17 Май, 2019 20:30 3 739 19

Фиаското с руския петролопровод "Дружба"

  • петролопровод-
  • дружба-
  • нефт

От три седмици са спрени доставките на суровини през най-големия петролопровод от Русия за Европа

Фиаското с руския петролопровод "Дружба" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От три седмици са спрени доставките на суровини през най-големия петролопровод от Русия за Европа. Темата обаче - кой знае защо - не тревожи нито ЕС, нито засегнатите страни, а цените растат ли, растат.

За поскъпването на горивата в Германия и много други страни в Централна Европа си има дежурно обяснение: то се дължи на американското петролно ембарго срещу Иран, както и на напрежението в района на Персийския залив. Малцина обаче предполагат, че може да има и друга причина за поскъпването: прекратяването на доставките на петрол от Русия за страните от ЕС през тръбопровода "Дружба".

Мнозина на Запад дори не са чували, че подобен тръбопровод съществува. Точно в това е проблемът! В ЕС, чийто най-голям енергиен доставчик е Русия, от години насам се води дебат за сигурността на доставките. От месеци горят страстите около "Северен поток-2", а Брюксел дори промени някои закони, за да се защити от реалните или предполагаеми опасности, произтичащи от строящия се руски газопровод.

Но ето, че временно отпадна най-важният път за доставките на руски петрол за редица страни в Европа - Германия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. А какво прави Европа? Нищо! Изглежда никой не се вълнува особено от тази тема. Вярно е, че някои водещи медии пуснаха кратки съобщения, когато в края на април се разбра, че по тръбата тече замърсен с отровни хлориди петрол, и че тези съединения ускоряват корозионните процеси, в резултат на което доставките бяха спрени. Много бързо след това обаче темата беше напълно забравена.

Единствено агенция Ройтерс продължи да следи случващото се около най-голямата катастрофа в историята на руската петролна индустрия, която може да има сериозни последици също и за европейските енергийни доставки. Междувременно Русия обяви, че е възстановила подаването на петрол по тръбопровода „Дружба“, но докато той стигне до страните от Централна и Западна Европа ще трябва да има още време.

Пет милиона тона замърсен суров петрол

След проведена в Братислава среща на европейските фирми-оператори на тръбопровода агенция Ройтерс съобщи на 14 май, че не е ясно кога доставките на суровината ще се възстановят в пълен обем. Няма яснота и за това каква ще бъде съдбата на огромните количества замърсен петрол, които са задръстили хиляди километри от тръбопровода - между другото един от най-дългите в света.

Тези няколко цифри дават по-ясна представа за мащабите на катастрофата: в тръбопровода "Дружба" са проникнали до 5 милиона тона, (около 37 милиона барела) замърсен суров петрол, колкото е капацитетът на целия тръбопровод за един месец. За сравнение: унгарската петролна компания MOL се ангажира да изхвърли 100 хиляди тона от негодната суровина, а украинският енергиен доставчик Ukrtransnafta твърди, че ще са му нужни между 4 и 6 месеца време, за да изпомпа около 350 хиляди тона от замърсения петрол към Унгария и Словакия, където да бъдат складирани или унищожени. А трябва да се има предвид, че южното разклонение на петролопровода – до тези две страни и до Чехия, е по-маловажното в случая.

Северния участък на тръбата преминава през Беларус и Полша, за да стигне до Германия, която е третият най-голям купувач на руски петрол в света. В полския участък от тръбопровода, по информация на Ройтерс, има 1,2 милиона тона замърсен петрол. И докато те блокират тръбата, германските рафинерии в Шведт и Лойна, които снабдяват с горива източните германски провинции и столицата Берлин, ще трябва да внасят суровина с кораби - през пристанищата Гданск и Росток.

Кой ще плати сметката?

Това, разбира се, ще увеличи драстично разходите им и възниква въпросът дали те няма да бъдат прехвърлени върху последния във веригата - крайните потребители на горива. И още въпроси: ще породи ли тази извънредна ситуация недостиг на горива в Полша и трите балтийски републики? От белоруската рафинерия в Новополоцк, която снабдява въпросните страни с горива, съобщават, че заради замърсяването на тръбопровода са в състояние да произвеждат само половината от договорените количества суровина. Не е ясно и каква ще бъде съдбата на най-малко 10-те танкера, превозващи от руското балтийско пристанище Уст-Луга замърсен петрол, който никой не иска да вземе? Три от тези танкери вече се намират в пристанището в Росток.

Както се вижда, темата има много аспекти и поражда все повече въпроси. Но изглежда натискът върху политиката и бизнеса не е достатъчно силен, за да ги принуди да отговорят на всички тези въпроси. Петролната индустрия, която прилича на затворено общество от взаимно свързани фирми, засега мълчи и прави всичко по силите си да отклонява всички журналистически въпроси. А политиката повтаря мантрата си, че снабдяването с горива било сигурно. Експертите също предпочитат да си мълчат и да не отварят дума за възможните последици от това, че по старите железни тръби на "Дружба" текат отровни съединения.

Човек остава с впечатлението, че никой в Европа в момента не желае да се захване с тази парлива тема. Ако обаче Германия или ЕС наистина са така загрижени за сигурността на енергийните доставки, както твърдят, е крайно време да се занимаят с проблема за нефтопровода "Дружба".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    44 10 Отговор
    Информацията която публикувате стара и не вярна,доставките по тръбопровода след инцидента с замърсения петрол са подновени преди два дни.....

    Коментиран от #5

  • 2 Дамммм

    36 11 Отговор
    Дойче ,Дойче-проблема свьрши с този петрол-причините са отстранени,руснаците са готови да си понесьт загубите(което им прави чест) и след източването на замьрсените остатаци от петролопровода-пренасянето по тьрбите минава в щатен режим....Кьде е проблема незнам-или Дойчовци не изпускат вьзможност да плювнат поне малко либералните си плюнки...

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Бандера

    17 37 Отговор
    Руската мечка ще бъде озаптена....или ще спазва международните закони , или ще продава Петрол и Газ през крив Макарон:)

    Коментиран от #12, #13

  • 4 гост

    13 19 Отговор
    Информацията изобщо не е стара и не става въпрос дали са подновени доставките , а кой и как ще плати СМЕТКАТА !!!! И този кой естествено ще е виновника - РАША !!!! Само че сметката е толкова голяма , че още не могат да я пресметнат и най-вероятно цялата ще стане известна след месеци , когато приключи унищожаването на това дето сега е в тръбите !!! Но при всички случаи ще е МИЛИАРДИ !!!! И то повече от 10 !!!!
  • 5 Бесен Язовец

    11 15 Отговор

    До коментар #1 от "ясно":

    А бе те подновени, но по най скромни мерки руснаците са оценили щети за над 100 милиона долара и съответно се появиха съобщения, че другаря Путин е наредил уж да се намерят виновните и да се накажат, а за обезщетения на пострадалите Пути и дума не обели !! Но като ги знам, какви са пипкави, сигурен съм, че най малко 2-3 години ще ги търсят, а като ги намерят ще ги накажат със строго мъмрене !

    Коментиран от #10

  • 6 гост

    11 16 Отговор

    До коментар #2 от "Дамммм":

    Ма то страшна "чест" им правело на руснаците !!! Не стига , че са се оср...ли , ами и да не си платят !!!! Само че ако си мислиш , че ще се разминат леко , не си познал !!!! Щото тия рафинерии за седмици губят милиарди , да не говорим за разходите да унищожават замърсен петрол , дето нито им е работа , нито има лесни и евтини начини , да не говорим , че изгарянето му е забранено !!!! Считай , че като излезе цялата сметка след МЕСЕЦИ , руснаците ще трябва да забравят за печалба поне за няколко години напред !!!!
  • 7 Тръбар

    13 4 Отговор
    Същата ситуация за която не пишат нашите медии е с петролопровод в САЩ по който са доставяни замърсен петрол за рафинерия в Южна Корея.Това гориво после е прехвърлено в Китай

    Коментиран от #9

  • 8 Русонефил

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Дамммм":

    Айде сега чест им правело. Нещо за международни договори да си чувал? Няма къде да мърдат.
  • 9 ХаХа

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Тръбар":

    И откъде точно минава тоя петролопровод от Щатите до Ю. Корея. Май си спал в часовете по география.
  • 10 Русонефил

    9 8 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Че кво ги интересува клиентите кои са виновници или по-точно кои ще набедят за виновници. Даже в руската преса пишат за диверсия. Руснаците винаги като оплескат нещо търсят диверсанти. Така или иначе компанията е гаранта и ще плаща като поп.
  • 11 Бай хой

    14 6 Отговор
    Дааам разбирачи бол. Ама положението е международно. Та истината е една. Русия може да продава може и да не продава. А Европата без горива не може. И руските доставки са най изгодни. Значи Русия може да плати глоби. Но Европата не може без доставки. А малоумните сороспии да се информират колко струва сорт Брент и сорт Урал.

    Коментиран от #18

  • 12 Наблюдател

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бандера":

    Дръж Цезар !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ю Кортес

    5 4 Отговор
    Въглеводородите са минало,трябва да се търсят нови възобновяеми и чисти източници на енергия.

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Елтехник разкрива трик

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    Рекламката стои точно под коментарите.Виж, преди да са го изтрили.Ако пък не успееш,погледни линкът: https://megama-talksz.com/card/?utm_source=adwords&utm_campaign=TSE-BG-May2&utm_campaignid=1869364743&utm_creative=346967971155
  • 17 Ми като

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ю Кортес":

    Ми като са минали, що тогава Краваристан гледа да контролира поне 86% от пазара на въглеводороди.
  • 18 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    А бе, тя може и да не продава, но же забели яко бананата, и пак ще вика Медведев тогава на пенсионерите, когато го питат защо им е малка пенсията - денег нету, ама вие там се дръжте и всичко най хубаво !!
  • 19 Дойче зеле

    3 0 Отговор
    е медия за фалшиви, манипулирани и тенденциозно отразени новини