15 Май, 2019 08:00 3 931 105

Тихата русификация на България – рискове, възможности и последици

  • русификация-
  • българия

"Оранжевата" революция промени из основи Путин

Тихата русификация на България – рискове, възможности и последици - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди години, още докато бях в Москва и се опитвах да анализирам и разбирам мотивите зад различни действия на руските власти, се опитвах да потърся мнението на различни хора в Москва – както близките до власт, така и противниците, които често са по-интересни като интелект и „височина” в аргументите. Една от интересните теми в началото на „царуването“ на Путин бе тихата русификация на Крим. Този казус е класика в руската външна политика. В онези дни нямах представа, че темата може един ден да получи и български адрес.

Още тогава бе ясно, че Кремъл няма да преглътне загубата на полуострова и е започнал офанзива по икономическо му завояване, включително чрез масово закупуване на земя и имоти, чрез увеличаване на броя на постоянно и временно пребиваващите руски граждани, включително дългосрочните „туристи“. Тогава руските банки имаха свободно поле за операции в Украйна и ипотечните кредити за закупуване на къщи в Украйна и Крим бяха рутинна практика. Бизнесмените и политическият елит на Москва бяха хазяите на полуострова.

Крим не е уникално важен само за Путин, той винаги е бил перлата в короната на руските царе, които са водили безкрайни войни и са дали жертви милиони руски войници.

Единствената разлика днес е в избора на „оръжия“ – хибридна война, придобиване на имоти и активи и накрая „зелени“ човечета в последната и най-видима фаза.

Настоящият руски цар успя да осигури контрол върху Крим много преди да го анексира. Независимо от номиналния украински суверенитет, Кремъл успя да проникне и контролира жизненоважни управленски структури, особено на местно равнище, като се възползва от наследените съветски мрежи. В денят Х това изигра решаваща роля.

Много експерти по Русия твърдят, че ако не бяха руските десантни войски и флота, разположени на полуострова, анексирането не би било възможно. Но това е много повърхностен аргумент.

През вековете русификацията винаги е била в основата на руския експанзионизъм. Тя обхваща не само териториален, военен и институционален аспект, но и езикови и религиозни измерения, на опитите за потискане на местната съпротива. Случаят, който е класика в учебниците по история е русификацията на Волжка България – една история без край продължаваща вече 4 века. През годините обект на русификация са били Украйна, Молдова, Финландия, Полша и балтийските държави. Забележителен следвоенния пример е Калинградска област, където Москва все още се бори с легитимността на своето управление в контекста на обединението на Германия.

Там, където Русия не е успяла да завладее територии е оставила след себе си множество русофилски местни субекти, формиращи базата за последващо влияние и зависимост. В по-нови времена Путин вече си поставя за цел възраждането на руските имперски претенции отвъд границите на страната. В Москва бе пусната в употреба сред управляващия елит фразата „Русия граничи със себе си“. Тази линия беше основна и във вътрешна политика на Путин, който отмени курса на Борис Елцин към децентрализация.

Русификацията няма само и толкова вътрешни измерения, колкото външни. Тя е основен инструмент в неговата хибридна външна политика спрямо т.нар. „близка чужбина” и на цялото постсъветско пространство. Но най-често постига обратния ефект. В Централна Азия опитите да се консолидират рускоезичната общност на руска етническа основа претърпяха провал. Съветските хора в Казахстан не се претопиха в етнически руснаци и мнозина бяха принудени да се приберат в Русия.

На растящата руската емиграция в ЕС се гледа със смесени чувства. Повечето от правителствата на ЕС промениха рязко отношението си и приоритетите към твърд и прагматичен подход и промяна от „искаме вашите пари“ (характерно за реакцията на Лондон на убийството на Литвиненко), към конфронтация и опозиция, след делото Скрипал и разкритията около Кеймбридж Аналитика. Лидерите на ЕС най-накрая започнаха да разбират, че заедно с руските инвестиции идват и руските агенти, руските тайни служби, криминални кръгове и корупцията, която е най-важната експортна стока.

Осъждането на агентите на ГРУ в процеса по неуспешния опит за преврат в Черна гора през 2016 г., хвърли нова светлина върху начина на действие и ролята, която местната руска диаспора и мрежи на влияние могат да играят в политиката на Кремъл. Скоро след като Черна гора стана независима държава, Русия започна фокусирана политика за икономическо завладяване, чрез бизнес-туризъм, инвестиции и имиграцията в опит да осуети стремежа на Подгорица към членство в ЕС и НАТО. Олег Дерипаска изсипа милиарди долари в придобиването на основния индустриален актив на страната – крупния алуминиев завод. Броят на руските туристи достигна най-високите си нива, скочиха покупките на имоти и исканията за постоянно и временно местожителство в страна с едва 600 000 граждани.

Москва не криеше, че се стреми да използва влиянието си в Черна гора, за да си осигури военноморска база на Средиземно море. След опита за преврат обаче, местните власти не само обвиниха Руската федерация за неуспелия преврат, но промениха и отношението на местното население към рускоговорящите хора.

Не е случайност, че историята с преврата в Черна гора не бе коментирана от властите в България, нито направи големи заглавия в проправитeлствените медии. Така беше и при българският аналог на Скрипал – делото с отравянето на Гебрев, което бе посрещнато хладно от българския главен прокурор.

Непосредствено преди анексирането на Крим, задкулисната работа на Москва с руската етническа група, която бе наследена от съветски времена и мнозина направиха избор в полза на руско гражданство. Този преход от съветска към постсъветска национална идентичност – руска, украинска, белоруска, и т.н. не беше нито лесен, нито праволинеен. Съветският манталитет и бизнес свързаността с Русия предопределиха в първите години, лоялността на повечето украински олигарси по-скоро към Москва, отколкото към Киев. Това блокира крехките опити за внушаване в живущите в Крим и граничещите с Русия области на Украйна чувството на принадлежност към украинската държава. Рязко нарасна и броят на украинците с руски паспорти, като кримчани бяха сред най-ухажваните.

Тихо и бавно се развиваха събитията на полуострова в посоката на преопределената им логика, подпомагана от промосковските кръгове сред политическия и бизнес елит в Киев, повечето от които имаха постоянна връзка с „центъра“ в Русия.

Би било преувеличение да се твърди, че украинското правителство и президент не са били наясно относно случващото се в Крим. С малки изключения, повечето киевски политици, предпочетоха да търгуват с Кремъл лични облаги, вместо да се обединят около суверенните права и интереси на страната.

Няма никакво съмнение, че във висшето ръководство на руската армия и Генералния щаб бяха сериозно разтревожени от необходимостта от предоговаряне и обличане в международно правна форма на съгласието на Украйна за отдаване под наем на военни бази на Русия в Крим. Последното удължаване, преди анексията, на срока на договора за наем, който бе подписан през 2010 година, между президентите Янукович и Медведев, бе до 2042 година.

Владимир Путин беше дълбоко потресен от Оранжевата революция, в която той загуби Украйна. След това руският президент промени из основи нагласите и действията му, превърна се в затворен, циничен и агресивен държавник. Подобни внезапни трансформации не са нищо ново за владетелите на Кремъл, които изпитват трудности с хроничните дефицити в управлението у дома. Лесното „лекарство“ е поставянето на страната на военна нога, като се назначи и посочи с пръст външния враг, усили на макс националистическата пропаганда.

Войната и нейното присъщо насилие се възприемат като универсално средство за вътрешна консолидация и защита, прелюдия към имперската анестезия на обществото, за да може да приеме безропотно десетки хиляди убити. Докато Европа се плаши от перспективата за голям брой жертви, което сдържа нейния интервенционизъм, масовият руснак е готов да се подложи на лишения и да страда, дори да плати с живота си в името на Негово / Нейно Величество и славата на Родината. Съвсем не е историческа случайност фактът, че руските царе с готовност са предлагали услугите си на своите европейски роднини, за да им помогнат да потушат бунтове и въстания.

Цената, която руското общество е плащало през вековете са трудни за асимилация от съзнанието на днешните европейци – това са десетки, стотици хиляди, дори милиони загинали и изчезнали без вест – и всичко за да се поддържат мита за непогрешимостта на лидера и имперския статут на Русия.

Днес не е по-различно, външната политика на Русия разширява постоянно инструменталната си база, като добави енергийните ресурси, а отскоро и имиграцията като лост за въздействие.

Горните разсъждения бяха провокирани от разговор във Фейсбук с колега, който следи и анализира задълбочаващата се демографска криза в България и двойното дъно на българския национализъм, а именно растящото несъответствие между непосредствената и осезаема заплаха от безконтролна имиграция и липсващата имиграционна политика на властите.

Папа Франциск се почувства задължен да наблегне по време на посещението си, върху необходимостта от решаване на предизвикателството с „демографската зима“ в ЕС и в частност в България. Посланието му беше удобно погребано и забравено, тъй като контрастира драматично с настоящата политкоректност на властта – бежанците са враг, поради което националистите трябва да са на власт.

Вероятно изпълнителната, законодателната и съдебната власт разполагат с по-подробна информация, включително и от демографски експерти, която удостоверява забележителната динамиката и маркира промяна в етническата и демографска карта на България. Но те не реагират, като предпочитат да покрият историята и да се преструват, че нищо особено не е случило. Работата по подобни чувствителни изследвания за динамиката при етническите малцинства винаги е свързана с реципрочна чувствителност на политиците и риск за носителя на лошите вести да бъде санкциониран с по-малко финансиране или пропуски в кариерно развитие.

Край на първа част

бел. ред. Текстът е публикуван в сайта bulgariaanalytica.org


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руски кенеф

    62 65 Отговор
    Почти всички народни изедници, олигарси, феодали са руски агенти и слугинаж.
    Имат право да източват, крадат безнаказано и точно това правят!
  • 2 тра ла ла

    53 35 Отговор
    Айдеее щом и Илиян сложиха на амбазурата работата не е добре ха ха !
  • 3 нервен

    62 56 Отговор
    русификацията е пряко свързана с ниско образованата и неграмотна в исторически план маса от хора не можещи да изградят собствено мнение и съответно възприели приказки на бившите шумкари и близки до партията другари явяващи им се дядовци към днешна дата ...

    Коментиран от #89

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Batushka

    19 43 Отговор
    Американски шпионин!Враг!В Сибир немедленно!
  • 6 висок

    36 52 Отговор
    Колкото и да пише автора, при тази неграмотна маса .....няма шанс. България ще бъде отново под руска власт. 141 г руско иго не стигат!

    Коментиран от #9

  • 7 no name no face no number

    45 34 Отговор
    Нещо за фащ? Я ги вижте юнаците какъв демократичен бизнес въртят? Къде се грижат за националните си интереси..........Афганистан, Сирия, Иран и тн. Все някой трябва да се противопостави на това беззаконие и Китай и Русия се справят добре с тази задача очавам и ЕС да се осъзнае
  • 8 Garrincha

    35 35 Отговор
    "Русификация" … това, нЯщо като "блондинация" ли е ? Или повсеместно изрусяване ? Ильо, не си измисляй думи, да се правиш на умен, те ева у адама !
  • 9 Иван Грозни

    15 23 Отговор

    До коментар #6 от "висок":

    А дано, от твоята уста в божиите уши!
  • 10 Истината

    44 37 Отговор
    Колкото по далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
  • 11 Братушките за нас

    38 27 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ
  • 12 vvvvv

    33 34 Отговор
    Доста наивно и едностранно. Далеч от реалността.
  • 13 Димитър Благоев

    36 29 Отговор
    Димитър Благоев:



    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.
  • 14 Plovdiv

    25 25 Отговор
    България я "русифицира" не Путин, а мръсните, безнаказани цигани, които Псевдонимът брани като матросовец! Затова хората все повече гледат на североизток и скоро това може да стане масово явление!

    Коментиран от #16

  • 15 Илия Бешков

    38 29 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?

    Коментиран от #24, #74, #77, #92

  • 16 НКВД

    28 23 Отговор

    До коментар #14 от "Plovdiv":

    Ами ако Русия нарочно подклажда подобни етнически конфликти? Руските мерзавци са царе на подобни провокации.
  • 17 ххххххххх

    23 21 Отговор
    този автор сякаш говори за същата политика ,но за южна съседка.ако направи такъв анализ косата ни ще се изправи . докато гледаме на север ,ще дойдат наистина ,но от юг..
  • 18 Братушките за нас

    28 10 Отговор
    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер” ( стр. 52)
  • 19 ХЕИ

    18 28 Отговор
    Този до сега е изхвърлил толкова нечистотия, че ако беше наведнъж щеше да се озове в езеро от ла..а.
  • 20 Георги Любенов

    28 20 Отговор
    Всеки, който чете постовете на руските имигранти в България под клиповете им за България ще се съгласи с написаното. Последната наглост беше, когато онзи ден една рускиня, която води канал за Сандански нарече българите с "компистирани мозъци" и че били скотове, които само живеят и сер.т! ПРОБЛЕМЪТ Е РЕАЛЕН!.
  • 21 на майка ти

    20 33 Отговор
    мандолината... време ти е да одиш при нея! България и Русия са завинаги свързани и вие не можете да направите нищо срещу това!

    Коментиран от #22

  • 22 Само питам

    30 19 Отговор

    До коментар #21 от "на майка ти":

    Свързани са единствено в някои болни и зомбирани от руската пропаганда мозъци.
  • 23 Илия Бешков

    24 16 Отговор
    Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината

    27 23 Отговор
    Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова „Братушки", колкото са ни „БРАТЧЕДИ"  някои етноси от българския народ.

    Коментиран от #27

  • 26 Аналитично

    15 27 Отговор
    Клишета подредени едно след друго като лепенки, незнайно защо смятани за статия. И гръмко провъзгласена за анализ. По-близо до параноично отколкото аналитично.
  • 27 Антрополог

    26 19 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Сто години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. Руснаците не могат да постигнат самоуважение освен за сметка на други страни. Тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над другите народи около тях. Руснаците не могат да понесат мисълта, че съседите им могат да имат самостоятелен път на развитие, различен от руския, а мисълта, че някой съсед може да живее по-добре от тях ги угнетява и озлобява. И понеже те не са способни на прогрес, злобата, омразата и агресията към другите са тяхно постоянно душевно състояние. Единственият начин да се противопоставим на тази руска злоба и агресия е много силно колективно противодействие. Защото с Русия не може да се дружи, тя разбира искането за дружба като слабост. Единствения език, от който Русия разбира е езика на силата.
  • 28 Гост

    13 26 Отговор
    Северната Македония в нато и ес, католическия шеф разправя колко сме различни, а течала ру-незнам какво си. Най се умилявам когато Ганьо ( а и други постсоциалистически джуджета) почне да коментира Русия сякаш им е не само равен, а нещо по-отгоре.
  • 29 Братушките за нас

    24 14 Отговор
    СЛАВЯНИТЕ ТРЯБВА ДА ГЛЕДАТ САМО КЪМ РУСИЯ И ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ НЕЯ, НАРЕЖДА ИГНАТИЕВ

    “Всичките ми действия в Турция и сред славяните от 1861 до 1867 г. бяха вдъхновени от споменатите по-горе мисли и клоняха към това – да може Русия сама да господства на Балканския полуостров и в Черно море; и източните народи, особено славянските, да обръщат погледи изключително към Русия, поставяйки своето бъдеще в зависимост от нея, а не от другите европейски държави”.
  • 30 Няма нужда

    13 27 Отговор
    Няма чак толкова престараване в напъните за демонстрация на пещерна русофобия. Освен на.иране и затъване в нещо миризливо и кафяво, друг особен ефект няма.

    Коментиран от #33

  • 31 Антисоросоид

    18 29 Отговор
    Колко много надраскано от един соросоидеджендарски субект ! За такива и белене е малко. Такива трябва да се обвиняват в тероризъм срещу България и по кратката процедура ликвидирани а не да им се дава трибуна за да ръсят извратената сорисоиднаджендар идеология.

    Коментиран от #105

  • 32 kick

    19 27 Отговор
    По-добре русицизация, отколкото циганизация и турцизация!
  • 33 Българин

    27 16 Отговор

    До коментар #30 от "Няма нужда":

    Винаги съм казвал на руската измет, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #80

  • 34 Психиатър

    28 16 Отговор
    Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.

    Коментиран от #60

  • 35 Стефан

    20 12 Отговор
    Руснаци тук -да, Русия тук НЕ!!!!!!!!!!!!

    Който иска да види в КАКВА МИЗЕРИЯ живеят реално руснаците да иде до Ивановска или Тамбовска Област в Русия, или в Самарска област, там дето е Тольти, къдото произвеждат ладите.
    ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ, ХОРА!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #37

  • 36 Истината

    24 12 Отговор
    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #38, #39, #40, #46, #63

  • 37 Шопо

    18 9 Отговор

    До коментар #35 от "Стефан":

    То нема смисъл да се ходи чак до Русия. Влизаш в Youtube и виждаш колко народ се е довлякъл от Русия. Те сами си казват - скъпотия, престъпност, чиновническа дерибейщина, безперспективност. Ама и да не казваха - кой бега от доброто?
  • 38 Гост

    13 21 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Ти въобще стъпвал ли си във Франция, бе? Като са толкова независими защо спряха строежа на "Мистралите" (бойните кораби) за Русия?

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Гост

    15 21 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Освен това щатите са задължени на Франция, а не обратното. Франция ги подкрепя да се отделят от британската империя, снабдява ги с оръжие, а статуята на свободата е изработена във Франция и пренесена с кораби в щатите

    Коментиран от #42

  • 40 Стефан

    22 13 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Рускотурската война 1877-1878 НЕ Е ИМАЛА за цел освобождаването на България. Тя е ЗАВОЕВАТЕЛНА война за губерния България. И целта е била плацдарм за бъдеща атака на проливите Босфор и Дарданели. Едва когато Франция, Австроунгария, Германия и Великобритания недвусмислено заяавяват, че няма да оставят балканите на Русия, тогава Русия, само 3 месеца след 3 март става ко-инициатор на разцепването на България, на Берлинския Конгрес.
  • 41 Руските свине

    21 13 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Не получиха корабите защото нападнаха Украйна е анексираха Крим бе путлераст и ЕС наложи санкции, включващи и оръжейни доставки. ЕС да не би да е филиал на САЩ. Единствено болните руски мозъци смятат така.

    Коментиран от #44

  • 42 Истината

    24 12 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Трогателно и смешно е когато неграмотен русофил говори на исторически теми. Да знаеш случайно, че Франция е напускала НАТО? Или, че Статуята на Свободата е подарък от Франция и САЩ са им задължени и да това? По същата твоя логика Русия не ни ли е задължена, че сме и дали писменост и религията е дошла с българските свещеници? Да се чул благодарност от руснаците за това?
  • 43 Георги Любенов

    21 11 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Прави са били да ги спрат! Ти не видя ли какво стана след това? Крим, Източна Украйна, нови руски НАПАДАТЕЛНИ оръжия, руски бойни самолети по границите на НАТО. Французите са разумни хора, не искат утре да воюват срещу собствените си "Мистрали"!
  • 44 Гост

    12 22 Отговор

    До коментар #41 от "Руските свине":

    "Двигателя" на твоя ЕС - Германия, е все още окупирана територия от САЩ. Твойта Европа е не само филиал на щатите - по-зле. Информирай се бе, сащист.

    Коментиран от #47

  • 45 Братушките за нас

    20 11 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 46 Посмали

    10 21 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Публикувано във факти.бг: загиват стотици хиляди американци.

    Не малко, а много си далече от "истината". Айде посмали малко.

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Руските свине

    20 10 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Са ти окупирали мозъка с руска пропаганда! Окупирана Германия!!!???
  • 48 Поручик Балканец

    22 10 Отговор
    Полезно е да се четат русофилски коментари. Човек придобива ясна представа за посредствеността, тесногръдието, мизерната обща култура, занемареното образование, възпитание и незавидния интелект на тази пренебрежимо малка част от българите. Някой някъде сполучливо ги беше нарекъл "мазни миризливи анцузи с петолъчки".
    Ако не беше толкова трагично щеше да е много смешно.

    Коментиран от #54

  • 49 Истината

    22 11 Отговор

    До коментар #46 от "Посмали":

    Неграмотността е другото име на русофилията. През ПСВ САЩ дават 117 хиляди жертви в Европа, през ВСВ жертвите са 290 000 като близо половината са в Европа.

    Коментиран от #51

  • 50 Истината

    18 9 Отговор

    До коментар #46 от "Посмали":

    И като знаеш толкова много и искаш да се говори за жертвите, колко руснака са загинали за свободата на България?

    Коментиран от #52

  • 51 Посмали

    10 23 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    За русофобите характерното е да хвърлят и да засипват с измислени или силно изкривени факти с цел да докажат очевидно несъстоятелните си тези.

    Коментиран от #53, #56

  • 52 Георги Любенов

    20 9 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Те не са загинали за България а за задунайската Губерния. Но не им се е получило. Не са им позволили.

    Коментиран от #93

  • 53 Истината

    18 9 Отговор

    До коментар #51 от "Посмали":

    Истината не е русофобия а просто истина. Единствено руснаците фалшифицират историческите факти, а слугите им услужлив се опитват да ги налагат като истина. Но понеже са неуки е неграмотни изобщо не им се удава.

    Коментиран от #55

  • 54 Старшинката

    8 15 Отговор

    До коментар #48 от "Поручик Балканец":

    Не е тук мястото да се дават самооценки, но кой знае, може пък на някой да му е интересно.

    Коментиран от #59

  • 55 Посмали

    10 13 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Аз дори нямах предвид самите руснаци, а най-вече една голяма част от изявяващите се по форумите под подбни статии, и тези които действат в същия дух на други полета за изява. И те изобщо не са от най-учените и грамотните, нито най-интелигентните.
  • 56 Истината

    14 9 Отговор

    До коментар #51 от "Посмали":

    А за русофобията прочети # 33, колегата го е казал много точно.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Посмали

    8 15 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Хем говорим за истина, хем отричаме фактите. Не е логично. ;-)

    Коментиран от #61

  • 59 Поручик Балканец

    16 8 Отговор

    До коментар #54 от "Старшинката":

    Имах предвид очевидно за всички тебе. Всички разбраха, и "+" сложиха. Само ти не си разбрал, с което потвърждаваш написаното.
    А ти беше ли на демострацията "Безсмертный Полк"?
  • 60 Познавач

    12 19 Отговор

    До коментар #34 от "Психиатър":

    Нещо подобно представлява и американофилията, основните и симптоми са гледане на много американски филми, сляпа вяра, че американците са някакви добри момчета, които непрекъснато мислят как да направят света по-демократичен и чието основно занимание в свободното време е да се борят с лошите.

    Коментиран от #62, #64, #101

  • 61 Истината

    18 10 Отговор

    До коментар #58 от "Посмали":

    Е, че просто тролиш в момента. Русофоби наистина няма, така руснаците удобно наричат всеки, който се противопоставя на руските интереси. Това са фактите и истината.
  • 62 Психиатър

    18 11 Отговор

    До коментар #60 от "Познавач":

    Русофилите са индивиди, които практически не познават обекта на своето обожание. Ако имаха реална представа за действителното, изчистено от емоции и митология състояние на Владимир Путин, руското общество и за руската история, те никога не биха изпадали в такова умопомрачително идолопоклонничество.
  • 63 Историк

    11 19 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Сащ спасява франция, защото най-добрите дивизии на вермахта бяха унищожени на източния фронт, а по време на десанта в нормандия 179 дивизии на вермахта бяха на източния фронт. Във франция вермахта остави символични сили. Французите знаят това.

    Коментиран от #65, #67

  • 64 Рубладжийче

    20 9 Отговор

    До коментар #60 от "Познавач":

    За какви американофили говориш. В България лумпени наметнати с американски знамена и разасящи портрети на Линкълн или Рузвелт и крешящи : "Слава на САЩ", "Тръмп е велик" не съм виждал. Ама наметнати с руското знаме с портрети и фланелки на Сталин и Путин и квичащи "Путин е велик", "Слава на Русия" могат да се видят няколко пъти в годината.

    Коментиран от #102

  • 65 Шопо

    12 7 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    Твоят коментар е от типа "Е да де, ама тоя овчар не е от Горно Камарци, а от Долно Камарци!" .
    "Много" си умен, няма що!
  • 66 КРАВАРСКА ПРЪДНЯ

    13 21 Отговор
    ПО-ДОЛНО ОТ ТОВА НЯМА!!!:
    - ДА ИЗБИВАШ НАЦИИ И ГРАБИШ;
    - ДА КАСТРИРАШ ДЕЦА И СЪЗДАВАШ БЕЗПОЛОВИ УРОДИ;
    - ДА НАЛАГАШ ИЗВРАТЕНЯЦИТЕ НАД НОРМАЛНИТЕ И ДА МАЧКАШ НОРМАЛНИТЕ;
    - ДА СЕ ОПЪЛЧИШ СРЕЩУ БОГА И БИБЛИЯТА И ДА ГОВОРИШ ЗА ИЗВРАТЕНА СЕКСУАЛНОСТ;
    - ДА ИЗДИГНЕШ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЦЪРКВИ НА САМЮЕЛ - САТАНАТА;
    - ОФИЦИАЛНО ДА ОБУЧАВАШ В УЧИЛИЩАТА НА САТАНИЗЪМ;
    - ДА ИЗМИСЛИШ РОБСТВОТО И ЗАГРАБИШ ЗЕМИТЕ НА ИНДИАНЦИТЕ, КАТО ГИ ЗАТВОРИШ В ЛАГЕРИ И ИЗТРЕБИШ;
    - ДА ГОВОРИШ ЗА ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМИ И ДЕМОКРАЦИЯ, А ДЕМОКРАТИЧНО ДА ГРАБИШ ДИАМАНТИТЕ НА БЕДНА АФРИКА, ОСТАВЯЙКИ Я ДА УМИРА;

    И ТЕЗИ ТЪПАЦИ ЩЕ АНАЛИЗИРАТ АРИСТОКРАТИЗМА НА РУСИЯ???

    Коментиран от #69

  • 67 Само питам

    20 11 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    И през ПСВ ли беше така? Руските слуги още малко ще изкарате, че САЩ и Германия са били съюзници. Не се спирате пред нищо само и само да представите кочината в благоприятна светлина.
  • 68 Поручик Балканец

    20 12 Отговор
    Нашите "рубладжии" дори не са рубладжии. Те са дребни, посредствени и малограмотни "копейкаджийчета".
  • 69 Шопо

    17 11 Отговор

    До коментар #66 от "КРАВАРСКА ПРЪДНЯ":

    Ти си болен бе! Я иди на психиатър. че може да рецидивира!
  • 70 Само питам

    18 10 Отговор
    Защо баш русофилите не русифицират децата си. Защо те учат или работят на Запад а не в Москва?
  • 71 Доктор Стамболов

    22 12 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска кочина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ушанки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Диамантената ръка

    7 15 Отговор
    Русификация, америкафикация, ала бала, за да не обръщаме внимание на сметките от Топлофикация...
  • 74 Олимпийска надежда

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Илия Бешков":

    Има и свестни и талантливи хора.
  • 75 ЧЕТЕТЕ

    10 15 Отговор
    МНОГО БЕЗПОЛЕЗНИ,НЕСВЪРЗАНИ И НЕАРГУМЕНТИРАНИ ФРАЗИ И ТВЪРДЕНИЯ
    ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ ИСТОРИЯТА ЗА КРИМ И КОИ СА БИЛИ ВОЮВАЩИТЕ.
    УКРАЙНА НЯМА НИЩО ОБЩО-ПОВЕЧЕ ПРЕТЕНЦИИ МОЖЕ ДА ИМА ТУУРЦИЯ А НЕ УКРАЙНА
  • 76 илиян2

    10 18 Отговор
    Ако имахме нефт , досега краварите да са ни освободили немедленно ,,,, Абе само самолети на двойна цена ни продават , ама ние нали сме от добрите и се противим на лошите руси , ще ги купим. И за хелуин щели тиквени медали да раздават ...... за вярност ....

    Коментиран от #83

  • 77 Винету

    13 12 Отговор

    До коментар #15 от "Илия Бешков":

    Точен коментар, браво!
  • 78 Човек не комунист

    11 9 Отговор
    Другаря Каракачанов саботира сделката за Ф16.
  • 79 Човек не русофил

    18 10 Отговор
    Абе то русификация няма, само Лукойл, Нефтохим, Булгартабак, Виваком, Лафка и ВЕИ са руски и от тях изтичат милиарди ама принцпно не е проблем щом не са американски.Братата руснаци могат да грабят колкото поискат.Това не е грабеж, просто си плащаме данък Русия.Виж ако бяха американска собственост и американците си плащаха данъците щеше да е голям проблем.И като написах американски, абе викате мариците били американски пък директор им е Евгения Юриевна Радионова.Що така?Да не са някакви руски офшорки ей?Щото ако е така няма проблем, нали другаре?

    Коментиран от #84

  • 80 Още един българин

    16 8 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Когато някой мрази цветнокожи това е расизъм, когато мрази всички това е рашизъм.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Илиян 3

    17 9 Отговор

    До коментар #76 от "илиян2":

    Ние нефт имаме, но големите шефове в Москва забраняват да ги добиваме, защото тогава няма да имат свръхпечалба от нас, чрез Лукойл, Нефтохим, Булгаргаз и Газпром.

    Румъния вече добива свой газ от находището, което е и под наша територия, но ние не сондираме, защото братска Русия не дава.
  • 84 Енергетик

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Човек не русофил":

    Американските тецове контур глобал и аес са две отделни компании и съответно имат различни изп. директори. Контур глобал- Красимир ненков, а аес-Иван цанков
  • 85 Бат Мишо

    9 17 Отговор
    ЛАЙТЕ ВИЙТЕ И СКАЧАЙТЕ СРЕЩУ РУСИЯ през 1941 куп държави я нападат лаещи виещи и скачащи .....защото чем више давление тем крепче бетон ....1 ДЕН ЩЕ ПРОУМЕТЕ ЧЕ КОЛКОТО ПО СИЛНО ДРЪПНЕТЕ ОПАШКАТА НА МЕЧКАТА толкос по бързо идва отговора И ТОЛКОС ПО ЖЕСТОК....западните ви господари ще им начупят каските КЪТ ЗА СВЕТОВНО на СИЧКИТЕ НАКУП ....ма така ше ги блъскат кът маче у дувар ЧЕ ВИ Е БЕДНА ФАНТАЗИЯТА и ще стане АДСКИ БЪРЗО няма да има никакви 4-5 г кът през 2 СВ и НИКАКВИ УБИТИ 20 мил цивилни руснаци ....просто както спите посред нощ ще изгрее слънцето САМО ЧЕ ЩЕ Е ВОДОРОДНО няма да има врими за извинявайте объркахме се и да сменяме барикадата кът през 2 СВ ....Армия тествала ядренно оръжие няма да го пусне на ламериканските бази у нас ли ....Я ПАК
  • 86 Бат Мишо

    10 15 Отговор
    И развитите западни индустрии ще са такива САМО 15 мин СЛЕД ПЪРВАТА САТАНА ...после ще са В КАМЕННАТА ЕРА уанс агайн след играта с баба меца ....ЩОТО ПАРИТЕ ГОРЯТ ПИЧОВЕ ако не знаете .... и 1 хляб ще е 1 -2 чувала райхс марки В РАЗВИТА ГЕРМАНИЯ и 1-2 чувала долареса в развита америка....зная че ви се вижда бъзик -така им се е виждало и през 1941 ....после като потънала ЦЯЛА ЕВРОПА В КРЪВ зело да им светва лампата че МАЙ ВОЙНИТЕ НЕ СЕ РЕШАВАТ ОТ ПАРИТЕ а от готовността да умреш за родината

    Коментиран от #97

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ...

    11 15 Отговор
    На всички, дето в и под статията се напъват в определена посока, да напомня само че НЕ РУСКИЯТ, а един ДРУГ, "ПРИЯТЕЛСКИ", посланик, се беше изцепил, дето циганите били бъдещето на България (то каква "България" ще е с такова "бъдеще" - да не говорим по-добре...) .. С което в аванс сведе ефекта от напъните ви до... сетете се сами.
  • 89 спокоен

    11 12 Отговор

    До коментар #3 от "нервен":

    Цитат: ” русификацията е пряко свързана с ниско образованата и неграмотна в исторически план маса от хора ”. Русифицирани цигани познаваш ли? Или те са най-високообразованите и грамотни представители на обществото?

    Коментиран от #90, #103

  • 90 нервен

    12 11 Отговор

    До коментар #89 от "спокоен":

    ?? Циганите маса от хора ли са ?? нещо ако не си съгласен с написаното от мен аргументирай се моля ...вместо да се чудиш каква глупост да напишеш

    Коментиран от #98

  • 91 Спокоен

    11 11 Отговор
    Цитат : " ?? Циганите маса от хора ли са ??". Демек, според тебе, циганите, първо - НЕ са маса? Второ - НЕ са хора? Трето - НЕ са нито едното, нито другото? Благоволи да се уточниш, пък после ще видим кой "се чуди каква глупост да напише".
  • 92 Превозвач

    10 10 Отговор

    До коментар #15 от "Илия Бешков":

    Цитирам:" ... с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? ". Брех да му се не види, к´ъв е тоя превоз, к´во е т'ва чудо бе?!?!? Съгласно ей тая статия на Reuters от 06.06.2011:"Christie's sets Repin record in Russian art sale ", картината баш на същия Репин " A Parisian Cafe " се продава за четири и половина милиона паундчета...Тааа ... с какво, казваш, са я превозили от Русия до Англия въпросната картина?
  • 93 Пуст късмет...

    9 13 Отговор

    До коментар #52 от "Георги Любенов":

    Цитат: " Те не са загинали за България а за задунайската Губерния. Но не им се е получило. Не са им позволили. ". Eеееех, що вместо руснаците примерно френци не бяха загинали за трансданюбиенски департамент, или пък ингилизи - за трансданюбиън каунти примерно, ама да не им се беше получило (кой нямаше да им позволи - оставям на тебе да обясниш), а България в резултат на това "непозволяване" да я имаше...Еееех, мечти, мечти...

    Коментиран от #104

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Сорос

    9 14 Отговор
    Василев , ща уволнявам скоро , поради некадърност.
  • 96 Един

    8 13 Отговор
    Явната американизация и натовизация срещу тихата русификация? Кой ще вземе превес : циганизацията и миграцията!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 спокоен

    0 6 Отговор

    До коментар #90 от "нервен":

    Извинявам се, пропуснах да адресирам #91 - той е по повод твоя #90.
  • 99 Матей

    5 15 Отговор
    Русификация е имало в първите години непосредствено след 1944г,а сега ,това е пълна глупост.Русофилството има бъдеще,след като американците така ни подредиха,сгромолясването е тотално.Логично е махалото да мине в другата крайност.Но въпроса е какъв ред,или обществен строй ще се установи след оттегляне на американската окупация.Крещяща необходимост има от социална революция,иначе българския народ няма да го бъде.
  • 100 Български По Хелзинкски Комитет

    0 11 Отговор
    Г-н Илиян Василев,омразата към Русия от вътре ли ти иде или само за някой лев от Сорос?
  • 101 МЪ ДААААА

    11 0 Отговор

    До коментар #60 от "Познавач":

    "А вие що биете негрите", нали, ватник?
  • 102 Да не говорим

    12 0 Отговор

    До коментар #64 от "Рубладжийче":

    въпросните лумпени с рАЗИЯтския байрак как се чувстват у дома си по повечето телевизии и радиостанции!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Понеже се

    12 0 Отговор

    До коментар #93 от "Пуст късмет...":

    правите на неразбрал - защото агресивните рАЗИЯтски примитиви от столетия имат мечта за излаз на топли морета, контрол над Проливите и Черно море като рАЗИЯтско езеро. Пишат го ред историци и социолози, ограмотете се преди да тролите!
  • 105 Браво, бояришник,

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Антисоросоид":

    написал си го все едно за себе си! Маладец!