12 Май, 2019 19:00 3 687 23

Турция има политика, България - не

  • турция-
  • българия-
  • политика

Това е Турция. Тя е като природно явление, почти обективно, извън нас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Такаааа...

1992-1994 г.: аз съм председател на парламентарната комисия по национална сигурност. И понеже се срещам с представители на Турция, от нашето Външно министерство ми дадоха две странички ситно изписан текст - едната съдържаше всички наши искания към Турция, другата - всички искания на Турция към нас.

2002-2006 г.: аз съм секретар на президента по националната сигурност. И понеже се срещам с представители на Турция, от нашето Външно министерство ми дадоха две странички ситно изписан текст - едната съдържаше всички наши искания към Турция, другата - всички искания на Турция към нас.

И знаете ли кое е любопитното? Ами практически страничката с нашите искания към Турция си бе все същата. А страничката с исканията на Турция към нас бе абсолютно различна.

Ние 25 и повече години си повтаряме едно и също като прилежни чавдарчета, които труда обичат и на помощ първи се притичат, а Турция е постигнала абсолютно всичко и сега иска вече, както казват в Перник, и майка си, и баща си.

Това е Турция. Тя е като природно явление, почти обективно, извън нас. Ние не можем да се сърдим на природното явление (перничани знаят, че и да се сърдят на земетресението, това няма да им помогне особено). Природните явления трябва да се прогнозират и ако може - предвиждат. Да се прави и невъзможното да се минимизират щетите от тях.

Премиерът много обича да се разполага комфортно в средата на международните отношения. Но за да станат младите хора магистри по международни отношения и да имат знанията, че да са добри специалисти в международните отношения, те трябва да прочетат стотина книги средно по 300 страници. На премиера ни му липсват тези 100 х 300 = 30 000 страници в международните отношения. А отсреща Турция има дипломатическа школа, която е високо образована, чела и надчела, мислила и премислила. С Турция в международните отношения шега не бива!

Тя е нещо като птичия грип. Той се опитва да зарази редица държави, но някъде имат здрава имунна система и той не успява, а някъде имунната система е разбита и той преуспява.

Проблемът не е в Турция, проблемът е в България. Тя е държава със силно отслабена (така говорим ние в Перник) имунна система. Имунната система на държавата са специалните служби, дипломацията, полицейските служби и стратегическите центрове за анализ и прогнози.

Алтернативата каква е? Премиерът се разполага комфортно в международните отношения, държи си приветливо, импровизира и гледа на нещата с поглед на откривател. Така един колега навлиза в науката Геополитика и всичко му е ново, всичко му е интересно и със свещената искреност на начинаещия той смята, че всичко е просто и ясно, че той го знае и започва да спори с такива като мен. А аз, понеже симпатизирам на искрените персони, се притеснявам да му кажа колко всъщност малко знае.

И се случва, каквото се случва. Ние с добродушие и чувство за правене на голяма политика подадохме, както казват в Перник, благ пръст на Ердоган. А той иска да ни отхапе ръката.

Сега викаме олеле!

Ами олеле, я!

Защото един от законите на националната сигурност е, че в международната сигурност куцото пиле не го пази нито Господ, нито Аллах...

Публикуваме коментара на преподавателя по национална и международна сигурност проф. Николай Слатински от профила му във Фейсбук без редакторска намеса. Заглавието е на редакцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даа

    32 13 Отговор
    Под зоркия поглед на ЕС и САЩ май скоро и България няма да я има,за съжаление.
  • 2 Кирил

    27 22 Отговор
    Заглавието е повече от погрешно,то е идиотско.
    Турция води възможно най погрешната псевдополитика.това е държавата която няма добросъседски отношения с никоя съседка.пълна противоположност на заветите на Ататюрк.

    Коментиран от #8, #10, #20

  • 3 Мехмед

    17 14 Отговор
    До fakti.bg! Защото не си смените домейна на - turskifakti.bg? Половината ви врява, че и повече е все за Турция.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор
    БЬЛГАРИЯ НЕЕ ТУРЦИЯ ТУРЦИЯ НЕЕ БЬЛГАРИЯ
  • 5 Ами с такива като автора

    5 7 Отговор
    Какво да е положението на България ....
  • 6 име

    9 10 Отговор
    слатински , а защо вие допуснахте създаването на дпс? това е част от отговора , но ти дума не казваш. защо?

    Коментиран от #12

  • 7 Лекар БГ

    29 4 Отговор
    По-умна,аналитична и мъдра статия наскоро не бях чел.Браво за попадението на Факти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ххх

    26 5 Отговор
    Заглавието не е съвсем точно, но анализът на господина е точен до последната буква. Невероятно точно е казано, макар и да боли. Въпросът е какво следва? Защото за 30 години виждаме.... А след още 30години какво ще се иска от нас? Това е въпросът. И другият е дали ние ще сме готови да дадем каквото се иска, а то ще е още по-безумно или ще имаме някаква основа да се защитим адекватно?
  • 10 арсо

    7 19 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Стига сте го хвалили този гнъсен ататюрк бе, той изкла 60 000 българи в източна тракия, старци жени и деца, докато мъжете им се биеха с гърци и сърби. Варварите сега го препарираха, и го оставиха да им носи черна прокоба. Скоро ще им е донесе завинаги.
  • 11 babakit

    13 13 Отговор
    турския посланик има чисто ромски черти и излъчване

    Коментиран от #21

  • 12 ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    Абе амсалак де пе се е прабългарска партия , и по закон и по конструкция на ДС.
    Панимаеш? Там почти няма турци в управата, и тези са доносници от ДС до един.
    Другото което незнаеш е че има договори, там всичко пише че ще бъдат спазени правата , езика, културата и тн и тн.
    Има гарантьори от великите сили дали ще се спазват малцинствените им права.
    А сега в ЕС още по строго са писани по точки и алинеи. Точно 72 глави са, та ние сме ги подписали че ще уеднаквим с европейските правила и норми.
    Тоест , важат само европейските закони и правила.
    Ама ти отде да ги знаеш? Има и ще подробности. Иначе напускаш ЕС и оставаш сам самичък и няма кой да те храни. Чатли си?
    ЕС дава пари , но да ги спазваш някакви норми , а ние бяхме фалирали като държава и като икономика. Капиш?
    Който плаща той поръчва музиката и казва каква песен да се изпълни.
    Има още много неща за които ти не подозираш като каракачаня и мислиш елементарно по селски. Икономически сме обвързани с туркия, търговията, и техните инвестиции са доста солидни в БГ.
    Ние не сме швейцария ние сме България, има много разлика.
    Айди стига ти толково , бегай да изпиеш една студена бира.
    СЕГА ТРЯБВА И ДА ГИ ПРИЗНАЕМ И КАТО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В БГ.
    НЕМА КАК, разбирашли?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 анестито

    12 9 Отговор

    До коментар #12 от "ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ":

    Нищо против турците в бг, обаче ние не искаме в ЕС, дано да излезем и Турция ако иска да влезе на наше място. Народа пари не е видял от джендърска и мусюлманска Европа. Европейските народи, ще бъдат по-щастливи и богати ако ЕС се разпадне. Ще си оправят къщата, и ще изгонят нахалните пришълци. Дано да умре ЕС, за да живеем ние.
  • 14 Пешо

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "ЕЙ ТЪЙ ДА ЗНАЕШ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ":

    Щом лапаш пари от ЕС значи си от крадливата шайка. Обикновените хора полза нямат, тези пари до тях не стигат. За сметка на това от техните данъци е вноската на България в ЕС по около милиард годишно. Хората огромни апартаменти с огромни тераси и огромни къщи за гости нямат, нямат и фирми и пари в офшорки.
  • 15 Боже6767

    6 0 Отговор
    Преди бе СССР,а сега са EU и неговите ценности?Кога ще имаме РЕАЛНО и РЕАЛНА външна/вътрешна политика без да ни се месят?До кога ще сме по-католици от папата?Питам всички които ни и ще ни управляват другари и господа.В нормална държава този го гонеха и точка....Робско поведение и страх.....Не я разбирам тази политика и по-този начин......
  • 16 Mорук

    10 2 Отговор
    Те ако нямаха политика и идентичност,нямаше да са с втората по големина армия в НАТО и да са ерчат на кравари и чифути ,там се развиват и се строи а тук само се закопаваме ,и само плюеме скрити зад гърба на ЕС ,щото за друго и без това не ни стиска
  • 17 LOL

    4 3 Отговор
    Личи си, че господина е от Перник. А по принцип.... защо се занимаваме непрекъснато с Турция?

    5

    Коментиран от #23

  • 18 Ние си имаме

    3 1 Отговор
    Граждани за Еничарство на Република България
  • 19 баба меца

    4 1 Отговор
    Докато България има корумпирани министри дето приказват преди да мислят за тях е важно поста а не народа
  • 20 999

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Какво знаеш ти за Ататюрк - това, което ти се казва, така както и Ердоган. Знаеш ли че тогава най тиражния вестник на Сащ, в едно от заглавията си нарича Ататюрк "гадният турчин". Та тоз гадния турчин, ама нали той е този който е нападнал и се е бил и срещу гърци, французи и британци !!!
    Статията е Мн.добра.
    Още в начало има едно показно: 90'те преди Ердоган, по време на Ердоган, - така ще бъде и след като си отиде Ердоган.
  • 21 999

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "babakit":

    По някаква ирония на съдбата, хан Аспарух отговарял на същите черти

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Белчо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "LOL":

    Смени си дилара - тази дрога не ти понася!
    Човека обяснява простичко , какво е това "външна политика".
    Обяснява го простичко , защото нашият Вожд, няма никаква представа от тази сложна материя.
    Явно не можеш да различиш Карлово от Калифорния, затова ти е "Турция" в очите.Автора я дава като пример за добре изградена дипломатическа диаспора.
    А до колкото зная, нашата "външна министърка" , е персона -нон грата в Русия. Защо ли?