с циганите живеем вече над 1000 години (в Европа тук са от 11 век!) и разни ПЕДриоти няма да пуснем да се вихрят башибозушки в махалите.Не им пълнете гушите ,ще ви завлекат и няма да свършат работа!КОМУНИСТ НЕ ДАВА ,ТОЙ ВИНГИ ВЗИМА !
  • 31 Националист

    8 0 Отговор
    Хуманитарна помощ на всички циганки в детеродна възраст. Безплатни спирали/връзване на тръбите/ иначе никакви помощи. Грехота е да се раждат деца, които ще растат без добри майчини и бащини грижи.
  • 32 незнайко

    1 1 Отговор
    Изчетах всички коментари и разбрах едно !!! Няма да се промени нищо, защото по силни държави от нас искат да бъде точно ТАКА !!! Сега сме 21 век и времето на ЛЕВСКИ отдавна е отминало !!! Всеки може да ЩЪКА като хлебарка където пожелае !!! БОГАТИТЕ ще стават все по богати а робите в случая НИЕ ще ставаме все по бедни !!! ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА !!!
  • 33 Обикновен Българин

    0 0 Отговор
    Не купувайте от циганите на Женски пазар, пръскат зеленчуците с вода, в която има разтворени хербициди! Обърнете особено внимание на754 марули, домати, краставици, магданоз, копър. Купувайте от български сергии или от магазин.