Last news in Fakti

14 Юни, 2019 20:25 4 118 33

САЩ сключиха бомбастична сделка. А Полша ще плаща солена цена

  • доналд тръмп-
  • полша-
  • сащ-
  • нато-
  • анджей дуда

Броят на американските войници в източноевропейската страна ще се увеличи до около 5 500 бойци

САЩ сключиха бомбастична сделка. А Полша ще плаща солена цена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тръмп посрещна полския си колега Дуда с авиошоу над Белия дом и куп ласкави думи. От срещата стана ясно, че в Полша ще бъдат изпратени още 1000 американски войници. Всичко това обаче си има своята цена. Ето каква:

САЩ засилват военното си присъствие в Полша. Американците смятат да изпратят там допълнително 1000 свои военнослужещи. По този начин броят на американските войници в източноевропейската страна ще се увеличи до около 5 500 войници. Решението на президента Тръмп обаче не задоволи изцяло очакванията на поляците. В страната явно няма скоро да се оформи и онази голяма и постоянна военна база, наричана шеговито "Форт Тръмп", която да може да си съперничи по значимост с германската в Рамщайн. Затова пък е предвидено в Полша да бъде създадена мрежа от по-малки логистични военни бази и складове за тежки оръжия, които в случай на военна опасност да улеснят бързото прехвърляне на войски.

Американски войници срещу полски милиарди

И занапред присъствието на американските войници в Полша ще става на ротационен принцип. По този начин Вашингтон очевидно иска да се придържа към договореностите между Русия и НАТО от 1997 година. Навремето Русия се примири с даването на перспективи за прием в НАТО на страните от Централна и Източна Европа в замяна на обещанието, че на териториите на тези държави няма да бъдат разполагани "трайно" големи военни контингенти на НАТО.

Изпращането на допълнителни 1000 американски военнослужещи и ласкавите думи на Тръмп към Полша имат обаче висока цена. Полша ще закупи от САЩ 32 модерни бомбардировача F-35. А малкото авиошоу над Белия дом, над който всъщност от 2001 година има забрана за полети, бе изцяло по вкуса на "главния продавач" Тръмп. Задължението на Полша да купува от САЩ втечнен газ за осем милиарда долара на година също беше част от "сделката". С други думи: САЩ сключиха бомбастична сделка.

Но все пак: успех и за Полша

Но декларацията с обявеното намерение за задълбочаване на военното сътрудничество, подписана от Доналд Тръмп и неговия полски колега Анджей Дуда във Въшингтон, все пак представлява успех и за полската дипломация.

Присъствието на американски войски в Европа и до днес си остава своего рода гаранция за сигурност срещу апетитите на потенциални агресори, дори и това присъствие - от чисто военна гледна точка - да има по-скоро символичен характер, както бе навремето в Западен Берлин.

Сигурността на Полша е фактор, важен и за Германия, и за целия ЕС. Затова задълбочаването на полско-американското военно сътрудничество е добра новина и за останалите партньори от НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    20 3 Отговор
    честито
  • 2 Тъп

    55 13 Отговор
    Не си взха поука шляхтичите от втората световна.Там верваха на англетата и настъпиха мотиката.Сега всичко е дежавю се повтаря.Че ги делнат мюслимска германистан и льоша раша.Не случайно в разговорният полски на често ползваната дума е к*урва.Те и политиката им е такава.Админа да не ме трие.Спазавам десетте козяшки заповеди.

    Коментиран от #30

  • 3 Бесен Язовец

    24 6 Отговор
    Хахаха купуват си полскире пианици приятели.
  • 4 КЛЮКАР

    33 6 Отговор
    Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи
  • 5 Панов

    28 34 Отговор
    Полша става все по сигурна страна,бум в икономиката,забрана за мигранти мюсюлмани,могъщ съюзник в лицето на сащ.това значи спокоен и сигурен живот за хората,приток на нови големи инвестиции и висок стандарт.не случайно консервативната антиемигрантска партия печели изборите с абсолютно мнозинство
  • 6 Ю Кортес

    20 27 Отговор
    Браво Полша,така се прави и средната заплата е вече над 1000 евро
  • 7 онзи

    46 10 Отговор
    Поляците бягат презглава да работят в Чехия,Словакия,Германия и Англия като общаци а техните управляващи хвърлят мириарди в тевекета...а и не само поляци и други лумпени правят същото.

    Коментиран от #11

  • 8 Шаолина

    43 14 Отговор
    21 век колония на Америчката в Централна Европа! Повдига ми се.

    Коментиран от #20

  • 9 Баце

    34 7 Отговор
    Плевен Росенлиев и Мони Трабанта да почват да бият чело и да се лигавят във възхвала на Големия Бял Брат, белким им се усмихнат и ги забележат, а Цецу освен на Закуска да ходи и на следобедна такава и на вечеря. Така де, не може ония да са по-големи слагачи от нас.

    Коментиран от #17

  • 10 Кирил

    15 10 Отговор
    Статията е препечатка от Дойче веле където антиполската пропаганда е продължение на хитлеристката пропанда
  • 11 Кирил

    10 15 Отговор

    До коментар #7 от "онзи":

    Нещо си се объркал.последните години връщащите са двойно повече от заминаващите

    Коментиран от #19

  • 12 Голям прос

    34 2 Отговор
    Като гледам, инвестициите ще са от Полша към САЩ.
  • 13 Божкеййййй6767

    21 2 Отговор
    Защо всички са си втълпили че САЩ размитат ва EU?Европа не помислили сама за своята сигурност нищо добро не я чака?Поляците ще бъдат използвани и след това захвърлени...Янките просто сега имат интерес да си пласират новите самолети и да продадат оръжие на такива като Полша и България че ВПК има нужда от свежи пари........По тоя начин Европа ще е зависима винаги,ако сама не се погрижи за себе си.....
  • 14 Голем смях

    8 42 Отговор
    Дай Боже и в България хиляди американски войници някой ден.Добре дошли братя Янки.Българите ви обичат .Сигурен гарант срещу руската чума.После се чудете защо в сравнение с Полша сме туземно племе.Защото нямаме политици ,а руски лизачи.

    Коментиран от #18, #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цецо изгоря

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Баце":

    Ся да видим кой ще заеме мястото му.
  • 18 А ти гласува ли за руския лизач

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смях":

    Бойко Борисов?
  • 19 онзи

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Незнам,кои се връщат,но видях в Чехия и Словакия поляците какво стока са....Мислех,че Украинците са сволоч и свинщина...но пред поляците Украинците са въздържатели и хора с добри обноски.Поляците имат две неща,с които си пробиванлт път в Чехия,езикът им е много близко до Чешкия...и това,че нямат цигани...
  • 20 Щерю

    3 17 Отговор

    До коментар #8 от "Шаолина":

    Говориш пропаганда. Русия е слаба държава. Като една фризирана болонка, която само лае от страх и създава впечатлението, че е питбул и си мисли, че така стряска и плаши другите, нефризирани болонки около НЕЯ:):) Дрънка стари ламарини на червения площад всяка година и мисли, че като плаши гаргите на Москва, плаши гаргите и в другите градове и села:):) Който не се е пробвал, той не я е превзел, поне до околовръстното на Москва, знаеме го от историята... Сега пак е слаба, без никакво ПВО и няма право на глас на световната сцена. Един германец кацна в центъра на Москва, на червения площад преди няколко години и изволниха сума ти генерали от руските пво, та какво остава за ядрени и неутронни бомбардировки от стелтовете?? Но защо имам чувството, че тук сте от някакво затворено общество без достъп до гугъл, без актуална информациа в продължение на десетки години, а само до този сайт?? Да не би да сте някакви затворници вие и да ви се дава възможност да коментирате в интернет, като заслуга за дейности през деня или срещу една допълнителна затворническа супа?? Я си признайте отворковци, без бой??

    Коментиран от #21, #28, #29, #31, #32

  • 21 ПД Габрово

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Щерю":

    Едно време и един друг е мислел Русия за колос с глинени крака. И после каква станала тя :)
  • 22 Бай хой

    12 2 Отговор
    Страшна сделка. За хамитата суха пара. За поляците заробващи договори и мъгливи обещания. ЩЕ евентуално сигурност изразяваща се в конфронтация и насочване на ОМП към територията им. ЩЕ евентуално в необозримо бъдеще отпадане на визи което значи неминуемо нова емигрантска вълна и обезкървяване на икономиката.
  • 23 Дружина полска

    9 2 Отговор
    Тези 1000 допълнителни "бойци" са негри с голям масраф, за нашите бели полякини. След 30 г. поляците ще сме бразилците на Европа - с шоколадов тен....
  • 24 Националист

    8 2 Отговор
    Негърската раса е умствено изостанала раса. Само глуповат може да се жени за негроид.
  • 25 Етнолог

    4 1 Отговор
    За поляците това значи само едно, още емиграция и достигане на стандарта на страните от третия свят с трайно американско присъствие
  • 26 popi

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смях":

    А ти мисионер при племето си или така си хортуваш за един хонорарец?
  • 27 popi

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "дада":

    Сигурен ли си или ти действа силното слънце?
  • 28 popi

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Щерю":

    Е убедих се че няма статоя в нета под която да не си тропосал един и същ коментар. Явно жегата ти е бъгясала чипчето и друго не може да сглоби. А в посолството до Южен парк се кълнат в теб и чакат производителност и високо качество. Нитп едното , нито другото, така си хвърлят парите на вятъра.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 NATO OTAN

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Тъп":

    КАК ТОЧНО СА НАСТЪПИЛИ МОТИКАТА БЕ РУСОФИЛИСТИЧЕ ? ОГРАМОТИ СЕ !!!!!!
  • 31 ИСТИНАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Щерю":

    ТОВА ГО РАЗПРАВЯЙ НА УКРАИНЦИТЕ !!!
  • 32 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Щерю":

    Ппобвал ли си да обърнеш плочата?
  • 33 Крим е украински

    2 4 Отговор
    Полските F-35 ще премажат империята на злото, както през 1610!