Last news in Fakti

11 Юни, 2019 10:01 2 285 12

Прокуратурата превърна в гротеска случая с ученика от Пловдив

  • пловдив-
  • ученик-
  • ислямска държава-
  • прокуратура

Става дума не за тероризъм, а за неспособност от страна на доста големи деца да различават истина от пропаганда

Прокуратурата превърна в гротеска случая с ученика от Пловдив - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако съм майка на тийнейджър и ако разбера, че детето ми е попаднало в лапите на терорист-вербовчик, НИКОГА няма да потърся службите, след като съм видяла в какво превърнаха прокурори и медии случката в Пловдив.

Подчертавам, че смятам поведението на родителите на ученика за напълно адекватно - забелязали са промяната в поведението на детето, проверили са телефона му, видели са опасното съдържание там и съвсем правилно са се обърнали към криминален психолог и ДАНС. Оценили са собствения си родителски и граждански капацитет като недостатъчен и за да защитят детето си, са потърсили помощ.

Интересно е, че в първите дни (преди месец!!!) като че ли получават точно това - детето е защитено от службите и разследващите правилно преценяват, че то е жертва, а не терорист.

Абсурдното поведение на прокуратурата превърна случая в гротеска, като в петък контролирано "изпуснаха" информация за предотвратен терористичен акт в Пловдив.

Подаването на подробности "на час по лъжичка" създаде очакване за нещо сериозно и опасно, а пресконференцията на цял зам. Главен прокурор по темата сигурно трябваше да докаже загрижеността на държавата към гражданите ѝ... На гърба на един 16-годишен ученик и семейството му, разбира се!

И ЧЕТВЪРТИ ден медиите продължават да творят дезинформация, вместо да прецизират заглавията си! Да, свидетели сме на много опасен феномен, но става дума не за тероризъм, а за неспособност от страна на доста големи деца да различават истина от пропаганда! Става дума за временно нарушена комуникация в семейството, която поставя едно от децата им в риск. Но вместо педофил или наркопласьор, това дете попада под атаките на вербовчик.

Не подценявам риска! Но не очаквах чак толкова безумно отместване на фокуса, особено след като стана ясно, че случаят фактически е правилно решен от съда и детето е поставено под грижите на психолог и върнато в семейството си.

Истинският фокус би трябвало да е върху онази липсваща част от образованието на децата, която да им помага да се ориентират в информационния потоп на епохата и да им създаде съпротивителни сили срещу пропаганда и дезинформация от всякакъв вид! Вместо това, прокурорите решиха да си пишат актив и да позабършат малко имиджа си в една опасна ситуация!

Опасна, защото с глупавата публичност разрушиха труда на психолозите по случая и разколебаха всички родители с проблемни деца да търсят помощ от държавата и службите в подобни ситуации в бъдеще.

А медиите им помогнаха, като все още държат в заглавията думата "тероризъм", а трябваше още в петък да я сменят с "пропаганда".

Автор: Весислава Танчева, Facebook


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПОРЕД МЕН

    45 8 Отговор
    С ТОЗИ ЦИРК ГЕРБ ОТКЛОНЯВАТ ВНИМАНИЕТО НА СТАДОТО ОТ ДРУГИТЕ ПРОБЛЕМИ

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Краси

    36 7 Отговор

    До коментар #1 от "СПОРЕД МЕН":

    Тоест отклоняват вниманието от самите себе си... Хляб и зрелища за народа, а за тях мръвката...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 dszfgb

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Townboy":

    Затова по времето на Алеко са им викали "вестникари" и общо взето в днешно време това название изобщо не е нещо положително. А иначе, ние по-простите и дървени хора, си ги наричаме просто "селски клюкарки" (с микрофон и камера!).
  • 5 Атеист

    7 10 Отговор
    Много е просто, чуеш ли за религия или за богове, бягай бързо и не се обръщай, и това трябва да се преподава в училище

    Коментиран от #11

  • 6 Morgoth

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "СПОРЕД МЕН":

    Аман от идиоти готови всяка трагедия да обърнат като аргумент срещу политическите си противници. Тоя ГЕРБ ни в клин, ни в ръкав го вкарвате навсякъде. Не всичко в тази държава е ГЕРБ и БСП, има и нормални хора!

    Коментиран от #7

  • 7 Ахха

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    А според теб защо се раздуха и измести случая по този начин? Да не би медийната истерия и поведението на прокуратурата да е случайно?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стига толерастия

    11 3 Отговор
    На 16 години според ислямистите са си завършени камикадзета! Какво ми говорите за дете тука! Ако беше думнал някой, друга песен ще пеете!

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Стига толерастия":

    Ако полицията го беше разкрила сама, имат известно основание да се държат по този начин, но родителите отиват сами и съобщават за нещо нередно, а нашите измислени герои яхват вълната и трупат дивиденти, което погледнато от страни е много грозно. Просто трябва да го наблюдват и да го оставят да ходи на училище без много шум.
  • 11 ...

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Атеист":

    Цитирам : "... чуеш ли за религия или за богове, бягай бързо и не се обръщай, и това трябва да се преподава в училище . ". На къде да бягаме и да не се обръщаме? Към сборището на долните леви... (цензурирано), дето се случи на 8 т. м. в Софето - там религия гарантирано НЯМА!!! А в училище трябва ли да се преподава, че от долните леви... (цензурирано) по-нормални няма? И че половете отдавна не са само два и могат да се сменят като носни кърпички???
  • 12 СГАЛИН

    0 1 Отговор
    ЗАШО НЕ Е РАСТРЕЛЯН ТОЗИ .