15 Май, 2019 20:31 1 619 9

Тръмп сигурно си мечтае да е като Орбан

  • доналд тръмп-
  • виктор орбан-
  • сащ-
  • унгария-
  • мигранти-
  • джордж сорос

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го обсипа с похвали

Тръмп сигурно си мечтае да е като Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го обсипа с похвали. Американският президент сигурно тайно мечтае да е като унгарския премиер. Ето защо:

Никой друг премиер от ЕС не е ухажвал американския президент Доналд Тръмп така отявлено, както Виктор Орбан. Още по времето на предизборната борба в САЩ унгарският министър-председател открито застана на страната на американския милиардер. Орбан беше и един от първите правителствени ръководители от ЕС, които му изказаха поздравления след победата - и то почти еуфорично. Оттогава насам Виктор Орбан постоянно подчертава общото, което ги свързва - без значение дали става дума за миграцията, или за битката им срещу истаблишмънта и политическата коректност.

И наистина - надали има друг европейски политик, чиито позиции се доближават толкова много до тези на Тръмп. Въпреки всичко това, Виктор Орбан бе принуден да чака две години и половина за двустранна среща с американския президент. В понеделник (13.05.) този момент най-сетне настъпи: Тръмп прие Орбан в Белия дом и разговаря с него в продължение на около час. Фактът, че до тази среща се стигна едва сега, е направо унизителен за унгарския премиер. Все пак Тръмп вече е посещавал или приемал във Вашингтон всички останали държавни или правителствени ръководители на източноевропейските страни-членки на ЕС, с изключение на тези от България.

Похвали. И конфликти на интереси.

От друга страна Виктор Орбан чу от устата на американския президент доста похвални думи. Тръмп обяви, че за него е "голяма чест" да приеме Орбан, който вършел "изключително добра работа" и гарантирал сигурността на своята страна, поради което бил "уважаван навсякъде в Европа". "И Вие, също като мен, сте малко оспорвана личност, но това си е окей", каза Тръмп.

Ако ставаше дума само за лични симпатии, Доналд Тръмп със сигурност щеше да е приел доста по-рано Виктор Орбан. Не е тайна, че американският президент си пада по авторитарните политици. Само че Демократическата партия открито критикува Орбан, а американското правителство, както и републиканците на Тръмп са силно раздвоени в отношението си към унгарския премиер. Един от белезите за това е, че в деня на срещата с него в американското външно министерство бе приет известният унгарски опозиционен политик Петер Марки-Зай. Освен това между САЩ и Унгария съществуват и някои сериозни конфликти на интереси.

Редица членове на Републиканската партия гледат изключително критично на недемократичните реформи, които Виктор Орбан провежда от 2010 насам. А за мнозина във Вашингтон прогонването на милиардера Джордж Сорос и основания от него Централноевропейски университет от Унгария е равнозначно на атака срещу една американска институция. Сближаването на Унгария с Русия и Китай и засиленото ѝ икономическо сътрудничество с тези две страни също противоречи на американските интереси. През последните няколко години многократно се стигаше до известно напрежение между двете страни - например поради това, че Унгария блокира сътрудничеството между НАТО и Украйна заради закона за украинския език или пък заради това, че в края на 2018 Унгария предаде на Русия двама издирвани от САЩ руски оръжейни търговци.

Унгария ще купува нови американски оръжия?

Въпреки всичко това правителството на Доналд Тръмп явно е решено да рестартира отношенията си с Унгария. За разлика от управлението на Барак Обама, сегашният американски кабинет се ръководи от един принцип, който експертите по външна политика наричат "трансакционна дипломация". В конкретния случай с Орбан това би могло да означава, че Унгария ще закупи американски оръжия за стотици милиони или дори милиарди долари.

Най-важното заключение от срещата между Тръмп и Орбан обаче е друго. Властта на Орбан в Унгария е на практика почти неограничена, той нанесе тежък удар на демокрацията в своята страна, чиито отражения ще се усещат още дълги години, ако не и десетилетия. Американската демокрация обаче очевидно е в състояние да понесе без сериозна вреда дори управлението на един президент като Тръмп. Той може и да си мечтае за властта, с която разполага Орбан, и за почти неограничените му правомощия във вътрешната политика. Но няма да ги получи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Унгареца

    8 2 Отговор
    Ще си остане с мечтите! Все едно цигане да иска да стане рок звезда....леко невъзможно!

    Коментиран от #4

  • 2 Анти милиционер

    12 0 Отговор
    На Сорос Дойче велето.... хахаха. Превивам се от смях от мъката на дъртия жид.
  • 3 Какво е по дяволите е истаблишмънта

    3 1 Отговор
    битката им срещу истаблишмънта
  • 4 Той

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Унгареца":

    Има-Фреди Меркюри!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не много умно комунде,даже хич

    1 5 Отговор
    Не мачтае си да е жужака милиционер,че да е незабележим и да се смесва с тълпата 😅
  • 7 Рошко

    3 1 Отговор
    Аз пък досега си мислех че си е мечтаел да тиква ,made in bulgaria
  • 8 незнайко

    0 0 Отговор
    Не намерих буквален превод на думата (истаблишмънт). Защо ?
  • 9 Иван

    0 0 Отговор
    Да се оженят двамата идиоти Тръмп и Орбан и да заминат еднопосочно на Марс.