Last news in Fakti

16 Май, 2019 06:31 6 819 39

В Сибир: Докарват китайци, а нашите мъже остават без работа

  • сибир-
  • работна ръка-
  • китай

Руската държава смята да изгради селище за 3000 китайски работници в нефтохимическата индустрия

В Сибир: Докарват китайци, а нашите мъже остават без работа - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората в Омск са разтревожени. Опасяват се от притока на хиляди китайци. Руската държава смята да изгради селище за 3000 китайски работници в нефтохимическата индустрия. Местните хора се чувстват изиграни.

Жилищата ще се изграждат върху бивша земеделска земя. Разрешение за нейното застрояване засега няма, но проектът се ползва с политически протекции. Зад високите огради багери и кранове вече работят трескаво. Любопитните погледи са нежелани,а това поражда остро недоволство сред местните хора. "Как така ще даваме страната си на китайците? Това е нашият дом, домът на дедите ни", казва една жена и добавя: "На какво основание ще разрешават на китайците да работят тук? Защо правителството позволява това и иска ние да си затваряме устата? И защо оставят мъжете ни без работа? Докарват китайци от не знам си къде, за да печелят пари тук. А с нас се отнасят като с боклук."

Генадий Дроздов също е гневен. Дългогодишният професионален войник има семейство, междувременно е станал дядо. 68-годишният мъж доскоро е бил дори депутат от Комунистическата партия в местния градски парламент. Подобно на много други по-възрастни хора, и той си спомня с носталгия за някогашния Съветски съюз:

"Аз съм пенсионер и можех кротко да си стоя у дома. Но ми се къса сърцето като гледам какво се случва със страната ми - корупцията цъфти, и точно защото е така, сега ни отнемат и земята. Ако не притежавам земята, върху която живея, се превръщам в крепостен селянин." Тези страхове са пресилени и скоро ще се разсеят“, твърдят представители на мощната нефтохимическа индустрия в Омск, но не желаят да съобщят имената си пред ДВ.

Китайски работници за нефтохимическата индустрия

Китайците обаче нямат такива притеснения и не се страхуват да говорят. Те са инженери и експерти на китайската компания "СС-7", която изгражда съоръженията. С руската фирма "Газпром Нефт" тя е сключила дългогодишен договор за модернизиране на газовата промишленост на Сибир. До този момент са пристигнали 500 души от Китай, но скоро броят им ще достигне няколко хиляди. Алина Атаманенко, говорителка на китайската фирма, казва:

"Китайските работници са много приятелски настроени. Те са дошли тук, за да работят, а като си свършат работата ще ги изпратят някъде другаде по света, или ще се върнат у дома си. Те нямат намерение да създават тук семейства. Нито пък имат време за това. Всяка сутрин в 6 тръгват за работа и се връщат в 23 часа. Нямат никакво време за контакти с хората от селището или от града."

Генадий Дроздов не вярва нито думичка от това. За доказателство иска да ни покаже нещо и ни откарва в тайгата - на 7 часа път с кола, северно от Омск. Докъдето погледът ни стига, се простират само гори - брези, дъбове, иглолистни дървета. Русия е страната с най-много гори в света - те покриват почти половината от територията на огромната страна и са важен стабилизиращ фактор на световния климат.

Незаконна сеч и произвол

В тайгата няма много работни места. Почти всички са в сферата на дърводобива и са зле платени. Контрол над тяхната дейност почти не се упражнява. По оценка на природозащитната организация "World Wide Fund for Nature" в Русия нелегално се изсичат и продават по около 30 милиона кубически метра дървесина годишно. Със съдействието на корумпирани политици и държавни служители голямата част от суровината се пласира в Китай.

Генадий Дроздов иска да ни покаже как става това. В селцето Нова Екатериновка той ни среща със свой стар познат - Олег Шадрин. 35-годишният лесничей познава гората от малък. Той ни показва едно сечище, колкото 6 футболни игрища - преди няколко месеца пристигнали китайци и изсекли всичко.

"Тук преди имаше борова гора, сега е гола поляна", казва той. Убеден е, че сечта е била незаконна. Думите му не могат да бъдат проверени, но лесничеят ни обръща внимание на някои детайли. Ако всичко е било законно е трябвало дървото да се изтръгне с целия дънер, а на негово място да се посади ново дръвче. Вижда се, че всичко това не е извършено“, казва Шадрин. Но най-много го боли от това, че извършителите никога няма да бъдат подведени под отговорност.

Генадий Дроздов също е възмутен: „Всичко е много просто: хората във властта, вместо да контролират спазването на законите, преследват своя личен финансов интерес".

Корупция, подкупност, произвол – все неща, които трудно могат да бъдат доказани. А дали в тях са замесени и китайците? Поне едно е ясно - те печелят от всичко това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 2 Отговор
    НЯКОГА ИСКАХА БЬЛГАРИТЕ В КОМИ
  • 2 Хахаха

    49 26 Отговор
    А, кво стана с матушка бре русофилистици ...

    Коментиран от #4

  • 3 СссереМ

    39 21 Отговор
    Китайстан ще става нсе по голям и по-голям,и като отворят КПП-то на китайско-полската граница ще спре.
  • 4 3000 съвременни роби

    22 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Прочети материала още един път , и ако не си разбрал , още един път.
  • 5 Оракулът

    21 2 Отговор
    Добре дошли в Матрицата
  • 6 Смях

    40 5 Отговор
    Сечище колкото няколко футболни игрища на 7 часа път с кола . Аз мога да покажа многобройни сечища на 5-10 минути път с кола , и такива дето се виждат от пътя , и оголените масиви където са били някога гори , на оголялата ни територия . Колко гора още се изсече за магистралата . Гърците се топлят с нашата дървесина. За 7 часа с кола ще мина през цялата България , че и оттатък.

    Коментиран от #10

  • 7 1944

    32 13 Отговор
    руснаците ще пият на спокойствие, докато рускините забавляват китайските другари от ккп.
  • 8 Синхуя

    27 26 Отговор
    Над 1 700 000 квадратни километра изконно китайска земя е временно във владение на северните варвари. Но плана на Поднебесната империя за тяхното връщане отдавна е в действие.
  • 9 Наблюдател

    27 13 Отговор
    Русия отдавна е суровинен придатък на Китай.

    Коментиран от #34

  • 10 Бай хой

    28 15 Отговор

    До коментар #6 от "Смях":

    Китайците ще се смеят последни. Руснаците ще се молят за членство в НАТО.
  • 11 Плохо !

    25 13 Отговор
    Да ! Китайците отдавна си точат зъбките за Сибир ! Сега ще изградят поредния жалон в окупирането му !
  • 12 outlander

    24 14 Отговор
    В Сибир ударно се изучава китайски език, междувременно от много време насам Китай продава на руслямистанците бутилирана вода от Байкал. Русофилиснята да слага памперсите и да започва да квичи 🐷

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Тодор

    23 9 Отговор
    Към момента в Сибир вече има заселени 4,2 милиона китайци и числото им расте всяка година. Тази огромна територия практически беше подарена от Путин на Пекин още преди 7 - 8 години.
  • 14 Идиот

    30 15 Отговор
    Меркел докара 3 000 000 араби в Европа, тук за три хиляди човека DW започнало да рони крокодилски сълзи. То може политически коректни материали да се пускат, но чак пък такъв език да са изплезили - обидно е!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дори депутат от Комунистическата партия

    15 12 Отговор
    Да бехте застреляли горбачов сега да не е така

    Коментиран от #28

  • 17 Русофилски прокариот

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "outlander":

    🐖🐖🐖🐖🐖🐷🐷🐷🐷🐷🐖🐖🐖🐖🐖🐷🐷🐷🐷🐷
  • 18 Нормален

    13 11 Отговор

    До коментар #14 от "Идиот":

    Личи си, че си такъв. Но то е вследствие русофилията. И като лъжеш, лъжи на едро. Кажи, че Меркел е докарала не 3, а 8 милиона и ще ги направи 15. Нещастник!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тома Неверни

    14 11 Отговор
    Хора, преди да коментирате новината погледнете източника – дойче веле.

    Коментиран от #21, #24

  • 21 outlander

    12 9 Отговор

    До коментар #20 от "Тома Неверни":

    Дойче Веле просто напомня фактите, а ние ги знаеме от години.
  • 22 Ненормален

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Нормален":

    A нима не го е направила?!! Със съучастието на разни "нормални"...

    Коментиран от #23

  • 23 Нормален

    10 9 Отговор

    До коментар #22 от "Ненормален":

    Не, не го е направила. Инфото за броя на мигрантите в Германия е в пъти по-малък от този, който посочваш. Любим прийом на руската измет е са пуска фалшиви новини и дезинформация
  • 24 Само питам

    8 8 Отговор

    До коментар #20 от "Тома Неверни":

    От РИА Новости и ТАСС идват истинските новини, така ли русоид?
  • 25 ДЕМОНкрация

    8 12 Отговор
    В ДЕМОНкрацията е така! ДЕМОНкрацията дава шанс на 10% от населението да живее добре, като тези 10% се превръщат в армия-защитници на системата. Останалите 90% са обречени да са мъчениците на системата. В цял свят около 500 милиона живеят добре, останалите 5 милиарда едва изнемогват. ДЕМОНкрацията е създадена от Кралските фамилии, чиято цел е да заграбят световното богатство без да носят отговорности! В тяхна помощ участват религиозните поклонници на Злото. Системата е разработена да е ущърб на редовите граждани и в полза на едрия капитал и престъпниците! В ДЕМОНкрацията дори учените са прецакани, защото Кристиано Роналдо и Кайли Дженър са много по-богати от най-великите учени на планетата! Тази система е най-голямото ЗЛО създавано някога!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рошко

    12 7 Отговор
    Фейкнюз ,Дойче зеле знае ли къде е изобщо омск
  • 28 гост

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "дори депутат от Комунистическата партия":

    Колко прост и ограничен трябва да е човек , за да вярва , че от Горбачов е зависело нещо друго , освен да оповести публично нещо което ВЕЧЕ се е случило !!!! И колко робска психика и ограничено мислене трябва да имаш , за да си въобразяваш , че такава система като една от най-големите държави в света зависи единствено от един човек !!!!! Ти май си мислиш и че Путин е единствения , който решава нещо в Русия днес ???

    Коментиран от #29

  • 29 И от Ким нищо не зависи😂😂

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Нали еднолично не командва той😂😂😂

    Коментиран от #32

  • 30 зарзават

    6 3 Отговор
    Немско зеле-ЦРУ нюз..Фейк! Путин не дурак.
  • 31 а ми сега

    5 4 Отговор
    Тия нали са велики?Само знаят да льокат и да се фукат
  • 32 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "И от Ким нищо не зависи😂😂":

    Е това пък вече беше върха на инфантилността !!! Наистина ли си въобразяваш , че Кимчо ще изкара и секунда , ако Китай и Раша спрат да го подпират ???? Честно , мислех че чак толкова заблудени хора няма !!!!

    Коментиран от #35

  • 33 таката сан

    6 5 Отговор
    Скоро Раша пак ще се моли на САЩ да помага,както през ВСВ.
  • 34 1944

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    до десет години сибир ще е китайска провинция, а след още 20 - самостоятелна държава.

    Коментиран от #37

  • 35 Иран кой го подпира?

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Че все още живеят😂😂
  • 36 старото

    3 1 Отговор
    питайте си Путюто защо е довлякал та
    зи китайска тумба в Русия!
  • 37 старото

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "1944":

    1944, че то и сега русначетата в далечния изток учат на китайски език-това не е новина отдавна.
  • 38 ПетровДругарят Петров

    0 0 Отговор
    ТЪПАНАРИ ! Не плачете на чужди гробове , мислете /ако можете/ тука какъв ни чака.Проект 16плюс1 /вече е 17плюс1 / е за купуване на Юго-
    източна и Централна Европа от Китай.БГ като най-сериозна икономическа сила и с най-ниска корупция , сещате ли се , къде отиваме?Не Северозападнала , а цяла България ще я продадат.
  • 39 Ссср - меката на корупцията

    0 0 Отговор
    Наследството от комунистите е корупцията! Всеки може да види какво се случва във всички държави след 1989 крдето е имало комунизъм има глад, корупция и бедност. И не разбирам за ква мусталгия парадират някой хора. Добре им било тогава. Сега що не е?