Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2019 14:00 2 933 10

Първите дни на украинския Д'Артанян

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • президент-
  • първите дни-
  • доналд тръмп

Украйна бе въвлечена в международен скандал

Първите дни на украинския Д'Артанян - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Володимир Зеленски трябваше да се съсредоточи върху вътрешнополитическата борба. Въпреки това, благодарение на неговите опоненти, новоизбраният президент вече успя да развали личните си отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп, а Украйна бе въвлечена в силен международен скандал. И всичко това се случи едва в първите дни от мандата му, коментира руското списание "Експерт", цитирано от Агенция "Фокус".

Президентските избори в Украйна може да бъдат определени като съкрушителното поражение за вече бившия държавен глава на страната Петро Порошенко и завладяваща победа на човек, който до съвсем скоро си изкарваше прехраната като комедиант. Те обаче оставиха отворен въпроса за властта в страната.

Ако Порошенко и неговите съюзници запазят контрола си във Върховната рада, мандатът на Зеленски ще стане само още един сезон от поредицата „Слуга на хората“, заснет с декора на президентската власт. Обръщайки се за подкрепа на чуждестранни играчи, Порошенко и неговото обкръжение активираха външни сили, в сравнение с които въпросът за властта в Украйна заприлича на истински пазар, отбелязва изданието.

От обкръжението на Порошенко хвърлиха един вид пробен камък в Демократическата партия на САЩ през март тази година. Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заведе дело за намесата на Артем Ситник, директор на Националното бюро за борба с корупцията (НАБУ), който бе създаден с активното участие на САЩ.

Именно НАБУ даде на американците компромата на Пол Манафорт, ръководител на щаба на кампанията на Доналд Тръмп. През август миналата година Луценко публично каза: „Ние си сътрудничихме с ФБР и дадохме много важна информация, която е в основата на обвиненията на Манафорт“, и изрази желанието си да продължи да подпомага разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер.

Но измина година, и сега Луценко атакува посланика на САЩ в Украйна Мари Йованович, протеже на Барак Обама, като заяви, че тя му е дала списък с хора, за които настоява да не бъдат съдени. Белият дом реагира положително на атаката срещу заговорниците от "украинската клетка", която защитава интересите на Демократическата партия на САЩ. Първо, синът на президента Доналд Тръмп реагира положително на тази новина, а след това Йованович бе отзована от Украйна преди изтичането на мандата ѝ. И тогава бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви желанието си да участва в президентските избори през 2020 г. Това бе истински подарък за Доналд Тръмп и новите му приятели от Киев.

Стана възможно не само да се удари по Демократическата партия, но и да се унищожи репутацията на Байдън, който, в качеството си на вицепрезидент, извърши в миналото редица спорни действия спрямо Украйна. Такъв е случаят с "Бурисима Холдингс" на украинския бизнесмен Николай Злочевски, който от 2010 до 2014 г. заемаше високи държавни постове. През 2014 г. срещу него бе образувано наказателно дело за незаконно обогатяване - предприемачът е добивал не само природен газ от земните ядра, но и както стана ясно - пари от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bossman

    8 4 Отговор
    Новият президент даде ясен сигнал че няма да играе по свирката на американците.Жалко че Тръмп хвърли толкова сили и енергия да пречи на Русия в Украйна.Само така,напред украинци
  • 2 ПЕНКО

    10 2 Отговор
    ВАЖНОТО В СЛУЧАЯ Е : ... ЕВРЕИН ЛИ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УКРАЙНА !?!?!? АКО Е ЕВРЕИН ЦРУ ПЕЧЕЛИ ...АКО НЕ Е ЕВРЕИН ФСБ ПЕЧЕЛИ !!! НО ПРЕКРАСНИЯТ УКРАИНСКИ НАРОД / БЕЗ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ/ ОТ ВЕКОВЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДА ЗАЕДНО С РУСИЯ И В ДВЕТЕ ПОСОКИ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #6

  • 3 Meganoob BG

    8 1 Отговор
    Въвлечен в международен скандал защото има собствено мнение?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 NikNay

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Слава на Украйна":

    Щом си съюзник с Украйна вземай влака та там да се биеш за свободата им и демокрацията. . . .

    Коментиран от #7

  • 6 Само

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНКО":

    Калени народи в бой за вяра и идентичност, ще устоят и на този агресия от запада. Европа започва да се рони, Америка ще се раздели отново на колонии. Където няма сплав на вяра и език, и бит, и традиции, няма и монолит – а насип от пясък.
  • 7 Само

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    Кочината е в главата му... той не търси свобода, а подобни нему.
  • 8 Националист

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Слава на Украйна":

    Няма нищо за хвалене с тази безчовечна омраза на укрите към съседите си.
  • 9 11ап

    4 0 Отговор
    ,,Д' Артанян" по скоро Сирано
  • 10 Голям прос

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Слава на Украйна":

    Говори само за себе си, НИЕ не сме съюзници на Украйна. Такава държава бяха, ама под ръководството от запад си ср....аха на метеното. Тогава и Русия нямаше да си вземе своето