Last news in Fakti

24 Април, 2019 19:01 5 575 50

"БВП ще се вдигне с 10-20%" е като "И деца ще ви направим!"

  • бойко борисов-
  • хемус-
  • магистрала-
  • брутен вътрешен продукт-
  • бвп-
  • николай слатински

Като българин вече мен не ме интересуват пунти-мари и шменти-капели...

"БВП ще се вдигне с 10-20%" е като "И деца ще ви направим!" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С построяването на ”Хемус” БВП ще се вдигне с поне 10-20%.” Ох, като математик за мен между 10 и 20 процента, когато става дума за БВП, както казват в Одеса, има две големи разлики. Още повече пък когато иде реч за една магистрала. То така ако се вдигаше БВП, да строим само магистрали и ще построим живота нов, ще задминем европейците и румънците дори.

А като перничанин ми иде да използвам типично нашенския израз: Така си ма'а!

Езикът на властта трябва да бъде ясен, точен, обоснован и верифицируем. Иначе се говори едно към гьотере, разтягат се локуми от типа "И деца ще ви направим!, хвърля се прах в очите на обществото, олеква самата власт и се чалгизира мисленето на хората по отношение на сериозните проблеми на държавата и нейната модернизация.

Но вече като българин мен ме интересуват не пунти-мари и шменти-капели, а далеч по-прозаични неща:

Кога ще бъде построена цялата "Хемус"?

Колко пари ще бъдат инвестирани в това строителство и как те се съотнасят към разходите за аналогични магистрали в други европейски, че и балкански държави?Какво ще бъде качеството на построеното и няма ли да се случи като отсечката между София и Перник - да се напуква асфалтът, да се затварят тунели, да тръгват свлачища, периодично да се затваря едното платно?

Кой и как ще контролира строителството, сроковете, качеството, изразходваните средства и как ще се ограничат корупционните практики, неизменно свързани с всяко едно строителство в Отечеството ни любезно през последните години?

Автор: Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    21 145 Отговор
    Слатински колко ти платиха от Позитано за да из...еш тази простотия?

    Коментиран от #3, #5, #45

  • 2 Сера Стата

    100 11 Отговор
    Няма по голямо наказание от прост Началник, как въобще се надяват да им вярваме на лъжите? Съд и пандела за всички крадци от политиците.
  • 3 СоцБоц

    87 12 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    А на теб колко ти платиха от Анадола?
  • 4 Икономиста

    78 13 Отговор
    Ей Тикво, вземи се скрий по добре не се изказвай че ставаш за резил.То бива да си прост, ама твойто е заразно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вдигането на БВП

    41 3 Отговор
    Ще дойде, единствено и само в АПИ, по- големите им доходи! Оттаксите ТОЛ и винетки!
  • 7 Meganoob BG

    44 5 Отговор
    Като спуквате от таксуване бедните, много ясно че ще се повиши БВП.
  • 8 Аритметиката

    47 5 Отговор
    Простата аритметика показва, че за 10% по-висок БВП ни трябват нови 300000 работни места при тази производителност на труда, ако вдигнем производителността на немската, може и с още 50000 работни места да я постигнем, но явно БОКО ага вдига до 20 % БВП-то, явно на Марс, освен марсотресения, са открили и марсианци, които ще ги заселим у нас, след като построим магистрала "Хемус" и вероятно те ще постигнат 10 пъти по-висока производителност на труда от немците. Знае ли човек - зелени човечета, може да са шесторъки и двуглави, а вероятно работят и по 20 часа нонстоп.

    Коментиран от #14, #39, #42

  • 9 Пейо

    35 3 Отговор
    Нормално е да скочи БВП с 20%!!От 50млрд. сега е над100млрд.!Има едно което много дразни.Заплатите и пенсиите!Това гледа българинът когато власта говори за успехи!!Не се научиха от"елита" какво го интересува човек отварящ ПОРТОФЕЙЛА си и ХЛАДИЛНИКА!!!!
  • 10 Тръмп

    10 22 Отговор
    Пернишкия мозък е с цената на винкел!!!:):):)
  • 11 Bahti

    21 7 Отговор
    Начи! Когато баце се Изрезва, само ТИХО! ХАХХХАХ
  • 12 Ernesto Guevara

    55 6 Отговор
    Бочко кърти глупомера
  • 13 абе

    4 46 Отговор
    слатински, оди у тв _то на бсп_то! смукач такъв!!!
  • 14 Ernesto Guevara

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аритметиката":

    Не е точно така.Аз си мисля че Бочко разчита на инфлацията за да вдигне "самолета".Като гледам с какви темпове ръстат цените и без магистрала ще имаме ръст 20% за 5 години.Друг е въпроса че народеца ще обеднее повече и от сега.
  • 15 БВП е равен

    26 2 Отговор
    На сбора от заплати, осигуровки и печалба! По кой начин магистралата ще го повиши с 20процента? АПИ ще забогатеят, но не толкова много ще нарастнеш БВП!

    Коментиран от #25

  • 16 Кака му от Иваняне

    41 2 Отговор
    Оставети го Бойко. Смеем се с неговите простотии. Иначе животът ще бъде съвсем скучен. А тоя е естествено прост.
  • 17 Batushka

    35 1 Отговор
    То като видиш снимката и не ти трябват сложни анализи...
  • 18 ТОЧКАТА

    24 2 Отговор
    То понеже по толкова са свикнали да крадат и взимат рушвети, 10/20 % и пренасят цифрите навсякъде инстинктивно....Ноооо така може да поздравим Нинова---тя спомена 10 милиарда/най малко/ кражби ,което идеално се връзва и с процентите.....То шило в торба не стои....просто се ХВАЛЯТ!!!И така си набират електорат!!!!!
  • 19 Зайко Байко многознайко

    35 2 Отговор
    "Премиерът" наш ходи на посещения в Гърция, Турция, западните Балкани, Румъния, Франция до Саудитите допря и накрая при Тереза Май се озова. Всичките обаче поставиха диагноза една! Тиквата все още не е узряла до сега.Сега в Норвегия отиде на боровинка да го присадят, със надежда вече да го приземят! От както Гербавите са на власт, все сме на прага на Шенген, всичко е " изпълнено", но винаги отлагат за следващата година и така осем години. Иде Тиквата на екскурзия, почукат го по зелената балка и казват,
  • 20 Зайко Байко многознайко

    26 2 Отговор
    догодина ще узрее, да ама не, пустото все не е узряла. Така ни влачат на дънна въдица с празни обещания, като шарани. Сега и до чаршафите опря да проверят узряла ли е таз глава. За всеки случай е взел Симо Айдука от време на време по главата да го чука. Правилно другарко Мастурбаркова, бетонирайте пътя с цветя и рози, че Тиквоций Едно не знае и две думи на кръст от който и да е чужд език...
  • 21 Зайко Байко многознайко

    25 2 Отговор
    Всички тук " парле ву франсе", тази фраза още звучи в ушите ми от посещението на бабое@а МакАрон и е върхът на лингвистичната гносеология на Банкянския на макак! Оперетен генерал и Цар Айдук поканени да забавляват група чаршафи и да се правят на маймуни. Невиждан цирк, падам от смях! Не обичам комунистите а още повече гербавите, не съм дежурен хейтър по форумите, искам да ви питам следното по-добре ли щеше да ни представя оня с некоординираните движения, като хиперактивно дете без жена..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зайко Байко многознайко

    20 2 Отговор
    всичко от криминалната приватизация, пък ще видим по подир! Яли сме им горещата чорба а дядо ми Мъдрият Заек казваше: " Парен каша духа! Напредък някои герберастки кратуни започват да дават признаци на мислене!-:) Забелязват повторенията! ГЕРБ и вие сте маскари, като тези от БСП! Проблемът е, че вие вместо да работите за " благо роду" се опитвате да се съревновавате в кражбите! Няма малка или голяма кражба, има нарушение на принципа ако щете и на библейския закон. " Не кради" на което между...
  • 24 Зайко Байко многознайко

    18 2 Отговор
    другото се основава съвремемното законодателство! Ушавият Шлифер, нещо да каже за шесте апартамента " подарък от тъщата, бавно развиващият се и той най-активно атакува! Ако бяхте използвали тази енергия за отопление, цяла зима нямаше да плащаме парно! Другарят Дзержински едно време казваше следното:" Проверката е висша форма на доверие" , тъй като у нас всички сме много умни и изключително крадливи, особено, когато по една или друга причина се окажеме във власта, това правило трябва да се прилага по-често от всякога!
  • 25 ТОЧКАТА

    12 3 Отговор

    До коментар #15 от "БВП е равен":

    БВП то е просто СБОР НА ПАРИТЕ/МЪНИ,МАНГИЗИ,ЩОТО И ПРЕСТЪПНИТЕ СЛАГАТ ТАМ!!!!?КОИТО СЕ СЪЗДАВАТ И МИНАВАТ ПРЕЗ ТЕРИТОРИЯТА.....НООООтова въобще не означава че ОСТАВАТ ТУК!!!!!ТИ може и да мислиш така но то НЕ Е ТАКА....Затова комунистите имаха 80/10/ милиарда БНП!!!!!!!! но имаха и ВСИЧКО,а сега няма пари за нищо при същото БВП....!!!!!Ако схванеш разликата между двете....

    Коментиран от #26

  • 26 Колко

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТОЧКАТА":

    Е бюджетът на здравеопазване, сигурност, НС, правосъдие, образование... всичко що е на бюджет сега и при Соца ? Огромни парични средства за заплати, начислени осигуровки и манипулирани печалби, с фиктивни разходи на ползу Шефо! Какво искаш да ми кажеш? Парите са много и фондовете пълни! Сега ще източат енергийният фонд, за да не вдигна “ шоково” цените на енергоизточници ! Какво ми казваш, а?!

    Коментиран от #30

  • 27 Ханко от село Осеня

    4 9 Отговор
    Много трол тука шумата , тролчета с петолъчки в задниците , и те не знаят за какво иде реч сляпо следват заповедите на господарите си , тъпня от където и да го погледнеш , слуги без собствено мнение

    Коментиран от #36

  • 28 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Първо -отделните бюджети НЕ са посрещане на целите/здраве,образование,отбрана,РАЗВИТИЕ!!!!/ а за прокарване на ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ И ПООЩРЯВАНЕ НА ПАЗАРА....../ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ И ,,,ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА!!!///На държавата и е ЗАБРАНЕНО ДА БЪДЕ СТОПАНСКИ СУБЕКТ ПО ТЪПАТА ИДЕОЛОГИЯ!!!!,,ТЯ Е ЛОША!!!,,!!!...За сравнение по соца бюджетът на военните е бил 10%,а сега е 2%?????!!!!като сравниш заплатите с ДРУГИТЕ разходи ще се учудиш...

    Коментиран от #34

  • 29 123

    4 0 Отговор
    Жалко много жалко дори тъжно
  • 30 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Колко":

    Бюджетът сега разпределя около 30%ОТ БВП!!!!Затова твоите сметки по начало не са верни..../сбор от заплати,печалба и .../....БВП е цялата съвкупност на ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ НА ТЕРИТОРИЯТА!!!!!!!производство,инвестиции,наркотици,пазар,спекула,кредити/те са актив!!!/заплатите са разход/пасив/...бонуси по акции,трансфери към компаниите майки...

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Какво

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "ТОЧКАТА":

    Е паричен поток? Пишеш глупости!
  • 32 Паричен

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "ТОЧКАТА":

    Поток са плащания и задължения! А В плюс М е друго....

    Коментиран от #35

  • 33 Mpowered

    7 7 Отговор
    Борисов и Нинова в общ гроб !!!
  • 34 За принадена

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТОЧКАТА":

    Стойност, принаден продукт, продукт, продукт за потребление , все синоними от двете системи, нещо да кажеш?
  • 35 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Паричен":

    да де ...,,поток,, не е правилен термин.основното е , че БВП не отразява реалната картина в страната защото отчита произведеното и други неща ,но не показва колко действително са останали и ОПОЛЗОТВОРЕНИ тук...Затова се употребява и ,,растеж,, но не и развитие....и като толкова растем ,колко пораснахме?
  • 36 Голям прос

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ханко от село Осеня":

    Много точно си сложил ника. Разбрах го като прочетох коментара. Как ви дават начална скорост - с каубойски ботуш по другите бузи? Аз понеже съм голям и прос, само това измислих
  • 37 Националист

    6 0 Отговор
    Борисов пак с гръмки лозунги - пушеци дим. Бездарник е и трябва да си ходи, заедно с Цецко и Цецка.
  • 38 Работникът

    1 0 Отговор
    Съд и пандела за всички крадци от политиците.
    При тези данъци, такси и акцизи как да се живее ?
    Това е геноцид!
  • 39 соросоидни кърлежи

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аритметиката":

    цигани има много, 300 000 млади и без образование,въпроса е ,как ще ги нахраним, ставаме все по малко, няма да смогнем.
  • 40 Morgoth

    3 0 Отговор
    Ако БВП се вдигаше толкова лесно магистралата щеше да се избие за една година и щяха да са я построили още с първия си мандат. Важно е да я има, защото северна България ще започне бавно да наваксва и също така ще намалеят жертвите по пътя. Но това за БВП си е чисто политическо говорене, неподкрепено с реални данни.
  • 41 Гошо

    0 4 Отговор
    Факт е, че откакто Борисов управлява България БВП се вдигна 3 пъти за 10 години и заплатите също.Останалото са опорни точки и плюене на червени глупаци.
  • 42 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аритметиката":

    Куца ти аритметиката, защото нашата производителност на труда е по-добра от немската от години.
  • 43 СтарТИРаджия

    5 0 Отговор
    Най-тъпата простотия в България и влияние върху масите "на едро" са магистралите. Ние население и трафик нямаме (с изкл. на отделни отсечки) магистрали ще правим! За милиард и половина можеха да се ремонтират тотално сума пътища в Северна България с уточнението ремонта да не е от герберастки фирми!!! А отделен въпрос е, че двата належащи участъка за многолентови пътища са Видин - Ботевград (или Монтана със тунел и многолентов път под Петрохан) и Русе - Димитровград (с тунел под Шипка и връзка с "Марица") или директо Свиленград. Но не и "Хемус"!!! М/у Ябланица и Белокопитово просто няма трафик за магистрала. Я попитайте някой от, от, ъъъ Сомовит да речем, къде му е пътя по който да стигне до някаква магистрала или от някое добричко село, където на места са забравили какво е това асфалт!
  • 44 всепреебан

    2 0 Отговор
    Питаш дали не си се минал като си се продавал. Дано си се продал скъпо и пре скъпо.
    Вероятно бмисляш да се пребоядисаш? Жоро марков, Антон тодоров, бикови др. вече го направиха
  • 45 всепреебан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Публикувано във факти.бг: Питаш дали не си се минал като си се продавал. Дано си се продал скъпо и пре скъпо. Вероятно бмисляш да се пребоядисаш? Жоро марков, Антон тодоров, бикови др. вече го направиха
  • 46 Некъв

    0 0 Отговор
    ...Bcички aлчни политици вън oт влacтa!

    Коментиран от #48

  • 47 бай Нончо

    2 0 Отговор
    "С построяването на ”Хемус” БВП ще се вдигне с поне 10-20%.”
    -да при тези пътни такси, свинетки, високи данъци и акцизи за горивата.
    !Съд и пандела за всички крадци от политиците /кръвопийци/!
  • 48 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Некъв":

    Е то тогава кой ще остане на власт?
  • 49 Варна

    0 0 Отговор
    Вече ми омръзна да обяснявам, че БВП не означава задължително благосъстояние, а прогнозите за 10-20% ръст са толкова абсурдни, че чак се чудя как му позволяват на този тъпанар да ги изрича!
    Ще Ви дам прост пример: От 2009 година Борисов е напълнял поне с 20 кг. Това, че е станал прасе означава ли, че е по- добро здравословно състояние или тъкмо обратното ? - Трудна подвижност, висок холестерол, високо кръвно и т.н. - Кое според Вас е вярното в тази ситуация? - Второто нали? Така е и с БВП! През последните години има ръстна БВП в неговата абсолютна стойност, но не защото произвеждаме повече и не защото сме забогатели! БВП е моментно отражение на покупката на продукти, стоки и услуги по продажни цени, а не нещо друго! - Пак повтарям това е количеството стоки, продукти и услуги по продажни цени, а не някакви други! Имаме ли увеличение на цените според вас на стоките и услугите? Увеличило ли се производството на стоки, продукти и услуги така, че да докара повече приходи? - Отговорът е не! - Търговското ни салдо продължава да е отрицателно! - Тоест купуваме повече от вън, отколкото изнасяме!
    Причината за приблизително 3% ръст на БВП всяка година се дължи основно на повишаването на цените на стоките и услугите и най- вече на налетите пари от субсидиите от ЕС. - Не е защото сме започнали да работим повече или да създаваме повече принадена стойност! Ние продължаваме да обедняваме заради по- високата издръжка на живота, което виждат всички редови граждани. А к
  • 50 Африканец

    0 0 Отговор
    Народ,който държи на власт 10 години толкова прост човек- не заслужава нищо. И тва ни е много