22 Май, 2019 10:02 25 458 36

Целият свят се оглежда в един български касов апарат

  • касов апарат-
  • касови апарати-
  • наредба

Познайте дали НАП е участвала в някакви работни групи и дали някакви текстове са приети

Целият свят се оглежда в един български касов апарат - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не че няма дясно. Просто по някаква причина не е модерно. Днес най-дясната страна в света е комунистически Китай. Защо дясното не е модерно? Защото хората не обичат да чуват, че трябва да се трудят, да мислят, да се борят и да се мъчат, а предпочитат да им напяват в ухото, че обществото, държавата ще се погрижи за тях и ще им даде всичко необходимо. Сякаш обществото не се състои от тях самите и държавата не е просто форма на организация на това общество. Ситият и ленив човек обича да слуша, че всичките му грижи са поети от държавата, и за да го слуша, готов е да се поклони на държавата като на бог. Ленивият човек ще се поклони на всеки, който го освободи от отговорността му за себе си. И рано или късно ще се кае за това.

Номинално България има дясно управление, ако не за друго, то поне заради това, че славната ѝ столетна левица е в опозиция. Но един сюжет от близо година ме оставя поразен от левичарското мислене на дясното управление – историята с новата наредба за касовите апарати. За нея се говори някъде от средата на 2018 г. Идеята в общи линии е, че ще сменят касовите апарати на всички, регистрирани по ДДС, защото ще ги задължат да имат нов софтуер. Новият софтуер пък ще се въведе, за да може автоматичните отчети към НАП вече да не са ежемесечни, а ежедневни. Същият умен софтуер е програмиран така, че ако един ден отчетът не се излъчи към данъчните, да блокира апарата. Когато това се случи, данъчните долитат на крилете на служебните си автомобили и затварят обекта за дълъг срок, през който той не печели, работниците го напускат, доставките се разстройват, но наемите и режийните си текат. В крайна сметка обектът фалира, защото в някой прокълнат ден токът е спрял или се е разпаднал интернет. Дясно, а?

Това ще е видимият ефект от Наредба Н-18.

Но не всички са недоволни. Доволни са например доставчиците на касови апарати и, както се говори, особено един от тях, на когото отказали голяма сделка в Русия и той, с помощта на състрадателен български министър, намерил начин да пласира вече произведените апарати на вътрешния пазар. Доволни ще да са и доставчиците на софтуер, защото не само ще го продадат еднократно, ами ще взимат ежегодно пари, за да го поддържат. Доволни най-сетне ще останат и доставчиците на интернет и мобилните оператори от повишения трафик.

Да видим за какви суми става въпрос. Само поддръжката на софтуера ще струва по 300 лв. годишно на касов апарат. Засегнатите от наредбата апарати са около 400 000, което си е 120 млн. годишно само за абонамент, ей така. Един апарат струва 550 лв., следователно бизнесът, средната класа, гръбнакът на обществото ще олекне с 220 млн. само за да се приведе в съответствие с новите хрумвания и изисквания на държавата. Само за 5-6 години бизнесът ще бъде оскубан с един милиард за нещо, което не само не желае, не само не му е нужно, но даже е и вредно за него. Като в стария виц от 70-те, дето в някакъв комунистически завод обявили, че в събота ще бесят всички.

– Имали въпроси? – попитал накрая партийният секретар.
– Да – вдигнала се плаха ръка сред редиците на масите.
– Въже по профсъюзна линия ли ще се осигурява или всеки да си носи от вкъщи?

Е, скъпи български бизнесмени, предприемачи и търговци, всеки да си носи въжето от вкъщи – така е решила вашата дясна държава.

Но парите не са единственият проблем. Благодарение на новия софтуер, задължително внедрен от държавата и заплатен от заподозрените търговци, данъчните ще могат да следят целия бизнес на всеки обект. Ако обектът е, да речем, заведение, данъчните ще знаят рецептурите, доставчиците, оборотите, циклите, движението на клиентелата – с две думи целия бизнес. Как държавата ще гарантира, че някой неин свиден служител няма да продаде за жълти стотинки тази информация на конкуренцията или дори да я подари на някой свой амбициозен брат’чед от село, дето е решил да расте в ресторантьорския бизнес? Събира се на проста флашка. Къде е търговската тайна? Или уважението към нея умря заедно с уважението към самия търговец, който от горд „бизнесмен“ през 90-те днес е превърнат в най-презряната отрепка, длъжна да се чувства виновна пред всички. Дясно, нали?

Този път отрепките обаче решиха да не си мълчат.

Стигнаха даже до министър-председателя, който в лична среща обеща наредбата да влезе в сила във вид, приемлив за всички. На същата среща беше решено представители на браншовите организации и НАП да сформират работни групи, на които да се разгледат и приемат промени в текстовете на наредбата според препоръките на засегнатите от нея. Познайте дали НАП е участвала в някакви работни групи и дали някакви текстове са приети!

По този случай другия месец БСК внася колективен иск срещу Министерство на финансите за отмяна на наредбата. Чудесен „диалог“ между дясната държава и бизнеса!

Какво се случва междувременно с народа, голяма част от който си е традиционно ляв и иска всички грижи да се поемат от държавата? Наредба Н-18 така или иначе ще влезе в сила на 1 октомври, защото обжалването не спира изпълнението. Тогава народът ще осъмне с нови цени на всичко. Новите цени ще са по-високи с между 8% и 30% в сравнение със старите. И това не е само теоретична хипотеза, а вече е започнало да се случва. Кланяйте се още на държавата, отнасяйте се към нея като към бог, а не като към обслужваща структура, каквато е!

Държавата обаче е леко засегната от нашата неблагодарност и казва: „Ама как така! Аз събирам повече пари от населението, за да му ги върна под формата на публични услуги!“. Това вече не е социалистическо, а направо комунистическо мислене. Егати дясната държава! Следващата стъпка е да остави населението съвсем без пари и всеки да получава според потребностите, които ще се определят – знам ли? – от някакво ново Министерство на потребностите с подобаващия административен апарат.

Не бързайте да мразите нашата държава.

Тя не е виновна, че е такава. Тя е просто част от света. Светът е такъв и нашата държава много трудно може да е различна. Затова, ако ще оправяме нещо, трябва да оправим голямото, за да дойде малкото самò на мястото си. Затова мисля, че изборите за европейски парламент тази година са особено важни. Затова вярвам, че след тях Европа вече няма да е същата и на мястото на празните чиновнически приказки ще се завърне поне частица от истинското дясно, което сега е прогонено като мъж от женски манастир.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КомунистИдиот

    79 10 Отговор
    Браво.

    Коментиран от #16

  • 2 TLDR

    1 7 Отговор
    TLDR....
  • 3 Усмивката

    81 3 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ.Тази сутрин научихме от..Корнелия Нинова,кръвния враг на Борисов 3 ,че на заседанието на посланиците от ЕС в комисията КОРЕПЕР ІІ (Комитетът на постоянните представители) българският представител е бил твърдо против румънката, която беше фаворит за поста европейски прокурор.....е нека сами преценим и извадиме иводите си ,кой е „за ” Европа и европейските ценности и кой не ще .

    Коментиран от #5

  • 4 ХАХАХАХАХХАХАХАХА

    21 82 Отговор
    ПО ГОЛЯМА ТЪПНЯ НЕ БЯХ ЧЕЛ!

    ТОВА НЕЩО ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА НИКОГА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ!
    ПОДОБНИ ТЪПОТИИ СТАВАТ САМО В КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ КАТО НАШАТА И СЪОТВЕТНО КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ! В СОЦА НЯМАШЕ НУЖДА ОТ ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ! ПОРАДИ РЕД РАЗЛИЧИЯ В ИКОНОМИЧЕСКИЯ СТРОЙ СПРЯМО КАПИТАЛИЗМА!

    ВСЕ ЕДНО В САЩ ИЛИ В ДРУГА ЗАПАДНА ДЪРЖАВА ДА ТЕ ОСТАВЯТ ДА НЕ СЕ ОТЧИТАШ ПРЕД ДАНЪЧНИТЕ!

    ТОВА СЕ КАЗВА ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ КОЙТО СЕ ПРИЛАГА ОСНОВНО В КАПИТАЛИЗМА КОГАТО ТРЯБВА ДА ЗАЩИТИШ МЕСТНОТО СИ ПРОИЗВОДСТВО!

    А В НАШИЯ СЛУЧАЙ СЕ КАЗВА КОРУПЦИЯ! КАЗВА СЕ ОЩЕ И ПРОСТОТИЯ И ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ГЕРБЕРАЩИНА!

    ПО СЪЩИ ЯНАЧИН АВТОРЧЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЕТИ ДА СПОМЕНЕ ЗА ТОЛ ТАКСИТЕ, ЗА ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ И ЗА ИДЕЯТА ДА СЕ ВЪВЕДЕ БОНИС -МАЛУС ИЛИ КАЗАНО ГРАБИ КОЛКОТО МОЖЕШ!

    ТЪПОТИЯЯЯЯЯЯ Е ТОВА ДЕТО Е НАПИСАНО!

    Коментиран от #33

  • 5 Жечко

    70 4 Отговор

    До коментар #3 от "Усмивката":

    Реално няма нищо ново, защото когато идваше румънката тук, нашите се криеха и дори отказваха да я приемат ей така едно здрасти и кафе да изпият!

    Та как ще са съгласни, нали ще ги награбят за окрадените еврофондове! Миналата година защо имаше болести по животните ?
  • 6 Браво на журналиста

    82 3 Отговор
    Статията е много точна.
  • 7 Сатаната

    54 5 Отговор
    До болка вярно.
  • 8 gnom

    104 2 Отговор
    Браво на автора!
    Само да добавя, че господата измислили тази простотия, с подмяната, никога не са правили бизнес и нямат представа за какво става въпрос!
    След като ни обеща преди 4 години сегашния и бивш финансов министър, че ако сменим тогава касовите апарати, повече такива смени няма да има, сега имаме поредната нагла лъжа от управляващите. Решението е просто. След като ние сме мшенници, според техните виждания, аз съм съгласен, за ТЯХНА сметка да поставя каквито касови апарати искат с какъвто софтуер искат. Но искам глупаците от данъчното да дойдат и да ми вкарат номенклатурата, която е само от едни 30-40 хиляди позиции! Искам да видя, за едни 6 месеца, дали аджеба, могат го направи? Защото мнозинството си мисли, че просто сменяш апарата и готово. Да ама НЕ!
  • 9 микро икономикс

    52 2 Отговор
    прост пример: фирма в димитровград, която обслужва всички касови апарати из дим-градска община като цяло, беше жива умряла, но покрай герберастите с техните наредби, закони за касовите апарати да са със сим карта и да изпращат данни към нап, то те си живнаха заради продажби и монтирания на касови апарати, и обслужването като абонати... кой богатее? именно производителите на апаратите, лобистите, търговците на апаратите, а за другите - един голям! после 'що нямало предприемачи и 'що са доста от фирмите в сивия сектор :) а къде да са?
  • 10 микро икономикс

    59 5 Отговор
    плащаш си касовия апарат, такса обслужване на година, интернет, за gsm услугата, печат, за счетоводител, ток, вода, наема, купуваш стоките, или машини та да бълваш продуктите... и си вътре незнам колко хилки :) направено е да не бъдете фирмаджии, а да буфкате в заграбените предприятия и при тия новите поробители, които дофтасват :)
  • 11 Данте

    74 3 Отговор
    Все си мисля, че тази простотия с тази малоумна Наредба Н-18 ще коства главата на правителството. Много ми мирише на такова.

    Коментиран от #12

  • 12 куку руку ку

    46 1 Отговор

    До коментар #11 от "Данте":

    От твоята клавиатура, в Божият монитор! АМИН.
  • 13 Tafla

    3 81 Отговор
    Скоро не бях чел статия с толкова неверни неща.
  • 14 нареден

    55 4 Отговор
    тафла, кое точно е неверно в статията?
    бих казал че могат да се добавят още неща даже!!!
    имам 6бр компютри със софтуер който ползвам 15 години, пригоден за мен. от къде накъде сега трябва да си сменям софтуера и компютрите, едни 4-5000лв , голяма работа..., ами персонала, кой ще ми обучава на новите компютри...сигурен съм ,че половината от глупостите в н-18 са направени от некадърна простотия. ама така става, когато овчаря се качи да кара влака....
  • 15 Весо

    17 20 Отговор
    Статията си е вярна с изключение на това ,че именно при дивият капитализъм и десни паривителства се случват тези обирания на народа.Подобни схеми не само ,че няма при комунизъм/социализъм,но и с лупа да търсиш няма да намериш.Явно автора е някое 20 годишно хлапе и американската пропаганда яко го е промила.
  • 16 Фани

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "КомунистИдиот":

    Браво за какво? Кучетата си лаят, керванът си върви..... Цените летят нагоре, ние се радваме на ББ.
  • 17 Mina

    7 15 Отговор
    И какво толкова, в Словения съм и тук пози начин работи перфектно вече 10 години, а продажбите на черно са под 5 процента, с тази разлика че ако 1 ден няма изпратен доклад само проверка тече от данъчните, без фирмата да спира, и държавата помогна при смяната на касовите
  • 18 Запознат

    6 35 Отговор
    Покрай малкото верни неща има толкова глупости, че като цяло статията олеква. Не знам защо всеки, който почете малко из интернет решава че е специалист в дадена област.
  • 19 Читател

    49 0 Отговор
    Държавата е най големият рекетьор, така е било, и така ще бъде
  • 20 уууууууууууууу

    21 0 Отговор
    Къф е проблема- ще си изпращам всеки ден отчета,но повечето дни ще е нулев - просто няма да регистрирам на апарата нищо , или ще регистрирам по 50-60 лв на ден. Както и сега правят много обекти.
  • 21 анализатор

    14 9 Отговор
    Много си е дясна държавата, защото взема и от най-бедните и с този плосък данък най-малко взема от най-богатите, а освен това и 90 % от парите от еврофондовете пак към тях отиват. Изобщо откакто ни заля неолиберализмът целият свят е десен. Никога богатите не са били толкова богати, а бедните толкова бедни. Разслоението е огромно. Това е характерно за десните общества. Така че тази статия е силно манипулативна.
  • 22 Тра-ла-ла

    27 3 Отговор
    Само едно нещо ще ви кажа - цената на това извращение /нямащо го никъде другаде по света , затормозяващо,неясно, сложно и неразбираемо за всички, които правят или тепърва искат да развиват някакъв бизнес / наредба N:18 ще я плати целокупният български народ, просто всички разходи произтичащи от тази чиновническа фъшкия на годишна база, ще бъдат добавени в цените на стоките и услугите.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Преминаващ

    12 0 Отговор
    КЕРВАНЪТ (далаверата) СИ ВЪРВИ, А ОВЦЕТЕ (народа) БЛЕЯТ ... !
  • 27 Преминаващ

    15 0 Отговор
    Къде си про'сти ми народе ?
    За теб хайдути бориха се знам.
    Дали очите някой ти избо'де,
    Или пък криеш се от срам ?

    Отрекъл се от вси и всеки,
    Нарамил тежката съдба .
    Приел да си овца вовеки,
    Кошара ти градиш за своите деца .
    (преминаващ VKK)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Fff

    7 1 Отговор
    Б. тиквата и компания с поредната кражба от Белгарския народ
  • 30 Питанката

    2 13 Отговор
    А този дето е писал това дали е работил с касов апарат май не е, откъде го измисли това че ако един ден не подадеш отчета ти блокира касовия апарат, и не плащам 300 лв.. за софтуера, изобщо не плащам за подръжка само ако се наложи ги викам.
  • 31 Петров

    3 2 Отговор
    Мани, мани.И тоя е кандидат за евродепутат. Що се излага с тая статия?Написана некадърно. Цифрите нямат нищо общо с действителността. Тук таме нещо вярно.
  • 32 Бъз

    1 1 Отговор
    Мяркат се едни цифри,
    Едни търговци реват.
    А най важното остава в сянка. Всичко това ще го платим ние обикновенните хора (овце).
    И не е необходимо да чакат 5-6години за следващото стригане. Достатъчно е някой властимащ да си хареса друг доставчик.
  • 33 Венцо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХАХАХХАХАХАХА":

    Нямам против да се отчитам на държавата! НО! Голямото НО е, че държавата първо трябва да разбере защо не съм се отчел и да ми съдейства за отчета, ако се е случило така, че не работи интернета, апарата се е счупил или бог знае какво! А тук става дума, че те затварят до изясняване на проблема?! Как ще си изкарам хляба и кой ще ми плаща задълженията? Да не говорим за това, че всичко е на показ и НЯКОИ хора може да научат как работя и да го използват срещу мен... Търговска тайна нещо?!
  • 34 Evdo

    7 0 Отговор
    ПАТЕНТ ИЛИ ТАКСА СПОРЕД РАЗМЕР ИЛИ МЕСТА ЗА РЕСТОРАНТИТЕ ДА СЕ ПЛАЩА ! СТИГА С ТЕЗИ КАСОВИ АПАРАТИ И ХИЛЯДИ ДАНАЧНИ СЛУЖИТЕЛИ , ИГРА НА КОТКА И МИШКА Е ТОВА ! ДА СЕ ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО "В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА СЕРВИРАТ БИРА УДРЯТ КЕРТИЦИ ПЛАЩАШ И ЧАО " 200 ГОДИШНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПЛАЩАТ СИ ТАКСАТА И РАБОТЯТ БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ !!!!!!
    ГЕНОЦИТ НА МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС Е В БГ.
  • 35 чиче

    4 0 Отговор
    В далаверата с касовите апарати участват много другари които ще натрупат милиони.Ще ударят малките фирми а големите ще крадат без проблеми
  • 36 Случайно минаваща

    0 0 Отговор
    Повод за истински бунт !
    Като гледам обаче, на думи сте силни,а на дела ?