Last news in Fakti

13 Май, 2019 06:28 2 764 26

Решаващият избор в Истанбул зависи от кюрдите?

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • истанбул-
  • кмет-
  • екрем имамоглу

Преди шест седмици именно те наклониха везните в полза на Екрем Имамоглу

Решаващият избор в Истанбул зависи от кюрдите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гласовете на кюрдите може да се окажат решаващи за избора в Истанбул. Преди шест седмици именно те наклониха везните в полза на Имамоглу. Затова Ердоган сега проявява необичайно внимание към тях. Дали ще е достатъчно?

Преди шест седмици именно вотът на кюрдските гласоподаватели се оказа решаващ. Макар и само с няколко хиляди гласа преднина, той осигури победата на кандидата от Народнорепубликанската партия (НРП) Екрем Имамоглу в Истанбул. За крехката победа на Имамоглу допринесе и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Ръководството на партията умишлено оттегли кандидатите си в някои градове и вместо това призова да се гласува за кандидата от НРП, за да се предотврати победата на Ердоган. Този план проработи в Истанбул, Анкара, Адана и Анталия, където кандидатите на НРП спечелиха с малка преднина пред консервативната ислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

За кого ще гласуват кюрдите?

В Истанбул победата виси на косъм. След като изборите за кмет в Истанбул бяха анулирани, с напрежение се очаква новият избор на 23 юни. Политическите опоненти на Ердоган сега са обезпокоени, че кюрдските избиратели този път могат да проявят по-малко солидарност с опозицията. Причината: Реджеп Тайип Ердоган прави усилени опити да се хареса на кюрдските гласоподаватели.

За първи път от 2011 г. насам на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан бе разрешен контакт с външния свят. Разрешението на турското правителство дойде неочаквано. Двама от защитниците на Йоджалан, които са го посетили в затвора, предадоха и посланието му, отправено към кюрдите: да не залагат повече на насилие, а да търсят политически решения. От 20 години насам Йоджалан е държан под строг режим на почти пълна изолация в затвора на остров Имралъ.

Без нов мирен процес

Особено в турските социални мрежи усилено се спекулира, че е възможно Ердоган да подеме нов мирен процес с кюрдите, за да си осигури благоразположението на кюрдските избиратели в навечерието на избора в Истанбул. Подобна стратегия вече е била прилагана. Между 2012 и 2015 година правителството на Ердоган полагаше усилия за мирно решаване на кюрдския конфликт, но те бяха прекратени след парламентарните избори през юни 2015 г.

Според наблюдатели, това е станало, защото по-меката позиция на управляващите спрямо ПКК накарала редица отявлени националисти да се отдръпнат от ПСР. След провала на преговорите отново се стигна до засилване на терористичните атаки от страна на ПКК, както и до кръвопролития в Югоизточна Турция.

Сега обаче няма конкретни белези за това, че турското правителство е готово да води нови преговори с кюрдите.Президентът Ердоган дори категорично заяви: „Не, за мирен процес изобщо не може да става дума“.

Не е ясно също и това дали евентуалното ухажване на кюрдските избиратели ще се отрази на изборния резултат в Истанбул. Ръководството на прокюрдската ДПН сигнализира, че ще продължи да подкрепя опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

Пренебрегване на народната воля

От 2016 г. насам Ердоган отстрани демократично избраните кюрдски кметове и общински съветници в общо 97 общини с кюрдско население, подменяйки ги с представители на управляващата ПСР. Мотивът за това беше, че въпросните избраници си сътрудничели със забранената ПКК. 40 обвиняеми са все още са в предварителния арест. Като коз в ръцете на правителството послужи фактът, че през лятото на 2015 г. милициите на ПКК окупираха няколко града и ги обявиха за автономни зони.

На местните избори през април Демократичната партия на народите (ДПН) успя да отвоюва от ПСР близо 50 общини. Въпреки това кюрдите не вярват, че от техния глас ще зависи нещо. Президентът Ердоган заяви още по време на предизборната кампания, че отново ще назначи административни управители на общините, ако кюрдските кандидати на ДПН постигнат големи успехи. Това неуважение на народната воля в Югоизточна Турция гневи много кюрди. Президентът Ердоган няма да успее да ги умилостиви само с един символичен жест спрямо Йоджалан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостилничаря

    8 3 Отговор
    Ердо да се учи от Тикво. Изборът зависи от циганите а те гласуват по схемата Глас-Кебапче.
  • 2 Мнение

    17 4 Отговор
    Докато Ердоган е на власт кюрдите ще бъдат репресирани и избивани ! Кюрдите никога няма да склонят глава !

    Коментиран от #6, #26

  • 3 Госあ

    4 4 Отговор
    Бай Реджо да драска бюлетините дето не са за него и да ги обяви за невалидни. Така се прави в европейските държави.
  • 4 Mорук

    6 8 Отговор
    Дойче зеле да продължава с глупостите си ,истината им е непозната за чифутската медия ,те знаят най добре ,тоз наклонил оня наклонил,ердо си го преместил ,и ще има мачкане яко ,курдистан няма да има
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стига бе

    0 5 Отговор
    Какви кюрди, какви Беш(5) лева? Изборите са отменени в град Истанбул, а не в прилежащите му предградия където живеят основно кюрдите. И това име беше идеята на Ердо и сие, понеже загубиха много от предградията в полза на опозицята и се надяват чрез подтисничество да принудят хората в центъра на града, но какво ще стане там не се знае. "Всичко ще мине(бъде) много добре!"

    Коментиран от #9

  • 8 Мухахахаха

    1 3 Отговор
    туркие ке падне. Чичо Дони ги подготвя, че други ще са там

    Коментиран от #10

  • 9 Мехмед

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "стига бе":

    Личи ти, че нищо не знаеш за Истанбул. Какъв център бе? Къде е той?
  • 10 Мехмед

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мухахахаха":

    Ке падне празната ти ганювска тиква.

    Коментиран от #11

  • 11 Мухахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мехмед":

    Верно ли? Ми ела пробвай да те видя. Да не бягаш през КПП-то или като онзи вашия в посолството?

    Коментиран от #12

  • 12 Мехмед

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мухахахаха":

    Клавиатурен юнак - посредстен ганю! И оня не е наш а ваш -човек на ганювските служби.

    Коментиран от #13

  • 13 Мухахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мехмед":

    "Оня" си е точно ваш. Ние такива екзактни нямаме а и нашите не бягат по чуждите посолства така, че си е баш от вашите. Най хубавото е, че хем е от вашите, хем ви е клател и най вероятно дори имената ви е избирал. Какво иче избра за теб, а от Илхан сигурно си Илиян? Му ха ха ха ха ха.

    Коментиран от #14

  • 14 Мехмед

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мухахахаха":

    "Избягал" той в чуждите посолства ама друг път. Всичко е постановка за наивници като тебе.

    Коментиран от #15

  • 15 Мухахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Е на такива "доводи" като твоите и то "подкрепени" със солидни доказателства няма как да не се съглася. А бе ей смешник, ти да не мислиш, че съм някой от онези твоите лапнишарани дето ги събирате по поляните и им говорите глупости и те сляпо ви вярват ? Я върви някъде другаде да ги говориш тези шменти капели, но не и на мен. Ти или си тотално неадекватен и незапознат със случая, или си най обикновен манипулатор, ама пред мене не вървиш, че не съм толкова елементарен като вашите избиратели, които между впрочем вече не са толкова елементарни, че и те прогледнаха и видяха как ги лънготите. Та, какво казваш, че този вашият не бил избягал в посолството така ли? Ти мен ли се опитваш да убедиш, или самия себе си? Отвори нета, там има снимки на този факт и тогава пак ела и ми говори. До тогава се скрий в мишата си дупка и си чети корана, ама едва ли го можеш, защото е написан на арабски, а ти най вероятно нищо не вдяваш от него.
  • 16 Мехмед

    2 1 Отговор
    Решаващият избор в Истанбул зависи от бай ви ганя. :)

    Коментиран от #17

  • 17 Мухахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мехмед":

    Не, не зависи от нас, но както казах имам предпочитание този на снимката да спечели, за да заведе такива като теб там, където искат в пещерите.

    Коментиран от #18

  • 18 Мехмед

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мухахахаха":

    Ти кое знае в каква панелка с влага живееш. Аз 31 години за щастие не живея в мизерната ви кочина. Там останахте само старци, некадърници и мързеливци.

    Коментиран от #19

  • 19 Мухахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Много се радвам, че си се изнесъл пустиняко. Никой няма нужда от инвалиди като теб. Държавата ми ще е по-добре с един анти българин по-малко. Никога не се връщай и си остани там където миеш задниците на западняците. Те за това ви вземат, защото за друго не ставата, но на ибриците им разбирате. Мухахахаха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мухахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мехмед":

    Какъв мат бе елементарник. Ти и от шах ли се правиш, че разбираш? Не знам за какви цинизми ми говориш, но отговорите ми са равно пропорционални на твоите. Ти какво брат ли искаш да те правя? Ай нема нужда. Природата ни може да е ганювска, но е човешка, а вие сте животни. То пък вашите управници много хубави чак в чужбина избяга смешко. Аз псувни не съм писал и няма за какво да ме е яд. Имам си всичко, за което ти едва ли си мечтал дори. Ако беше добре като мен нямаше да търчиш на запад да миеш задници.
  • 26 А ХИТЛЕР

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    АБЕ АХМАК ,НЯКОИ ОТ МИНИСТРИТЕ МУ СА КЮРДИ !!!