24 Май, 2019 20:30 6 224 26

Димитър Русев, АСБ пред ФАКТИ: България няма нищо общо с евразийството

  • евразийство-
  • асамблея-
  • русия-
  • българия-
  • евроизбори

Тази провокация е елемент от хибридната война

Димитър Русев, АСБ пред ФАКТИ: България няма нищо общо с евразийството - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на евроизборите в България, а и в голяма част от европейския континент, изненадващо или не, страната ни бе превърната в домакин на Асамблеята на евразийските народи. Поради това странно и необяснимо обстоятелство, от ФАКТИ потърсихме за разговор члена на Атлантическия съвет на България г-н Димитър Русев.

- Г-н Русев, как си обяснявате, че точно преди изборите за Европейски парламент, в България се провежда форум на Асамблеята на евразийските народи?

- Това е типичната провокация, която се търси. Днес сме 24-ти май, най-българският празник, който е отрицание на евразийството. Винаги се търси провокацията, а провокацията е един от методите на хибридната война. Дори да събуди негативно отношение, важното е да има противопоставяне вътре в нацията, това целта минимум.

- В програмата на форума е заложено поднасяне на цветя днес пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий по случай днешния празник. В тази същата програма обаче, днешният празник е записан като такъв само на славянската писменост, а за българска просвета и култура не се споменава изобщо. Защо е така според Вас?

- Никога не съм разбирал това акцентиране на славянска писменост, защото тя е българска, старобългарска. До голяма степен старобългарският език е оказал влияние върху формирането на езика в Украйна и Русия. Тъй нареченият църковнославянски език е най-близо до старобългарския език. Някои обаче не могат да приемат, че един по-малък народ им е дал толкова велики неща.

- Изненадахте ли се, че инициативата е подкрепена от Президентството, Министерство на спорта, Български олимпийски комитет, Национална спортна академия и други институции и организации? Замислят ли се те какво точно подкрепят?

- Би трябвало да е много изненадващо, доколкото това са български институции, да не говорим за президента, който трябва да е олицетворение на националния суверенитет, но като имам предвид кой ни е президент, как беше номиниран, последователността на всичките му действия и изказвания, откакто е президент, не съм учуден за съжаление. Евразийството е абсурдно. Ние никога и по никакъв начин не сме били част от това евразийство. Всъщност ние това евразийско явление го спираме по времето на Светослав, докато в Русия благодарение на Александър Невски, благодарение на него татарите завладяват древна Рус и слагат своя отпечатък върху руската култура, най-вече върху политическата култура. Татарската орда е един от важните отпечатъци на евразийството, това е свидетелствано от редица теоретици на евразийството. Главното в тяхната теза е противопоставянето на Запада и също, че татарската орда е спасила Русия от западното влияние. Ние нищо общо нямаме с това и винаги сме отстоявали европейската позиция от Средновековието.

- Ако за президента не е изненада, то останалите организации, защо участват в това? В същото време и кандидат за евродепутат от БСП беше забелязан на едно от събитията на Асамблеята на евразийските народи?

- Нормално, защото това е в традицията на БСП. Техните корени идват от БРСДП на Благоев, който е бил точно европейски социалист, известен с острите си критики против имперската политика на Русия, но 1919 година с болшевизацията на партията, БКП, както и да се назовава в различните етапи, тя е един от най-мощните проводници на руското влияние и антибългарска политика и е достатъчно да спомена само насилствената македонизация.

- Асамблеята на евразийските народи не предизвика кой знае какви реакции, нито в медиите, нито от страна на български институции. Мислите ли, че такъв форум, по този начин, би могъл да се случи например във финландската столица Хелзинки?

- Не само там. Представяте ли си в Украйна как биха реагирали на такова нещо? Фигурите, които са начело на организации като Български олимпийски комитет и Национална спортна академия, организации подкрепили провеждането на този форум в България, се връзват в общия пейзаж на ''пленената държава''. Фактически държавните институции, като започнем от парламента, където няма ясна българска партия, която отстоява националния суверенитет, дори и най-мощната управляваща такава, де факто реализира руските енергийни интереси в България. Прокуратурата, където е почти откровено обслужването на руския интерес и слагането на чадър на прояви като тази, макар че специално тази не може да бъде разглеждана като престъпление. Въпросната прокуратура съди бившия министър на отбраната Ненчев за това, че е накърнил интересите на корпорация ''Миг'', сключвайки договор за ремонт на двигатели на ''Миг'' в Полша, а не в Русия. Това е ефектът на ''пленената държавата'', която фактически действа срещу националния интерес и националния суверенитет. Остри реакции видях само в социалните мрежи, държавните институции не ги чух да казват, каквото и да било по този въпрос. Политическите партии също мълчат.

- Основателно ли е да се притесняваме от подобни форуми?

- Това, което се случва е изключително опасно. Направо е страшно. Аз непрекъснато правя паралели между това, което се случи в Украйна 2014 година (подготвяно години наред преди това) и това, което се случва в България, ужасяващо сериозни са приликите. Мрежата от евразийски неправителствени организации, които са видимото лице на конспирацията започнаха да се създават през 2011 година. Четох един анализ, който прекрасно показва, че подготовката на онова, което се случи през пролетта на 2014 година в Украйна е започнала много преди разигралия се Майдан и всички останало. Другите паралели са същите, Янукович, както тук, съсипване на армията, поставяне на службите за сигурност, прокуратурата и армията под контрола на руските тайни служби, корупция на елита също. Всичко се развива по същия сценарий, като можем да добавим, че руснаци са заселвани в Крим в продължение на няколко века, а при нас за 15 години Черноморието беше завладяно. След два-три века неуспешни войни на Русия насочени към овладяване на проливите, сега де факто те си го постигат. Имаме 300 000 руски имота, това е също паралел с Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 774

    39 25 Отговор
    Айде пак поредният русофоб на връх празника!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 do#1

    29 24 Отговор
    Празникът е български, какво като е русофоб ? И как няма да е русофоб, като руските интереси създават бългатофоби и разделят нацията. Айде скрий се .

    Коментиран от #5

  • 4 агент08

    25 23 Отговор
    Тъпак, евролизач!

    Коментиран от #6

  • 5 774

    30 12 Отговор

    До коментар #3 от "do#1":

    Ауууу ти да не си мислиш че "най-великата" държава САЩ и ЦРУ не създават русофоби и не разделят нацията, и ти цъкат необезпокоявани златото и енергията?
  • 6 Николай

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "агент08":

    А ти какъв лизач си?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Прав си Атланте!

    9 10 Отговор
    Атлантическият океан е нашата родно-патроитична кауза, нашата сладка болка.
    Още хан Аспарух е казал, че Атлантика ще ни пази, храни и субсидира. Доказано е, че ханът е
    бягал от Евразийските комунисти-тоталитаристи.
  • 10 pun4o

    13 7 Отговор
    Като нямаме нищо общо с евразийството какъв го търсят наши войски в Азия???
  • 11 4256

    16 9 Отговор
    Само като видях, че искат мнение на евроатлатнтик и спрях да чета, избухвайки в смях! Аре нема нужда. Питали евроатлантик за евразийство.
  • 12 Обикновен човек

    11 7 Отговор
    Нашите корени като българи произхождат от Европа и Азия Ние нямаме нищо общо с племената населяващи земите покрай атлантическият океан това са били индианците коренното население на Америка които са били избити от евроатлантиците :Англия, Испания ,Франция...с цел плячкосване, ограбване, изтриване от лицето на земята Така се ражда САЩ свободата с която се гордеят американците лежи върху костите на милиони убити индианци .Малцината оцелели живеят в резервати .България не е и няма да бъде никога индиански резерват на САЩ .Точно за това сме евразийци а не евроатлантици като тази продажна маймуна .Това се отнася и за лудият българин от горният коментар.
  • 13 Обикновен човек

    11 5 Отговор
    Нашите корени като българи произхождат от Европа и Азия Ние нямаме нищо общо с племената населяващи земите покрай атлантическият океан това са били индианците коренното население на Америка които са били избити от евроатлантиците :Англия, Испания ,Франция...с цел плячкосване, ограбване, изтриване от лицето на земята Така се ражда САЩ свободата с която се гордеят американците лежи върху костите на милиони убити индианци .Малцината оцелели живеят в резервати .България не е и няма да бъде никога индиански резерват на САЩ .Точно за това сме евразийци а не евроатлантици като тази продажна маймуна .Това се отнася и за лудият българин от горният коментар.номер 7
  • 14 jambazina

    10 3 Отговор
    Набързо преоблякъл се комунистически номенклатурчик. Тия нямат идеали, само софрата ги интересува.
  • 15 Хахаха

    7 3 Отговор
    "Ние нищо общо нямаме с това и винаги сме отстоявали европейската позиция от Средновековието". Ква позиция и кво Средновековие бе алоу? Докато Европа се е развивала ние не сме имали държава.
  • 16 623

    10 5 Отговор
    Поредния фанатик, поради лични интереси и лакейски мотив!
  • 17 Усмивката

    2 3 Отговор
    Той за тоя руснаци пише .За 15 години езика ни научиха и по форумите ни пишат.Възхвала на евразийството.Това пък се случва слъчайно ли при Бойковото 10 годишно некадърно ,малоумно управление
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Путю

    2 7 Отговор
    Путев е най-голямото джудже

    Коментиран от #24

  • 20 Да живее Великият Принц Папа Жан!

    0 3 Отговор
    До сега е изчукал около 17500 жени.
    Слава на гения на 21-ви век!
  • 21 Българина

    5 0 Отговор
    Споко, след като турция взе вече верига болници, сега аптеките на марешки, скоро , скоро летище софия, ток и газ, ше сме точно там където ни натиква ЕС, в османската империя. Туция ни прилапа кто боа маймуна скача но нкрая цялата в търбуха от маймунджулъци
  • 22 евразиец

    9 1 Отговор
    По-добре руснаците,отколкото фесовете.По-добре "добро пожаловать",отколкото "Насалсън комшуоллар"..Понял дорогой !Или както е политкоректно...анадънмо!
  • 23 Антисоросоид

    5 0 Отговор
    Къв е тоя атлантически съвет ! Да не е со рос ои д но НПО ! Защо изобщо давате думата на такива нещасниджендари и антибългари ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЧБЯ

    1 0 Отговор
    тоя пък откъде изпълзя
  • 26 Валтер

    1 1 Отговор
    Напишете в Гугъл Андрей Юрьевич Бельянинов и вижте генералния секретар на народите от евразията. Бивш шеф на руската митница, олепен през 2016 г. в злоупотреби и спасен от затвора от путин, негов колега от германския период на двамата херои.