12 Май, 2019 20:33 16 591 50

Край Сибиу: трудно е да повярваш, че в Европа има такова място

  • румъния-
  • роми-
  • сибиу

В румънското село Алтана човек се чувства така, сякаш се е върнал векове назад

Край Сибиу: трудно е да повярваш, че в Европа има такова място - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В румънското село Алтана, близо до Сибиу, човек се чувства така, сякаш се е върнал векове назад. Колиби от слама и кал, дрипави деца, конски каруци. Въпреки милиардите от ЕС, мизерията на ромите там е неописуема.

От регионалната столица Сибиу до село Алтана се пътува не повече от половин час. Стигайки там, човек се чувства така, сакаш се е върнал векове назад. В самия край на Алтана се намира ромската махала, която е кацнала върху малък хълм. Това кално място, което е изолирано от останалата част на селото, е потънало в крайна мизерия.

Пътищата, водещи към махалата, са без настилка, а когато завали дъжд, всичко потъва в кал. Повечето къщи са паянтови – сглобени от плет и кал. Луксът на това място е да притежаваш масивно изградена къща. Новата тухлена къща на семейство Прикоп e почти готова, но бъдещите ѝ обитатели нямат пари, за да я довършат.

Затова Козмин Прикоп все още живее с жена си и шестте си деца в една от дървените колиби – в едно-единствено помещение с размери 4 на 4 метра, в което желязната печка с твърдо гориво служи и за отопление, и за готвене. Чешмата е отвън на двора, който незабавно се превръща в море от кал, щом падне дъжд. Трудно е да си представиш, че през 21 век в Европа може да съществува подобно място.

Бедност, докъдето ти стига окото

Под натиск от ЕС Румъния също изготви свой план за ромска интеграция, но в това село, както и на много други места в страната, не се забелязва почти никакъв ефект. Помощ оказва само една частна инициатива - "Помощ за децата в Трансилвания", организирана от германката Джени Рашес. Тя пристигнала в Румъния преди 15 години. Мизерията на местните хора я потресла и затова решила да помага с каквото може. Първата фаза от строежа на новата къща на семейство Прикоп е била завършена с дарения, събрани от нейната организация. За довършването на къщата обаче трябват още пари.

Главата на семейството Козмин Прикоп известно време работил във фирма за строителни материали, но от минималната заплата, която получавал там, нямало как да осигурява издръжката на семейството си. А Козмин непременно искал да построи истинска къща за децата си. "Отидох в банката да искам кредит, но понеже имам нисък доход, не бях одобрен", казва той.

Подкрепата на Джени Рашес върнала надеждите на семейството. Навремето тя пристигнала в Румъния, за помага на запуснати и изоставени деца. Германката междувременно е разбрала, че ключът към успеха е работата с ромските семейства – че е важно те да имат нормален дом и прилични условия за живот, защото от това зависи и образованието на децата. Ако са дрипави и недохранени и нямат учебни пособия – нямат шансове и в училище.

Дрехи, тетрадки, учебници - всичко това междувременно се набавя от дарения. Но за да ги получат, семействата са длъжни да изпълняват определени задължения. Принципът е: помощ за самопомощ - който активно си търси работа, получава допълнителни облаги – например повече хранителни продукти.

Засега едва всяко пето ромско дете от региона ходи на училище, а мечтата на Джени е всички деца да получат образование. Само така те биха имали някаква перспектива. Но дори онези, които успеят да стигнат до средното училище, не винаги го завършват – бедността е клопка, от която трудно се излиза: родителите често нямат пари, за да плащат за пътуването на децата до близкия град. Джени Рашес обаче не се предава. Всяка новопостроена къща и всяко ромско дете, което сутрин отива на училище, е малка победа.

А къде е Европа?

Ромите са най-многобройното малцинство в Европа. Всяка страна-членка на ЕС е длъжна да изработи и представи свой национален план за интеграция на ромите. Много често обаче отделните правителства си имат други приоритети. Друг проблем е корупцията. Джени Рашес от години се опитва да работи заедно с местната администрация, но истинска помощ от нея тя не е видяла, по-скоро - пречки. Германката не се и опитва да получи европейско финансиране за своите проекти, защото не вярва, че може да преодолее бюрократичните спънки.

„Румъния извлече огромни ползи от европейското си членство“, казва Джени. Полицията и властите например вече не могат да се отнасят така безцеремонно с ромите, както преди, когато цели ромски квартали бяха унищожавани, а жителите им - насилствено изселвани. И все пак - близо 1/3 от населението на Румъния живее в бедност - най-вече в селските райони. А сред тях ромите са най-бедната група.

Годишно Румъния получава по 10 милиарда евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Част от тези средства са предвидени за интеграцията на ромите, но липсва ефективен контрол над изразходването им, а критиките от Брюксел явно не вършат много работа. Сибиу беше излъскан за Европейската среща на върха - много фасади бяха ремонтирани и прясно боядисани, навсякъде се развяват европейски знамена.

Лидерите на страните от ЕС обаче виждат само едната страна на медала. По този повод германката Джени Рашес казва: "За да си съставят по-пълна представа, те би трябвало поне за малко да напуснат заседателните зали, в които си говорят за "социална Европа", и да видят как живеят хората тук". Мнозина от тях навярно биха преживели истински шок при вида на колибите от слама и кал в Алтана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Романеско

    131 15 Отговор
    Ебалеско на газеско боли ме куреско за тези мангалеско

    Коментиран от #49

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 соросоидни кърлежи

    166 2 Отговор
    Тази германка що не донесла на тези клети хора по един презерватив..Били бедни с 6 деца. Това е типично цигански проект, раждай ,а кой ще ги гледа, не е важно. Няма полза от тях ,с нищо не допринасят за нормални отношения към тях. Все имат причина да са бедни и всички наоколо да са виновни.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    76 4 Отговор
    Паметник на великия фюрер!
  • 7 КОЧА

    45 3 Отговор
    АБЕ ЧОВЕК ТАКА Е Е И В СТЛИПЕНОВО ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ ДО МАРИЦАТА ТАМ ЖИВЕЯТ ИЗЬНЗЕМНИТЕ РОМИ НА ЕВРОПАТА БЬЛГАРИЯТА .......КРАИРЕЧНАТА МАААЛАТА ........
  • 8 гост

    66 4 Отговор
    Няма го Чаушеску !!!! Решавал е проблема . Пращал ги е за Америка с кораби но те нещо потъвали все в средата на Черно море !!!! Та за това го осъдили за геноцит. Но сега сигурно съжаляват !!!!

    Коментиран от #48

  • 9 Източен мъдрец

    79 2 Отговор
    Като се научат да работят и да си контролират чурките, работата ще се оправи.
  • 10 Гост

    47 7 Отговор
    Не можем да ги стигнем Румънците, който пътува да ражкаже колко са "зле". Статията пълен ташак, в налата родина е в пъти по-зле.
  • 11 Alțâna, Сибиу

    35 2 Отговор
    Я се разходете с гугъл мап в Alțâna, Сибиу да видим дали ще видите нещо описано по-горе!

    Коментиран от #24

  • 12 геноцид

    52 7 Отговор
    В Европа има още едно место на юг от Румъния ...нарича се Мутрогерберска България . Да дойдат Дойче Веле да видят как хора се самозапалват принудени от мизерия ...как сае бесят ,хвърлят от високи етажи ...давя т не издържащи на мизерията и геноцида на който са подложени . Да дойдат швабите в България да видят как на кола от 500 лв и гласят дражданска 2000 лв .Когато с действията си подтикнеш някого към самоубийство то това е престъпление а когато подтокнеш голяма група хора това е масово престъпление а подтикващите ги МАСОВИ УБИЙЦИ ..в конкретния случай БЪЛГАРОУБИЙЦИ Защо спи Бреюксел защо бездейства международния съд в Хага Една нация е обречена да исчезне ....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    37 1 Отговор
    Козмин да си резне “мъжкото достойнство” и да спре да чука по вратите без покана и подходящо “облекло”! Никой не е длъжен да издържа на Козмин “продукцията”! Не съжелявам хора,които създават без да мислят! Той не може да издържа едно или две деца...тръгнал да прави шест! Щом е така....единствената им интеграция е еднопосочен билет за Индия или камера със “свеж въздух” по идея на бай Адолф!
  • 15 Дойче зеле

    23 3 Отговор
    с поредната фалшива новина. Спрете да пишете глупости.
  • 16 Яшко

    20 1 Отговор
    На Дойче зеле им предлагам моята помощ да ги поразведа из нашите гета ,и на изборите да им покажа как се отглежда електорат а не само да драскат глупост след глупост ,и да ми казват на черното бяло
  • 17 Дядо Поп

    30 1 Отговор
    Колко Ви платиха за тази еврейска статия? Докато не започнат да работят, циганите ще са така!
  • 18 Усмивката

    15 1 Отговор
    Каня ги от дойчето ,да ги закарам на едно уютно ромско семейно кътче в нашета циганска маала.Статията е пълен въздух.Ромите или цигани живеят така. Къща до къща не си приличат.Контраста е наистина извънземен.Има да се чудите как съседа има къща кът семеен хотел и паркирано ферари ,а в съседство картини и декори от филма „10 000 пр. н. е.”
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СТАЛИН

    10 1 Отговор
    доиче веле да погледне във своя двор .пълно със всякаква паплач
  • 21 антрашпиц

    8 1 Отговор
    Ей Европатаааа,отглеждайте си ги.Все пак това са новите европейци.Цвят на кожата -църен. Интелект-зеро.Образование-също зеро.Какво може-да краде и проси,да мами и лъже!
  • 22 Синдикат на Ало Измамниците

    5 1 Отговор
    мара 'танасова любителката на орките, пак три коментари наред. Марооо черния ти любовник пръсна ли ти халката снощи а...!!!??
  • 23 Факт

    25 1 Отговор
    Нали им давахме у нас апартаменти, заселвахме ги между българи? Интегрираха НИ! Превърнаха целите блокове в развалини, наоколо-сметища. Принудиха българите да се изселват. Оставяхме ги да си направят къщи, макар и незаконно. Да сте видели циганска къща с градина, със засадени домати, картофи и други зеленчуьи и овошки, та да се изхранват, както правят българите? Не, предпочитат да ограбват селата, да крадат и просят в градовете. Оставихме ги да вилнеят безнаказано и да се ползват с привилегии, само и само да гласуват на изборите, макар и неграмотни. Е, кой е виновен?

    Коментиран от #38, #50

  • 24 Коментара

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Alțâna, Сибиу":

    Хубаво е някой да подесеща авторите на подобни простотии, че не живеем "векове назад" като имагинерните му герои. Това че фондовете за интеграция на циганите се изтояват масово и навсякъде е ясно, въпросите са - имали смисъл изобщо, кой и как контролира средствата, чия е отговорноста???.... итн.
  • 25 Европеец

    15 1 Отговор
    Интеграцията на циганите - мисия невъзможна! Защо не се опитат в западните държави? Нали и там те живеят в катуни, по техните си правила? Защо не ги направят хора? Защото циганите просто не искат! И циганизацията върви с бързи крачки.

    Коментиран от #35

  • 26 Националист

    11 0 Отговор
    Колкото повече храна им давате толково от повече имат нужда.
    Проблема на циганите им е главно в неразумното им животинско размножаване.
    Решението е "планирана раждаемост". Които нямат условия да отглеждат деца да не раждат.

    Но това е дойче веле, те имат друг дневен ред. Белия човек за тях е кравата, която трябва да се дои непрекъснато.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 snail

    8 0 Отговор
    Оппаааа.... Че то у нас във всяко село и град си е такова. Че и в цяла Европа циганите са в някякво гето. Но те сами си избират начина на живот. Не им се учи, не им се таботи - а искат да крадат и папат. И се размножават като зайци без да им пука как и кой ще им гледа децата... Чудя се на такива статии... Абе хора от Марс ли падате или сте малоумни? Май и дявете!
  • 30 Бай Благой

    4 0 Отговор
    Че то в България не е ли същото с всичкото нашУ ром?
    С разлика от 10милиарда евро само...
  • 31 букова глава

    4 1 Отговор
    Ами има,там където се е събрал генетичния отпадък на човечеството!

    Коментиран от #34

  • 32 Townboy

    3 1 Отговор
    Статията е тенденциозна. Става въпрос за определена група цигани вероятно. Ако отидете в Пловдив до КАТ ще видите същата гледка. Сибиу е в района на Карпатите и там е доста уредено вече. Имат пътища заводи а за разлика от нас румънците си живеят в малки къщи по селата а не се бутат в големите градове. Що не опишат Алба Юлия или Сигишоара например?
  • 33 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ...ТОВА си е ЕСъто!!!!!Нали така тихомълком се подминава РАЗДЕЛЕНИЕТО ,с актуалният РАСТЕЖ>>>>Ма кво да очакват от ,,търговци,,които ИСУС изгони от храма преди 2 020 г,пък ТЕ се върнаха и завладяха света...
  • 34 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "букова глава":

    а бе бук...ти имаш ли ПАТЕНТ за твоите гени...

    Коментиран от #37

  • 35 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Европеец":

    а де бе!!!А как КОМУНИСТИТЕ ГИ ИНТЕГРИРАХА!!!!?????
  • 36 ДОКО

    6 0 Отговор
    ЗА РОМИТЕ НЕМА И НИКОГА НЕМА ДА ИМА ИНТЕГРАЦИЯ..ДОРИ И СЛЕД 300 ГОДИНИ..
  • 37 букова глава

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "ТОЧКАТА":

    Ами да. Висок,бял, синеок,а не сополив,черен и все едно че ме е блъснал самосвал с баластра!!!!!!!

    Коментиран от #39

  • 38 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    АЗ съм виждал такива къщи!!!Има цигани ,и ЦИГАНИ...На едните ДАВАШ ВЪЗМОЖНОСТ!!!РАБОТА и ТЕ се ,,интегрират>>Въпросът е да имат ШАНС!!!>>>и само комунистите ДАВАТ ИЗБОР!!!
  • 39 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "букова глава":

    Да НЕ ПОВЯРВАШ!!!какви БЕЛИ СИНЕОКИ ЦИГАНИ!!!имах...Един такъв , бе ми съученик до 8 клас...И го ЗАВЪРШИ С
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Решение

    0 0 Отговор
    стария закон за защита на нацията решава проблема
  • 42 гост

    3 0 Отговор
    Никой не може да ти помогне ако направиш 6 деца, а си на минимална заплата. И защо да ти помагат, след като ти сам си го причиняваш? Ако аз имам 6 деца, макар че не съм на минимална заплата и имам къде да живея, също ще имам голям проблем да ги облека, изхраня, изуча и др. Насоката трябва да е в просветяване на тези прослойки и тяхното интелектуално обучение да ползват презерватив и така да дадат шанс на две, три деца да станат хора, а не 6 деца да живеят в кирпичена дупка и да реват, че са гладни и другите да им дават.
  • 43 Микрево

    0 1 Отговор
    В гетото на село Микрево е още по хубаво , след като сме най голямото гето на ЕС.
  • 44 Матей

    0 1 Отговор
    По соц-времето държавата полагаше известни усилия за ограничаване на циганския проблем,но после всичко се изопачи и резултата след 30 г. е драматичен.При определени условия може да се стигне до кърджалийски времена,край на държавата и анархия.
  • 45 Българин

    0 1 Отговор
    Някой да знае как живеят ромите в бг! Точно 0т начин като в Румъния! Само че ромите са най обгрижвани преди избори!! След това всички ги забравят!! И с българите е така! Затова хора!!!! Спрете да гласувате!!!!това е начинът!!!
  • 46 ОЩЕ МИСЛЯ

    0 0 Отговор
    ТАЯ ПА................НАЛИ НЕМЦИТЕ ИМАТ СОБСТВЕНИ КЪЩИ ТА НА РУМЪНСКИТЕ ЦИГАНИ ЩЕ СТРОИ ДА СЕ МНОЖАТ!
  • 47 Дългия

    1 0 Отговор
    Тоя са го хванали гогато си е брал тухли, и затова не можал да си довърши къщата.!
  • 48 Fanculo

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Антонеску , колега , Антонеску ;) .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Комин с черен дим

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт":

    Как кой? Чичо Ади, разбира се!